Gå videre til hovedindholdet

En kæmpe dukker op

Olieplantens store frø, som ligner en tørret bønne en lille smule, blev sået for 10 dage siden. I flere dage har der været spirer på vej. De er skubbet jorden op i en vold og i volden har jeg kunnet se nakken af dem. Spiren har set stor og kraftig ud og jeg har været meget spændt på hvordan bladene kom til at se ud, når du dukkede frem.

Jeg har lavet en lille billed-serie med spirerne i forskellige stadier.


Bladet er ret stort, så det er ikke så sært, at de må skubbe jorden op i en vold. Spirerne ser store og kraftige ud, så jeg tror, at de har haft det godt under vækstlampen.

Nu venter jeg spændt på at se hvordan bladene ser ud, når de begynder at folde sig ud.

Kommentarer

 1. Flot billedserie. Der er nu vildt fascinerende ved at iagttage et frø spirrer og sende kimbladene op af jorden :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Enig, det er meget fascinerende at der kan komme en stor plante ud af et lille frø

   Slet
 2. Sjovt at du har fulgt spiringen så tæt! Flotte billeder!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Ja, det er utroligt hvor meget der sker på så kort tid

   Slet
 3. Hvor er det facinerende at se ....
  Tak for det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Rigtig fascinerende og du er velkommen :-)

   Slet
 4. Hej Susanne.Spændende billeder af den store spire.Jeg er da mere spændt på at se hvordan blomsten ser ud.
  God aften til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er lidt spændende, at der kan komme så stor en plante ud af et frø, som godt nok også er temmelig stor.

   Blomsten er en kugle med røde pigge - prøv at google den, så du kan se den.

   Slet
 5. Dine illustrative billeder minder mig om sidste år, hvor mine spirer ligesom ikke kunne komme ud af skallen og rette sig ud, hvis du forstår, hvad jeg mener.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan jeg sagtens forstå og det var da træls, hvis du slet ikke fik noget ud af dine frø - mine ser heldigvis ud til at klare den opgave ok.

   Slet
 6. Sikke nogle sjove og interessante billeder :)

  SvarSlet
 7. Kære Susanne,
  Det er altid spændende med spirer og frø. Jeg vil spørge dig om, hvad du vil matche og plante olieplanten sammen med? Har du tænkt på farvekoordinering, andre røde planter eller hvordan?
  Olieplante er for mig en helvedes grim plante. Men bliver den sat i de rigtige omgivelser og i godt selskab, kan den blive en sand ´showstopper´!
  Mange hilsener, Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har planer om, at plante den i et bed med andre røde blomster. Desunden skal der være orange, gule og pink blomster. Det hele skal mikses med planter med mørkt løv. Det er et gammelt bed langs huset, som jeg har gravet op og som skal tilplantes igen.

   Det bliver spændende at se, om jeg kan leve op til at få den sat som en "showstopper" - jeg kan ihvertfald sagtens se bedet for mig :-)

   Slet
 8. Ej nogle skønne billeder. Jeg må lige ind og tjekke op på en olieplante tror jeg. Spændende projekt med frø. Mine syntes åbenbart, at det er for koldt til at kigge frem endnu. Så jeg venter.

  Kh
  Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Det er en spændende plante med smuk løv og dekorative "blomster". Men desværre er hele planten meget giftig, så har man små børn, så er den ikke en god plante til haven.

   Krydser fingre for, at dine frø snart viser sig - hvis du da har sået dem indenfor.

   Slet
 9. flot... flot... en virkelig spændende billedeserie

  SvarSlet
  Svar
  1. Takker :-) Ja, det er sjovt at se spirens udvikling.

   Slet
 10. Oh skal de også såes nu har ikke mere såjord ,håber godt nok de har fået i Bilka i morgen , har jo måtte dele mit med Malene så nu er jeg selv løbet tør :O( kan ikke helt forstå at det ikke kommer i butikkerne samtidig med frøene.. Ha ha ville lige tjekke , så var det ikke i år jeg havde dem ,mente da helt bestemt at jeg havde bestilt nogle nye, fik nemlig ikke frø fra sidste år, så er jeg da ikke for sent på det med dem.:O) må hellere holde lidt øje med dig, virker til du har styr på det..Hilsen Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Håber du har fundet noget såjord, for det er da slet ikke til at undvære i tiden. Jeg synes jo nærmest det er hver anden dag, hvor jeg har fat i jorden :-)

   Øv, at du ikke fik frø fra dine sidste år. Synes nu heller ikke, at sommeren/efteråret var nemt at få frø fra - der var meget regn, så frøene ikke fik de optimale betingelser.

   Styr på det .... hmm, det vil jeg ikke påstå jeg har. Jeg tror bare, at jeg læser mig frem til, hvilke der kan så nu - og så er jeg nok lidt mere modig/tidligere på den i år, fordi jeg har fået en vækstlampe.

   Slet
 11. Hej. Hold da op et stort blad, der kom op af jorden. Det er så utroligt, hvad der kan komme ud at et frø. Det er egentlig helt fantastisk!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var nemlig et stor blad. Kunne godt se, at der var noget der kæmpede for at komme op, men havde ikke forestillet mig så stort et blad. Enig - det er fantastisk :-)

   Slet
 12. Flot foto serie . Nu venter vi i spænding på forsættelsen. Jeg har også fornemmelsen af, at det ender med at blive noget stort ;-)

  Hilsen Ina
  http://annasplads.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Ja, olieplanten er ikke lille, men vel nærmest en busk. Jeg glæder mig også til fortsættelsen

   Slet
 13. Fantastiske billeder - godt tænkt at ta en serie :o)
  Forsættelse følger, eller.... :o)

  Ha en go dag...

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Jeg følger gerne op med flere billeder fra plantens udvikling

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Svampe

Disse to forskellige svampe var at finde i græsplænen idag. Den hvide fandt jeg ikke mindre end ni af ialt. Ingen af os har viden om svampe, men kunne denne spises, så var der masser af føde i den, for de var store og tunge. Under den runde hat var der en hvid "hinde", som dog ikke var hel og derfor kunne lamellerne. Stokken var tyk og virkede massiv og sluttede af i en rund rod, hvorfor den var let at vælte.

Den naturbrune svamp med en blå ring i hatten var heldigvis ensom - den ser nemlig giftig ud. Læg mærke til edderkoppen på svampen - den ser ikke samme signal som jeg! Under den flade hat var der lameller og en meget tynd stok og da jeg ville vælte svampe gik hatten i stykker.

Alle ti svampe er fjernet fra græsplænen og smidt i skraldespanden. Vi skal have fødselsdagsgæster imorgen og deriblandt to mindre børn - vi tager ingen unødige risici med evt. giftige svampe her!

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)