Gå videre til hovedindholdet

Urtehaven

Så var det vist på tide at få kartoflerne sat og nye kartofler til grundlovsdag man vi godt skyde en hvid pind efter i år. Kartoflerne havde jeg regnet med skulle have være i jorden for længe siden, så de har ligget til forspirring i to måneder.

Godt runkne var de blevet, så for et stykket tid siden satte jeg en del af dem i mælkekartoner, lige som sidste år. Men det skulle jeg ikke have gjort, for toppene er blevet alt, alt for lange.
Der var nogle nogle tilbage, som ikke var kommet i kartoner, så de største fik første prioritet. Og resten af højbedet blev tilplantet med kartonkartofler. Men, men, men .... toppene lå jo allerede hen over jorden (det ville være nødvendigt med en pæl ved hver for at holde dem oppe).
Så resolut blev alle toppe blevet klippet af og så håber jeg, at kartoflerne ikke skal bruge alt for meget energi på at gro nye toppe, så det går ud over "kartoffelsætningen".

Nu jeg var i gang i urtehaven, så fik jeg sået de urter, som kræver mindst jordvarme. Jeg har været inde at tjekke Jordbrugsinfo, hvor man kan finde jordtemperaturen for ens eget område Der kunne jeg se, at jordtemperaturen ligger omkring 8 grader her i området.

Samtidig var jeg på Havenyts hjemmeside, for at finde spiretemperaturer. Jeg fandt at eksempelvis persille, spinat, salat og dild kunne såes nu. Rødbeder og persillerod kræver omkring de 8 grader, så selvom Havenyt i denne uges nyhedsbrev maner til besindighed, så vovede jeg pelsen alligevel. Sidste år var jeg for sent ud og måske er jeg for tidligt ude i år - men det værste der kan ske er, at jeg så om!

Alle bede blev luget for ukrudt og gjort klar til såning. Men ikke alle bede kan blive helt klar; i et har jeg plantet de forårsløg, som jeg ikke fik et bed klar til i efteråret og i det andet står de stauder, som skal i selvsamme bed. Men med de urter jeg har sået i dag, så har jeg heldigvis endnu ikke pladsmangel.

Kommentarer

 1. Det ser godt u i din køkkenhave, selv om det er en lidt "bar" årstid. Jeg håber at dine kartofler hurtigt sætter nogle nye blade. Mon ikke de gør; de er ret hårdføre.

  Sikke en masse research om temperature. Det er nok meget fornuftigt, for man bliver let grebet af så-iver, når foråret tager fat. Jeg har også næsten bedene klar, men endnu ikke sået nået.

  Så fine tulipan-spande du har. De er meget længere fremme end mine. Har de stået inde?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, tulipanspandende har stået i drivhuset hele vinteren, men tulipanerne blev sat ret sent, så det overrasker mig faktisk lidt, at de er ved at blomstre nu. Men det er jo kun en positiv overraskelse :-)

   Slet
 2. mmmmmm - ja jeg skal nok krydse fingre for dine kartofler Susanne....for mage til himmerrigsmundfuld når man høster de første ....GUF ;0)

  Hvor ser din urtehave skøn ud og jeg kan bestemt godt forstå det kribler i fingrene for at så :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 3. Forhåbentligt sætter dine kartofler bare nye blade. Nye kartofler er altså et af havens madens højdepunkter

  SvarSlet
 4. Hej Susanne.Hvor ser din køkkenhave fin ud.Er også ved at male alle mine højbed sorte.....det går en stor forskel.
  Lidt ærgeligt med kartoflerne.Vores stod med rigtig flotte spire- har stået i bryggerset i ca.6 uger.Vi satte dem ud for 10 dage siden,og de er allerede begyndt at titte op.Håber dine vil arte sig.
  Kan høre at jeg ikke er den eneste der har sat forskellige planter i køkkenhaven.Men skal vist se hvor jeg skal gøre af det hele.
  Rigtig god weekend knus Jette

  SvarSlet
 5. Hvor er det fint og dejligt. :) jeg er spændt på kartoflerne der har fået skåret topperne af. Meget spændende .
  jeg skal altså også have taget mig sammen til at så.
  Kh
  Marianne

  SvarSlet
 6. Hej Susanne - Jeg håber kartoflerne klarer at få skåret deres toppe af nu. Det var jo heller ikke til at vide at foråret sådan skulle lade vente på sig.
  Tror på godt vejr i morgen og så vil jeg også igang med at så i højbedene. Fordelen ved højbedene er jo at jorden hurtigere får rette temperatur ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for påmindelsen om, at jorden hurtigere bliver varm i højbede - det havde jeg lige glemt. Er nemlig lidt bekymret for, om jorden trods alt var for kold, så frøene ikke spirer, men nu er jeg mindre bekymret.

   Slet
 7. Held og lykke med kartoflerne. Jeg har også lige sat mine, og frøsåningen er også så småt i gang. Jeg mangler en del endnu, men der er jo også flere ting, der skal vente til jorden er noget lunere.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…