Gå videre til hovedindholdet

Urtehaven

Så var det vist på tide at få kartoflerne sat og nye kartofler til grundlovsdag man vi godt skyde en hvid pind efter i år. Kartoflerne havde jeg regnet med skulle have være i jorden for længe siden, så de har ligget til forspirring i to måneder.

Godt runkne var de blevet, så for et stykket tid siden satte jeg en del af dem i mælkekartoner, lige som sidste år. Men det skulle jeg ikke have gjort, for toppene er blevet alt, alt for lange.
Der var nogle nogle tilbage, som ikke var kommet i kartoner, så de største fik første prioritet. Og resten af højbedet blev tilplantet med kartonkartofler. Men, men, men .... toppene lå jo allerede hen over jorden (det ville være nødvendigt med en pæl ved hver for at holde dem oppe).
Så resolut blev alle toppe blevet klippet af og så håber jeg, at kartoflerne ikke skal bruge alt for meget energi på at gro nye toppe, så det går ud over "kartoffelsætningen".

Nu jeg var i gang i urtehaven, så fik jeg sået de urter, som kræver mindst jordvarme. Jeg har været inde at tjekke Jordbrugsinfo, hvor man kan finde jordtemperaturen for ens eget område Der kunne jeg se, at jordtemperaturen ligger omkring 8 grader her i området.

Samtidig var jeg på Havenyts hjemmeside, for at finde spiretemperaturer. Jeg fandt at eksempelvis persille, spinat, salat og dild kunne såes nu. Rødbeder og persillerod kræver omkring de 8 grader, så selvom Havenyt i denne uges nyhedsbrev maner til besindighed, så vovede jeg pelsen alligevel. Sidste år var jeg for sent ud og måske er jeg for tidligt ude i år - men det værste der kan ske er, at jeg så om!

Alle bede blev luget for ukrudt og gjort klar til såning. Men ikke alle bede kan blive helt klar; i et har jeg plantet de forårsløg, som jeg ikke fik et bed klar til i efteråret og i det andet står de stauder, som skal i selvsamme bed. Men med de urter jeg har sået i dag, så har jeg heldigvis endnu ikke pladsmangel.

Kommentarer

 1. Det ser godt u i din køkkenhave, selv om det er en lidt "bar" årstid. Jeg håber at dine kartofler hurtigt sætter nogle nye blade. Mon ikke de gør; de er ret hårdføre.

  Sikke en masse research om temperature. Det er nok meget fornuftigt, for man bliver let grebet af så-iver, når foråret tager fat. Jeg har også næsten bedene klar, men endnu ikke sået nået.

  Så fine tulipan-spande du har. De er meget længere fremme end mine. Har de stået inde?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, tulipanspandende har stået i drivhuset hele vinteren, men tulipanerne blev sat ret sent, så det overrasker mig faktisk lidt, at de er ved at blomstre nu. Men det er jo kun en positiv overraskelse :-)

   Slet
 2. mmmmmm - ja jeg skal nok krydse fingre for dine kartofler Susanne....for mage til himmerrigsmundfuld når man høster de første ....GUF ;0)

  Hvor ser din urtehave skøn ud og jeg kan bestemt godt forstå det kribler i fingrene for at så :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 3. Forhåbentligt sætter dine kartofler bare nye blade. Nye kartofler er altså et af havens madens højdepunkter

  SvarSlet
 4. Hej Susanne.Hvor ser din køkkenhave fin ud.Er også ved at male alle mine højbed sorte.....det går en stor forskel.
  Lidt ærgeligt med kartoflerne.Vores stod med rigtig flotte spire- har stået i bryggerset i ca.6 uger.Vi satte dem ud for 10 dage siden,og de er allerede begyndt at titte op.Håber dine vil arte sig.
  Kan høre at jeg ikke er den eneste der har sat forskellige planter i køkkenhaven.Men skal vist se hvor jeg skal gøre af det hele.
  Rigtig god weekend knus Jette

  SvarSlet
 5. Hvor er det fint og dejligt. :) jeg er spændt på kartoflerne der har fået skåret topperne af. Meget spændende .
  jeg skal altså også have taget mig sammen til at så.
  Kh
  Marianne

  SvarSlet
 6. Hej Susanne - Jeg håber kartoflerne klarer at få skåret deres toppe af nu. Det var jo heller ikke til at vide at foråret sådan skulle lade vente på sig.
  Tror på godt vejr i morgen og så vil jeg også igang med at så i højbedene. Fordelen ved højbedene er jo at jorden hurtigere får rette temperatur ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for påmindelsen om, at jorden hurtigere bliver varm i højbede - det havde jeg lige glemt. Er nemlig lidt bekymret for, om jorden trods alt var for kold, så frøene ikke spirer, men nu er jeg mindre bekymret.

   Slet
 7. Held og lykke med kartoflerne. Jeg har også lige sat mine, og frøsåningen er også så småt i gang. Jeg mangler en del endnu, men der er jo også flere ting, der skal vente til jorden er noget lunere.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …