Gå videre til hovedindholdet

Chilli - salt og smerter

Forleden dag kom sønnen på 14 år og sagde; "vi spiser altså for lidt chili - er det muligt, at vi kan få noget mere mad som er lidt stærkere?"

Og ja, det vil vi gerne lave, for chili er blandt andet fyldt med antioxidanterne A- og C-vitamin. Derudover øger chili mæthedsfornemmelsen og sætter stofskiftet i vejret.

Der er da ingen ting at betænke sig på, når vi endda har to chiliplanter i drivhuset med modne chilli'er.
Den røde er en Chili Apatche og den gule er en Chili Chyenne - to chilli med middelstyrke. Jeg har en tredje som endnu står med grønne frugter.

De begynder nu at modne i en fart, som vi slet ikke kan følge med til at bruge i maden. Så derfor ville jeg prøve at lave en chilisalt. Det har jeg ikke prøvet før, så jeg måtte i facebook gruppen 'Danske Chili entusiaster' for at finde en opskrift. Men den jeg fandt var uden mængde angivelser og det siger jo egentligt sig selv for dels er det forskelligt hvor stærk man ønsker saltet og dels er mængden afhængig af chiliens styrke.
Salt og chili med kerne blev kværnet i en mølle.  Da jeg tog låget af møllen, kom jeg til at sætte næsen hen over - jeg skal love for, at der er duft af chili, når de er pulveriserede. Men sikke en skøn og delikat farve det havde.

Det våde chilisalt blev derefter spredt ud på en bageplade og tørret i ovnen i 2 timer ved 50 grader.

Chilisaltet er nu hældt på glas. Jeg kan godt lide tanken om, at have noget i forråd til kolde tider, hvor vi ikke længere kan plukke friske chili i drivhuset.
Udover at bruge chili til konsumering, så er der studier i gang i forhold til at bruge chili som smertelindring. Jeg ser meget frem til at der bliver forsket noget mere i chiliens smertelindrende effekt, da jeg ser muligheder i det. I mit job, hvor jeg genoptræner patienter med håndskader, møder jeg af og til patienter med smerter blandt andet efter nerveskader men også med smertersyndromer (CRPS I). Smerter som er rigtig svære at behandle med genoptræning og smerterstillende medicin. Smerter som giver en væsentlig nedsat livskvalitet idet patienterne har svært ved at bruge hænderne - som vi bruger i alle daglige gøremål. Derfor håber jeg, at vi hurtigt kan få generet mere viden om chili'en smertestillende egenskaber.

 I denne artikel fandt jeg følgende udtalelse om chiliens effekt: 
Stoffet bruges i salver og plastre og skulle virke ved først at brænde, derefter give en periode med nedsat følsomhed, og ved regelmæssig brug nedsætte smertefølsomheden længerevarende. For eksempel har har man prøvet det på folk med nerveskader af forskellig art, forklarer læge Britta Weyer.

Kommentarer

 1. det ser vel nok lækkert ud :)
  og det er da spændende hvad de finder ud af med smertelindring :)

  KH
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi skal prøve saltet i morgen, så det er spændende hvordan det smager.
   Ja og de må gerne skynde sig, så vi kan få et nyt godt naturligt middel til smertelindring.

   Slet
 2. Det ser godt ud med jeres chilisalt :-)
  Det var ny viden for mig, at chili skulle have en smertelindrende effekt, men interessant :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, det bliver spændende om det smager af noget efter det er tørret. Men det får vi snart at smage.
   Det er meget interessant med chilli'ens smerterlindrende effekt.

   Slet
 3. Hej Susanne
  Ja, chili er dejligt! Tak for opskriften. Jeg har 5 forskellige chili i år.
  Jeg giver dem et kort opkog, hælder vandet fra, kommer dem på glas og hælder eddike over.
  Så holder de fint til vinterens retter.

  Kærlig Hilsen
  JetteMajken

  SvarSlet
  Svar
  1. Med 5 chili så har du gode muligheder for at lave noget chilisalt eller andet godt med chili :-) Og det lyder som en god måde at konservere chilierne på. Det må jeg huske, når vi når efteråret og planterne ikke kan længere i drivhuset. Tak for tippet :-)

   Slet
 4. Hej Susanne.
  Det kunne jeg godt tænke at dyrke - helt rigtigt vi har brug for det ren organisme er ikke så ringe. Altid godt med ny viden.

  SvarSlet
 5. Chilli er godt for meget, men til at stille smerter var ikke lige min første tanke. Spændende. Jeg siger som din søn: Vi spiser alt for lidt chilli og min største svaghed er de mellemøstlige syltede chilli. Samtidig med den gode stærke chillisauce til min shawarma. Chillisalt lyder bestemt også godt - og nemt at lave. Sommer på glas er et hit på en kold vinterdag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er spændende hvad den nye forskning kommer til at vise om chili'ens effekt.

   Der er masser af muligheder for at bruge chili i maden, men vi skal bare lige finde dem. Og det lyder som om, at du har masser af forslag :-)

   Og ja, det er skønt med sommer på glas :0)

   Slet
 6. .... om ikke andet så kan chillien ihvertfald aflede smerten fra andre mindre onder, er jeg sikker på..... jeg har indimellem været dum nok til at holde på de små chillier når de skulle hakkes, og det føltes i mange timer som om jeg havde brændt hænderne av av av - utroligt at ens mavesæk kan holde til at vi spiser dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er stærke og kan brænde godt. Men det lyder også som om, at der skal en vis "hærdning" til førend chili'ens smertestillende effekt kan mærkes.
   Så hvis du hakker chili flere dage i træk, kan det være, at hænderne ikke længere brænder, men er bedøvede i stedet ;-))

   Slet
 7. Hej Susanne.Tak for opskriften .................og dine oplysninger ang. smertelindring.
  Har kun en busk med chilli i år.................som vi bruger rigtig meget.
  God aften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var så lidt :-) Synes selv, at det er meget interssant med den smertelindrende effekt.

   Hvis det er en chili busk, som yder godt, så kan én som end også være nok.

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Lampepudsergræs og alunrod

Da jeg havde børstet terrassen med en stiv kost én gang med spartsomt med vand fra oven, ja så kom der ligesom ikke mere. Jeg måtte derfor i byen efter et aggregat til haveslangen, så jeg kunne "spraye" terrassen, mens jeg skrubbede de sidste alger væk.

Og nå ja, så er der jo lige et gartneri på vejen, som jeg måtte forbi. Og der var masser af fristelse. Men da jeg ikke synes, at jeg er helt færdigt med bedet med det mørke løv/blomster og lyserøde blomster, så prioriterede jeg to planter.


Jeg har i et stykke tid haft en idé om, at jeg gerne vil have nogle flere græsser ind i bedene. Og lige her stod dette smukke lampepudsergræs med mørkt løv; Pennicetum 'Rubrum'. 
Gartneriet havde en del forskellige alunrod, men jeg faldt for den efterhånden almindelige Heuchera 'Purple Palace'. 

Jeg fik en lille snak med gartneren, som fortalte at Purple Palace er én af de alunrod, som kan formeres med frø, hvor imod de andre, som han har i gartneriet, kun kan formeres via m…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…