Gå videre til hovedindholdet

Frøsåning

Fristelsen var for stor og jeg måtte bare i gang med at få jord under neglene og så nogle frø, så jeg kan se noget spire og gro.

Jeg fandt også et et par (eller flere) poser  frø, hvor frøene skal såes indendørs i februar/marts - det er da nu, ikk? Så ud over fire forskellige chili fik jeg sået lidt sommerblomster og stauder.
Det var lidt morsomt at skrive planteskiltene, for det viser sig, at langt de fleste frø har jeg fået eller byttet mig til fra gavmilde bloggere eller på FB - skønt at vi kan dele og på den måde få nye planter. Jeg har sået;

 • Torskemund: Berit fra Irishaven
 • Purpur knopurt: Birgitte fra Birgitte på nettet
 • Olieplante: Ole fra Oles have
 • Rosenslynger: Marianne fra Den helbredende have
 • Prydtobak: Blomster Bine fra facebookgruppen Plantebytte 
 • Katost: undskyld, men jeg kan ikke huske, hvem jeg fik dem fra til bloggertræf hos Signe

Måske kan I ane det på billedet, men jeg fandt i efteråret en plastikdug til omplantning. På dugen er der trykknapper i hjørnerne, således at der kommer kanter på hele vejen rundt. Spildt jord falder på dugen og jeg kan derfor stå indenfor med jorden, uden at det kommer ud over det hele. Og da jeg var færdig, så var det bare at knappe det ene hjørne op og hælde den spildte jord op i spanden med jord. Smart.

I sidste uge tog jeg lidt frø fra kæmpeverbena fra haven. De er kuldekimere og har jo på den måde fået kulde. Så jeg lavede et forsøg og såede dem i en potte i vindueskarmen. 
Til min overraskelse så var der spirer i potten i dag. Måske lidt tidligt med småplanter, men så er der jo mulighed for, at nippe planten en del gange, så de bliver godt buskede, inden de skal plantes ud i haven.

P.S. Småplanterne har efterfølgende på et sprøjt Atamon blandet op i vand, for jeg synes at ane, at der er lidt mug på frøene. Håber Atamonen slår muggen ihjel. 

Kommentarer

 1. Jeg ville sikkert også have kastet mig over frøsåningen i dag, hvis ikke der var fordi jeg - for tiden - godt kan holde mig i skindet...men jeg HAR jo også god gang i artiskokkerne...hehe ;)

  Men - i uge 8 har jeg vinterferie - og hvis mine bestilte varer så også dukker op, så huhej da :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det går jo forrygende med dine artiskokker :-) Håber din bestilling dukker op til uge 8, så du kan komme igang :-)

   Slet
 2. Jeg har også sået nogle få stauder, men det meste får nu lov at vente til marts. I går såede jeg rødkål, som jeg anvender som fyld mellem stauder, og frøene er allerede svulmet op i dag og på vej med spirer - det har overrasket mig, hvor hurtigt det går, men det er ekstra spændende at gå og kigge til spirekasserne:-)

  Jeg skal lige huske dit tip med atamon:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Rødkål imellem stauder lyder spændende. Og de mørkrøde farver må passe super til modspil mod mange stærke farver - den idé kunne jeg godt finde på at "stjæle".

   Ja, for nogle af frøene går det stærkt og andre lader vente på sig. Fascinerende at følge de små frø's udvikling :-)

   Slet
 3. Det burde jo ikke være nødvendigt med atamon, men det er et problem med mug især på de tidlige forspiringer. Jeg plejer at klare det med omhyggeligt rengjorte potter og vermiculite. Sidste år havde jeg et større mug-angreb, som jeg tror skyldtes ikke rengjorte potter. Det ligter også vermiculite, du har på det øverste billede.
  I dag har også sået for første gang i år: artiskok, rosenslynger, katteurt og kæmpe verbena.

  Hilsen Ina
  http://annasplads.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret - rene potter og må jo tilstå, at det springer jeg let hen over - det hævner sig indimellem.

   Jo, det er Vermiculite jeg har brugt. Det fik jeg netop ikke gjort på kæmpeverbenaen og jeg fik heller ikke lavet hul/udluftning i plastikken over potten - det var bare et eksperiment, som åbenbart bliver til noget.

   Held og lykke med dine såninger. Artiskok kunne jeg også godt overveje - de er så dekorative :-)

   Slet
 4. Det er dejligt når det endelig bliver tid til at så frø og det er jo skønt, når man har så mange "personlige" frø som du har her. Smart med sådan et plastunderlag så der er styr på den løse jord.

  Mine frøbestillinger er først undervejs og jeg har endnu ikke fået købt så-priklejord, men glæder mig til snart at komme i gang.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er rigtig skønt at være kommet igang. Og ja, med så mange personlige frø, så er der jo en historie i hver enkel plante. Jeg såede også kvan fra dig, men de skal jo i drivhuset, så nævnte dem ikke lige i indlægget. Den røde kvan glæder jeg mig meget til at se :-)

   Plastunderlaget er rigtig smart. Den er jeg helt sikker på kommer i brug mange gange i løbet af foråret.

   Hvis dine frøbestillinger er undervejs, så tager det ikke lang tid at købe lidt så- og priklemuld - du er jo snart klar til det spændende arbejde :-)

   Slet
  2. ... så er frøene ankommet - nu skal der snart købes jord, så mon ikke weekenden byder på lidt staudesåning... Hvor køber man Vermiculite og hvad er nu lige funktionen?

   Hilsen fra den ikke-så-erfarne-endnu... Ulla

   Slet
  3. Spændende at du skal i gang med at så i weekenden. God fornøjelse :-)

   Jeg har købt Vermiculite hos MP Havedesign, men jeg så at det også kan købes hos Bjarnes frø og sikkert mange andre frø-steder på nettet. Flere taler om, at det også kan købes i havecentre.

   Hos MP Havedesign kan du se formålet med Vermiculite; http://mphavedesign.dk/saa-og-prikle-13/vermiculite-p1065.

   Slet
  4. Tak, Susanne - jeg tjekker lige hos MP... ærgerligt at jeg ikke tænkte på dette, da jeg for 14 dage siden bestilte en bog hos hende.

   Slet
  5. Det var så lidt. Ja ærgerligt at du ikke lige tænkte på det da du bestilte hos MP. Håber du finder det andetsteds. Sidste år brugte jeg kattegrus - synes også at det virkede udmærket, så ...

   Slet
 5. Det er herligt at få taget hul på frøsåningen - jeg kan ikke lade være med at checke for nye spirer flere gange om dagen. Det er, når de søde små planter skal prikles ud, at man begynder at komme i pladsnød.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nu sker der endelig noget og er også sikker på, at mine frø også bliver tilset et par gange dagligt.

   Men du har ret; hvor søren skal vi gøre af alle de små plantlinger. Nå, den tid den sorg. Måske må drivhuset varmes lidt op med stearinlys, så plantlingerne kan komme derud på reoler (som endnu ikke er købt). Håber på et lunt forår.

   Slet
 6. Det må have været dejligt med jord under neglene og små frø i hænderne. Dagslyset har fået så meget mere volumen, at det ikke længere er svært at tro, at det rent faktisk snart er forår :-)

  Ha´en god aften
  Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. At mærke jorden under neglene var SKØNT :-)

   Enig i at dagene føles længere og solen stærkere, men det kan stadig kun gå for langsomt med forårets komme. Nu varer det heldigvis ikke så længe inden vi har venne-have-weekend, så vi kan komme igang derude med at fjerne - det bliver så dejligt.

   Slet
 7. Åh ja det kribler i fingrene nu, og hvis man er skrap til at passe og nusse om sine frølinger, kan man vel godt starte nu? Jeg holder mig i skindet - for jeg ved, at lige pludselig er spirerne lange og ranglede før jeg får pottet og priklet, ups... så venter lige lidt. Og følger med hos jer andre imens!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen du har jo fuldstændig ret - man burde vente. Men det var min tålmodighed så ikke lige til. Jeg overvejer dog kraftigt at købe noget vækstlys (før fødselsdagsgave), så jeg kan give plantlingerne lidt bedre vilkår.

   Du er så hjertelig velkommen til at følge med :-)

   Slet
 8. Hvor spændende..
  Glæder jeg mig til at følge med i :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det bliver spændende at se, hvordan det hele arter sig.

   Også du er så hjertelig velkommen til at følge med :-)

   Slet
 9. Ja men det går jo hurtigt med at noget af det titter op, det er spændende.
  Jeg har igen i år sået hosta, de er ved at titte op, jeg har også sået klokkeranker, som jeg har fået af Rose. Resten må vente lidt endnu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, noget er ret hurtig til at vise sig og andet lader vente på sig. Kæmpeverbena'en har da ihvertfald fart på.

   Spændende hvordan det går med dine hosta - fik du noget ud af dem, som du såede sidste år?

   Slet
 10. Ja det er skønt med alle de personlige frø, man sådan får fra nær og fjern. Godt at der så hurtigt kommer liv i det såede. Jeg såede indendøre for 5 dage siden, og allerede nu er 2 stk. klokkeranke begyndt at vise sig. Det er godt nok hurtigt!
  Jeg bruger også atamon, som jeg har lært af Marianne fra den Helbredende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er herligt at der er en historie bag frøene - det holder jeg meget af.

   Ja, det går rigtig stærkt. På fire dage er en del katoster blevet til gode spirer - fantastisk :-) Og Atamonen er rigtig anvendelig. Har en sprayflaske stående ved siden af spirerne, så de lige kan få et pift, når jeg går forbi.

   Slet
 11. Hej Susanne.Det er da utroligt at de kæmpe verbena dukkede så tidligt op.Dejligt at være igang med såningen.Jeg har sået en del forskellige akelejer for et stykke tid siden.Og de er også dukket op.I sidste uge fik jeg sået katost-solhat-hvid lupin.Så det er da en begyndelse.Pøj-Pøj med såningen Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er rigtig skønt at være i gang med såningen. Jeg fik så lige bestilt en vækstlampe i går, så spirerne kan få lidt tilskudslys, for det naturlige lys er endnu for svagt til at de kan klare sig.

   For nogle af frøene går det rigtig hurtigt med at spire - det bliver herligt at følge og passe dem :-)

   Slet
 12. Hej Susanne.
  Godt, at der findes frø, der kan sås hele året, eller som skal sås tidligt på året. Selv har jeg sidste år i sensommeren sået forskellige stauder (også med frø fra andre bloggere).
  Dit indlæg får det til at krible i mine fingre. Én af de nærmeste dage skal jeg så Klokkeranke (venter på frø fra Rose, men jeg venter en måneds tid endnu med sommerblomsterne.
  Smart med den plastikdug til opsamling af spildt jord.
  Fortsat held og lykke med dine så-projekter.

  SvarSlet
  Svar
  1. De kuldekimende staudefrø gør intet væsen af sig endnu - der går nok et par måneder før vi ser dem. Så du har ret i, at det er skønt, at vi kan så nogle frø fra stauder/sommerblomster, så vi kan komme i gang.

   Plastikdugen synes jeg faktisk er ret så smart og den tror jeg, at jeg kommer til at bruge ret så meget foråret igennem. Måske man skulle prøve at lave én selv ...

   Slet
 13. Hej Susanne
  Det er jo dejlige sager du har sået :-) Jeg har også sånomani ;) og glædes over alle de frø jeg har fået eller byttet mig til. Jeg har ikke prøvet atamon men det vil jeg huske hvis jeg får problemer. Jeg tror det kan være mig du kan have fået katost af, da jeg havde frø med både af den rosa- og den purpurfarvede, ikke at det er så vigtigt ;0)
  Kh Rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er ret nemt at blive sånoman i denne tid, hvor vi længes efter forår og haven - det er så skønt, at vi kan få lidt af vores længsel kanaliseret over i de små frø og spirer :-)

   Tak for din oplysning. Måske betyder det ikke så meget, men jeg synes nu, at det er så hyggeligt at vide hvor frøene stammer fra - elsker sådanne historier.

   Slet
 14. Tror altså snart jeg bliver nødt til at følge jeres eksempler med at så... har jo et hav af frø liggende og nu du frister så meget Susanne, så bliver jeg nok nødt til at komme ud og købe det så og prikle jord...!

  Dejligt at du allerede kan se frugten af dine anstrengelser :)

  Haveknus
  Annette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er utroligt så mange frø man kan få samlet - kan ikke helt forstå det ... men skønt er det, at have så mange potentielle planter til haven :-)

   Håber du får fat i noget jord, så du kan komme igang - god fornøjelse :-)

   Slet
 15. Åhhh.... hvor får jeg lyst til at så noget, men må hellere vente lidt. Jeg har jo ikke noget drivhus endnu, så det vil blive svært at styre planterne, så de ikke bliver ranglede indenfor.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er rigtig svært at styre planterne, så derfor har jeg også bestilt en vækstlampe - i år måtte det bare være, for jeg gider ikke de lange ranglede planter igen. Jeg er ikke vant med at sætte småplanterne i drivhus, så det bliver lidt spændende at prøve. Og det bliver helt sikkert nødvendigt med alle de frø jeg har fået samlet.

   Slet
 16. Hej Susanne. Det ser rigtig spændende ud. Jeg håber du får succes og rigtig mange planter. Jeg glæder mig til at følge med i det hele.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber også, at der kommer mange planter/blomster ud af det - foreløbig tyder det godt :-)

   Slet
 17. Åh hvor ser det bare godt ud Susanne....det bliver en god god sommer vi går i møde ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen det kan da ikke andet en blive en god sommer søde Dorthe :-)

   Slet
 18. Hej Susanne. Hold da op der er også gang i frøene hos dig. Måske jeg lige skulle kigge til mine. Det er nu en hyggelig hobby sådan selv og lave planter. Spændende og følge dine. Du må vender tilbage, så vi kan følge med :)

  Kh
  Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en rigtig hyggelig hobby at se dem alle gro og få dem til store og dejligt planter. Og du kan tro jeg vil vende tilbage og fortælle om, hvordan det går :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…