Gå videre til hovedindholdet

Macro-leg på kejserbusken

Det er dejligt at have en ekstra fridag efter nytåret. Det har jeg i dag benyttet til lidt macro-leg i haven - herligt at kunne fotografere i dagslys.

Kejserbusken står med ganske få blomster. Frosten i december standsede dens blomstring, men med det milde vejr vi har nu, er den så småt begyndt at vise sine små og yndige lyserøde blomster. Kejserbusken måttet derfor stå model til lidt macro-leg.

 Jeg ville arbejde lidt med blænde og dybdeskarphed i forhold til macro-billeder. Jeg har skrevet om dybdeskarphed tidligere i forhold til hvor meget af baggrunden der ønskes med i billedet med objektivet som hører med til kameraet.

Lille dybdeskarphed med et lille blændetal (f/3.5)

Kejserbuskens knopper ses bedre, men er fortsat slørede. Blændetallet er større (f/7.1)
Jeg brugte macrolinsen og kameraets programhjul blev sat på A (AV på andre kameraer). Blændetallet kan nu indstilles på "hjulet med riller". Ovenfor er to billeder af samme motiv men med forskellig blændetal.

Jeg forsøgte mig også med et endnu større blændetal for at få endnu flere af knopperne frem, men desværre er blomsten ude af focus, så ....


Og endnu et par skud med den vintersmukke kejserbusk, som har masser af knopper, der er klar til at springe ud.

Kommentarer

 1. De er fine - og ja dybdeskarphed er en skøn ting at lege med

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. Det er rigtig sjovt at lege med kameraets indstillinger - kunne rigtig godt tænke mig at vide meget mere

   Slet
 2. Flotte billeder. Det er sjovt at lege med kameraet, men nogen gange blier jeg bare så irriteret på det, at jeg gemmer det væk i et stykke tid..

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. Du har ret i, at kameraets indstilinger indimellem kan drille. Jeg bliver ofte så stædig, at jeg tager manualen frem eller søger på nettet. Udfordringen ligger i at finde ud af, hvad jeg ikke ved, men gerne vil vide mere om. Og det der driller mig mest er billedbehandlingsprogrammet Aperture (Mac) - det kan få mig til at give op!

   Slet
  2. uha - jeg er slet ikke startet på billedbehandlingsprogrammerne endnu. Jeg synes, det ser vældig kompliceret ud!

   Slet
  3. Enig i, at det er vældig kompliceret. Håber på at få bare lidt styr på det ... om et par år :-)

   Slet
 3. Hvor er det dejligt med vindterblomstrende buske :-)
  Sådan en kejserbusk bliver jeg vist snart nødt til at anskaffe mig ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret i, at det er dejligt med de vinterblomstrende buske - de giver lidt kulør til den ellers farveløse vinterhave :-) Tror også den vil stå sig godt i din have :)

   Slet
 4. Jeg har købt en dværgkejserbusk sidste år, så den vil jeg glæde mig til at se i blomst! Det er dejligt, at have noget i blomst på alle tider af året. Min ægte jasmin blomstrer også nu, så noget sker der derude!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vidste ikke, at der findes en dværgkejerbusk. Den må være rigtig god til mindre parcelhushaver, som vores. Vores kejserbusk står ved indgangspartiet og jeg må indmellem skære den kraftigt tilbage, for at den ikke fylder for meget.
   Måtte lige google "ægte jasmin" og fandt frem til, at den også kaldes vinterjasmin. Den har jeg ønsket mig i mange år, men ikke fået gjort noget ved det endnu. Jeg havde den i den tidligere have og var så glad for at kunne sætte den sammen med tulipaner i buketter. Den må jeg vist snart få fundet en plads til og få anskaffet mig :-)

   Slet
 5. Smukke fotos der bekræfter mig i, at jeg skal have fat i en manual til mit kamera. Mit gamle spejlreflekskamera var uden én eneste finesse og tog de skønneste fotos, nu skal jeg vist have støvet fotokompetencer lidt af;0)

  Dejlig aften og mange hilsner fra
  Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er så mange gode funktioner på et DSLR-kamera, som man slet ikke udnytter. Jeg synes faktisk, at det er en skam, at jeg ikke udnytter dem bedre. Så jeg vil utroligt gerne på et fotokursus i at tage gode naturbilleder - leder faktisk efter ét her i Nordsjælland. Indtil da vil jeg konsultere manualen, som er fyldt med guldkorn.

   Held og lykke med at finde manualen til dit kamera. Og jeg vil glæde mig til flere smukke billeder på din blog :-)

   Slet
 6. Åhh hvor jeg ønsker mig et nyt kamera - jeg vil også ha noget at lege med ;o)
  Det må være så fedt, at ku ta alle de dejlige billeder :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
  Svar
  1. Kan godt forstå, at du gerne vil have et nyt kamera (nu ved jeg jo godt nok ikke, hvad du har, men det lyder som om der er plads til nyt :-) - det er SÅ fedt at lege med alle dets muligheder :-)

   Slet
 7. Åh, elsker den slags billeder. Men for mig handler det mere om at nå at få taget billeder end hvor skarpe de er. Jeg har haltet lidt bagefter på det seneste, men nu kommer der jo en masse gode motiver for os havemennesker. Dem vil jeg så prøve at fange, så godt det lader sig gøre.
  Godt nyt(have)år til dig og dine!
  Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Ih ja det bliver SÅ dejligt, når foråret kommer og motiverne næsten springer ind i kameraet - det glæder jeg mig også rigtig meget til :)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…