Gå videre til hovedindholdet

Et surt brød

Inden jeg tog på arbejde i morges fik jeg rørt den dej færdig, som jeg havde sat til hævning i går aftes. Der blev rørt af to portioner surdej.
Surdejen står i køleskabet og er en surdej jeg har fornyet ca. én gang ugenligt siden 2007. Det er endda en del år. Da jeg fik den første portion surdej besluttede vi også, at hjemmt skulle have en ny ven - Ken Wood. Han har været en trofast ven siden da og er helt sikkert en medvirkende årsag til, at jeg får bagt egne rugbrød.


I de seneste par måneder er rugbrødene blevet suppleret med et grovbrød også lavet på surdej. På billedet er det store brød grovbrødet og de små er rugbrød.



Siden surdejen holdt sit indtog i køleskabet, har vi ikke haft lyst til købebrød - det hjemmebagte smager bare ti gange bedre!

Har du mod på selv at bage rugbrød vil jeg gerne dele opskriften her:

Rugbrød
1. dag
Surdej fra sidst røres med;
1 spsk. salt
7½ dl lunkent vand
150 g rugkerner
700 g rugmel
Skålen dækkes med et fugtigt klæde og står på køkkenbordet i 12-24 timer

2. dag
Herefter røres;
250 g rugmel
250g rugkerne
2½ dl vand
1 øl
Tag surdej fra til næste bagning
Dejen røres herefter med;
50-75 g solsikkekerner
50-75 g hørfrø
50-75 g solsikkefrø
50-75 g sesamfrø

Dejen hældes i 1 stor rugbrødsform eller 2 små franskbrødsforme. Dejen glattes til og dækkes af et vådt klæde og hæver ved stuetemperatur i 4-6 timer.

Brødet sættes i en kold ovn, som indstilles på 200°. Bager i 1 time. Ovnen slukkes og brødet bliver i ovnen ved eftervarmen i ca. 15 min. Køles af på en rist med et vådt klæde omkring.

Surdej
Put 2-300 g dej i en glaskrukke (du kan tage 1 portion mere fra ex. til veninden :-)
1 tsk salt drysses over
Sæt låg på eller plastik over og stil dejen i køleskabet. Skriv evt. dato på. Dejen kan bruges igen efter godt 1 uge og kan stå i op til 4 uger.

Et stykke nybagt rugbrød, hvor smøret smelter - det smager så englene synger!

Kommentarer

  1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  2. Må man spørge hvilken model Ken Wood er? Major eller Chef, det er kæresten som spørger.

    SvarSlet
  3. Hej Karen
    Du må gerne spørge - det er en Major, som jeg er rigtig glad for. Trækker fint hele portionen af rugbrødsdej, selvom den kan være lidt sej.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser. En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor. Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven. Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod fr...

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri...

Gule blomster

Det er lang tid siden, at jeg har vist billeder fra det gule forhavebed. Så nu får I lige lidt billeder derfra og til sidst et lille spørgsmål. Den første mener jeg, at det er en solhat af en slags - ret mig endelig hvis det er forkert, for jeg er slet ikke sikker. Jeg købte ca. 10 stauder i en privat have sidste år og jeg kan ikke huske alle navnene. Skønhedsøje kommer med en lille ekstra blomstring lige nu - men især løvet giver lidt liv i bedet i øjeblikket. Sjovt nok så har jeg ikke tidligere set kongelys i haven, men der må have ligget latente frø i jorden og ventet på, at jeg fik fjerne vinca'en som dækkede hele bedet. Nu er der kommet lys til jordbunden og så har de haft mulighed for at spire. Denne ene blomstrer og så er der 3-4 rosetter, som jeg forventer blomster i den kommende sæson. Natlys holder jeg så meget af. De springer ud hen på aftenen - derfor også navnet kl. 8-blomst. Da de startede deres blomstring sprang de dog ud omkring kl. 21, men vi ...