Gå videre til hovedindholdet

Gule blomster

Det er lang tid siden, at jeg har vist billeder fra det gule forhavebed. Så nu får I lige lidt billeder derfra og til sidst et lille spørgsmål.

Den første mener jeg, at det er en solhat af en slags - ret mig endelig hvis det er forkert, for jeg er slet ikke sikker. Jeg købte ca. 10 stauder i en privat have sidste år og jeg kan ikke huske alle navnene.Skønhedsøje kommer med en lille ekstra blomstring lige nu - men især løvet giver lidt liv i bedet i øjeblikket.

Sjovt nok så har jeg ikke tidligere set kongelys i haven, men der må have ligget latente frø i jorden og ventet på, at jeg fik fjerne vinca'en som dækkede hele bedet. Nu er der kommet lys til jordbunden og så har de haft mulighed for at spire. Denne ene blomstrer og så er der 3-4 rosetter, som jeg forventer blomster i den kommende sæson.Natlys holder jeg så meget af. De springer ud hen på aftenen - derfor også navnet kl. 8-blomst. Da de startede deres blomstring sprang de dog ud omkring kl. 21, men vi har jo også "snydt" med sommertiden. Nu da dagene er blevet kortere, så passer det meget godt med, at de springer ud omkring kl. 20.

Når jeg går forbi natlys-blomsterne hen på aftenen, så sender de den mest vidunderlige duft forbi. Nogle siger, at duften minder om altea-bolsjer. Og det slår ikke fejl - jeg bliver draget til at stikke næsen i blomster HVER eneste aften.Denne gule staude har jeg arvet med haven. Jeg tror selv, at det er en slag asters, men det er kun et gæt. Hvis nogle kender planten, så hører jeg gerne - synes det kunne være lidt sjovere at kalde den ved rette navn fremfor "den-der gule" ;-)

Kommentarer

 1. Dejlige solskinsgule blomster, men desværre ikke noget navn fra mig... ;o)

  SvarSlet
 2. Sødeste solskinsgule Susanne.........det ér en solhat men ikke en Echinacea - mit bud er at den øverste er en stråle solhat/Rudbeckia fulgida og altså ikke en purpursolhat. Men i grunden en skøn skøn efterårs staude ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 3. hej Susanne.ja! det er ikke altid at man har navne på sine blomster.Men den kl.8 blomst-var den fra dig?
  Vi har også lige fjernet en hel del vinca.Vi er ved at lave et nyt bed i baghaven.Og jeg er i gang med den helt store opstamning.I dag blev jeg færdig med min store thuja(se indlæg)og jeg fik også klippet min store parykbusk.Det er meningen at den skal ned i det nye bed i stedet for et gammelt træ.
  Godaften til dig Jette

  SvarSlet
 4. Plante smil og plante solskin ..... :o)
  Den første ligner Gul solhat/Rudbeckia, den sidste kender jeg ikke, men den er sød.
  Dejligt, at den gule farve er på vej tilbage. Selv jeg er blevet glad for gult, og det siger ikke så lidt :o)

  SvarSlet
 5. Hej Susanne. Det var flotte gule planter. Jeg har ikke glemt, at du gerne vil have frø fra mine purpurfarvede haveknopurter. Jeg tror, jeg kan høste lidt nu. Jeg skriver en kommentar her på bloggen mandag, når jeg har samlet ind, om det er noget, der er værd at sende til dig. Rigtig god lørdag aften.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…