Gå videre til hovedindholdet

Staus fra urtehaven

Hvad er forskellen på en urtehave og en køkkenhave?

Er urtehaven kun et sted med krydder- og lægeurter eller er det en slags potage hvor urter og blomster er blandet? Og er køkkenhaven  kun et sted med grøntsager eller er der også krydderurter? Og er urter kun betegnlesen for krydder- og lægeurter eller indgår grøntsager også i definitionen. Kan umiddelbart ikke finde en endegyldig definition på nettet - måske du kender den nøjagtige definition?
Vi høster livligt af kartoflerne og nyder at kunne spise helt frisk opgravede hjemmeavlede kartofler. Og dagen efter en kartoffelmad på hjemmebagt rugbrød med en klat mayo og én af de solmodne tomater fra drivhuset. Så kan det ikke blive meget bedre.

Squash og butternut gror lystigt. Den ene squash har sat et par baby-squash, men går ikke rigtig i højden. Men butternutten gror fint i ranker og er kommet et godt stykke op af rionettet - se lidt mere om rionet-planen her. Det ser ud til, at den er ved at sætte blomster, så jeg er spændt på, hvordan den klarer at gro vertikal med butternuts på.
Hvidløgene er ved at knække halsen. De blev sat i starten af november og jeg har endnu ikke "turdet" lette på én af dem, for at se hvor store, de er blevet. Det er første år, hvor jeg har hjemmeavlede hvidløg, så glæder mig til både at høste og smage dem. De skal prøves én af de nærmeste dage. 

Jeg kan dog ikke helt forstå, at der er kommet små "luftløg" på nogle af hvidløgstoppene. Er det mon normalt? Og på etage-løgene, som jeg også satte i efteråret, har stort set ingen luft-løg. Men måske skal de være ældre end et år for at give? Ja, der er meget at lære endnu. 

Kålene gror godt, men jeg har desværre set kålsommerfuglen i og omkring kålbladene flere gange inden for de seneste dage. Og jeg har også fjernet kålsommerfugle æg fra bladene i dag. Jeg er ikke sikker på, at det er sommerfuglelarverne, som allerede har været i gang med at lave hullerne, men hvem kunne ellers være banditterne? Jeg må være efter æg og laver, når jeg ser dem, så vi får lov at høste lidt kål i år. 

Glaskålen eller den purpurfarvede knudekål vokser også støt. Den er meget dekorativ. Jeg må ud med kameraet i morgen og se om jeg kan få lidt bedre/kreative billeder af den, for ikke nok med at den er dekorativ i urtehaven, så er den også meget fotogen.     

Kommentarer

 1. Hej...
  Om der hedder urtehave eller køkkenhave er vel en smagssag, jeg kalder det urtehave her - Tjek endelig hvidløgene og hvis de er klar så brug de varme dage til at komme videre med proccesen - Det er helt normalt løgene får topløg, de største topløg kommer hvis man lader løg til opformering overvintre, disse kan sættes eller spises -

  SvarSlet
 2. Og min er en køkkenhave med både grønsager og krydderurter :)

  Med hensyn til din squash, så vil den ikke gro i højden, da den ikke danner ranker som Butternut - og Butternut vil gro fint på rionettet, måske med lidt hjælp i starten.

  Og du skal godt nok være grundig med at se efter larver i kålen - de er nogle grådige, små bæster :( Jeg vil helt klart råde dig til at finde på en løsning med net til næste år!

  SvarSlet
 3. Min køkkenhave indeholder ikke så mange krydderurter, men mest fordi vi ikke er gode til at få sådan noget spist herhjemme.. Til gengæld er der staudebede mm omkring køkkenhaven..

  Mine hvilæg satte jeg også i oktober/november sidste år og kommer også fint. De er dog ikke ved at knække halsen som dine, men de små løg der kommer deroppe kan du jo bruge til at sætte i jorden og få en ny omgang hvidløg næste år.. Jeg har fået fortalt at hvidløg godt kan finde på at være "2-årig" forstået på den måde, at de ikke er klar til at tages op i år, men overvintre og er så klar næste år.. Tror dog ikke dette er tilfældet for dine..

  Dine Squash ser godt nok rigtig fine ud, jeg har den gule squash og den kommer også med små fine frugter..
  Spændende køkkenhave du har..

  SvarSlet
 4. Dit billede af hvidløget er et helt lille kunstværk. Dejlig at se på.

  SvarSlet
 5. Hej Susanne. Jeg kan ligefrem fornemme hvor godt dine kartofler smager. Du har meget i urtehaven, jeg synes det ser rigtig spændende ud. Matrem er jo en urt og den bekæmper alle former for lus og vist også svamp. Man kan plukke toppen af den og lægge den i vand i et par dage og derefter vande med det, så dræber det luseangreb. Desuden kan man tørre en dusk og hænge op i drivhuset, det holder også skadedyr væk.
  Jeg tænkte nok, at din knopurt ikke blev til noget, jeg sender nogle stykker, jeg synes nemlig også det er lidt sjovt at andre kan få noget ud af det, som jeg har i min have!

  SvarSlet
 6. Køkkenhave, urtehave - jeg tror ikke, der er en bestemt definition på de to. Min mor har altid kaldt det urtehaven. Da jeg arbejdede i Den Økologiske Have i Odder, var der også en urtehave, og her var der udelukkende krydderurter/lægeplanter. Der, hvor grøntsagerne groede, hed det køkkenhaven.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…