Gå videre til hovedindholdet

Staudefrøbogen og foredrag

Forleden aften holdt Anne Gine Christiansen et flot foredrag om hendes nye bog; "Staudefrøbogen fra frø til staude" i Tinghøj's Boghandel i Frederikssund.
Anne Gine startede foredraget med at fortælle om, hvordan hendes haveinteresse er opstået og senere også interessen for at så stauder. Som jeg hørte Anne Gine, så startede hun med staudesåningen dels for at få mange planter (det er dyrt at købe mange planter til et helt bed) og dels for at få nogle stauder, som ikke sædvanligvis findes i det almindelig sortiment i planteskoler og -centre.

Og så var det helt tydligt, at Anne Gine har en passion for at så og se de små planter gro op til frodige og smukke stauder, som hun kan plante ud i cottage-bede. Anne Gine og Leif (ægtefællen) fortalte, at de havde tilplantet et nyt bed, hvor 90% af planterne var "hjemmelavede" - imponerende.  
Anne Gine fortalte om bogens indhold og opbygning, som også kan ses på hendes hjemmeside.

Derefter var det tid til spørgsmål fra de fremmøde, som alle var haveinteresserede. Vi fik en rigtig hyggelig snak omkring staudesåning, men vi var også omkring flere andre haverelaterede emner. Til foredraget havde Anne Gine medbragt nogle potter med små planter/kimplanter af stauder i et skønt lille mini-drivhus. Det gav en rigtig god snak om bl.a. sort svalerod, som jeg er blevet rigtig nysgerrig på, men også om vanding, Vermiculite og brugen af priklepinde.

Jeg var så heldig, at jeg fik bogen i julegave - den er blevet læst fra A-Y flere gange. Og da jeg såede de første stauder for 14 dage siden, var bogen et rigtigt nyttigt opslagsværk. Bogen er opbygget, så det er nemt at finde alle oplysninger om én staude på samme side - det er dejligt og praktisk, at man ikke skal sidde og bladre frem og tilbage, for at finde relevante oplysninger på den enkelte staude. Og jeg er sikker på, at jeg kommer til at tage bogen frem mange gange, når jeg har behov for flere oplysninger vedr. staudesåning.

Kommentarer

 1. Ikke fordi jeg har været til så mange haveforedrag endnu, men det er mit klare indtryk at det ikke kan blive andet end hyggeligt, når man er sammen med ligesindede.... Man bliver jo ALDRIG træt af at snakke have... ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du fuldstændig ret i - det kan kun blive hyggeligt i selskab med andre havenørder :-)

   Slet
 2. Hvor dejligt lige at få en situationsrapport, når det nu ikke lykkedes mig at komme afsted.

  Lyder som en indholdsrig og hyggelig aften!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var ærgerligt, at du ikke kom med - det kunne have været hyggeligt med endnu en havegal :-) Og ja, det var et par dejlige timer :)

   Slet
 3. Det lyder godt! Jeg overvejer mere og mere seriøst om jeg skulle prøve at så stauder. Jeg er ikke så tålmodig og har aldrig rigtig orket, men det lyder nu ret spændende når I andre skriver om det.

  God lørdag aften, Susanne :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan godt forstå, at du overvejer selv at så stauder. Jeg synes ikke, at det kræver meget mere tålmodighed end sommerblomster, som skal forkultiveres. Kuldekimerne passer jo sig selv hele vinteren og dem som skal have varme for at spire skal have samme opmærksomhed som sommerblomsterne. Så skal stauderne godt nok stå i potter noget længere tid, for at blive "store og stærke" til at klare sig i staudebedet. Anne Gine fortalte, at hun planter ud i bedene samme efterår, som de er priklet om, så ...
   Håber du får mod til at springe ud i staudesåningen (-:

   Slet
 4. Hej Susanne:) Tak for dit fine indlæg - og tak fordi du deltog - det var en hyggelig aften med skøn snak om stauder og have:) Anne Gine

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak - det var dejligt at få mere info omkring staudesåningen og hyggeligt at snakke med Leif og dig og de andre "havenørder" (-:

   Slet
 5. Bogen er også på min ønskeseddel, men jeg har først fødselsdag i juli..... måske kan jeg ikke vente SÅ længe :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange stauder og særligt 2 årige kan startes fra juli og frem.

   Slet
  2. Som Marianne skriver, så er der stauder og 2 årige, der kan såes senere, men jeg kan da godt forstå, at du gerne vil have den lækre bog i hænderne nu. Måske du kan låne den på biblioteket, så du kan få stillet den værste nysgerrighed indtil du får den i hænderne til din fødselsdag.

   Som jeg skrev i indlægget, så er det en super opslagsbog, så den er næsten nødvendig at have stående på reolen, når der er brug for oplysninger til staudesåningen.

   Slet
 6. Det lyder som et givtigt og hyggeligt foredrag, og det er jo altid sjovt at mødes med ligesindede.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeps, både informativt og hyggeligt - så bliver det ikke meget bedre (-:

   Slet
 7. Hej Susanne.Det lyder som et godt foredrag.Har også bogen på min ønskeseddel.Der er så mange ting jeg ikke ved ang. såning,så den bog må være et must.
  God weekend til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig, Staudefrøbogen kan man få en masse informationer fra til såningen. Håber dit ønske bliver opfyldt (-:

   Slet
 8. Det lyder som et godt foredrag, men desværre lidt for langt væk for mig. Jeg tager ikke lige turen igen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er et stykke vej fra Samsø til Frederikssund, så kan da godt forstå, at du ikke lige kommer til et foredrag.

   Slet
 9. Det lyder som en god aften, som jeg gerne ville have været til. Men det kunne ikke rigtig lade sig gøre.
  Bogen står på min ønskeliste, og jeg er skrevet op til den på biblioteket, så mon ikke jeg snart får den i hænderne ;-)

  Hilsen Ina
  http://annasplads.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Ærgerligt, at det ikke kunne lade sig gøre - det kunne ellers have været hyggeligt, hvis du også var kommet (-:
   Håber du snart får bogen i hænderne - der er guf deri.

   Slet
 10. Så har jeg lige bestilt den på biblioteket - og er nr. 1 i køen...så der går næppe lang tid, før jeg kan tage den i øjesyn :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Rigtig god fornøjelse med den :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Madam Bæk's have med græsser

Jeg har fået mig én på have-opleveren -  jeg har været på besøg hos Madam Bæk, som har bloggen Et haveliv med sygdom. Jeg var inviteret i hendes have for at få inspiration til at "indføre" græsser i haven. Og der var masser af inspiration at hente.Jeg lagde meget mærke til, at der flere steder i haven var plantet store og høje græsser ud til kanten eller i forgrunden af et bed. Jeg har altid tænkt, at det høje skal plantes bagerst, men her lærte jeg, at det ser rigtig godt ud med græsser forrest.


Her er i det hele taget brugt mange høje græsser. Jeg har det selv svært ved at få højde i bedene og har en tendens til kun at vælge stauder, som ikke er voldsomt høje. Jeg må se at få lidt højde ind og specielt i husbedet kunne nogle af de høje græsser danne naturlige rum og dermed flere bede i det lange bed.  

Græsserne er bruge på forskellige måder i haven - her som en kant langs huset. Andre steder i samspil med stauder, buske eller et-årige.
Denne rødbrune New Zealanske Star s…