Gå videre til hovedindholdet

Kartoflerne er sat ...

..... til spirring i æggebakker - med øjnene opad.
Det er vigtigt, at kartoflernes øjne er sat opad, da det er herfra toppen udvikles. Ved at bruge en æggebakke, så står kartoflerne fast og jeg undgår at kartoflerne ruller rundt.

Kartoflerne er sat i det koldeste værelse og det er endda ikke særligt koldt - omkring 20°. Kartoflerne er sat på gulvet i et vindue, så jeg håber, at de får tilstrækkeligt med lys. Det gik fint sidste år, så det gør det sandsynligvis også i år.
Når spirer er vokset lidt, så bliver de plantet i mælkekartoner indtil de kan komme udenfor. Om de skal have en mellemstation i drivhuset vil forårs-temperaturerne vise.

Og så skal jeg også snart have dækket et bed med plastik, så jorden kan blive varmet op. Det er første gang, at jeg skal prøve det, men jeg håber, at det giver en lidt tidligere høst.

Kommentarer

 1. Hm...jeg må indrømme, at jeg ikke gør meget ud af at forspire kartofler.
  Sidste år prøvede jeg for første gang at købe læggekartofler og havde dem liggende på en avis....og kattene troede det var legetøj...

  Jeg bruger for det meste almindelige købte spisekartofler, der er begyndt at spire - og det fungerer fint. De smager i hvert fald glimrende.

  Køber dog også læggekartofler - men tror ikke jeg lader dem forspire specielt meget i år. Smider dem nok bare i en spand og dækker med jord ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tror da helt sikkert, at man kan bruge almindelige spisekartofler. Den eneste forskel på dem og læggekartofler er vist bare, at læggekartoflerne er kontrollerede og dermed er man sikker på, at de ikke indeholder alverdens sygdomme.

   Sjovt at kattene troede det var legetøj - men hvordan skulle de også vide bedre!

   Mon ikke der er en lille fordel i at forspire kartoflerne - ellers ville så mange vel ikke forspire dem (det er vel ikke kun for at tilfredstille trangen for at komme igang).

   Slet
 2. Glemte lige: Mener jeg satte mine kartofler ud i løbet af marts sidste år....alle spandene ovenpå et tykt lag avispapir (på fliserne) og dækket af en 4-dobbelt lag fiberdug over indtil risikoen for nattefrost var overstået. Kiggede naturligvis til dem en gang imellem - og fyldte mere jord på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder som tidligt at sætte kartoflerne ud, men samtidig havde du jo også beskyttet dem godt. Jeg fik først sat mine ud d. 29. april, så det er ihvertfald én måned senere end dine. Jeg håber på, at med plastik før udplantning og over kartoflerne efter udplantning, så kan jeg få dem plantet ud tidligere end sidste år.

   Slet
 3. Jeg kan godt huske dit kartoffelprojekt sidste år, det gik vist meget godt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi fik i hvertfald en masse dejlige kartofler omend det ikke var så tidligt som forventet. Men det var nok til, at jeg er klar til at prøve igen :-)

   Slet
 4. Held og lykke med kartoflerne.

  SvarSlet
 5. Tak for vejledningen.Jeg har købt læggekartofler som jeg vil lægge til forspiring nu.
  Held og lykke med dine!
  Hilsen
  Lise

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var så lidt og held og lykke med dine :-)

   Slet
 6. Hm.. måske jeg skal prøve at forspirer kartoflerne i år. Jeg plejer kun at have aspargeskartofler, det er vores yndling om sommeren.

  Jeg prøvede med sort plastik forrige år, men synes nu ikke det gjorde den store forskel.

  Kh. Anne-Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Arspargeskartofler smager også vildt godt, men synes at have hørt, at de nemt bliver skårede - der det mon korrekt eller er det gammel viden?

   Hmm, ærgerligt at du ikke fik tidligere høst med plastikken. Jeg tror nu, at jeg prøver alligevel :-)

   Slet
 7. jeg takker, det minder mig lige om at jeg nok lige skal have købt nogen læggekartofler idag ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Håber du finder nogle og held og lykke med dem :-)

   Slet
 8. Hej Susanne.Dejligt indlæg om kartofler.Sjovt nok har jeg også lige lavet et indlæg om det samme.
  Men vi kan da glæde os til de første nyopgravede kartofler.....findes der noget bedre.God dag knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, der findes ikke meget bedre :-)

   Slet
 9. Skønt med nye kartofler. Jeg blev inspireret af Ole fra Oles Have sidste år og plantede min kartofler i sorte spande. Det var mægtigt. Men i år skal jeg være i bedre tid, så godt du lige fik lavet det indlæg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for påmindelsen om sorte spande - jeg tror nemlig, at der er for mange til et højbed og så kunne det være fint at bruge de sidste i spande. Måske i drivhuset hvor de vil få lidt mere varme :-)

   Herligt at jeg kan være med til at læggekartoflerne skal igang :)

   Slet
 10. Ja mine kartofler ligner dine, jeg har også sat til spiring i en gammel æggebakke og så må vi se om det bliver godt.

  Jeg har købt nogle forskellige kartofler i brugsen fra Frankrig som jeg synes det kunne være sjovt at lave nye kartofler af i år... nu må se om det virker :)

  Dine ser rigtig fine ud og spirerne er godt på vej.

  SvarSlet
  Svar
  1. Æggebakker er bare praktiske til kartoflerne, som næsten har form og størrelse som et æg :-)

   Det bliver spændende at høre dine erfaringer med de franske kartofler :)

   Slet
 11. Når jeg kommer ind på din blog... kribler det i fingrene. Hold nu op... hvor bliver det dejligt, når jeg kan komme i kolonihaven igen. Tror dog ikke, kæresten er med på at forspirer kartofler. "Vi gør, som hans desværre afdøde mor gjorde" - og det er ok med mig...

  SvarSlet
  Svar
  1. Skønt at kriblerierne bliver aktive, når du besøger bloggen :-) Og ja, det bliver så skønt at komme igang derude igen - kan næsten ikke vente.

   Hvis jeres metode virker, så er det da helt fint - god fornøjelse med dem :-)

   Slet
 12. Hej Susanne. Sikke mange gode idéer du har. Smart med kartofler i æggebakker.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Ja, æggebakkerne passer perfekt til kartoflernes størrelse og form og så ruller de ikke rundt, men står fast.

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys! Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddet

En par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 

Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 
En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet …

Næsten færdig

Urtehaven er næsten færdig! Arbejdet har skredet rigtig fint fremad i weekenden. Bedkanter er sat, der er efterfyldt med jord i bedene, fiberdug er lagt og småsten er kørt på. Vi er næsten færdige med urtehavens bede. Kun den sidste finish mangler. 

Vi har haft travlt og været effektive lørdag og søndag og foreløbig ser det godt ud. Når jeg så lige får klippet fiberdugen til - tror så tror jeg, at jeg bliver ovenud tilfreds med resultatet.


Lørdag middag startede vi med trækanter på bedene i kanten på de tre af siderne i urtehaven. Stierne mellem bedene var jord og fremspiret ukrudt havde haft gode forhold. Jorden i de seks højbede, som blev færdige i efteråret, var faldet sammen og trængte til opfyldning.


Alle bede er efterfyldt med jord fra genbrugspladsen - fire trailerfulde blev kørt på i alt. Samtidig blev de sidste kartofler sat og de øvrige bede ordnet. Alle kanter er sat og jord er fyldt på derefter.

Fiberdug er lagt i alle gange og småsten er lagt ud på stierne. Inden vi gik…

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)