Gå videre til hovedindholdet

Hortensia

Hortensia er én ud af mange planter, som jeg holder meget af. Jeg har fire forskellige hortensier i haven. Og dertil et par stykker i krukker, men de har ingen blomster i år - planterne er frosset helt ned i den kolde vinter.

Dette er to af de tre fra haven. Én grøn og én lysrød. Den tredje er en værtindegave fra foråret, som står og lyser op ved hoveddøren - hvid i en sort krukke. Den fjerde er endnu ikke i blomst, men er lysblå. Den lys blå har jeg fået af min mor, som har stiklinge formeret den. Moderplanten stod i gårdspladsen foran huset i mit barndomshjem, så det en skattet plante for mig.

Hortensia vil jeg gerne have flere af forskellige slags. Og jeg har en drøm, som jeg har lavet en plan for.


Op af dette haveskur vil jeg gerne have et par klatrehortensier. Men skuret skal først "gøres istand" udvendigt. Foreløbig er træværket skuret med Rodalon, for at tage de grønne alger. Og om en uges tid, så skal det males sort. Og så kan jeg starte realisering af min drøm.

Jeg har været på nettet for at finde en klatrehortensia - jeg ønsker én, som ikke er den almindelige - men jeg kan kun finde én slags; Hydrangea petiolaris. Der må findes forskellige efternavne eller hvad? Hvis der gør, gad da vide, hvor de kan købes?

Kommentarer

 1. Der er også Hydrangea anomala, men jeg tror petiolaris (som faktisk anses i nogle sammenhænge for at være en varitet af anomala) har lidt større blomsterstande. Kunne være skægt med nogle kultur former evt med lidt farve i, men syntes aldrig at havde set sådanne...

  Gadvidst om man kan krydse hortensia arter, så kunne man måske tjene en formue på at forny klatrehortensia. Men tror jeg faktisk godt kan li den som den er naturligt. Elsker gamle forknudrede stængler, og når der først er etableret så er den faktisk ganske frodig.

  Har iøvrigt set klatrehortensia brugt som bunddække på skråninger, måske et alternativ til vedbend.

  SvarSlet
 2. Hej Karen
  Ja, nye krydsninger er da en mulighed for at gære mange haveglade extra glade (og en ekstra indtjening). Jeg bliver gerne kunde ;-)

  Hydragea anomala må jeg få tjekket ud - tak for tippet.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Madam Bæk's have med græsser

Jeg har fået mig én på have-opleveren -  jeg har været på besøg hos Madam Bæk, som har bloggen Et haveliv med sygdom. Jeg var inviteret i hendes have for at få inspiration til at "indføre" græsser i haven. Og der var masser af inspiration at hente.Jeg lagde meget mærke til, at der flere steder i haven var plantet store og høje græsser ud til kanten eller i forgrunden af et bed. Jeg har altid tænkt, at det høje skal plantes bagerst, men her lærte jeg, at det ser rigtig godt ud med græsser forrest.


Her er i det hele taget brugt mange høje græsser. Jeg har det selv svært ved at få højde i bedene og har en tendens til kun at vælge stauder, som ikke er voldsomt høje. Jeg må se at få lidt højde ind og specielt i husbedet kunne nogle af de høje græsser danne naturlige rum og dermed flere bede i det lange bed.  

Græsserne er bruge på forskellige måder i haven - her som en kant langs huset. Andre steder i samspil med stauder, buske eller et-årige.
Denne rødbrune New Zealanske Star s…