Gå videre til hovedindholdet

Et surt brød

Inden jeg tog på arbejde i morges fik jeg rørt den dej færdig, som jeg havde sat til hævning i går aftes. Der blev rørt af to portioner surdej.
Surdejen står i køleskabet og er en surdej jeg har fornyet ca. én gang ugenligt siden 2007. Det er endda en del år. Da jeg fik den første portion surdej besluttede vi også, at hjemmt skulle have en ny ven - Ken Wood. Han har været en trofast ven siden da og er helt sikkert en medvirkende årsag til, at jeg får bagt egne rugbrød.


I de seneste par måneder er rugbrødene blevet suppleret med et grovbrød også lavet på surdej. På billedet er det store brød grovbrødet og de små er rugbrød.Siden surdejen holdt sit indtog i køleskabet, har vi ikke haft lyst til købebrød - det hjemmebagte smager bare ti gange bedre!

Har du mod på selv at bage rugbrød vil jeg gerne dele opskriften her:

Rugbrød
1. dag
Surdej fra sidst røres med;
1 spsk. salt
7½ dl lunkent vand
150 g rugkerner
700 g rugmel
Skålen dækkes med et fugtigt klæde og står på køkkenbordet i 12-24 timer

2. dag
Herefter røres;
250 g rugmel
250g rugkerne
2½ dl vand
1 øl
Tag surdej fra til næste bagning
Dejen røres herefter med;
50-75 g solsikkekerner
50-75 g hørfrø
50-75 g solsikkefrø
50-75 g sesamfrø

Dejen hældes i 1 stor rugbrødsform eller 2 små franskbrødsforme. Dejen glattes til og dækkes af et vådt klæde og hæver ved stuetemperatur i 4-6 timer.

Brødet sættes i en kold ovn, som indstilles på 200°. Bager i 1 time. Ovnen slukkes og brødet bliver i ovnen ved eftervarmen i ca. 15 min. Køles af på en rist med et vådt klæde omkring.

Surdej
Put 2-300 g dej i en glaskrukke (du kan tage 1 portion mere fra ex. til veninden :-)
1 tsk salt drysses over
Sæt låg på eller plastik over og stil dejen i køleskabet. Skriv evt. dato på. Dejen kan bruges igen efter godt 1 uge og kan stå i op til 4 uger.

Et stykke nybagt rugbrød, hvor smøret smelter - det smager så englene synger!

Kommentarer

 1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 2. Må man spørge hvilken model Ken Wood er? Major eller Chef, det er kæresten som spørger.

  SvarSlet
 3. Hej Karen
  Du må gerne spørge - det er en Major, som jeg er rigtig glad for. Trækker fint hele portionen af rugbrødsdej, selvom den kan være lidt sej.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Rød havesyre

Hurra - Jeg opdagede igår, at planterne i haven begynder at røre på sig. Èn af de første jeg har fået øje på er rød havesyre, som står med små flotte blade. Havesyren står i staudebedet og har fået lov til at smide frø og nu kan jeg se, at den kommer flere steder i bedet, dog uden at den kommer over det hele som "ukrudt". I litteraturen skrives der, at det er en god idé, at fjerne blomsterne inden den sætter frø, idet planten kan være svær at fjerne fordi den har en dybtgående rod. Men indtil videre har jeg ikke haft problemer med, at den spreder sig for meget.

Havesyre findes også i en grøn variant med saftige, græsgrønne blade, men jeg er nu glad for den røde, som giver lidt mere kolorit på bedet. Planten kommer med blomstrerstilke med mange skiveformede rust-/gul-farvede blomster fra midsommer, men umiddelbart er det for mig at se ikke blomsterne, der er det attraktive ved denne urt. Blomsterstandene bliver op til 50-80 cm høje. Planten trives bedst i sol til halvskygge og…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…