Gå videre til hovedindholdet

Forårsløg og pæonspirer

Først i december blev jeg fristet over evne. Bilka solgte ud af deres forårsløg til særdeles fordelagtige priser, så det var svært at gå hjem uden en pose fuld af lækkerier. Men så satte vinteren ind og det blev jul og ... ja, undskyldninger er der nok af.



I juledagene røg løgene i de spande, som jeg har brugt til chili i drivhuset. Specielt kønne er spandene ikke, men mon ikke de skønne tulipaner tager opmærksomheden, når der står 9 spande med røde, purple og orange tulipaner samlet.   

Spandende er gennemvædet og så er de sat i drivhuset. Det er vist bedst at sætte dem der, så de ikke får konstant vand fra oven og dermed drukner/rådner.

De er sat lige på det sidste til, at de kan nå at komme i blomst. Men jeg regner med, at de nu ligger fint og slår rod og mindst én frostperiode må vi vel også regne med. Jeg håber og venter med spænding. 


Bedet langs huset skal som tidligere skrevet graves op og de planter jeg vil gemme, er flyttet. Jeg er derfor i gang med at grave alle forårsløggene op. De har fået et rigtigt godt rodnet og der er gode spirer på alle løggene. Jeg håber, at de klarer flytningen på dette sene tidspunkt.

Jeg graver rigtig mange klokkescilla'er op, som har stået i bedet siden vi flyttede ind i 2002. De har formeret sig rigtig godt siden da, så der er maaange løg at lægge igen. De bliver lagt i det blå bed.

De øvrige løg er hvide tulipaner og påskeliljer - de bliver sat sammen med de andre planter, som jeg har flyttet fra bedet.


Men se lige hvad jeg opdagede, da jeg var ved at lægge løgene. Pæonen står allerede med de røde spirer og venter på forår. Og så kan jeg lette åndet op - den har ihvertfald klaret flytningen.

Opdatering: i FaceBook gruppen stauder anbefales det, at dække pæonspirerne med granris for at beskytte dem mod den kommende frost. Tænkte at der var andre der også kunne bruge denne information :-)

Kommentarer

  1. Ja der foregår nogle gange mere ude i haven end vi lige ved :o) Og så er det man blir nervøs for, om det nu også vil klare vinteren der trods alt slet ikke er ovre endnu :o)
    Held og lykke med alle dine forårsløg. De skal nok klare det og blive et fantastisk syn - trods de sorte plastikspande ;o)

    Ha en go aften...

    SvarSlet
    Svar
    1. Kan huske at jeg de to seneste år har været nervøs for, om alle forårsløgene kunne klare streng frost, når deres spirer var over jorden. Og det kunne de. Så heldigvis kan de tåle noget. Men som du kan se, så har jeg tilføjet til dette indlæg, at pæonens spirer skal dækkes for at beskytte den.
      Spandende håber og tror jeg på bliver flotte :-)

      Slet
  2. De skal nok klare sig. Løg er altså sejlivede ;-)
    Jeg er også storforbruger af de sorte murerspande. Tre huller i bunden og så kan de bruges til tomater, chili og alt mulig andet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt at høre, at løgene klarer sig trods den hårde medfart over joden.

      Murerspande har jeg også gravet et par stykker ned af til mynter - dog har jeg skåret hele bunden væk. Disse spande er faktisk gratisspande, som jeg har tigget mig til hos en blomsterafd. i et supermarked. Det er de spande, som supermarkederne får afskårne blomster i. Og de kan også bruges til at plante alt muligt i :-)

      Slet
  3. Åh, det bliver da flot med alle de tulipaner! Og dejligt at se pæonen klar til forår :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg håber, at det bliver flot og godt med de 120 tulipaner i 9 spande :-)

      Det er jo skønt at der allerede er forårstegn i haven - love it :)

      Slet
  4. Jeg giver Ina ret - de skal nok klare sig. Klokkescillaer formerer sig helt vildt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt at I er enige om, at de nok skal klare sig. Ja, er meget overrasket over hvor mange de er blevet til. Overvejer endda om jeg skal smide nogle af dem ud - for hvor skal jeg sætte dem.

      Slet
  5. Det bliver flot med alle de tulipaner. Tak for oplysningen om at dække pæonspirene, jeg har nogen stykker som er på vej op. Det må være en opgave til i morgen uanset vejret :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har et håb og en forventning om, at det bliver flot med så mange tulipaner i spandende - men et er hvad man ser for sig på hornhinden og noget andet er hvordan det kommer til at se ud i virkeligheden. Men mon ikke dette projekt lykkedes som forventet :-)

      Ja, vi må ud uanset vejret for at beskytte pæonspirer - og roser. Jeg tager juletræet med, som også skal pelses for grene. God arbejdslyst :-)

      Slet
  6. Ja at der sker en del i haven kan jeg godt skrive under på. Hvis jeg havde haft tid kunne jeg sagtens have luget en del ukrudt mellem jul og nytår, men det må vente til om en uges tid, hvor jeg igen har tid. Håber bare at vejret så stadig er mildt.
    Tak for tippet om pæonerne, det vil jeg fortælle videre :o)
    Go' søndag!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, der sker heldigvis en hel del derude. Og nu du skriver ukrudt, så lugede jeg faktisk et af mine højbede i går og der var noget at komme efter! Og med dette milde vejr, så er det bare om at få det væk, da det gror lystigt, men med den fugtige jord, så er det rimeligt nemt at få hevet op. Det ser ud til, at der kommer frost natten mellem torsdag og fredag, så håber du får tid inden - god arbejdslyst :-)

      Slet
  7. Hvor ser det godt ud, jeg håber du får blomster i løgene fra Bilka - men hvorfor skulle du ikke få det, de blomstre jo nok bare lidt senere. Jeg glæder mig til at se dine nye bede når det hele står i fuld flor. Tak for tippet med granris over pæonspirerne, det vil jeg gå ud og få lagt på i morgen.
    Anita

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, jeg håber også, at der når at komme blomster i dem og sker det lidt senere, så er det helt ok med mig.

      Glæder mig også til at se bedene i fuldt flor - det er altid spændende at se, hvordan nyt eller ændringer ser ud og om det lever op til forventningerne.

      Slet
  8. Det bliver da spændende, at se spandende fulde af tulipaner. Jeg har brugt mine til kartofler og tomater sidste år!
    Tak for det gode råde ang. pæoner, så vil jeg gå på jagt i morgen efter spirer!

    SvarSlet
    Svar
    1. De spande er rigtig anvendelige til mange planter. Og så kan de fåes i forskellige størrelser. Tror jeg skal have fat i et par stykker mere til ex. tidlige grøntsager i drivhuset. Men måske kunne de også bruges til sommerblomster, som kan sættes bagerst i et bed, så sommerblomsterne står i forskellige højder.

      Slet
  9. Hej Susanne.Ja! et godt tilbud på løg er svært at sige nej til.Men jeg er sikker på at det bliver et flot syn med alle de tulipaner.
    Og tak for tippet med pæonspirene,må ud og se i morgen om der er dukket nogle op.
    Knus Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var slet ikke til at begrænse sig, når der var poser til henholdsvis 5 og 10 kr. stk. Håber det bliver et dejligt farverigt flor til den tid :-)

      Slet
  10. Hej Susanne - Sidste år lagde jeg tulipan løg i januar og de kom fint. De kom bare senere men det har også sin charme at have tulipaner i juni/juli ;o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Godt at høre, at du lykkedes sidst år også selvom de kom sent - glæder mig også selvom de kommer senere :-)

      Slet
  11. Jeg er også en af dem der 'er på spanden'. Jeg har lige som dig lagt tulipaner i spande - og krukker. Sidst jeg gjorde det gik det ikke så godt. Det blev tøvejr og mildt. Løgene spirrede og så kom der endnu en vinter. Det kunne de ikke tåle!
    Jeg håber det går bedre i år.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jamen de spande kan bruges til meget :-)
      Æv, at dine gik til sidste år. Burde de ikke kunne tåle vekslen mellem tø og frost - det er jo det de bliver udsat for i naturen. Jeg har sat mine i drivhus for at undgå at de får for meget væde, da jeg har hørt at det får dem til at rådne. Vi krydser fingre for, at det lykkes os :-)

      Slet
  12. Det bliver jo helt "Dalbysk" med alle de tulipanspande - overmåde smukt. Jeg trak ellers lidt på smilebåndet da jeg begyndte at læse dit indlæg, for du har da ikke kun hamstret løg, men også spande... Men forklaringen kom jo længere nede. Sådanne spande er ikke til at undvære. Tak for tippet om pæonspirer-dækning - det skal jeg lige have gjort også.

    Og så glæder jeg mig til en masse foto-sjov af dine hundredevis af tulipaner til foråret :)

    Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Det nærmer sig måske det Dalbyske, men .... 9 spande er vist ikke helt nok ;-) Men et flot skue tror jeg på, at det bliver. Og jeg vil gerne lave lidt foto-sjov til den tid :-)

      Spandende har jeg "hamstret" og samlet over tid. Men mon ikke det er tid til at få fat i flere lidt igen og supermarkederne må jo have masser i tiden, med alle de skønne tulipaner de har på hylderne. Nej, de er ikke til at undvære og der er jo masser af anvendelsesmuligheder.

      Slet
  13. Uha, dette med tulipaner i krukker har jeg ikke haft det store held med (men jeg har jo heller intet drivhus...), men i foråret lavede jeg lidt af en feberredning og ændrede formen på mit helt store bed. Dette betød,at tulipaner der allerede var kommet en del op blev flyttet, hvilket burde være den sande ulykke. Men jeg fik altså med al min varsomhed flyttet de små og langt størsteparten blomstrede en måned efter (og jep, jeg var stolt:0))

    Dejlig eftermiddag og mange hilsner fra
    Katinka

    SvarSlet
    Svar
    1. Håber virkelig drivhuset er min redning så :-)

      Dejligt at høre, at du har erfaring med at flytte dem så sent. Langt de fleste af løgene har spirer, men har kun lige vist sig over jordoverfladen eller også har de kun spirer underjordisk. Så mon ikke det går :-)

      Slet
  14. Hej Susanne. Jeg tror de ni spande giver et utroligt frodigt flor til foråret. Jeg plejer at have god succes med løg i krukker, man skal bare sørge for, at de står tørt hele vinteren. De kan sagtens tåle frost. Hold da op, at dine pæoner spirer. Nu må jeg også ud at se om mine gør. Det er første år i år, at jeg skal have pæoner og er meget spændt på om jeg har sat dem i den rigtige højde.

    SvarSlet
    Svar
    1. Godt at høre, at du har gode erfaringer med at sætte spandende tørt vinteren over - det er jo lige netop det jeg har gjort :-)

      Ih, hvor spændende med pæoner for første år i din have. Jeg er også meget spændt på, om jeg har sat mine i den rigtige højde, nu jeg har plantet dem om. Vi må vente tiden af og håbe :-)

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad