Gå videre til hovedindholdet

Såliste

Jeg har en tendens til at så for tæt - eller også regner jeg ubevist ikke med så høje spiringsprocenter, som der rent faktisk er.

Her er det paletblad, som står ret tæt i såbakken. Men jeg regner med, at de er forholdsvis lette at skille ad, når de skal prikles ud. Men for søren hvor får jeg mange. Jeg tror, at hele nabolaget kan blive forsynet med planter - hvis jeg da har plads til dem alle.

Indtil videre har jeg gode erfaringer med vækstlyset. De små planter fra paletblad er små og kraftige og de strækker sig overhovedet ikke efter lyset.

Jeg har tilføjet et par faner på siden. Den ene fane indeholder en liste med mine frøsåninger for 2013. Jeg kan se, at jeg har mange frø i år, som er blevet sået eller skal såes. Og for at jeg selv kan finde ud af det og drage erfaringer til næste sæson, har jeg lavet denne liste.

Jeg ville egenlig så gerne have et skema ind på fanen, men kan ikke finde et på Blogspot. Alternativt kunne være at lave et skema i Numbers (Apple) og redigere det på skrivebordet for derefter at kopiere det og erstatte det gamle på fanen. Det lyder besværligt. Så har du opdaget hvordan man laver et skema i Blogspot, så hører jeg gerne.

Kommentarer

 1. De står tæt, der bliver noget at prikle ud.
  Jeg kan desværre ikke hjælpe dig med et skema.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der liver mange små planter ud af den potte :-)

   Slet
 2. Kære Susanne,
  Jeg hører gerne om dine erfaringer - håber du får held med teknikken, jeg kan desværre ikke hjælpe dig her. Det er altid interessant at høre om andres erfaringer og gode råd - nok kan det være at der står på frøposen hvordan man skal gøre, men at høre om, hvordan andre har gjort med succes tæller dobbelt i min bog. Tillykke med din frøsucces i øvrigt! De ser enormt sunde og livskraftige ud. Jeg glæder mig til at se dem i blomst om nogle måneder.
  Kh Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak og ja, de har det godt på trods af, at det eneste lys de får er fra vækstlampen. Så den er altså effektiv.

   Du har ret, andres erfaringer er guld værd. Og selvom erfaringer er forskellige, så giver det inspiration til og mulighed for at finde den bedst egnede måde for én selv.

   Slet
 3. Vildt med alle dine planter, Susanne, du må da med til alle de byttedage, den kan trække.

  Vi lytter med i HAVEFOLKET på spørgsmålet om at lægge skema eller exelark ja eller bare vedhæfte et dokument ind i blogger.

  Med store øre og kærlig hilsen;
  M

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det kunne være, at jeg skulle prøve et plantebyttemarked - dem har jeg aldrig prøvet før, for jeg synes ikke, at jeg har haft noget at bytte med.

   I er velkomne til at lytte med - glæder mig hvis nogle har en god idé til et skema i blogspot, som også kan redigeres i blogspot.

   Slet
 4. Jeg skal da lige love for, at du har succes med vækstlyset. Det er da helt fantastisk, som du får paletblad i år.
  Det ser godt ud!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er helt vild så mange små planter der er. Det var selvfølgelig også små frø, men at de kommer så tæt er helt overvældende.

   Slet
 5. Ja du kan da vist godt oprette en lille bod ved havelågen, - der bliver lidt du kan sælge ud af :-) Jeg er meget glad for Microsoft OneNote2010, som jeg synes er meget smidigt at arbejde med. Jeg har endnu ikke forsøgt at føre mine skemaer over på Bloggen, men det må da lige prøves snarest. Mange hilsner Karin

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er ihverfald flere end jeg selv kan bruge, så må vi se hvad jeg gør med dem :-)

   OneNote har jeg hørt om og har hørt flere som anbefaler programmet. Og jeg tror også, at jeg kunne finde på at bruge det til at systematisere planterne i haven. Men kan man sætte det ind i Blogspot og redigere skemaerne i blogspot?

   Slet
  2. Ja det er jeg så ikke helt klar over. Jeg føler mig stadig meget ny i det her felt, og synes jeg prøver mig lidt frem i blinde ind imellem. Så det må jeg vist lige kigge på en aften:-)

   Slet
  3. Jeg vil rigtig gerne høre, hvad du kommer frem til. Kunne jo være super, hvis man kan redigere det i Blogspot istedet for at skulle skifte det ud, hver gang man har redigeret.

   Slet
  4. Hej igen! Har lagt en kommentar ind under såkalenderen. Så kan du prøve om du kan få det til at virke :-)

   Slet
  5. Tusind tak - jeg må have prøvet OneNote af :-)

   Slet
 6. Vækstlys der virker - super fine frølinger de bliver spændende at følge ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det ser ud til, at vækstlyset virker fortrinligt. Planterne står inde i rummet og har derfor kun sparsomt lys fra vinduerne. Og alle de planter der er under vækstlyser ser fine og kraftige ud :-)

   Slet
 7. Hej Susanne.Hold da helt op.Der er da godt nok gang i dine frølinger.Må vist tænke på at anskaffe en varmelampe,for det ser da ud til at virke.
  Rigtig god søndag til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan tro der er gang i de små planter og jeg kan slet ikke lade være med at se til dem flere gange dagligt.

   Vær lige opmærksom på, hvis du vil anskaffe dig en lampe. Hvis du skal have planterne til at blive tætte og kraftige, så skal du have fat i en vækstlampe, som udsender det lys, som planterne gerne vil have. Min vækstlampe giver overhovedet ingen varme. Bare lige for, at du ikke kommer til at købe det forkerte

   Slet
 8. Hej Susanne
  Hvor mange timer giver du planterne lys i løbet af dagen. Jeg har lige sået i dag og er total novice mht plantelys!

  SvarSlet
 9. Jeg har lyset tændt 16 timer og så er det slukket i 8 timer. Jeg er også novice, men har læst mig til, at planterne har behov for 8 timer til at "hvile". Jeg har købt et billigt "tænd-og-sluk-ur" i Ikea, som styrer tiden, så jeg ikke skal tænke mere på at få tændt og slukket for lyset.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…