Gå videre til hovedindholdet

Så blev komposten puttet

Et år er gået siden jeg satte min første kompostbeholder op. Den har været fyldt til kanten flere gange, men materialet falder godt sammen og jeg kan se mellem sprækkerne i bunden, at der er godt gang i komposteringen.

Jeg har endelig fået fat i et stykke gulvtæppe til at lægge på som låg.Efter råd fra "Hanne i Haven" har jeg nu puttet komposten med en presenning, så den rigtig kan få fred og ro og ikke mindst lidt mere varme til at formulde.

Det betyder, at jeg hurtigt muligt skal have fat i endnu en kompostbeholder, så jeg kan begynde at fylde endnu én med værdifuldt grønt affald. Jeg holder meget af tanken om, at det der kan udnyttes fra naturen, skal tilbage til naturen.


Et af de projekter, som jeg kan se skal udføres i det kommende år, er at komposten skal afskærmes. Når vi kommer fra haven omkring havestuen, så møder dette lidet flatterende syn os i baghaven. Godt nok har jeg lige lovprist komposten, men køn er kompostbeholderen nu ikke at se på.

Jeg forestiller mig, at der skal bygges et lille espalier med rionet sat vinkelret på stakittet. Og at der skal gro en klatreplante på det - en klatreplante, som kan lide at gro i skygge.

Kommentarer

 1. Jeg synes da faktisk at jeres kompostbeholder er ret pæn. Og du har ret: Det er dejligt når man kan genbruge!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, kan godt se, at det faktisk er én af de pænere dele i den del af haven. Må lige skynde mig at tilføje, at vedr. stakittet har vi lavet en aftale med naboen om, skal skiftes til foråret. Så håber jeg også, at stakittet bag kompostbeholderen bliver lukket, så der ikke er behov for det ekstra stykke der stikker op.
   Ja: genudnyttelse er godt :-)

   Slet
 2. Kompost er godt - jeg er bare ikke kommet igang endnu :o)
  Og ja kompostbeholdere kan være gyselige, men jeg synes nu ikke at din er en af dem :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis du gerne vil igang, så er det faktisk ikke det store besvær at få startet op. En kompostkasse fra Bauhaus (mener jeg det var) og en plads til den, så er det bare at fylde i.
   Tak - måske ikke den værste at se på, men vil nu gerne have den skærmet af alligevel.

   Slet
 3. Hej Susanne. Det lader til, at du har held med din kompost. Jeg tror, det bliver flot med rionettet, selvom det ikke ser så galt ud nu heller.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, synes det ser lovende ud, så glæder mig helt til at få pakket op igen til foråret for at se, om det er god kompost :-)
   Du har ret - det kunne være værre, men synes nu alligevel at en køn slyngplante er et bedre udsyn end en kompostbeholder ;-)

   Slet
 4. Uha Susanne, endnu et projekt der halter lidt her...;0)

  Har beholder stående hos nabo, som vi bare skal have båret ind, når fliser (som også skal hentes) er langt. Men det er ikke mit projekt (for det har jeg besluttet for at skåne ryggen) og så er tidshorisonten ofte lidt anderledes end jeg ville ønske;0)

  Mange hilsner og skøn aften - med eller uden kompostudsigt
  Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Kender godt det med at tidshorisonten er længere for den der skal have noget udført, end den der skal udføre - det jeg selv finder på er da meget sjovere ;-) Håber du snart kommer igang med projektet, for det er skønt at smide det grønne affald i komposten.
   Jeg har ingen fliser under min kompostbeholder. Kunne du bare starte den op uden fliser og så flytte den samtidig med, at den skal stikkes om alligevel?

   Slet
  2. Har overvejet det, men så tror jeg aldrig de fliser kommer under;0)...men kun en skvalderkålskov....

   Mange hilsner

   Slet
  3. Uha, når der er skvalderkål under, så kan jeg godt forstå, at du gerne vil have fliserne lagt først. Du må have prikket lidt, så du kan processen speedet op ;-)

   Slet
 5. Kompost er bare guld for haven.

  Et rionet med en smuk clematis eller noget grønt helårs vil helt sikkert være flot. Jeg har sat et kvashegn, så man ikke lige ser komposten, som det første. Op ad kvashegnet vokser der clematis og brombær.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er første omgang kompost, så er spændt på at se, hvordan planterne reagere på det. Men glæder mig til at pakke komposten op igen og se hvad den gemmer af guld :-)

   Ja, tror jeg skal have fundet en clematis eller et par stykker (i forskellige beskæringsgrupper), som kan gro i skygge.

   Slet
 6. Kompost er ganske uundværlig. Vi fik kompostorm af projekt Grøn Kommune i år, så der skulle gerne være endnu større omsætning i år. Jeg har en lukket kompostbeholder, og det plejer at være omdannet til den skønneste muld i løbet af vinteren, så mine bede kan jordforbedres til foråret.
  Jeg havde nu tænkt at jeg ville forbedre med lidt hestepærer til foråret. Skal lige forbi enten Dyrehaven eller et hestestutteri, de deler glad og gerne ud!
  Jeg synes nu din beholder er ganske fin, men det hjælper helt klart på processen, at du pakker den i om vinteren!

  SvarSlet
  Svar
  1. Kompostorm vil jeg egentlig også gerne have i min kompost. Jeg har faktisk også fået det tilbudt af et par skønne og gavmilde bloggere, men har ikke fået gjort mere ved det. Så lige på én af frøfirmaernes hjemmeside, at de kan købes der men ... de er nu ikke helt billige. Må se hvordan komposten har det når jeg pakker ud og er den ikke godt nok omsat, så må jeg have fat i nogle orm. Synes ikke, at jeg har set, at Egedal kommune har kompostorm - det kunne ellers være dejligt.
   Hestepærer har jeg også overvejet og har en aftale med nogle af sønnens venners forældre om, at jeg bare kan komme forbi for at hente. Måske jeg skulle blande kompost og hestepærer i jorden, når jeg skal til at plante husbedet til igen :-)

   Slet
 7. Halleløjsa... En julegave der endnu ikke er pakket op!! Det er da det rene haveguf, - eller bliver ihvertfald til det. ;o)

  Mit kompostindlæg er lige på trapperne (og har været det i 3/4 år...), så jeg elsker når der kommer kompostindlæg, det er altså en spændende proces. Måske jeg også skulle prøve at pakke min lukkede kompost ind i bobleplast, det kunne da være et projekt...hmmm... utroligt hvad man får af arbejde når man læser disse blogs!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Thi hi, fik også associationer til julegaver, da jeg havde pakket den ind. Og når jeg skal pakke den op, så bliver jeg garanteret lige så spændt på at se resultatet, som når man pakker en julegave op :-)

   .. amen Fru Friis, kan du så se at få fingeren (ud) på tastaturet og få lavet det indlæg færdigt - det vil jeg utroligt gerne læse og blive klogere af :-)

   Det er jo det dejligt ved vores blogs - vi bliver så inspirerede af at læse dem. For mig har det ihvertfald også bevirket, at jeg bruger mange flere timer i haven end jeg ellers ville. Normalt var jeg gået i vinterhi i denne tid, men jeg er stort set i haven hver dag - SKØNT :-)

   Slet
 8. Dejligt at du kan udnytte "affaldet". Vores nabo har et rionet med efeu. Jeg har altid beundret denne levende væg. Jeg eeeelsker Clematis, så den ide er fristende. Men det gode ved efeu, er at den er flot og skjuler hele året. Held og lykke med hvad du vælger!

  SvarSlet
  Svar
  1. Efeu, hmm - jeg har ellers erklæret det krig i min have, for det var over det hele og var ved at kvæle alt andet. Men måske det godt kunne være på dette espalie og som du siger, så er den vintergrøn. Tak for idéen - den tygger jeg videre på :-)

   Slet
  2. Det kunne også være benved, som ikke er helt så aggresiv og som også er stedsegrøn! Jeg har dem i en broget udgave, vil gerne sende en aflægger!

   Slet
 9. God idé med det rionet, det kan redde mange knap så kønne steder!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg holder også selv meget af rionoet-væggene - det giver sådan en dejlig opdeling af haven, som er luftig, sådan at man stadig aner, at der er noget bag. Men samtidig så skjuler det mindre skønne steder :-)

   Slet
 10. Kompost er gull verdt men kanskje ikke bestandig det vakreste i hagen. Nå ser det jo meget ryddig ut hos deg men klatreplanter, yes jeg simpelten elsker espalier med klatreplanter så det er aldri feil :) En klatrehortensia liker seg i skyggen mener jeg, og dekker hele året som et litet tips..

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret i, at et man aldrig går fejl af et espalier med klatreplanter. Derfor prøver jeg generelt også at få flere lavet i haven.

   Du siger noget; en klatrehortensia klarer skyggen godt. Vil den også kunne klatre på et espalier eller er den bedst til at klatre på en væg, hvor den kan sætte sig fast med sine sugerødder (eller hvad de nu hedder)? Den mulighed undersøger jeg også lige - tak :-)

   Slet
 11. ....og det ser bestemt ud til at den putter godt i din have. Bare jeg dog havde din tålmodighed med hensyn til at kompostere.....og ikke mindst pladsen. Jeg må blankt erkende at jeg kører på revas og gladeligt tager kompost med hjem i bytte for mit haveaffald ;0)

  Rigtig godt nytår til dig og dine Susanne - med ønsket om et rigtitg godt nyt have år ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…