Gå videre til hovedindholdet

Nyt espalier

Endnu en skøn dag med dejligt vejr - lige til at bruge i haven. Og godt træt er stængerne nu smidt op i sofaen og jeg garanterer for, at det ikke varer længe inden jeg trænger til at se dyner. Den friske luft gør godt for en god nattesøvn.

Opgaven i dag var at få lavet espaliet foran magnolietræet. D. 9. maj begyndte jeg at fjerne græstørvene og området så sådan i planlægningsfasen.
Alle stolper til espaliet havde jeg malet i forbindelse med, at jeg var i gang med malersprøjten på plankeværket. Stolperne er 10x10 så de er ret tunge, så jeg måtte have hjælp til at lægge overliggeren på for at få det hele i vatter.

Rionet blev skåret til og sat op med de 'sædvanlige' kroge - altså dem jeg har brugt på plankeværket.
I fødselsdagsgave fik jeg seks klematis af mine forældre. Én af dem var tiltænkt espaliet, så Piilu blev sat og bredt ud på rionettet. Sådan en ny plante ser ikke ud af meget, men jeg håber den kan lide placeringen. Og at den kommer til at matche godt med rododendronene Lee's Dark Purple, som står ved siden af og titter ud gennem nettet.

Jeg fandt to små frøplanter af løvefoden, som blev flyttet til bedet og jeg ved, at jeg får nogle hosta'er på onsdag, som også skal bo der. Og de tre små astilber, som kom frem i lyset, da alt det andet omkring forsvandt står mellem stenen i kanten.
Men hvad jeg eller skal have i det 2 kvm store bed har jeg ingen anelse om. Jeg har overhovedet ingen erfaring med planter til flimrende skygge og almindelig havejord, så planteforslag modtages med kyshånd.

Kommentarer

 1. Bregner, bronzeblad, høstanamoner selvfølgelig hosta ser ud til at trives i mit bed der er ret skygget og med lerjord. Stor/liljekonvaller kan også gordt lide det, og en stor del geranier. Jeg har geranium calligrafer og rozanne i mit.
  Det bliver flot.
  KH
  Marianne

  SvarSlet
 2. Sikke en forandring sådan et espaliere kan give. Det skaber virkelig rum med det samme. Det skal blive spændende at plante det hele til. God fornøjelse. Jeg kan godt forstå at du trænger til en god nats søvn.

  SvarSlet
 3. Det er noget af en arbejdsdag, du har haft, og forskellen kan ses med det samme. De betingelser, du nævner, er heldigvis perfekte for utroligt mange planter. Her i foråret er jeg glad for glaucidium og trillium, og liljer til højdevariation senere på sæsonen er også altid godt.

  SvarSlet
 4. Det er simpelthen blevet så skønt, Susanne. 2 der ikke er nævnt, som jeg lige tænker er Løjtnantshjerte og engblomme, dem har jeg begge under et æbletræ.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hov, hov, fik ikke skrevet kh Anne Mette

   Slet
  2. Hvis du skulle komme i nærheden af Lejre (lidt udenfor), så er der rigeligt af Samobor søskende :) Min mail er på bloggen.

   Slet
 5. Utroligt hvad sådan et espalier kan gøre. Det havde jeg ligegodt ikke regnet med. Det giver inspiration. Jeg vil straks vise det til min mand.
  Hav endnu en dejlig maj dag
  Hilsen Lisa

  SvarSlet
 6. Jeg er vild med hasselurt, påskeklokker til foråret, og månestråle er også en plante, som ynder halvskygge.

  Mange hilsner

  solbakken.blogspot.dk

  SvarSlet
 7. Hej Susanne.Det ser bare supergodt ud med det espalier.Piilou har jeg også....dem vokser hurtigt.Jeg vil foreslå nogle alunrod,og storkenæb.
  Du kan se hvad jeg har sat i mit"Høneballebed".Spændende at se hvad du finder på.Mangler du flere hosta har jeg nogle stykker.
  God dag knus Jette

  SvarSlet
 8. Det er blevet flot. Og da næsten alt kan gro i den lette skygge det giver, så er det vel bare om at drømme løs.

  SvarSlet
 9. Hej. Susanne.
  Flot rum du har fået, bidrager også med noget højde i haven. Kan godt forstå
  du er træt.
  Kh. Margrethe.

  SvarSlet
 10. Du har godt nok knoklet, men hvor er det blevet flot. Hvad er det du bruger til at sætte nettet fast med?
  Der findes jo mange planter der kan leve i halvskygge. Der er sågar enkelte roser der ikke behøver så meget lys. Og så er der jo Liljekonvaller, både de almindelige og dem der danner en lille busk.
  Kh Linda

  SvarSlet
 11. Hej Susanne
  Hvor ser det GODT ud - det bliver du glad for.
  Jeg ville plante nogle storkenæb og nogle høje violfrøstjerner.
  Held og lykke med dit nye bed.
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
 12. Tusind tak for de dejlige kommentarer - det glæder mig, at I også synes det skaber et godt "rum".

  Og rigtig meget tak for alle jeres forslag til planter - det har fået sat gang i en hel masse af de små grå planlægnings... I like :-)

  SvarSlet
 13. Tag med i dine overvejelser, om der skal være noget at se på det meste af året i det bed. Lav en plantesammensætning, hvor der ikke er "aggressive" planter, der kvæler mindre aggressive planter.

  God fornøjelse, det er så dejligt at få mulighed for at etablere nye bede :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…