Gå videre til hovedindholdet

Staus fra urtehaven

Hvad er forskellen på en urtehave og en køkkenhave?

Er urtehaven kun et sted med krydder- og lægeurter eller er det en slags potage hvor urter og blomster er blandet? Og er køkkenhaven  kun et sted med grøntsager eller er der også krydderurter? Og er urter kun betegnlesen for krydder- og lægeurter eller indgår grøntsager også i definitionen. Kan umiddelbart ikke finde en endegyldig definition på nettet - måske du kender den nøjagtige definition?
Vi høster livligt af kartoflerne og nyder at kunne spise helt frisk opgravede hjemmeavlede kartofler. Og dagen efter en kartoffelmad på hjemmebagt rugbrød med en klat mayo og én af de solmodne tomater fra drivhuset. Så kan det ikke blive meget bedre.

Squash og butternut gror lystigt. Den ene squash har sat et par baby-squash, men går ikke rigtig i højden. Men butternutten gror fint i ranker og er kommet et godt stykke op af rionettet - se lidt mere om rionet-planen her. Det ser ud til, at den er ved at sætte blomster, så jeg er spændt på, hvordan den klarer at gro vertikal med butternuts på.
Hvidløgene er ved at knække halsen. De blev sat i starten af november og jeg har endnu ikke "turdet" lette på én af dem, for at se hvor store, de er blevet. Det er første år, hvor jeg har hjemmeavlede hvidløg, så glæder mig til både at høste og smage dem. De skal prøves én af de nærmeste dage. 

Jeg kan dog ikke helt forstå, at der er kommet små "luftløg" på nogle af hvidløgstoppene. Er det mon normalt? Og på etage-løgene, som jeg også satte i efteråret, har stort set ingen luft-løg. Men måske skal de være ældre end et år for at give? Ja, der er meget at lære endnu. 

Kålene gror godt, men jeg har desværre set kålsommerfuglen i og omkring kålbladene flere gange inden for de seneste dage. Og jeg har også fjernet kålsommerfugle æg fra bladene i dag. Jeg er ikke sikker på, at det er sommerfuglelarverne, som allerede har været i gang med at lave hullerne, men hvem kunne ellers være banditterne? Jeg må være efter æg og laver, når jeg ser dem, så vi får lov at høste lidt kål i år. 

Glaskålen eller den purpurfarvede knudekål vokser også støt. Den er meget dekorativ. Jeg må ud med kameraet i morgen og se om jeg kan få lidt bedre/kreative billeder af den, for ikke nok med at den er dekorativ i urtehaven, så er den også meget fotogen.     

Kommentarer

 1. Hej...
  Om der hedder urtehave eller køkkenhave er vel en smagssag, jeg kalder det urtehave her - Tjek endelig hvidløgene og hvis de er klar så brug de varme dage til at komme videre med proccesen - Det er helt normalt løgene får topløg, de største topløg kommer hvis man lader løg til opformering overvintre, disse kan sættes eller spises -

  SvarSlet
 2. Og min er en køkkenhave med både grønsager og krydderurter :)

  Med hensyn til din squash, så vil den ikke gro i højden, da den ikke danner ranker som Butternut - og Butternut vil gro fint på rionettet, måske med lidt hjælp i starten.

  Og du skal godt nok være grundig med at se efter larver i kålen - de er nogle grådige, små bæster :( Jeg vil helt klart råde dig til at finde på en løsning med net til næste år!

  SvarSlet
 3. Min køkkenhave indeholder ikke så mange krydderurter, men mest fordi vi ikke er gode til at få sådan noget spist herhjemme.. Til gengæld er der staudebede mm omkring køkkenhaven..

  Mine hvilæg satte jeg også i oktober/november sidste år og kommer også fint. De er dog ikke ved at knække halsen som dine, men de små løg der kommer deroppe kan du jo bruge til at sætte i jorden og få en ny omgang hvidløg næste år.. Jeg har fået fortalt at hvidløg godt kan finde på at være "2-årig" forstået på den måde, at de ikke er klar til at tages op i år, men overvintre og er så klar næste år.. Tror dog ikke dette er tilfældet for dine..

  Dine Squash ser godt nok rigtig fine ud, jeg har den gule squash og den kommer også med små fine frugter..
  Spændende køkkenhave du har..

  SvarSlet
 4. Dit billede af hvidløget er et helt lille kunstværk. Dejlig at se på.

  SvarSlet
 5. Hej Susanne. Jeg kan ligefrem fornemme hvor godt dine kartofler smager. Du har meget i urtehaven, jeg synes det ser rigtig spændende ud. Matrem er jo en urt og den bekæmper alle former for lus og vist også svamp. Man kan plukke toppen af den og lægge den i vand i et par dage og derefter vande med det, så dræber det luseangreb. Desuden kan man tørre en dusk og hænge op i drivhuset, det holder også skadedyr væk.
  Jeg tænkte nok, at din knopurt ikke blev til noget, jeg sender nogle stykker, jeg synes nemlig også det er lidt sjovt at andre kan få noget ud af det, som jeg har i min have!

  SvarSlet
 6. Køkkenhave, urtehave - jeg tror ikke, der er en bestemt definition på de to. Min mor har altid kaldt det urtehaven. Da jeg arbejdede i Den Økologiske Have i Odder, var der også en urtehave, og her var der udelukkende krydderurter/lægeplanter. Der, hvor grøntsagerne groede, hed det køkkenhaven.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Havestuen

Resultatet af havehusets forvandling blev aldrig vist! For et par år siden blev havehuset piftet op, men resultatet blev aldrig vist her på bloggen - kun før billeder blev vist. Det vil jeg råde bod på nu 

For to år siden, da sønnike blev konfirmeret, besluttede jeg at havehuset skulle ryddes og piftes op, så det var muligt for gæsterne at sidde der og få sig en kop eftermiddagskaffe - og selvfølgelig, så vi selv kunne bruge den efterfølgende. Det var noget af et arbejde og du kan se her og her, hvad udgangspunktet var.


Havehuset var blevet brugt til opbevaring af blandt andet gamle møbler, fortrinsvis arvestykker, som jeg ikke lænede at smide ud grundet affektionsværdi. Vores tidligere bolig var en gammel firlænget gård, hvor gamle møbler passede rigtigt fint i miljøet, men i vores nuværende bolig passer de ikke.

Derfor blev det besluttet, at havehuset skulle indrettes i den romantiske stil således at nogle af de gamle møbler kunne passe ind der. Det hvide bor på ovenstående billed…

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.