Gå videre til hovedindholdet

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys!

Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddetEn par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 


Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 

En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet i bedet. 


Måske har den stive stargræs 'Gurre Sø' også sået sig selv. Ihvertfald står der flere små totter "græs" i gruset omkring zinkbaljen. Flere småplanter er flyttet til det nye bed og jeg krydser fingre for, at småplanter fra 'Gurre Sø'.  


Bedet nåede lige at blive færdig førend den næste byge ramte haven. Nu er jeg blot spændt på, om disse planter kan klare skyggen i bedet. 

Kommentarer

 1. Hosta og primula bør ihvertfall trives, de andre kjenner jeg ikke til. Hosta er en utrolig takknemlig plante, og de med hvite tegninger trives spesielt godt i skyggen hos oss.
  Lykke til med nytt bed.
  Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg er enig i at både hosta og primula burde kunne klare sig i skyggen. Også den sibiriske portulak kan, da den sår sig selv over det hele - også i skygge. Må vente tiden af og se, hvordan det går de andre :-)

   Slet
 2. Hej Susanne

  Alletiders idé, så kan de vurderes der, planterne!
  TRor søndag bliver fin hvis du ikke nåede det!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, når det er "gratis" planter, så kan sådan en afprøvning af vækstforhold sagtens lade sig gøre unden de store ærgelser, hvis det ikke passer planterne at stå i skygge.

   Jeg nåede heldigvis at få hele bedet tilplantet, men der er masser af andre opgaver der venter, så en søndag med dejligt vejr (vejrlig uden regn er dejligt vejr) vil være meget velkommen :-)

   Slet
 3. Geranier er mit bud, de kan gro alle steder, vådt eller tørt skygget eller sol, det betyder ikke noget for dem. Hostaerne tror jeg også på. Portulakken skal også nok klare det, Jakobsstige gror godt hos mig både i sol og skygge. Godt med regnen, så skal det hele nok komme i gang.
  Held og lykke med det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Har lige googlet græsserne og det ser ud til, at de er de eneste, som ikke er helt vilde med skygge. Så klarer de ikke placeringen, vil dit bud om en storkenæb helt sikkert være en god erstatning. Der findes så mange fine, så der er helt sikkert én, som jeg kan bruge i dette bed :-)

   Slet
 4. jamen det er jo rigtigt, hvorfor finde sig i "mindre kønne områder" i haven, når det ikke koster at gøre noget ved det.... nogen gange lægger man bare ikke mærke til - eller vænner sig til kedelige pletter. Godt at prøve at se sin have med friske øjne, det er ikke altid at gæster er uhøflige nok til at påpege det - jo måske, hvis det er fremmede, jeg har indtryk af at de ikke altid har hæmninger når haverne ikke svarer til det de havde ventet (jeg har ikke haft åben have, så det er ikke en personlig oplevelse) hi hi

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor har du dog ret; hvorfor ikke ændre til det bedre, når det er helt omkostningsfrit :-) Og ja, der er en risiko for at være "hjemmeblind"! På den anden side, så synes jeg, at jeg selv er den hårdeste kritiker og kan se de mindre kønne sider i haven - specielt når jeg viser rundt i haven.

   Er der virkelig nogen, som er så "kritiske" ved et åben have arrangement? Det kan man ikke være bekendt - dels er haven lavet for ejeren og ikke for publikum og dels er der så forskellig måder/stile, så der ikke er én der er den rigtige.

   Slet
  2. jamen du må forstå Susanne, hvis man skal betale en ti'er for at komme ind, så skal haven da mindst være lige så flot som dem der konkurrerer i fjernsynet (også selvom der er kaffe og kage) hi hi hi hi

   Slet
  3. Ja, der er nok noget der, som jeg ikke helt forstår ;-)

   Slet
 5. Hej. Sikken en forvandling, det ser meget bedre ud nu. Jeg tror godt, dine planter kan klare sig i bedet, men hvis ikke de kan, vil jeg også foreslå geranier. De kan tåle lidt af hvert. Hvor er I flittige i haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, en times arbejde og lidt gratis planter fra haven, kan gøre en stor forskel :-) Dejligt at du tror, at planterne kan klare sig der i skygge. Men hvis de ikke kan, så vil jeg huske på geranier, som jeg også er glad for :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Svampe

Disse to forskellige svampe var at finde i græsplænen idag. Den hvide fandt jeg ikke mindre end ni af ialt. Ingen af os har viden om svampe, men kunne denne spises, så var der masser af føde i den, for de var store og tunge. Under den runde hat var der en hvid "hinde", som dog ikke var hel og derfor kunne lamellerne. Stokken var tyk og virkede massiv og sluttede af i en rund rod, hvorfor den var let at vælte.

Den naturbrune svamp med en blå ring i hatten var heldigvis ensom - den ser nemlig giftig ud. Læg mærke til edderkoppen på svampen - den ser ikke samme signal som jeg! Under den flade hat var der lameller og en meget tynd stok og da jeg ville vælte svampe gik hatten i stykker.

Alle ti svampe er fjernet fra græsplænen og smidt i skraldespanden. Vi skal have fødselsdagsgæster imorgen og deriblandt to mindre børn - vi tager ingen unødige risici med evt. giftige svampe her!

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…