Gå videre til hovedindholdet

Tobakspibeplante, høstanemoner og svirrefluer

Juhuuu, nu regner det stille og roligt - det er tiltrængt for alle havens planter. Desværre er det ikke de store mængder, som kommer ned og det er langt fra at det endnu kan kaldes en grundvanding. Men lidt har også ret :-)
I foråret fik jeg sat et espalier op med rionet til tobakspibeplanten. Og jeg skal da love for, at den har kunnet lide at få mulighed for at vokse vertikalt. Den har forlængst nået toppen af espalieret og jeg overvejer kraftigt at få sat stolper og få lagt rionet foran planten (over græsplænen og modsat side af høstanemonerne), så tobakpibeplanten kan danne tag over "indgangen" til en anden del af havn.
Bag espalieret ligger høstanemonebedet og høstanemonerne er godt i gang med at blomstre nu. Det ser godt ud med et helt bed med disse smukke blomster.

Også svirrefluerne synes godt om høstanemonerne. Svirrefluerne er meget velkomne i haven og jeg håber, at de kan tage lidt af de bladlus, som er på en af mine roser - men også for at være lidt forebyggende, så der ikke kommer flere bladlus på andre planter.
Ud over at svirreflue larverne æder bladlusene, så er selve svirrefluen også en god bestøver. Ikke at jeg behøver flere høstanemoner - ja, faktisk er jeg lidt spændt på, om det vil lykkes mig at holde dem indenfor "deres firkant". 

Kommentarer

 1. Hvor er det nogle fine billeder du har taget af høstanemonerne med deres bestøvere. Dejligt med regn, men den lille bitte smule vi har fået forslår ingenting.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Nej, der skal noget til med den tørre jord. Vi fik dog en del, men ikke det der svarer til en grundvanding. Krydser fingre for, at prognoserne holder, så vi får lidt regn igen til natten.

   Slet
 2. Hej Susanne.Det ser da bare godt ud med tobakspibeplanten på dit espalier....og sikke den har vokset.Det kunne da blive flot hvis du laver en lille portal hvor den kan vokse.
  Og høstanemonen kan godt lide at brede sig.Men så er det jo bare at hive dem op.God dag i regnen? knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret - tobakspibeplanten er vokset helt vild, så må vist hellere tilgodese dens gro-iver med endnu noget rionet.

   Høstanemonerne er rigtig gode til at brede sig, så jeg håber, at jeg kan holde dem i ave i beddet.

   Slet
 3. Der kan min tobakspibeplanter ikke følge med! Sikke et flot eksemplar. Det ville være flot at lade den danne tag.
  Skønne billeder af høstanemonerne med svirrefluer.
  Vi har også fået lidt regn, men det batter ikke meget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Min tobakspibeplante er også gammel og med lidt mindre end håndleds tykke stængler, så den vil frem i livet. Tror også det ender med et "tag" :)

   Tusind tak - anemonerne og svirrefluerne er taknemmelige at fotografere :-)

   Slet
 4. Hej Susanne :-D
  Hvornår kører bussen ud til dig. Jeg er klar med kufferten... trænger i den grad til regnvejrs dage.

  Utroligt flotte billeder du i øvrigt tager.

  Hilsen en overophedet Jyde ;-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var skønt med noget regn, men jeg skal da lige love for, at varmen er kommet igen og helt op til 27 grader i weekenden. Så kan vi da snakke om at bliver overophedet igen.

   Tusind tak - jeg synes, at det er sjovt at fotografere :-)

   Slet
 5. Din tobakspibeplante er skøn :-) Jeg har altid været fascineret af dens store flotte blade, som udstråler en frodighed der vil noget, har dog aldrig selv haft en.
  Dejligt med nyttedyr/insekter i haven :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er rigtig stor og kraftig og ja, med store frodige blade. Men med den store have du har fået nu, så må du kunne få plads til én :)

   Det er rigtigt dejligt med nyttedyr i haven - lad os få flere af dem :-)

   Slet
 6. Hej Susanne
  Hvor er din tobakspibeplante blevet stor, det vil være oplagt at give den, noget mere plads at boltre sig på.
  Skønne billeder af anemoner og svirrefluer. Her har det også regnet lidt 1 mm, det er jo kun lige en appetitvækker for alle de hungrede planter og græs ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg får vist svært ved at tøjle tobakspibeplanten, hvis den ikke får mere at kravle i.

   Tusind tak - det er herligt at skyde og finde de bedste billeder :)

   Ja, der skal en del vand til førend det rigtig batter noget. Vi må håbe på, at der snart kommer mere.

   Slet
 7. Skønne billeder af høstanemoner! Mine vil gerne have regn!
  Hilsen
  Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak - selvom mine hænger med hovederne, så var de fotogene alligevel :-)

   Slet
 8. jeg ville straks lave en overligger til tobakspibeplanten.. men jeg er også vild med lidt vilde beplantninger :)
  Lækre anemoner billeder.. og gid svirrefluerne bare gør kål på bladlus i min have også :)
  KH
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg må vist se at få gravet et par stolper mere ned :)

   Tusind tak - ja, svirrefluerne er flittige og ret nemme at fotografere :-)

   Slet
 9. Hej Susanne

  Ja, nu må den overligger altså op. Det vil være helt fantastisk :o)

  SvarSlet
 10. Flot tobakspibeplante og flotte billeder af høstanemoner med svirrefluer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den er rigtig stor og flot :)

   Tusind tak - jeg nyder at skyde løs, så ... :-)

   Slet
 11. Wauw, sikke en tobakspibeplante! Har du lyst til at bytte en stikling med mig? Jeg bytter gerne med frø eller stauder :)

  Sikke fine macro-billeder af høstanemonen og svirrefluerne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil rigtig gerne bytte en stikling eller flere. Ved du hvor jeg skal tage stiklingerne fra - det yderste stykke eller skal det være halv-forveddet? eller skal jeg ned og se, om jeg kan få med hæl?

   Tusind tak - de er jo nemme at fotografere og specielt i går, hvor der ikke rørte sig en vind :-)

   Slet
  2. Det lyder godt, Susanne :) Det er jeg glad for. Jeg fandt dette på Havenyt:

   Tobakspibeplanten er let at formere. Vil man lave en enkelt plante, kan man lave den ved aflægning. En af de nederste nye grene bøjes til jorden og et stykke af stænglen dækkes med jord og en sten lægges på. Efter en sæson er den klar med en ny rod. Man kan også lave den ved urteagtige stiklinger. Kan man skaffe frø kan det også lade sig gøre.

   Hvis du tager et langt skud, kan jeg dele den i flere og forhåbentlig er der mindst en af hapserne, der sætter rødder.

   Hvad er du interesseret i at få i bytte? Frø eller stauder? Jeg har alt muligt spændende :)

   Mh Lotte

   Slet
 12. Hej Susanne.
  Tobakspibeplanten mums en dejlig een du har dig, god ide med at lade den danne tag...det har jeg selv tænk over, men det varer noget tid ved ikke hvor gammel din plante er...ellers er du kanon god til billeder...

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den er stor og kraftig. Stænglerne er store og tykke og ligner lianer. Planten var stor, da vi flyttede ind i huset og vi flyttede ind i 2002, så den er gammel.

   Tusind tak - jeg holder meget af at tage billeder :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Firkantede fastelavnsboller

På 'min' header står der, at bloggen mest handler om haven, men også lidt om alt det andet. Og 'det andet' er vi så kommet til i aften. Jeg har nemlig fået lyst til at dele min 'opskrift' på firkantede fastelavnsboller med jer.

Til gemalens fødselsdag købte vi et par fastelavnsboller med fløde hos bageren. Og jeg tænkte, at det måtte kunne gøres efter i eget køkken. Så igår købte jeg ind til eksperimentet. De blev faktisk rigtig gode og så var de helt friske og sprøde. Og det bedste af det hele er, at de er utrolig lette at lave.


Færdiglavede butterdejsplader fra supermarkedet halveres og bages i ovnen i 20 min. Hver firkant skæres i to halvdele.

Kagecreme røres med lidt sukker og vanille. Flødeskum blandes med cremen i forholdet 2:1 og en 'klat' lægges mellem de to lag butterdej.


Fastelavnsbollen pyntes med glasur.

Det er da nemt. Og på trods af at fastelavnsbollerne er firkantede, så smager de altså rigtig godt.

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.