Gå videre til hovedindholdet

Hvem gør det?

Føj for den, hvor er det koldt og blæsende i dag.

Ole Kjær Christensen skriver i dag på Facebook gruppen Stauder; "Det vejr vi har lige nu, er det man kalder påskeøsten, en skarp vind fra øst med temperaturer under 0 grader". Det er for mig et nyt udtryk, men passer jo meget godt med vejret i dag.

I går ved middagstid var jeg i urtehaven for at hente porrer og de var ret nemme at trække op. Men her blot et døgn senere, er jorden igen stenfrossen. Utroligt så hurtigt det kan vende.


Jeg går og undrer mig i disse dage. Ja, det har jeg faktisk gjort i en rum tid.

Ved carporten har jeg en "krukke" med husløg. Krukken var fyldt fuldstædig ud med husløg, men pludselig en dag i det sene efterår var mange husløg faldet ud af krukken og der var krattet i jorden.

Husløgene blev "sat på" plads igen, men konstant blev de smidt ud af krukken.
I den sidste uges tid har jeg gået og luret på bedet lige ved siden af. Der er kommet fordybninger i jorden og  det er som om, at jorden er blevet vendt lige i overfladen. Set fra den positive side, så bliver det ikke nødvendigt af fjerne ukrudt fra dette bed til foråret. 

Men jeg gad godt vide hvilket dyr der er "ansvarlig" for dette. Kan det være solsortene, som muntrer sig eller leder efter orm og insekter i jorden?

I samme bed dukker der flere krokus op - det er åbenbart en rigtig tidlig sort jeg har fået fat i - skønt :-)

Kommentarer

 1. Føj for en påskeøsten siger jeg bare.....ville hellere vente med østenvinden til Rusland er blevet varmet op i august ;0)

  Skønne krokus....her kigger de kun netop op af den (igen) frosne jord så jeg må nyde dine mens jeg venter.

  Hvad det er der skraber hos dig ved jeg ikke men hos mig er det alle mine naboers katte der skraber over alt ....især under altanen og udestuen i deres desperate jagt efter løs jord at skide i ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan vi kun være enige i - russerne må gerne beholde deres østenvind derovre, så vi kan få noget forår. Det ønsker de sikkert også, altså forår.

   Katte kunne det godt være, men der er kun krattet i overfladen og hvis de skal have deres efterladenskaber dækket, så bliver det vel lidt dybere. Vi har flere katte i nabolaget, men ...

   Slet
 2. Hej Susanne.Ja! den kulde er jeg snart godt træt af.Jeg ved heller ikke hvem det er der skraber alle dine
  husløg af din krukke.Fine krokus......fandt selv en enkelt blå da jeg vovede mig ud i kulden.
  God søndag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, væk med frosten og den kolde blæst. Og turene ud bliver kun af den allermest nødvendige slags. Men en blå krokus er nu én af de bedre skatte at finde selvom det er så koldt :-)

   Slet
 3. Hej Susanne :o)
  Ja, det er helt sikkert Solsorten, det skarn. Det er faktisk utroligt hvad en solsort kan grave op med sit lille næb. Den gør det samme her - her står husløg dog bare i jorden, men meget ofte må vi sætte løgene tilbage i bedet igen, når vi finder dem på fliserne.
  For en del år tilbage, da vi stadig havde æbletræer i haven, flettede jeg nogle luftige skjul af sommerskudene og sætte henover. Det hjalp og så egentligt også meget nydeligt ud, men det var dengang alt skulle være pileflet.
  Venligst Vibeke

  SvarSlet
  Svar
  1. De er emsige de solsorte - utroligt at de kan smide husløg fra et bed og ud på fliser. Og de bliver bare ved. Jeg har sat husløgene op et par gange, men de bliver smidt ud igen.
   Det lyder som en god og dekorativ løsning I fandt på med æblegrene.

   Slet
 4. Det er måske den flittige solsort, der har leveret krokusfrø til bedet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kunne godt have været den flittige og emsige solsort, men det er nu løg jeg satte for halvanden år siden. Jeg var bare ikke klar over, at de var så tidlige :-)

   Slet
 5. Jeg tror også, det er solsortene, jeg har mange husløg i stenbedene, ofte ligger nogen af dem på jorden, og solsortene kan godt lide at hoppe rundt, der hvor de er.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis du også tror solsortene er synderne, så er jeg overbevist. De er nogle være nogle ...

   Slet
 6. Jeg hælder også stærkt til solsorten, fugle kan lynhurtigt endevende bede med stenbedsplanter o.lign.

  SvarSlet
  Svar
  1. Så er jeg sikker - utroligt at lige så meget som vi holder af dem kan de også være skadevoldere i stenbede og når de spiser vores jordbær ....

   Slet
 7. Umiddelbart vil jeg også gætte på solsorten, men kattene er også meget aktive i mine bede, så dem ville jeg nu heller ikke frikende helt ;-)

  Hilsen Ina
  http://annasplads.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Ok, så skal jeg måske ikke være helt sikker på, at det er solsortene. Uanset hvad så er det da irriterende, at jeg ikke kan have mit bed i fred.

   Slet
 8. Hej Susanne.
  Sikke langt dine krokus er. Mine er kun knapt halvt så store endnu, så der går længe til de blomstrer.
  Venlig hilsen Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også flere krokus, som ikke er nær så langt som disse gule - det må være en tidlig sort, for de står ikke engang i særlig meget sol.

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Madam Bæk's have med græsser

Jeg har fået mig én på have-opleveren -  jeg har været på besøg hos Madam Bæk, som har bloggen Et haveliv med sygdom. Jeg var inviteret i hendes have for at få inspiration til at "indføre" græsser i haven. Og der var masser af inspiration at hente.Jeg lagde meget mærke til, at der flere steder i haven var plantet store og høje græsser ud til kanten eller i forgrunden af et bed. Jeg har altid tænkt, at det høje skal plantes bagerst, men her lærte jeg, at det ser rigtig godt ud med græsser forrest.


Her er i det hele taget brugt mange høje græsser. Jeg har det selv svært ved at få højde i bedene og har en tendens til kun at vælge stauder, som ikke er voldsomt høje. Jeg må se at få lidt højde ind og specielt i husbedet kunne nogle af de høje græsser danne naturlige rum og dermed flere bede i det lange bed.  

Græsserne er bruge på forskellige måder i haven - her som en kant langs huset. Andre steder i samspil med stauder, buske eller et-årige.
Denne rødbrune New Zealanske Star s…