Gå videre til hovedindholdet

Hyldebær

Hylden står nu med dekorative mørke modne bær. Vi har et træ, hvor grene med bær hænger hen over vores indkørsel/grusvej, men træerne står desværre i naboens have, så vi må hellere holde fingrene væk derfra!

Apropos hyldebærsupppe så får jeg associationer til mit barndomsliv. Min mor var eminent god til at få udnyttet naturens gaver både fra den "vilde natur", fra køkkenhaven og fra landbruget. Hver eneste aften fik vi dessert og oftest var det fra havens bær og frugter; jordbærgrød, stikkelsbærgrød, rødgrød, hyldebærsuppe og meget andet.

Ih, jeg får helt lyst til hyldebærsuppe! Måske "man" skulle gå en tur med en kurv over armen på omegnens markstier, for at finde nogle af de dejlige bær én af de nærmeste dage. Og så skal der laves hyldebærsaft, som skal bruges til hyldebærsuppe med tvebakker på på en kold vinterdag.

Kommentarer

 1. Hvorfor ikke høste lidt, ellers ender de jo med at de selvsår sig selv med fuglenes hjælp. Ellere er naboen stor forbruger af dem. Mener at man har lov til at plukke det som rage ind på ens grund, men det er absolut ikke en naokrig værd. Lånte dog før i tiden lidt fra naboens hyld, men de var vist ikke ret klar over hvor skellet var og hæk var ikke det de gik mest op i, så ingen nabokrig der over at jeg lånte lidt af hylden.

  Men se at komme ud med den kurv, det tror jeg ikke nogle kan se noget galt i, hyldebærrene skal jo bruges og tager du kun dem du kan nå er der stadig rigeligt til fuglene.

  SvarSlet
 2. Hej Karen
  Ja jeg må tage et fast greb i mig selv og komme ud i dette efterårsvejr én af dagene. Synes godt nok vejret er meget blæsende idag. Måske jeg skulle starte med naboens!

  SvarSlet
 3. Også blæsende i dag, men solen skinner, så hvis du ikke har været ude allerede så er det da bare med. Tror også selv at jeg smutter ud efter en buket et eller andet og måske et æble til ganen.

  SvarSlet
 4. Hej Karen
  Ih, har du æbler i haven - intet smager så godt som selv- og nyplukket frugt!
  Ja, det har været dejligt efterårsvejr idag, så tiden er istedet brugt til at slibe terasse - de dage hvor det er muligt er om at udnytte her på falderebet!

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…