Gå videre til hovedindholdet

Hortensia

Hortensia er én ud af mange planter, som jeg holder meget af. Jeg har fire forskellige hortensier i haven. Og dertil et par stykker i krukker, men de har ingen blomster i år - planterne er frosset helt ned i den kolde vinter.

Dette er to af de tre fra haven. Én grøn og én lysrød. Den tredje er en værtindegave fra foråret, som står og lyser op ved hoveddøren - hvid i en sort krukke. Den fjerde er endnu ikke i blomst, men er lysblå. Den lys blå har jeg fået af min mor, som har stiklinge formeret den. Moderplanten stod i gårdspladsen foran huset i mit barndomshjem, så det en skattet plante for mig.

Hortensia vil jeg gerne have flere af forskellige slags. Og jeg har en drøm, som jeg har lavet en plan for.


Op af dette haveskur vil jeg gerne have et par klatrehortensier. Men skuret skal først "gøres istand" udvendigt. Foreløbig er træværket skuret med Rodalon, for at tage de grønne alger. Og om en uges tid, så skal det males sort. Og så kan jeg starte realisering af min drøm.

Jeg har været på nettet for at finde en klatrehortensia - jeg ønsker én, som ikke er den almindelige - men jeg kan kun finde én slags; Hydrangea petiolaris. Der må findes forskellige efternavne eller hvad? Hvis der gør, gad da vide, hvor de kan købes?

Kommentarer

 1. Der er også Hydrangea anomala, men jeg tror petiolaris (som faktisk anses i nogle sammenhænge for at være en varitet af anomala) har lidt større blomsterstande. Kunne være skægt med nogle kultur former evt med lidt farve i, men syntes aldrig at havde set sådanne...

  Gadvidst om man kan krydse hortensia arter, så kunne man måske tjene en formue på at forny klatrehortensia. Men tror jeg faktisk godt kan li den som den er naturligt. Elsker gamle forknudrede stængler, og når der først er etableret så er den faktisk ganske frodig.

  Har iøvrigt set klatrehortensia brugt som bunddække på skråninger, måske et alternativ til vedbend.

  SvarSlet
 2. Hej Karen
  Ja, nye krydsninger er da en mulighed for at gære mange haveglade extra glade (og en ekstra indtjening). Jeg bliver gerne kunde ;-)

  Hydragea anomala må jeg få tjekket ud - tak for tippet.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …