Gå videre til hovedindholdet

Havehi og restaureret område

Jeg har været noget fraværende på bloggen. Jeg tror, at jeg gik meget tidligt i "have-hi" i efteråret og siden har jeg stort set ikke været i haven. Det er blevet til en lille rundtur derude - engang imellem og kun ganske kort. Men jeg kan mærke, at lysten lige så stille begynder at snige sig ind igen.

Men ingen jeg gik i "have-hi" var der gang i et projekt, som jeg ikke har fået vist her på bloggen.

Bedet så sådan ud i 2012 og du kan læse lidt mere om det her. I 2013 havde vi besøg af haveteam Brixgaard - de skønne venner, som vi deler haveweekender med - og da røg det store birketræ.
Bedet har jeg flere gange forsøgt at komme i gang med, men det har ligesom været for stor og uoverskuelig en opgave.

Men i oktober var det energiske og skønne haveteam Brixgaard igen på besøg. Og bedet fik en ordentlig overhaling. Jeg havde selv tanker om, at vi skulle fjerne alt undtagen de viltre asters, som er meget svære at udrydde. Og så ville jeg plante et æbletræ i midten af bedet med asters underneden.

Men som altid når jeg arbejder, så former planerne sig. Og sammen med Brix'erne fandt vi frem til denne løsning.

Vi valgte at lægge kirkegårdsgrus i bedet - med fiberdug under selvfølgelig. Og stedet for ét æbletræ blev der plantet tre søjlefrugttræer; kirsebær og blommer. Jeg synes, at det er er et supergod måde at få højde i denne del af haven - apropos månedens tema i Havefolket. i

Vi fik fjernet en del jord mellem stenene og har nu fået en skøn pigstenssti næsten rundt om området. Måske får jeg engang overskud til at fjerne flisebelægningen og erstatte den med en pigstensbelægning!

Zinkkarret var en nødvendighed og hvad hullerne foran zinkkarret skal bruges til, vil jeg kommet tilbage til i et andet indlæg.

Men hvor er jeg glad for at også der også er kommet styr over denne del af have, som hermed er omdøbt fra birketræsbedet til søjleespalierbedet :-)

Kommentarer

 1. Hej Susanne.Dejligt at høre fra dig igen............du har været savnet.
  Og det er da blevet en fin lille frugtlund du har lavet.
  Er vild med dine pigstens belægning................samler selv sten til en lille sti.
  Jeg er da lidt spændt hvad de huller skal bruges til.God aften knus jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Jette :-)
   Ja, jeg synes det er blevet rigtig godt med tre forskellige frugttræer på så lidt plads. Der er dog størst erfaring med æbler som søjletræer, men nu må vi se hvordan det går med blommer og kirsebær.
   Håber du finder mange sten, så du snart kan få lavet en lille sti - der er meget charme over sådan en sti :-)

   Slet
 2. Hej Susanne
  Dejligt du er tilbage på bloggen.
  Du har da virkelig fået lavet en forvandling i din have og jeg er helt enig i at der er meget charme over en pigstenssti, jeg er selv meget meget glad for de pigstensbelægninger vi har her i haven. Glæder mig til at følge dit projekt.
  God dag.
  Anita

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anita :-)
   Ja, der sker noget og det er virkelig en gave, at haveteam Brixgaard kommer og hjælper - alting går meget nemmere og hurtigere, når vi er flere om det.

   Og jeg vil selvfølgelig prøvet på, at følge op med billeder fra det nye område, når jeg kommer længere :-)

   Slet
 3. Du er måske ved at forandre et problembed til et yndlingsbed. Det ser i alt fald find ud, og bliver endnu bedre, når træerne giver noget højde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det håber jeg :-) Og jeg er noget spændt på hvordan frugttræerne vil arte sig og glæder mig til at se bedet med blade og fyldte "beholdere".

   Slet
 4. Det var en god løsning, det ser fint ud.

  SvarSlet
 5. Sådan et team Brixgaard kunne jeg da også godt bruge :) Bedet er kommet til at se så fint ud og det er da en ret stor forvandling med en større enkelhed - det er fint.
  Velkommen tilbage.
  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er skønt med sådan et team - det rykker bare :-)
   Ja, der er meget forskel på før og nu og du har helt ret - det er blevet meget mere enkelt og lettere at holde.

   Slet
 6. Hej. Det var herligt at høre fra dig igen og det er en god løsning I har lavet i dit bed. Herligt med sådan et team. Det var en stor forvandling.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)
   Ja, en stor forandring og en forandring bestemt til det bedre, som jeg glæder mig til at arbejde videre på.

   Slet
 7. Velkommen tilbage på bloggen. Rart at høre fra dig igen.

  Det ser ud til at være en fin løsning I der har fundet - tillykke med det :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)
   Ja, jeg er faktisk ret glad for den fundne løsning. Og så bliver der ovenikøbet et udbytte, som kan spises - det bliver dejligt.

   Slet
 8. Sikke flot det blev, det er bare noget helt andet og jeg kan godt forstå at du er glad for det. Det er noget af et ryk det kan give at få besøg af sådan et team :-)
  Det er dejligt at høre nyt fra dig her på bloggen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - jeg kan også mærke, at det er dejligt at være tilbage :-)

   Det er så dejligt, at vi kan hjælpe hinanden - jeg havde aldrig fået alt det lavet i haven, hvis det ikke var fordi Brix'erne havde været her. Det er en stor gave :-)

   Slet
 9. Der er ikke noget bedre end at få styr på en plet i haven, som længe har irriteret - og hvor fint, når man kan slå sig sammen om arbejdet, det gør det så meget hyggeligere :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret i, at det er sådan en dejlig fornemmelse, når et "irriterende" bed bliver ordnet. Og ja, udover at vi får en masse fra hånden, så er det rigtigt hyggeligt at være sammen om det - snakken går på en helt anden måde end hvis man "bare" sidder i sofa'en.

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys! Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddet

En par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 

Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 
En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet …

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Flueben og oversigtsplan

Urtehavens stier er blevet befriet! Fiberdugen er klippet til og højbede præsenteres nu på bedste vis. Og et forsøg på at tegne haven på en oversigtsplan er gjort


1. maj blev fejret i haven idet urtehaven som udgangspunkt er blevet færdig. Nu mangles kun, at de står grønne og frodige - se det bliver også en fest. Dagen er brugt på at kravle rundt mellem bedene  for at klippe fiberdugen til, så den ikke ses længere. 
Og som det ses, så har det haft stor effekt. Småstenene står  nu flot frem og de fine højbede præsenteres på bedste vis. 
De seneste aftener er blevet brugt på et forsøg på at tegne haven ind på et oversigtskort. Det har faktisk været en ret sjov opgave, men også lidt besværligt lige at huske hvordan bedene er placeret. 
Jeg har været ude i haven at kigge et par gange under oversigtskortets tilblivelse, men på trods af det, så er bedene ikke tegnet helt korrekt op og oversigtskortet er på ingen måder målfast. Nå ja - og havehuset er blevet lidt skævt!
Jeg ved, at jeg har …