Gå videre til hovedindholdet

Urtehaven er i gang

Ét af mine store hængepartier har været urtehaven. Kartoflerne har stået til forspirring og var blevet mere og mere rynkede at se på - men spirerne er blevet store og kraftige. Jeg læste et sted, at det var en fordel af der kun var 3 spirer tilbage på hver kartoffel, så jeg har pillet nr. 4 og 5 og ... væk. Grunden til 3 spirer skulle være at kartoflerne så ikke skal bruge så meget energi på de grønne toppe. Og det er sikkert godt, når de nu først er blevet sat her i weekenden. Jeg krydser fingre for, at vi når at få lidt nye kartofler inden kartoffelskimlen tager toppene.
Sommerporrer og spidskål har jeg købt forspirrede. Da jeg nåede til at sætte porre nr. 91 tænkte jeg, at nu måtte vi have nok. Og 12 spidskål er også blevet sat. Mon ikke jeg kan nå at så og høste lidt radiser eller salat mellem spidskålene inden de lukker rækken. Det tror jeg, at jeg vil satse på.

Nok har jeg ikke nået at så eller sætte så meget dette forår. Men jordbærrene nåede jeg at sætte nye af i efteråret.


Og hold da op hvor har de afsat mange bær i år - det er helt vildt og vi glæder os meget til at vi kan sætte tænderne i et rødt solmodent jordbær.

Hvidløggene står rigtig fint. Og ved siden af hvidløggene står der en flok selvsåede tagetes. Dem har jeg flyttet lidt rundt på, så de kan pynte mellem de kommende afgrøder.
Den røde rævehale har også sået sig selv, så den er der også blevet flyttet lidt rundt på. Derudover har jeg sat snithvidløg, bananløg og skalotteløg. Det har været skønt at få taget hul på urtehaven. Og nu mangler jeg så bare lige at så rødbeder, gulerødder, salat, ærter, bønner, squash med mere. Det håber jeg, at jeg får gjort i den kommende weekend.

Kommentarer

  1. urtehaven er så hyggelig, din må være stor, jeg har slet ikke plads til 91 porre.. hold da helt op det er mange :)

    det ser godt ud :)
    KH
    Marianne

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg synes jo ikke, at min urtehave er stor - har fire højbede på 1,1 x 4 m + et par højbede til krydderurter. Men fordelen ved højbede er jo, at der kan plantes lidt tættere. Jeg glæder mig til at det gror lidt mere op - så ser det så frodigt ud specielt når der er lidt blomster ind i mellem :-)

      Slet
  2. Suuuuuussanne, altså! Det kører da for vildt hos dig. :) Jeg er dybt imponeret over din ildhu og gætter at familien er ret så begejstrede, når høsten sætter ind. Sjældent i ø har jeg set så lovende jordbær. Vis os endelig "den røde fest" lige inden I sætter tænderne i dem.

    Fik vist heller ikke sagt tillykke med dit ny job. Håber sådan du trives.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, vi glæder os meget over at kunne høste fra urtehaven. Jeg har dog haft lidt problemer idet jeg ikke har fået det udbytte, jeg synes jeg burde hidtil. Jeg tror, at det skyldes at jorden fra genbrugspladsen har haft en dårlig struktur og med for lav næringsindhold (på trods af at man bliver advaret mod det modsatte). I år har jeg givet det en gang hønsegødning og så håber jeg, at udbyttet bliver meget bedre. Men ja, jordbærrene ser meget lovende ud - og jeg deler gerne billeder inden vi sætter tænder i :-)

      Ja tak, jeg trives med det nye job - er jo glad for udfordinger og det er der jo helt naturligt når man får nye og mere krævende arbejdsopgaver :-)

      Slet
  3. Der bliver da til en del porretærter :-) - eller måske nok til at dele ud af. Hjemmedyrkede grøntsager er lige så kærkomne som en buket fra haven, når værtinden skal have en lille gave. Jeg har også købt en del forspirede køkkenplanter i år. Så nemt når tiden er knap og blomsterbedene også skal passes.

    Tillykke med dit nye job. Skønt at høre at du er glad for det og er fuld af arbejdsenergi efter et spændende mastermodul.

    /Birgitte

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder som en rigtig god idé, at give nogle urter fra haven i værtindegave - tak for tippet :-)

      Ja, der er jo masser af forårsopgaver og de forspirrede planter fra gartnerierne er et nemt alternativt til at spare lidt tid og så må jeg jo indrømme, at de ofte er lidt mindre ranglede end dem jeg kan fremdrive.

      Tak - ja, jeg har vist behov for, at der ikke er stilstand i mit arbejdsliv, så skønt at der er gode muligheder for at få det :-)

      Slet
  4. sådan skal det være :) - INTET er bedre end ens egne dyrkede grønsager ;) ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har fuldstændig ret Tim - der er noget særligt ved hjemmedyrkede grøntsager :-)

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad