Gå videre til hovedindholdet

Hortensia

Hortensia er én ud af mange planter, som jeg holder meget af. Jeg har fire forskellige hortensier i haven. Og dertil et par stykker i krukker, men de har ingen blomster i år - planterne er frosset helt ned i den kolde vinter.

Dette er to af de tre fra haven. Én grøn og én lysrød. Den tredje er en værtindegave fra foråret, som står og lyser op ved hoveddøren - hvid i en sort krukke. Den fjerde er endnu ikke i blomst, men er lysblå. Den lys blå har jeg fået af min mor, som har stiklinge formeret den. Moderplanten stod i gårdspladsen foran huset i mit barndomshjem, så det en skattet plante for mig.

Hortensia vil jeg gerne have flere af forskellige slags. Og jeg har en drøm, som jeg har lavet en plan for.


Op af dette haveskur vil jeg gerne have et par klatrehortensier. Men skuret skal først "gøres istand" udvendigt. Foreløbig er træværket skuret med Rodalon, for at tage de grønne alger. Og om en uges tid, så skal det males sort. Og så kan jeg starte realisering af min drøm.

Jeg har været på nettet for at finde en klatrehortensia - jeg ønsker én, som ikke er den almindelige - men jeg kan kun finde én slags; Hydrangea petiolaris. Der må findes forskellige efternavne eller hvad? Hvis der gør, gad da vide, hvor de kan købes?

Kommentarer

 1. Der er også Hydrangea anomala, men jeg tror petiolaris (som faktisk anses i nogle sammenhænge for at være en varitet af anomala) har lidt større blomsterstande. Kunne være skægt med nogle kultur former evt med lidt farve i, men syntes aldrig at havde set sådanne...

  Gadvidst om man kan krydse hortensia arter, så kunne man måske tjene en formue på at forny klatrehortensia. Men tror jeg faktisk godt kan li den som den er naturligt. Elsker gamle forknudrede stængler, og når der først er etableret så er den faktisk ganske frodig.

  Har iøvrigt set klatrehortensia brugt som bunddække på skråninger, måske et alternativ til vedbend.

  SvarSlet
 2. Hej Karen
  Ja, nye krydsninger er da en mulighed for at gære mange haveglade extra glade (og en ekstra indtjening). Jeg bliver gerne kunde ;-)

  Hydragea anomala må jeg få tjekket ud - tak for tippet.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Det var så præriebedet

Eftermiddagens projekt har været tilplantning af præriebedet. Poul Pedersen fra Overdam Planteskole har hjulpet mig med at lave en plan over bedet samt en beregning af, hvor mange planter jeg havde behov for.

Det er første gang ever, at jeg køber planter til et helt bed på én gang, så det har været rigtig dejligt, at han ville hjælpe mig med at lave en plan og få overblikket. Men samtidig er det også lidt overvældende, at købe 54 planter på én gang på trods af, at det er fødselsdagspenge, som jeg har sparet sammen i nogle år.
Bedet er ikke helt så kantet, som skitseret på tegningen - ca. 6 x 4 x 3 m - men det er jo også kun et forslag at gå ud fra. En rigtig brugbar én af slagsen.

Men da det er første gang, at jeg skulle tilplante så stort et bed, måtte jeg have bambuspindende frem for at afmærke målene. Det gav mig et godt overblik, men planteplanen blev ikke helt holdt alligevel.

I bedet har jeg plantet;
1 = 3 rishirse (Panicum virgatum 'Northwind')
2 = 11 purpursolhat (7 E…