Gå videre til hovedindholdet

Chili og stakit

Det kribler og krabler for at komme igang. Fysikken trænger til at blive rørt i haven og hvor jeg savner at få tankerne blæst igennem under noget havearbejde.

Jeg har mega meget lyst til at gå igang med at forkultivere, men forsøger virkelig at holde mig i skinnet. Meget er alt for tidligt at så indendøre uden tilskudslys. For tilskudslys er nødvendigt, da jeg ikke har et værelse som er køligere end almindelig stuetemperatur.

Jeg overvejer at købe en plantevækst lampe og har fundet et LED skinne her og en LED pære her. Er der nogen som har erfaring med eller til nogle af ovenstående eller et helt tredie forslag, så er jeg lutter øre.

Sidste år såede jeg ni forskellige chilli'er og dem kan man så nu. Men vi synes ikke, at de planter vi havde gav for milde chili. Nu var vejret heller ikke helt med chili'erne og selvom de stod i drivhuset så fik de hverken den sol eller den varme, som de gerne vil have for at udvikle den optimale smag.

Vi gør derfor det, at vi istedet køber planter i år, så vi får nogle stærkere chili til madlavningen.
Men jeg vil nu lige have sået et par stykker alligevel - kan ikke nære mig! Jeg vil gerne have et par planter af de ovenstående Explosive Ember og Christmas Pebber. Jeg har en idé om, at de skal sættes i krukker og fylde i husbedet, hvor jeg skal have de stærke farver.

Og så skal jeg også have sået rosenslyngeren - det er tid nu. Hmm gad vide om jeg kan finde flere, som det er "nødvendigt" at så nu!
Og så lige en sidste bemærkning. Stakittet blev repareret i går. Det er utroligt så stor en farveforskel der er på de nye og gamle brædder. Og de gamle er trods alt kun lidt over et år gamle. Men hvor er det herligt, at der nu er lukket pænt af igen.

Kommentarer

  1. Dejligt at I har fået repareret stakittet og farveforskellen skal nok snart udligne sig. I fandt vel aldrig ud af hvem det var der "kiggede indenfor"??

    Jeg skal også ha' rigeligt med chili, ikke fordi vi kan nå at spise dem alle, men det er en skøn og smuk plante og samtidig er det sjovt at prøve lidt forskelligt. De to du viser er også utrolig smukke.

    Jeg syntes heller ikke mine chili levede op til den forventede styrke sidste år, men du har nok ret i at det var den manglende varme. Jeg overvejer at lave en chili-plante-bytte-forespørgsel på min fb drivhusgruppe, vi får jo alligevel for mange planter når vi sår selv og så kan vi jo lige så godt bytte os til noget nyt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har fuldstændig ret i, at "synderen" aldrig har meldt sig. Der må sidde én med dårlig samvittighed et sted!

      Det var da en god idé, at opfordre til chili-plant-bytte :-) Mon 5. juni er for sent at bytte, for så er jeres årlige tur i Geografisk have jo en oplagt sted at bytte planter (hvis man da må tage planter med ind). Jeg kunne utrolig godt tænke mig, at komme til det, men det bliver desværre ikke muligt i år :-(

      Slet
    2. Jeg har godt nok tænkt på den 5. juni og det ville være et perfekt tidspunkt, men jeg aner ikke om kan smugle varer ind... :o)

      Slet
    3. Ellers må I lave (luskede;-) aftaler om at mødes ved bilernes bagagerum :-)

      Slet
  2. Hvor er de smukke, de chilli!

    Hjerteligst

    SvarSlet
  3. Hej Susanne.

    Det var dog vel nok ærgerligt med jeres stakit! Det var sørme godt I kunne reparere det igen.

    Jeg har på trods af krykker og bøvl også fået sået det første, dog ved Helle Blomsterhattens hjælp i første omgang. Jacob køber en forstøver, som jeg kan blande atamonvand i, og så kan mine piger få tjansen med at vande. Det er ikke rigtig til for mig lige nu. Men jeg kan dog være lidt med på sidelinjen. Det kribler helt vildt i de grønne fingre, og jeg kan SAGTENS følge dig i det med, at det ikke er til at styre sig, så man nærmest leder efter noget at så. Jeg har dog heller ikke tilskudslys, så frøene må leve med enten at stå i vindueskarmen eller i udestuen, afhængig af om de er kuldekimere.
    Skønt med chili, de er både smukke og lækre.
    Venlig hilsen Malene

    SvarSlet
    Svar
    1. Ærgerligt, at du ikke selv kan "nurse" dine planter, men det lyder som en god løsning af dine piger kan hjælpe med at vande dem. Og det er ikke helt tosset, at de får lidt indblik i planternes verden. Iøvrigt en god idé med med Atamon, så svampesporer skræmmes væk.

      Mange planter kan jo også sagtens klare sig uden tilskudslys, specielt hvis man har et køligt rum at sætte dem i efter spirring. Det har jeg desværre ikke, så jeg tænker, at jeg må ønske mig noget vækstlys.

      De to viste chili er rigtig smukke, men smager desværre ikke specielt godt, så derfor skal de anvendes i staudebedet som fyld :-)

      Slet
  4. Jeg har bestilt lys etc. her http://haveselskabet.dk/artikel/forspiringstilbud-fra-mp-havedesign

    Det er tilbuddet til medlemmer af Haveselskabet her i februar. Bliver godt nok først leveret i uge 8 pga. leverandørfejl - men det koster vist ikke helt så meget som dine eksempler...eller...det vil jo sige; hvis man UNDLADER at bestille alt det ekstra jeg "kom til"..Haha.

    Chili er en af de få planter jeg vist aldrig kommer til at have, af den simple årsag, at jeg ikke kan lide smagen OG altid får mavebøvl, når jeg indtager det... ;o|

    SvarSlet
    Svar
    1. Haveselskabets tilbud må jeg lige se på - også selvom jeg ikke er medlem. Ja, klikfingeren har sit eget liv, når den først kommer igang. Håber du har bestilt lækkerier :-)

      Ærgerligt, at du ikke kan lide/tåle chili, for de har så mange gode egenskaber for helbreddet og for madens smag. Men de to chili jeg viser spiser vi heller ikke grundet dårlig smag. De skal istedet placeres i et kommende staudebed og pynte der, for jeg synes de er så dekorative.

      Slet
  5. Det er svært at vente med at så,men jeg har flere gange fastslået at det havde været klogere.
    Jeg har også overvejet at så chili,men prioriterer noget andet.
    Sidste år købte jeg en chiliplante,mest "for sjov"Det blev en utrolig flot og frodig plante med mange dekorative blomster og frugter.Jeg har den stadig i vinterhaven,så nu ser vi om den "arter sig"
    Det ser da godt ud hegnet.I kan formentlig ikke se forskellen når der er gået et stykke tid.
    God søndag
    Hilsen
    Lise

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tror, at du har fuldstændig ret i, at det bedre kan betale sig at vente. Men det er altså svært, når frøene "skriger og tigger om at blive sået". Derfor såer jeg også de sikre, som skal sået nu for at få tilstrækkelig lang udviklingstid.

      Jeg tror da, at du vil få succes med din chiliplante. Det er flerårig, hvor den kommer fra, så den kommer helt igen og lever op til sit dekorative udseende.

      Ja mon ikke farvefoskellen har udlignet sig om et års tid - det tror jeg.

      Slet
  6. Godt I fik repareret hegnet igen, det var træls med sådan et hul. Såning vil jeg ikke kommentere, det er jeg ikke den rette til.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er rigtig rart, at det er repareret igen. Godt nok var det midlertidigt afdækket, men det er ikke helt det samme som et pænt stakit.

      Slet
  7. Spændende chili og hvor er de smukke at se på! Jeg har lige sået chokoladechili, så må vi se, om de bliver til noget!
    Dejligt at I fik lavet jeres hegn igen. Det er da irriterende, at I ikke har fundet synderen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Mmm, de lyder lækre - gad vide om de så også smager af chokolade eller det udelukkende er frugtens farve, som har givet den navnet?

      Det er rigtig irriterende - der er jo ingen ekstra udgifter forbundet med skaden for synderen. Han/hun skal betale selvrisikoen på bilen alligevel, så vedkommende kunne da lige så godt give sig til kende. Men nu tror jeg ikke på den længere - vi må til pungen!

      Slet
  8. Åh ja hvor det kribler.....erfaring med tilskudslys kan jeg ikke bidrage med desværre - men ih hvor ser de chili både lækre og festlige ud. Skønt at stakitttet igen er intakt og kan danne den væg for dine vækster som du ønsker. Min mor plejer også at så chili i store mængder......hun høster selv frø fra de chili hun finder i handlen der er lige tilpas stærke for hende.....det har hun stor succes med og jeg har stadig en hel skål tørrede frugter stående i køkkenet fra hendses seneste høst ;0)

    Knus Dorthe

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder som om, at din mor har fundet en god måde til at finde de rigtige "rigtige" chili. Det kunne være, at jeg skulle overveje den metode. Dejligt at du så kan få del i høsten fra hende. Og så pynter de så flot i en skål i køkkenet gennem hele vinteren :-)

      Slet
  9. Dejlige chilier du har dyrket der, de ser flotte og lækre ud :)

    Tror jeg igen i år skal have chilier, for år tilbage havde jeg nogle og de var rigtig stærke... mums de var gode ;)

    Dejligt at se at stakittet er blevet repareret men øv at ingen vil stå ved det der er sket...

    Ha en skøn februar søndag med sne og solskin
    Haveknus

    Annette

    SvarSlet
    Svar
    1. Selvfølgelig skal du da have chili igen - de er meget dekorative og så er de supersunde i maden - de er et must :-)

      Det er rigtig træls, at vedkommende ikke har meldt sig - det kan han/hun ikke være bekendt!

      Slet
  10. Godt at stakittet er blevet ordnet :) jeg bruger selv lysstofrør (plantelys) når jeg sår så tidligt. Jeg har selv sået rigtig mange forskellige chili i år, og som du jo ved også tomater (men mange af dem er gået ud øv) Anne Gine

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt at stakittet nu er fint igen - ved ikke helt hvorfor, men er vældig glad for at det er lavet.

      Lysstofrør får mig til at tænke på lange rør (som man hænger over et skrivebord ex.). Hvordan ser de mon ud - og hvor køber du dem? Nu har jeg allerede sået en masse indendørs så må nok hellere få fat i noget vækstlys :-)

      Hvor er det surt, at du ikke kunne redde tomaterne. Selvom det er træls at starte forfra, så håber jeg, at du trods alt har flere frø tilbage - der er jo heldigvis tid til at de kan nå at udvikle sig. God fornøjelse.

      Slet
  11. Hej. Det var godt, at jeres stakit blev repareret. Farverne går nok hurtigt i ét når solen får mere magt. Spændende med chili, det vil jeg også gerne forsøge. Jeg vil også så rosenslynge men har ikke fået fat i nogle frø endnu. Det kommer snart!

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt at det er helt igen og mon ikke det har nogenlunde samme farve til næste år - det håber jeg.

      Held og lykke med både rosenslynger og chili - to dejlig vækster, som du bliver glad for :-)

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad