Gå videre til hovedindholdet

Staus fra urtehaven

Hvad er forskellen på en urtehave og en køkkenhave?

Er urtehaven kun et sted med krydder- og lægeurter eller er det en slags potage hvor urter og blomster er blandet? Og er køkkenhaven  kun et sted med grøntsager eller er der også krydderurter? Og er urter kun betegnlesen for krydder- og lægeurter eller indgår grøntsager også i definitionen. Kan umiddelbart ikke finde en endegyldig definition på nettet - måske du kender den nøjagtige definition?
Vi høster livligt af kartoflerne og nyder at kunne spise helt frisk opgravede hjemmeavlede kartofler. Og dagen efter en kartoffelmad på hjemmebagt rugbrød med en klat mayo og én af de solmodne tomater fra drivhuset. Så kan det ikke blive meget bedre.

Squash og butternut gror lystigt. Den ene squash har sat et par baby-squash, men går ikke rigtig i højden. Men butternutten gror fint i ranker og er kommet et godt stykke op af rionettet - se lidt mere om rionet-planen her. Det ser ud til, at den er ved at sætte blomster, så jeg er spændt på, hvordan den klarer at gro vertikal med butternuts på.
Hvidløgene er ved at knække halsen. De blev sat i starten af november og jeg har endnu ikke "turdet" lette på én af dem, for at se hvor store, de er blevet. Det er første år, hvor jeg har hjemmeavlede hvidløg, så glæder mig til både at høste og smage dem. De skal prøves én af de nærmeste dage. 

Jeg kan dog ikke helt forstå, at der er kommet små "luftløg" på nogle af hvidløgstoppene. Er det mon normalt? Og på etage-løgene, som jeg også satte i efteråret, har stort set ingen luft-løg. Men måske skal de være ældre end et år for at give? Ja, der er meget at lære endnu. 

Kålene gror godt, men jeg har desværre set kålsommerfuglen i og omkring kålbladene flere gange inden for de seneste dage. Og jeg har også fjernet kålsommerfugle æg fra bladene i dag. Jeg er ikke sikker på, at det er sommerfuglelarverne, som allerede har været i gang med at lave hullerne, men hvem kunne ellers være banditterne? Jeg må være efter æg og laver, når jeg ser dem, så vi får lov at høste lidt kål i år. 

Glaskålen eller den purpurfarvede knudekål vokser også støt. Den er meget dekorativ. Jeg må ud med kameraet i morgen og se om jeg kan få lidt bedre/kreative billeder af den, for ikke nok med at den er dekorativ i urtehaven, så er den også meget fotogen.     

Kommentarer

 1. Hej...
  Om der hedder urtehave eller køkkenhave er vel en smagssag, jeg kalder det urtehave her - Tjek endelig hvidløgene og hvis de er klar så brug de varme dage til at komme videre med proccesen - Det er helt normalt løgene får topløg, de største topløg kommer hvis man lader løg til opformering overvintre, disse kan sættes eller spises -

  SvarSlet
 2. Og min er en køkkenhave med både grønsager og krydderurter :)

  Med hensyn til din squash, så vil den ikke gro i højden, da den ikke danner ranker som Butternut - og Butternut vil gro fint på rionettet, måske med lidt hjælp i starten.

  Og du skal godt nok være grundig med at se efter larver i kålen - de er nogle grådige, små bæster :( Jeg vil helt klart råde dig til at finde på en løsning med net til næste år!

  SvarSlet
 3. Min køkkenhave indeholder ikke så mange krydderurter, men mest fordi vi ikke er gode til at få sådan noget spist herhjemme.. Til gengæld er der staudebede mm omkring køkkenhaven..

  Mine hvilæg satte jeg også i oktober/november sidste år og kommer også fint. De er dog ikke ved at knække halsen som dine, men de små løg der kommer deroppe kan du jo bruge til at sætte i jorden og få en ny omgang hvidløg næste år.. Jeg har fået fortalt at hvidløg godt kan finde på at være "2-årig" forstået på den måde, at de ikke er klar til at tages op i år, men overvintre og er så klar næste år.. Tror dog ikke dette er tilfældet for dine..

  Dine Squash ser godt nok rigtig fine ud, jeg har den gule squash og den kommer også med små fine frugter..
  Spændende køkkenhave du har..

  SvarSlet
 4. Dit billede af hvidløget er et helt lille kunstværk. Dejlig at se på.

  SvarSlet
 5. Hej Susanne. Jeg kan ligefrem fornemme hvor godt dine kartofler smager. Du har meget i urtehaven, jeg synes det ser rigtig spændende ud. Matrem er jo en urt og den bekæmper alle former for lus og vist også svamp. Man kan plukke toppen af den og lægge den i vand i et par dage og derefter vande med det, så dræber det luseangreb. Desuden kan man tørre en dusk og hænge op i drivhuset, det holder også skadedyr væk.
  Jeg tænkte nok, at din knopurt ikke blev til noget, jeg sender nogle stykker, jeg synes nemlig også det er lidt sjovt at andre kan få noget ud af det, som jeg har i min have!

  SvarSlet
 6. Køkkenhave, urtehave - jeg tror ikke, der er en bestemt definition på de to. Min mor har altid kaldt det urtehaven. Da jeg arbejdede i Den Økologiske Have i Odder, var der også en urtehave, og her var der udelukkende krydderurter/lægeplanter. Der, hvor grøntsagerne groede, hed det køkkenhaven.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys! Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddet

En par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 

Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 
En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet …

Næsten færdig

Urtehaven er næsten færdig! Arbejdet har skredet rigtig fint fremad i weekenden. Bedkanter er sat, der er efterfyldt med jord i bedene, fiberdug er lagt og småsten er kørt på. Vi er næsten færdige med urtehavens bede. Kun den sidste finish mangler. 

Vi har haft travlt og været effektive lørdag og søndag og foreløbig ser det godt ud. Når jeg så lige får klippet fiberdugen til - tror så tror jeg, at jeg bliver ovenud tilfreds med resultatet.


Lørdag middag startede vi med trækanter på bedene i kanten på de tre af siderne i urtehaven. Stierne mellem bedene var jord og fremspiret ukrudt havde haft gode forhold. Jorden i de seks højbede, som blev færdige i efteråret, var faldet sammen og trængte til opfyldning.


Alle bede er efterfyldt med jord fra genbrugspladsen - fire trailerfulde blev kørt på i alt. Samtidig blev de sidste kartofler sat og de øvrige bede ordnet. Alle kanter er sat og jord er fyldt på derefter.

Fiberdug er lagt i alle gange og småsten er lagt ud på stierne. Inden vi gik…

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)