Gå videre til hovedindholdet

Så kom solen endelig

Jeg sidder lige nu og hører i TVAvisen, at januar har været den mest solfattige måned i mange år - i gennemsnit 17 timer i hele måneden hvilket vil sige at vi har haft 0,5 time/dag. Og her i Nordsjælland har der været 19 dage i træk med kun én solskinstime.

Det er derfor intet under at vi har nydt at solen har været fremme i dag og selv efter kl. 16 var det lyst og dejligt derude.

Haven indbød derfor til en tur. Fuglene fløjtede, jeg kunne høre den smeltende sne dryppe og det var ikke nødvendigt at have handsker på. Det var skønt at gå på "opdagelse" i haven igen.

Jeg har flere nyserod stående rundt omkring i haven. Det er frølinger, som jeg har plantet ud sidste år. Det vil sige at det er anden års planter, som blomstrer. Desværre er de ikke så langlivede, men de er gode til at smide frø og så sig, så pyt med at de ikke lever så lang tid.
Vintergækker her jeg ikke så mange af, men derimod har jeg lagt en del påskeliljeløg. De står allerede rigtig langt fremme - uh hvor bliver det skønt når de begynder at blomstre og der er forår i luften.

En roset af en skøn staude - det irriterer mig, for hvad den hedder har jeg fuldstændig svedt ud. Men rosetterne står friskgrønne og ser overhovedet ikke ud til at være påvirket af den nyligt overståede frost.
Heller ikke rosetterne fra porcelænsblomst ser ud til at bekymre sig om frosten. En staude som er flittig til at formere sig.

Kejserbusken står med mange blomster og har gjort over længere tid. Ja faktisk lagde jeg en lille kvist sammen med et kristtorneblad på hver kuvert til julemiddagen og til julefrokosten 1. juledag.

Et lille kærestepar, som har trodset sne og frost. Mon ikke de forsøger at holde varmen sammen og håber på, at februar bliver grøn vinter - det gør jeg ihvertfald.

Kommentarer

 1. Godt der var noget solskin til jer stakkels lysdepriverede sjællændere. Kunne det være en slags vortemælk den navnløse plante?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var skønt endelig at få solen at se.

   Jeg er ret sikker på, at det ikke drejer sig om en vortemælk - den har jeg nemlig ingen af på trods af, at jeg gerne har villet have den i lang tid. Tak for dit bud Marie :)

   Slet
 2. Ja, det har været en dejlig dag. Jeg drak eftermiddagskaffe ude i orangeriet, måtte dog have en tyk strikketrøje på, men det var helt forårsagtigt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan lige forestille mig hvor dejligt forårsagtigt det har været Birgitte. Der må have røget lidt glæde ind på kontoen :-)

   Slet
 3. Dejligt med solskin i dag - og sikke nogle smukke fotos, du viser :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var rigtigt skønt med sol og længe lyst.

   Jeg holder meget af at tage foto's så det glæder mig, at du kan lide dem :-)

   Slet
 4. ja det var vel nok en dejlig dag med en særlig stemning med solen og drypperiet som du også skriver. Jeg tænker om det er Iberis det navn du mangler, men den er måske ikke så lys som din? - bare et forslag:o) Det er et dejligt billede af svampene der forlover sig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Endnu et godt bud, men heller ikke. Den kommer med lange spir med blålilla små blomster. Men øv, hvor er det irriterende at jeg ikke kan huske den :-(

   Ja, et skønt lille par de to :-)

   Slet
 5. Hej Susanne.Ja! vi har da godt nok manglet noget sol her i det nye år.Jeg er rigtig glad for den stinkende nyserod jeg fik af dig ...........den har blomstret længe.Håber den sår sig selv.
  Dit lille kæreste par er da ikke til at stå for.
  God dag knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at du er glad for den. Men mon ikke den holder nogle år, så den når at smide frø - jeg krydser fingre.

   Ja, de er ret søde :-)

   Slet
 6. Det var da meget rart at høre at det ikke bare er en fornemmelse jeg har: at der har været helt usædvanligt lidt sol i lang tid! Og i dag er der bare tåge ... igen!
  Fine billeder, du viser! Godt du nåede ud mens solen var fremme :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja mørke og tåge har vi haft i lang tid - vi trænger i den grad til noget mere lys.

   Det var skønt at komme ud i solen og tage nogle billeder :-)

   Slet
 7. Ja i går var vi virkelig heldig og se solen, for første gang i umindelige tider. At plukke af kejserbusken og bruge den som bordpynt, var da en god idé.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nød solen og det, at det var meget lysere udenfor i fulde drag :-)

   Ja, det så dejligt ud med kejserbusken som pynt :)

   Slet
 8. Sødt svampebillede du har taget. Ja, det er skønt med solskin- her var det stille, frost og sol i morges.

  Kærlig Hilsen
  JetteMajken

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - og det er utroligt, at svampene kan overleve, når der lige har været frost og sne

   Slet
 9. Hej Susanne
  Det var virkelig en dejlig dag, hvor vi endelig kunne nyde solen. Hold da op kun én enkelt solskinstime på 19 dage, så forstår jeg bedre SAVNET, men vi fik godt nok også nyt de solskinstimer vi fik i går, hvor vi både var en tur i haven og ved stranden - herligt (jeg har lagt nogle billeder ud på bloggen).
  Dejlige billeder du viser, hvor er din påskelilje langt fremme.
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja utroligt, at vi ikke har haft flere solskinstimer i januar - så forstår man virkelig at nyde de få timer, hvor solen er fremme

   Slet
 10. Åh ja solen føles virkelig som et mirakel efter så solfattig en januar - men stadig er der langt mellem de skønne solstrejf her i haven. Super lækre billeder du har taget de kan jo få det mest frosne havehjerte til at smelte med det samme :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja, der er langt imellem solstrejfene. Heldigvis går vi mod lysere tider, så det trøster jeg mig med og glæder mig til lidt mere energi fra sol og varmere temperaturer.

   Tak - selvom man ikke synes der er så meget i haven i øjeblikket, så er der alligevel lidt at komme efter :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…