Gå videre til hovedindholdet

Et surt brød

Inden jeg tog på arbejde i morges fik jeg rørt den dej færdig, som jeg havde sat til hævning i går aftes. Der blev rørt af to portioner surdej.
Surdejen står i køleskabet og er en surdej jeg har fornyet ca. én gang ugenligt siden 2007. Det er endda en del år. Da jeg fik den første portion surdej besluttede vi også, at hjemmt skulle have en ny ven - Ken Wood. Han har været en trofast ven siden da og er helt sikkert en medvirkende årsag til, at jeg får bagt egne rugbrød.


I de seneste par måneder er rugbrødene blevet suppleret med et grovbrød også lavet på surdej. På billedet er det store brød grovbrødet og de små er rugbrød.



Siden surdejen holdt sit indtog i køleskabet, har vi ikke haft lyst til købebrød - det hjemmebagte smager bare ti gange bedre!

Har du mod på selv at bage rugbrød vil jeg gerne dele opskriften her:

Rugbrød
1. dag
Surdej fra sidst røres med;
1 spsk. salt
7½ dl lunkent vand
150 g rugkerner
700 g rugmel
Skålen dækkes med et fugtigt klæde og står på køkkenbordet i 12-24 timer

2. dag
Herefter røres;
250 g rugmel
250g rugkerne
2½ dl vand
1 øl
Tag surdej fra til næste bagning
Dejen røres herefter med;
50-75 g solsikkekerner
50-75 g hørfrø
50-75 g solsikkefrø
50-75 g sesamfrø

Dejen hældes i 1 stor rugbrødsform eller 2 små franskbrødsforme. Dejen glattes til og dækkes af et vådt klæde og hæver ved stuetemperatur i 4-6 timer.

Brødet sættes i en kold ovn, som indstilles på 200°. Bager i 1 time. Ovnen slukkes og brødet bliver i ovnen ved eftervarmen i ca. 15 min. Køles af på en rist med et vådt klæde omkring.

Surdej
Put 2-300 g dej i en glaskrukke (du kan tage 1 portion mere fra ex. til veninden :-)
1 tsk salt drysses over
Sæt låg på eller plastik over og stil dejen i køleskabet. Skriv evt. dato på. Dejen kan bruges igen efter godt 1 uge og kan stå i op til 4 uger.

Et stykke nybagt rugbrød, hvor smøret smelter - det smager så englene synger!

Kommentarer

  1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  2. Må man spørge hvilken model Ken Wood er? Major eller Chef, det er kæresten som spørger.

    SvarSlet
  3. Hej Karen
    Du må gerne spørge - det er en Major, som jeg er rigtig glad for. Trækker fint hele portionen af rugbrødsdej, selvom den kan være lidt sej.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad