Gå videre til hovedindholdet

Skjoldlus i drivhuset

Nu det fryser så meget, at der ikke er meget at lave i haven, så har jeg brugt lidt tid i drivhuset for at fjerne skjoldlus.

Jeg har skjoldlus i drivhuset og jeg tror, at de er kommet ind med et ferskentræ, som stod i drivhuset, da vi overtog huset. Ferskentræet blev fjernet for en del år siden, men skjoldlusene forsvandt ikke med træet. De er sprunget på vinen, hvor de lever fint ved at stikke deres snabel ind i vinens saftbaner og bygger et skjold.
Faktisk har jeg ikke tænkt det som et problem for vinen gav mange og fine druer. Først for et par år siden, hvor planterne som stod under vinen blev indsmurt i noget klistret stads (ekskrementer), som efterhånden blev sort (braddugsvamp), tænkte jeg, at jeg måtte gøre noget ved skjoldlusene.

Jeg undersøgte mulighederne for bekæmpelse og der findes nyttedyr, men de er dyre og ikke egnet til hobbydrivhusgartneren. Der findes desuden et par giftmidler, men det er jeg ikke glad for at bruge i drivhuset, når druerne skal spises senere. En anden mulighed er at bekæmpe vandrelaverne når de klækkes med en blanding af sprit, brun sæbe og vand. Men det kræver at behandlingen gentages flere gange for at være sikker på, at et nyt kuld laver også bekæmpes.
Jeg gør istedet det, at jeg fjerner skjoldene manuelt med fingrene. Flere steder anbefales det, at bruge en stiv børste, men jeg har ingen problemer med at trække/skubbe dem af med en negl. Skjoldlusene sidder under barken, så jeg fjerner barken fra vinen, så jeg kan se hvor de er. Desuden vil de gerne gemme sig i revner og grenhjørner, så det er med at kigge godt efter.
Skjoldlusene har jeg fjerne et par gange og i sommers var der intet problem med klistrede planter. Så jeg regner med, at jeg ved denne metode kan holde "bestanden" nede på et fornuftigt niveau. Ja, jeg kan jo håbe på, at jeg med tiden får dem helt bekæmpet - men så skal jeg vist være mere mere end heldig.

Kommentarer

 1. Øv hvor ærgeligt. Skjoldlus er bare dødsyge og nærmest umulige at komme til livs, men jeg synes at du tager det med godt humør:o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Egentligt regner jeg heller ikke med, at jeg bliver dem kvit, men målet er at holde dem i ave. Og ås læge de holdes nede, så det ikke går ud over andre planter og høstudbyttet, så synes jeg, at jeg kan se positivt på det.

   Slet
 2. Øv. Ja jeg er også så smat gået i gang, de sidste år er der blevet ret ulækkert på borde osv. under vinen.

  Så bare god arbejdslyst til dig. Set lidt positivt, ja så kan det da ordnes i snevejr.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det bliver bare så klistret omkring dem, så der er ikke andet at gøre end at prøve at bekæmpe dem. Også god arbejdslyst til dig

   Slet
 3. Ja føj det var da ærgerligt. Jeg bruger metoden sprit, brun sæbe og vand når jeg ser lus i mine roser. Det virker fint, og på den måde kan jeg holde dem lusefri. Jeg har fast en sprayflaske stående med blandingen. Så 1-2-3 vupti væk er lusene, for det kan de ikke tåle/lide.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er lit træls, men så er det heller ikke værre hvis de kan holdes nede. Sådan en sprøjte kunne jeg også sagtens have stående i drivhuset og så lige give dem et pust, når jeg ser vandrelarverne. Jeg forestiller mig dog, at det kan være svært at sprøjte på dem, når vinens bladværk fylder meget derinde (på trods af beskæring). Men tror nu alligevel, at jeg vil prøve at have en sprayflaske stående :-)

   Slet
 4. Øv-bøv... men der er altid en bagside af medaljen, og på vinen er det åbenbart skjoldlus! Jeg har endnu ikke bemærket nogen i mit drivhus, men måske jeg bare ikke har villet se dem. Pøj-pøj med jagten :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Krydser fingre for, at du ikke finder nogle skjolde i dit drivhus.

   Slet
 5. Det er fast arbejde til lang tid er jeg bange for, jeg har skjoldlus i mine orkidéer, fedtet stads øv hvor er de træls. Oveni har jeg fået mellus øv, øv

  SvarSlet
  Svar
  1. Både skjoldlus og mellus - øv :-( Du skal vist igang med sæbe, sprit og vand for at slå det skidt ihjel.

   Slet
 6. Det er da super irriterende at have de dumme skjoldlus Susanne. Og der er ikke mange andre udveje end den manuelle... Godt der er tid til det nu og at du har tålmodighed til at fjerne dem... De kan jo også angribe andre planter i haven, jeg har dem på mine roser, hvor jeg også møjsommeligt går og fjerner demom sommeren.

  Held og lykke med fangsten af dem alle
  Haveknus
  Annette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, grenene bliver grundigt undersøgt her i vintermånederne inden de første vandrelaver bliver klækket.
   Jeg vidste faktisk ikke, at de også kunne angribe roser - de er da ikke nemme at finde alle skjolder på. Øv, øv :-(

   Slet
 7. Utøj i planterne er noget træls noget! Skjoldlus i særdeleshed, for de gemmer sig ganske godt. Jeg endte med at klippe min angrebne Nerie ned, og jeg så heldigvis ikke nogen lus i sommers. Jeg havde den stående i drivhuset, så nu er jeg bange for at det kan have smittet vinen, det må jeg få checket! Jeg tror nu det er en god ide at sprøjte med sæbe/sprit efter at have fjernet de synlige voksne skjolde, her om vinteren er det overskueligt at gøre sådan en indsats, evt med masser af aviser under for at beskytte jorden.
  Held og lykke med jagten :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Lyder som en god ide, at du klippede Nerien ned. Krydser fingre for, at de ikke er kravlet på vinen.
   Tror jeg vil have en flaske stående med sæbe og sprit til brug i foråret, når de første vandrelarver udklækkes.

   Slet
 8. Skjoldlus er er plage der ikke er til at slippe af med. Jeg fjernede mit ferskentræ i drivhuset i januar af samme grund.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, mine forhåbninger om at få dem fjernet helt er heller ikke store - regner bare med, at jeg kan holde dem lidt i ave, så de ikke bliver et problem.
   Håber for dig, at du ikke har andre væskter i drivhuset, som spindemiderne har fundet vej til, nu du har fjernet ferkentræet.

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys! Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddet

En par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 

Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 
En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet …

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Flueben og oversigtsplan

Urtehavens stier er blevet befriet! Fiberdugen er klippet til og højbede præsenteres nu på bedste vis. Og et forsøg på at tegne haven på en oversigtsplan er gjort


1. maj blev fejret i haven idet urtehaven som udgangspunkt er blevet færdig. Nu mangles kun, at de står grønne og frodige - se det bliver også en fest. Dagen er brugt på at kravle rundt mellem bedene  for at klippe fiberdugen til, så den ikke ses længere. 
Og som det ses, så har det haft stor effekt. Småstenene står  nu flot frem og de fine højbede præsenteres på bedste vis. 
De seneste aftener er blevet brugt på et forsøg på at tegne haven ind på et oversigtskort. Det har faktisk været en ret sjov opgave, men også lidt besværligt lige at huske hvordan bedene er placeret. 
Jeg har været ude i haven at kigge et par gange under oversigtskortets tilblivelse, men på trods af det, så er bedene ikke tegnet helt korrekt op og oversigtskortet er på ingen måder målfast. Nå ja - og havehuset er blevet lidt skævt!
Jeg ved, at jeg har …