Gå videre til hovedindholdet

Staudefrøbogen og foredrag

Forleden aften holdt Anne Gine Christiansen et flot foredrag om hendes nye bog; "Staudefrøbogen fra frø til staude" i Tinghøj's Boghandel i Frederikssund.
Anne Gine startede foredraget med at fortælle om, hvordan hendes haveinteresse er opstået og senere også interessen for at så stauder. Som jeg hørte Anne Gine, så startede hun med staudesåningen dels for at få mange planter (det er dyrt at købe mange planter til et helt bed) og dels for at få nogle stauder, som ikke sædvanligvis findes i det almindelig sortiment i planteskoler og -centre.

Og så var det helt tydligt, at Anne Gine har en passion for at så og se de små planter gro op til frodige og smukke stauder, som hun kan plante ud i cottage-bede. Anne Gine og Leif (ægtefællen) fortalte, at de havde tilplantet et nyt bed, hvor 90% af planterne var "hjemmelavede" - imponerende.  
Anne Gine fortalte om bogens indhold og opbygning, som også kan ses på hendes hjemmeside.

Derefter var det tid til spørgsmål fra de fremmøde, som alle var haveinteresserede. Vi fik en rigtig hyggelig snak omkring staudesåning, men vi var også omkring flere andre haverelaterede emner. Til foredraget havde Anne Gine medbragt nogle potter med små planter/kimplanter af stauder i et skønt lille mini-drivhus. Det gav en rigtig god snak om bl.a. sort svalerod, som jeg er blevet rigtig nysgerrig på, men også om vanding, Vermiculite og brugen af priklepinde.

Jeg var så heldig, at jeg fik bogen i julegave - den er blevet læst fra A-Y flere gange. Og da jeg såede de første stauder for 14 dage siden, var bogen et rigtigt nyttigt opslagsværk. Bogen er opbygget, så det er nemt at finde alle oplysninger om én staude på samme side - det er dejligt og praktisk, at man ikke skal sidde og bladre frem og tilbage, for at finde relevante oplysninger på den enkelte staude. Og jeg er sikker på, at jeg kommer til at tage bogen frem mange gange, når jeg har behov for flere oplysninger vedr. staudesåning.

Kommentarer

 1. Ikke fordi jeg har været til så mange haveforedrag endnu, men det er mit klare indtryk at det ikke kan blive andet end hyggeligt, når man er sammen med ligesindede.... Man bliver jo ALDRIG træt af at snakke have... ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du fuldstændig ret i - det kan kun blive hyggeligt i selskab med andre havenørder :-)

   Slet
 2. Hvor dejligt lige at få en situationsrapport, når det nu ikke lykkedes mig at komme afsted.

  Lyder som en indholdsrig og hyggelig aften!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var ærgerligt, at du ikke kom med - det kunne have været hyggeligt med endnu en havegal :-) Og ja, det var et par dejlige timer :)

   Slet
 3. Det lyder godt! Jeg overvejer mere og mere seriøst om jeg skulle prøve at så stauder. Jeg er ikke så tålmodig og har aldrig rigtig orket, men det lyder nu ret spændende når I andre skriver om det.

  God lørdag aften, Susanne :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan godt forstå, at du overvejer selv at så stauder. Jeg synes ikke, at det kræver meget mere tålmodighed end sommerblomster, som skal forkultiveres. Kuldekimerne passer jo sig selv hele vinteren og dem som skal have varme for at spire skal have samme opmærksomhed som sommerblomsterne. Så skal stauderne godt nok stå i potter noget længere tid, for at blive "store og stærke" til at klare sig i staudebedet. Anne Gine fortalte, at hun planter ud i bedene samme efterår, som de er priklet om, så ...
   Håber du får mod til at springe ud i staudesåningen (-:

   Slet
 4. Hej Susanne:) Tak for dit fine indlæg - og tak fordi du deltog - det var en hyggelig aften med skøn snak om stauder og have:) Anne Gine

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak - det var dejligt at få mere info omkring staudesåningen og hyggeligt at snakke med Leif og dig og de andre "havenørder" (-:

   Slet
 5. Bogen er også på min ønskeseddel, men jeg har først fødselsdag i juli..... måske kan jeg ikke vente SÅ længe :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange stauder og særligt 2 årige kan startes fra juli og frem.

   Slet
  2. Som Marianne skriver, så er der stauder og 2 årige, der kan såes senere, men jeg kan da godt forstå, at du gerne vil have den lækre bog i hænderne nu. Måske du kan låne den på biblioteket, så du kan få stillet den værste nysgerrighed indtil du får den i hænderne til din fødselsdag.

   Som jeg skrev i indlægget, så er det en super opslagsbog, så den er næsten nødvendig at have stående på reolen, når der er brug for oplysninger til staudesåningen.

   Slet
 6. Det lyder som et givtigt og hyggeligt foredrag, og det er jo altid sjovt at mødes med ligesindede.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeps, både informativt og hyggeligt - så bliver det ikke meget bedre (-:

   Slet
 7. Hej Susanne.Det lyder som et godt foredrag.Har også bogen på min ønskeseddel.Der er så mange ting jeg ikke ved ang. såning,så den bog må være et must.
  God weekend til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig, Staudefrøbogen kan man få en masse informationer fra til såningen. Håber dit ønske bliver opfyldt (-:

   Slet
 8. Det lyder som et godt foredrag, men desværre lidt for langt væk for mig. Jeg tager ikke lige turen igen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er et stykke vej fra Samsø til Frederikssund, så kan da godt forstå, at du ikke lige kommer til et foredrag.

   Slet
 9. Det lyder som en god aften, som jeg gerne ville have været til. Men det kunne ikke rigtig lade sig gøre.
  Bogen står på min ønskeliste, og jeg er skrevet op til den på biblioteket, så mon ikke jeg snart får den i hænderne ;-)

  Hilsen Ina
  http://annasplads.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Ærgerligt, at det ikke kunne lade sig gøre - det kunne ellers have været hyggeligt, hvis du også var kommet (-:
   Håber du snart får bogen i hænderne - der er guf deri.

   Slet
 10. Så har jeg lige bestilt den på biblioteket - og er nr. 1 i køen...så der går næppe lang tid, før jeg kan tage den i øjesyn :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Rigtig god fornøjelse med den :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. 











Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…