Gå videre til hovedindholdet

Havehi og restaureret område

Jeg har været noget fraværende på bloggen. Jeg tror, at jeg gik meget tidligt i "have-hi" i efteråret og siden har jeg stort set ikke været i haven. Det er blevet til en lille rundtur derude - engang imellem og kun ganske kort. Men jeg kan mærke, at lysten lige så stille begynder at snige sig ind igen.

Men ingen jeg gik i "have-hi" var der gang i et projekt, som jeg ikke har fået vist her på bloggen.

Bedet så sådan ud i 2012 og du kan læse lidt mere om det her. I 2013 havde vi besøg af haveteam Brixgaard - de skønne venner, som vi deler haveweekender med - og da røg det store birketræ.
Bedet har jeg flere gange forsøgt at komme i gang med, men det har ligesom været for stor og uoverskuelig en opgave.

Men i oktober var det energiske og skønne haveteam Brixgaard igen på besøg. Og bedet fik en ordentlig overhaling. Jeg havde selv tanker om, at vi skulle fjerne alt undtagen de viltre asters, som er meget svære at udrydde. Og så ville jeg plante et æbletræ i midten af bedet med asters underneden.

Men som altid når jeg arbejder, så former planerne sig. Og sammen med Brix'erne fandt vi frem til denne løsning.

Vi valgte at lægge kirkegårdsgrus i bedet - med fiberdug under selvfølgelig. Og stedet for ét æbletræ blev der plantet tre søjlefrugttræer; kirsebær og blommer. Jeg synes, at det er er et supergod måde at få højde i denne del af haven - apropos månedens tema i Havefolket. i

Vi fik fjernet en del jord mellem stenene og har nu fået en skøn pigstenssti næsten rundt om området. Måske får jeg engang overskud til at fjerne flisebelægningen og erstatte den med en pigstensbelægning!

Zinkkarret var en nødvendighed og hvad hullerne foran zinkkarret skal bruges til, vil jeg kommet tilbage til i et andet indlæg.

Men hvor er jeg glad for at også der også er kommet styr over denne del af have, som hermed er omdøbt fra birketræsbedet til søjleespalierbedet :-)

Kommentarer

 1. Hej Susanne.Dejligt at høre fra dig igen............du har været savnet.
  Og det er da blevet en fin lille frugtlund du har lavet.
  Er vild med dine pigstens belægning................samler selv sten til en lille sti.
  Jeg er da lidt spændt hvad de huller skal bruges til.God aften knus jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Jette :-)
   Ja, jeg synes det er blevet rigtig godt med tre forskellige frugttræer på så lidt plads. Der er dog størst erfaring med æbler som søjletræer, men nu må vi se hvordan det går med blommer og kirsebær.
   Håber du finder mange sten, så du snart kan få lavet en lille sti - der er meget charme over sådan en sti :-)

   Slet
 2. Hej Susanne
  Dejligt du er tilbage på bloggen.
  Du har da virkelig fået lavet en forvandling i din have og jeg er helt enig i at der er meget charme over en pigstenssti, jeg er selv meget meget glad for de pigstensbelægninger vi har her i haven. Glæder mig til at følge dit projekt.
  God dag.
  Anita

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anita :-)
   Ja, der sker noget og det er virkelig en gave, at haveteam Brixgaard kommer og hjælper - alting går meget nemmere og hurtigere, når vi er flere om det.

   Og jeg vil selvfølgelig prøvet på, at følge op med billeder fra det nye område, når jeg kommer længere :-)

   Slet
 3. Du er måske ved at forandre et problembed til et yndlingsbed. Det ser i alt fald find ud, og bliver endnu bedre, når træerne giver noget højde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det håber jeg :-) Og jeg er noget spændt på hvordan frugttræerne vil arte sig og glæder mig til at se bedet med blade og fyldte "beholdere".

   Slet
 4. Det var en god løsning, det ser fint ud.

  SvarSlet
 5. Sådan et team Brixgaard kunne jeg da også godt bruge :) Bedet er kommet til at se så fint ud og det er da en ret stor forvandling med en større enkelhed - det er fint.
  Velkommen tilbage.
  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er skønt med sådan et team - det rykker bare :-)
   Ja, der er meget forskel på før og nu og du har helt ret - det er blevet meget mere enkelt og lettere at holde.

   Slet
 6. Hej. Det var herligt at høre fra dig igen og det er en god løsning I har lavet i dit bed. Herligt med sådan et team. Det var en stor forvandling.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)
   Ja, en stor forandring og en forandring bestemt til det bedre, som jeg glæder mig til at arbejde videre på.

   Slet
 7. Velkommen tilbage på bloggen. Rart at høre fra dig igen.

  Det ser ud til at være en fin løsning I der har fundet - tillykke med det :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)
   Ja, jeg er faktisk ret glad for den fundne løsning. Og så bliver der ovenikøbet et udbytte, som kan spises - det bliver dejligt.

   Slet
 8. Sikke flot det blev, det er bare noget helt andet og jeg kan godt forstå at du er glad for det. Det er noget af et ryk det kan give at få besøg af sådan et team :-)
  Det er dejligt at høre nyt fra dig her på bloggen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - jeg kan også mærke, at det er dejligt at være tilbage :-)

   Det er så dejligt, at vi kan hjælpe hinanden - jeg havde aldrig fået alt det lavet i haven, hvis det ikke var fordi Brix'erne havde været her. Det er en stor gave :-)

   Slet
 9. Der er ikke noget bedre end at få styr på en plet i haven, som længe har irriteret - og hvor fint, når man kan slå sig sammen om arbejdet, det gør det så meget hyggeligere :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret i, at det er sådan en dejlig fornemmelse, når et "irriterende" bed bliver ordnet. Og ja, udover at vi får en masse fra hånden, så er det rigtigt hyggeligt at være sammen om det - snakken går på en helt anden måde end hvis man "bare" sidder i sofa'en.

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Firkantede fastelavnsboller

På 'min' header står der, at bloggen mest handler om haven, men også lidt om alt det andet. Og 'det andet' er vi så kommet til i aften. Jeg har nemlig fået lyst til at dele min 'opskrift' på firkantede fastelavnsboller med jer.

Til gemalens fødselsdag købte vi et par fastelavnsboller med fløde hos bageren. Og jeg tænkte, at det måtte kunne gøres efter i eget køkken. Så igår købte jeg ind til eksperimentet. De blev faktisk rigtig gode og så var de helt friske og sprøde. Og det bedste af det hele er, at de er utrolig lette at lave.


Færdiglavede butterdejsplader fra supermarkedet halveres og bages i ovnen i 20 min. Hver firkant skæres i to halvdele.

Kagecreme røres med lidt sukker og vanille. Flødeskum blandes med cremen i forholdet 2:1 og en 'klat' lægges mellem de to lag butterdej.


Fastelavnsbollen pyntes med glasur.

Det er da nemt. Og på trods af at fastelavnsbollerne er firkantede, så smager de altså rigtig godt.

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.