Gå videre til hovedindholdet

Nyt espalier

Endnu en skøn dag med dejligt vejr - lige til at bruge i haven. Og godt træt er stængerne nu smidt op i sofaen og jeg garanterer for, at det ikke varer længe inden jeg trænger til at se dyner. Den friske luft gør godt for en god nattesøvn.

Opgaven i dag var at få lavet espaliet foran magnolietræet. D. 9. maj begyndte jeg at fjerne græstørvene og området så sådan i planlægningsfasen.
Alle stolper til espaliet havde jeg malet i forbindelse med, at jeg var i gang med malersprøjten på plankeværket. Stolperne er 10x10 så de er ret tunge, så jeg måtte have hjælp til at lægge overliggeren på for at få det hele i vatter.

Rionet blev skåret til og sat op med de 'sædvanlige' kroge - altså dem jeg har brugt på plankeværket.
I fødselsdagsgave fik jeg seks klematis af mine forældre. Én af dem var tiltænkt espaliet, så Piilu blev sat og bredt ud på rionettet. Sådan en ny plante ser ikke ud af meget, men jeg håber den kan lide placeringen. Og at den kommer til at matche godt med rododendronene Lee's Dark Purple, som står ved siden af og titter ud gennem nettet.

Jeg fandt to små frøplanter af løvefoden, som blev flyttet til bedet og jeg ved, at jeg får nogle hosta'er på onsdag, som også skal bo der. Og de tre små astilber, som kom frem i lyset, da alt det andet omkring forsvandt står mellem stenen i kanten.
Men hvad jeg eller skal have i det 2 kvm store bed har jeg ingen anelse om. Jeg har overhovedet ingen erfaring med planter til flimrende skygge og almindelig havejord, så planteforslag modtages med kyshånd.

Kommentarer

 1. Bregner, bronzeblad, høstanamoner selvfølgelig hosta ser ud til at trives i mit bed der er ret skygget og med lerjord. Stor/liljekonvaller kan også gordt lide det, og en stor del geranier. Jeg har geranium calligrafer og rozanne i mit.
  Det bliver flot.
  KH
  Marianne

  SvarSlet
 2. Sikke en forandring sådan et espaliere kan give. Det skaber virkelig rum med det samme. Det skal blive spændende at plante det hele til. God fornøjelse. Jeg kan godt forstå at du trænger til en god nats søvn.

  SvarSlet
 3. Det er noget af en arbejdsdag, du har haft, og forskellen kan ses med det samme. De betingelser, du nævner, er heldigvis perfekte for utroligt mange planter. Her i foråret er jeg glad for glaucidium og trillium, og liljer til højdevariation senere på sæsonen er også altid godt.

  SvarSlet
 4. Det er simpelthen blevet så skønt, Susanne. 2 der ikke er nævnt, som jeg lige tænker er Løjtnantshjerte og engblomme, dem har jeg begge under et æbletræ.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hov, hov, fik ikke skrevet kh Anne Mette

   Slet
  2. Hvis du skulle komme i nærheden af Lejre (lidt udenfor), så er der rigeligt af Samobor søskende :) Min mail er på bloggen.

   Slet
 5. Utroligt hvad sådan et espalier kan gøre. Det havde jeg ligegodt ikke regnet med. Det giver inspiration. Jeg vil straks vise det til min mand.
  Hav endnu en dejlig maj dag
  Hilsen Lisa

  SvarSlet
 6. Jeg er vild med hasselurt, påskeklokker til foråret, og månestråle er også en plante, som ynder halvskygge.

  Mange hilsner

  solbakken.blogspot.dk

  SvarSlet
 7. Hej Susanne.Det ser bare supergodt ud med det espalier.Piilou har jeg også....dem vokser hurtigt.Jeg vil foreslå nogle alunrod,og storkenæb.
  Du kan se hvad jeg har sat i mit"Høneballebed".Spændende at se hvad du finder på.Mangler du flere hosta har jeg nogle stykker.
  God dag knus Jette

  SvarSlet
 8. Det er blevet flot. Og da næsten alt kan gro i den lette skygge det giver, så er det vel bare om at drømme løs.

  SvarSlet
 9. Hej. Susanne.
  Flot rum du har fået, bidrager også med noget højde i haven. Kan godt forstå
  du er træt.
  Kh. Margrethe.

  SvarSlet
 10. Du har godt nok knoklet, men hvor er det blevet flot. Hvad er det du bruger til at sætte nettet fast med?
  Der findes jo mange planter der kan leve i halvskygge. Der er sågar enkelte roser der ikke behøver så meget lys. Og så er der jo Liljekonvaller, både de almindelige og dem der danner en lille busk.
  Kh Linda

  SvarSlet
 11. Hej Susanne
  Hvor ser det GODT ud - det bliver du glad for.
  Jeg ville plante nogle storkenæb og nogle høje violfrøstjerner.
  Held og lykke med dit nye bed.
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
 12. Tusind tak for de dejlige kommentarer - det glæder mig, at I også synes det skaber et godt "rum".

  Og rigtig meget tak for alle jeres forslag til planter - det har fået sat gang i en hel masse af de små grå planlægnings... I like :-)

  SvarSlet
 13. Tag med i dine overvejelser, om der skal være noget at se på det meste af året i det bed. Lav en plantesammensætning, hvor der ikke er "aggressive" planter, der kvæler mindre aggressive planter.

  God fornøjelse, det er så dejligt at få mulighed for at etablere nye bede :-)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Sankt hansurt

En af mine efterårs-yndlings-stauder er Sankt Hansurt. Gad egentligt godt vide hvorfor den hedder det, den blomstrer jo ikke omkring Sct. Hans, hmm? I haven har jeg fire forskellige sorter i hver deres farve.

Én vokser i et bed og tre i krukker. Den sidst indkøbte anskaffede jeg sidste år med henblik på formering. Den er med mørkerødt løv og den kunne jeg godt tænke mig nogle flere af. Jeg har tidligere haft held til at få stængler fra Sankt hansurt til at slå rødderne i vand, men det mislykkedes sidste år med denne. Måske det er ved at være tid til at prøve igen, om jeg kan få flere planter.

Den lyserøde har jeg haft med fra Fyn. Den er købt hos A&S staude planteskole, som for 10 år siden var en meget velassorteret staudeplanteskole i Asperup, hvor jeg gerne gik på opdagelse! Hvis staudeplanteskolen stadig findes er den helt sikkert et besøg værd for mere sjældne sorter.

Én af plante er endnu ikke sprunget ud, da den står lidt mørkere end de andre. Men det gør intet - det er kun…