Gå videre til hovedindholdet

Staus fra urtehaven

Hvad er forskellen på en urtehave og en køkkenhave?

Er urtehaven kun et sted med krydder- og lægeurter eller er det en slags potage hvor urter og blomster er blandet? Og er køkkenhaven  kun et sted med grøntsager eller er der også krydderurter? Og er urter kun betegnlesen for krydder- og lægeurter eller indgår grøntsager også i definitionen. Kan umiddelbart ikke finde en endegyldig definition på nettet - måske du kender den nøjagtige definition?
Vi høster livligt af kartoflerne og nyder at kunne spise helt frisk opgravede hjemmeavlede kartofler. Og dagen efter en kartoffelmad på hjemmebagt rugbrød med en klat mayo og én af de solmodne tomater fra drivhuset. Så kan det ikke blive meget bedre.

Squash og butternut gror lystigt. Den ene squash har sat et par baby-squash, men går ikke rigtig i højden. Men butternutten gror fint i ranker og er kommet et godt stykke op af rionettet - se lidt mere om rionet-planen her. Det ser ud til, at den er ved at sætte blomster, så jeg er spændt på, hvordan den klarer at gro vertikal med butternuts på.
Hvidløgene er ved at knække halsen. De blev sat i starten af november og jeg har endnu ikke "turdet" lette på én af dem, for at se hvor store, de er blevet. Det er første år, hvor jeg har hjemmeavlede hvidløg, så glæder mig til både at høste og smage dem. De skal prøves én af de nærmeste dage. 

Jeg kan dog ikke helt forstå, at der er kommet små "luftløg" på nogle af hvidløgstoppene. Er det mon normalt? Og på etage-løgene, som jeg også satte i efteråret, har stort set ingen luft-løg. Men måske skal de være ældre end et år for at give? Ja, der er meget at lære endnu. 

Kålene gror godt, men jeg har desværre set kålsommerfuglen i og omkring kålbladene flere gange inden for de seneste dage. Og jeg har også fjernet kålsommerfugle æg fra bladene i dag. Jeg er ikke sikker på, at det er sommerfuglelarverne, som allerede har været i gang med at lave hullerne, men hvem kunne ellers være banditterne? Jeg må være efter æg og laver, når jeg ser dem, så vi får lov at høste lidt kål i år. 

Glaskålen eller den purpurfarvede knudekål vokser også støt. Den er meget dekorativ. Jeg må ud med kameraet i morgen og se om jeg kan få lidt bedre/kreative billeder af den, for ikke nok med at den er dekorativ i urtehaven, så er den også meget fotogen.     

Kommentarer

 1. Hej...
  Om der hedder urtehave eller køkkenhave er vel en smagssag, jeg kalder det urtehave her - Tjek endelig hvidløgene og hvis de er klar så brug de varme dage til at komme videre med proccesen - Det er helt normalt løgene får topløg, de største topløg kommer hvis man lader løg til opformering overvintre, disse kan sættes eller spises -

  SvarSlet
 2. Og min er en køkkenhave med både grønsager og krydderurter :)

  Med hensyn til din squash, så vil den ikke gro i højden, da den ikke danner ranker som Butternut - og Butternut vil gro fint på rionettet, måske med lidt hjælp i starten.

  Og du skal godt nok være grundig med at se efter larver i kålen - de er nogle grådige, små bæster :( Jeg vil helt klart råde dig til at finde på en løsning med net til næste år!

  SvarSlet
 3. Min køkkenhave indeholder ikke så mange krydderurter, men mest fordi vi ikke er gode til at få sådan noget spist herhjemme.. Til gengæld er der staudebede mm omkring køkkenhaven..

  Mine hvilæg satte jeg også i oktober/november sidste år og kommer også fint. De er dog ikke ved at knække halsen som dine, men de små løg der kommer deroppe kan du jo bruge til at sætte i jorden og få en ny omgang hvidløg næste år.. Jeg har fået fortalt at hvidløg godt kan finde på at være "2-årig" forstået på den måde, at de ikke er klar til at tages op i år, men overvintre og er så klar næste år.. Tror dog ikke dette er tilfældet for dine..

  Dine Squash ser godt nok rigtig fine ud, jeg har den gule squash og den kommer også med små fine frugter..
  Spændende køkkenhave du har..

  SvarSlet
 4. Dit billede af hvidløget er et helt lille kunstværk. Dejlig at se på.

  SvarSlet
 5. Hej Susanne. Jeg kan ligefrem fornemme hvor godt dine kartofler smager. Du har meget i urtehaven, jeg synes det ser rigtig spændende ud. Matrem er jo en urt og den bekæmper alle former for lus og vist også svamp. Man kan plukke toppen af den og lægge den i vand i et par dage og derefter vande med det, så dræber det luseangreb. Desuden kan man tørre en dusk og hænge op i drivhuset, det holder også skadedyr væk.
  Jeg tænkte nok, at din knopurt ikke blev til noget, jeg sender nogle stykker, jeg synes nemlig også det er lidt sjovt at andre kan få noget ud af det, som jeg har i min have!

  SvarSlet
 6. Køkkenhave, urtehave - jeg tror ikke, der er en bestemt definition på de to. Min mor har altid kaldt det urtehaven. Da jeg arbejdede i Den Økologiske Have i Odder, var der også en urtehave, og her var der udelukkende krydderurter/lægeplanter. Der, hvor grøntsagerne groede, hed det køkkenhaven.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Firkantede fastelavnsboller

På 'min' header står der, at bloggen mest handler om haven, men også lidt om alt det andet. Og 'det andet' er vi så kommet til i aften. Jeg har nemlig fået lyst til at dele min 'opskrift' på firkantede fastelavnsboller med jer.

Til gemalens fødselsdag købte vi et par fastelavnsboller med fløde hos bageren. Og jeg tænkte, at det måtte kunne gøres efter i eget køkken. Så igår købte jeg ind til eksperimentet. De blev faktisk rigtig gode og så var de helt friske og sprøde. Og det bedste af det hele er, at de er utrolig lette at lave.


Færdiglavede butterdejsplader fra supermarkedet halveres og bages i ovnen i 20 min. Hver firkant skæres i to halvdele.

Kagecreme røres med lidt sukker og vanille. Flødeskum blandes med cremen i forholdet 2:1 og en 'klat' lægges mellem de to lag butterdej.


Fastelavnsbollen pyntes med glasur.

Det er da nemt. Og på trods af at fastelavnsbollerne er firkantede, så smager de altså rigtig godt.

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.