Gå videre til hovedindholdet

Urtehaven

Grundet det milde vejr så er det fortsat muligt at hente urter i haven. De urter jeg kan hente fra haven har altså en særlig positiv status hos mig. Vi har endnu ikke høstet alle rødbederne og de står stadig rigtig fine derud og er lige til at trække op af jorden og bruge. Det samme gælder porrer, som også står rigtig fine i bedet.
Persillen står også rigtig fin og strunk derude. De få nætter med let frost vi har haft har overhovedet ikke påvirket persillen.

Også i drivhuset kan jeg fortsat finde en krydderurt. Rosmarinen står dejlig frisk og er lige til at klippe af. Og det er en sand fryd når de aromatiske olier frigives - det dufter himmelsk. I dag blev den sauteret sammen med løg, hokkaido og selleri og serveret til en god oksebøf.
Rosmarinen har jeg normalt meget svært ved at holde liv i. Jeg hvisker; faktisk er det aldrig lykkedes mig at overvintre den! Men mon ikke den milde vinter i år giver mig en god chance for, at lykkes - det håber jeg, for planten er efterhånden ved at være temmelig stor, så det vil være ærgerlig at skulle starte forfra igen, igen.  

Kommentarer

 1. Sådan har jeg det også med de ting, vi henter i køkkenhaven. Rosmarin er jo fin både som krydderurt og prydplante, men desværre skal jeg som dig starte forfra hvert forår.

  SvarSlet
 2. Hej Susanne. Ja det er fantastisk, at du har grøntsager i haven endnu, det kan jeg godt forstå, du er glad for. Rosmarin har jeg også og det er også første gang, den overvintrer hos mig. Vi må krydse fingre og håbe på, at de klarer sig! Uhm det lyder godt, det du fik at spise i går.

  SvarSlet
 3. Det ser godt ud, med det du har i din urtehave endnu.
  Jeg har jordskokker og timian tilbage + en spand opgravede gulerødder. Den sidste selleri blev brugt for et par dage siden.
  Porrerne fik jeg ikke ret meget ud af, de sidste var meget små og var ved at gå i stok, så de blev smidt væk. Persillen ser lidt kedelig ud lige nu. Rosmarin har jeg aldrig haft held med at overvintre, og nu hvor jeg ingen drivhus har, er det da helt udelukket.

  SvarSlet
 4. Hvor må det være skønt at have så meget i køkkenhaven endnu. Jeg tror min køkkenhave skal opgraderes i år, så der også er noget til efterår/vinter.
  Jeg er også nødt til at købe rosmarin hvert år, men nu er min sat i drivhus, og så må vi bare krydse fingre. Sammen med basilikum er rosmarin et hit her i huset - åh, den duft!
  Jeg kan blive helt misundelig når jeg ser de pragteksemplarer man har sydpå. Det er jo nærmest buske.

  SvarSlet
 5. Jeg har ingen køkkenhave, men masser af boder rundt omkring på øen, hvor vi kan købe friske grønsager, så jeg lader dem om at dyrke det :) men flot at du har så meget endnu.

  SvarSlet
 6. Hej Susanne

  Det er dejligt at vi stadig kan hente så meget i haverne.
  Her er det mest jordskogger og kryderier der høstes.
  Synes også det er noget af et lotteri med rosmarin, tror ikke den klarede sig mange steder sidste vinter:) heller ikke hos mig, nej. Tror ikke den kan lide at stå vådt og så er frost og sol jo ikke godt.

  Held og lykke og en dejlig søndag herfra

  SvarSlet
 7. Hej Susanne.Da jeg kiggede alle mine billeder igennem i dag til mit nye indlæg faldt jeg også over billeder fra min køkkenhave.Og der er da også både porre-bladselleri-gulerødder og pastinakker tilbage derude.Min rosmarin står lige så fin i drivhuset sammen med chilli.
  Dejligt at man er næsten selvforsynende .God søndag knus Jette

  SvarSlet
 8. Skønt med så mange ting i køkkenhaven! Jeg plejer også at have porrer til hele vinteren, men i år fik jeg ikke plantet nogen - det må jeg råde bod på den kommende sæson!

  SvarSlet
 9. jeg er så glad for at vinteren er midl indtil nu, for jeg håber sådan min rosmarin klarer den. den plejer jo at stå i drivhuset, men det døde jo.. så måske skal jeg til at starte forfra igen. jeg mister i alle tilfælde mange af krydderurterne i år, for de kan ikke komme ind.
  det er virkeligt lækkert med urter fra haven endnu. jeg har bladbeder der faktisk klare det rigtigt fint og persillen. det er faktisk så mildt at jeg overvejer om man skulle prøve at så lidt spinat eller rucula :)
  KH
  Marianne

  SvarSlet
 10. Kære Susanne
  Rigtig godt nytår til dig og din familie;)
  Der er helt bestemt fordele ved milde vintre og én er at grøntsagerne ikke fryser fast i jorden. Jeg har samme oplevelse som dig mht. rosmarin, jeg har vivet min dyne og drivhus på i år og krydser også fingre.

  SvarSlet
 11. Dejligt med din Rosmarin, så må vi håbe at det milde vejr fortsætter. Jeg har ingen Rosmarin at overvintre i år - den frøs ned sidste år fordi den var for stor til at flytte ind i entreen, hvor den ellers havde overvintret et par år - Glæder mig til jeg kan købe en ny i foråret, jeg har planlagt det helt rette sted til den :)
  Jeg har heller aldrig haft frisk persille i haven på denne årstid, det ku' jeg godt vænne mig til.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys! Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddet

En par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 

Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 
En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet …

Næsten færdig

Urtehaven er næsten færdig! Arbejdet har skredet rigtig fint fremad i weekenden. Bedkanter er sat, der er efterfyldt med jord i bedene, fiberdug er lagt og småsten er kørt på. Vi er næsten færdige med urtehavens bede. Kun den sidste finish mangler. 

Vi har haft travlt og været effektive lørdag og søndag og foreløbig ser det godt ud. Når jeg så lige får klippet fiberdugen til - tror så tror jeg, at jeg bliver ovenud tilfreds med resultatet.


Lørdag middag startede vi med trækanter på bedene i kanten på de tre af siderne i urtehaven. Stierne mellem bedene var jord og fremspiret ukrudt havde haft gode forhold. Jorden i de seks højbede, som blev færdige i efteråret, var faldet sammen og trængte til opfyldning.


Alle bede er efterfyldt med jord fra genbrugspladsen - fire trailerfulde blev kørt på i alt. Samtidig blev de sidste kartofler sat og de øvrige bede ordnet. Alle kanter er sat og jord er fyldt på derefter.

Fiberdug er lagt i alle gange og småsten er lagt ud på stierne. Inden vi gik…

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)