Gå videre til hovedindholdet

Vin beskåret inden d. 1. januar

Det har været frostvejr hele dagen, men samtidig har det været vindstille og dermed har det føltes noget lunere at være i haven end i går - da gik vinden gennem marv og ben og det var hundekoldt. Det var faktisk så lunt, at jeg gik uden handsker i lidt over én time. Nå ja, noget af tiden arbejdede jeg så også i drivhuset, men alligevel .....

Det siges at vinplanten skal klippes ned inden 1. januar. Hvis den først klippes ned efter 1. januar er plantens saftstigning igangsat og planten vil bløde. Så det var ét af dagens gøremål. Der var ikke så meget at klippe væk, for jeg har løbende sommeren igennem beskåret planten til gavn for druerne.


Lige præcis denne "vin-knude" synes jeg er meget fotogen, så det er ofte den jeg tager billeder af. Her før og efter beskæring.

Chilierne har stået i drivhuset, da jeg ikke nænnede at smide dem ud i efteråret, hvor jeg fjernede tomatplanterne. Og yaaakk - frugterne var ikke specielt lækre, så det var bare om at få de visne chiliplanter fjernet i en fart. Men se så hvad der gemte sig bag dem.


En lille plante af hyld. Det må være vindruetyvene (solsortene) som har efterladt en lille klat i drivhuset efter de har smæsket sig i lækre mørke hyldebær og saftige blå vindruer.  

Kommentarer

 1. Ups, nu får landliggermanden travlt :-). Han nåede ikke vinen sidste år inden 1. januar. Beskeden er hermed sendt videre :-)

  Dejligt med gavmilde fugle. Jeg kan især godt lide, når de har noget med, jeg ikke har i forvejen :-)

  /Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Heldigvis har landliggermanden et par dage endnu og når han det ikke til den første, er jeg sikker på, at det også går an, at den først bliver beskåret senere.
   Det er jo i sagens natur, at fuglene medbringer lidt af hvert. Og en god måde at sprede arters udbredelse. Men en hyld i drivhuset - hmm. Den ryger nu på komposten her, for den kan jo komme til at fylde hele mit lille drivhus.

   Slet
 2. Ja det er lige tid for beskæring af vinen. Jeg skal også have min gået efter, selvom der kun er ganske lidt at komme efter, da jeg har arbejdet med at forme den gennem hele vækstsæsonen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kunne godt se på dit indlæg fra i går, at vinen er ved at tage form som et espalier - ret imponerende når man tænker på hvordan den så ud, da i overtog haven :-)

   Slet
 3. Ahhh! Visse Vasse! Regler er til for at blive brudt... :o)
  Jeg beskærer næsten altid vinen et par dage inde i januar, da min mor har fødsdag og jeg alligevel er tilstede. Jeg tror egentlig ikke, at den er saftspændt endnu, vores vintre varer jo altid til ind i marts, så bare der er lidt frost, går det såmænd nok ;o)
  Det er straks værre med den hyld, for jeg går ikke ud fra at du vil have den i drivhuset. Jeg har kæmpet med ind til flere (jeg kan ikke holde deres lugt ud), men lige lidt hjælper det, så fra nu af bliver de skåret ned, penslet med roundup og får en sort sæk over hovedet...
  Godt nytår fra Vibeke

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen du har da så ret. Jeg har heller ikke altid nået at få den beskåret inden 1. januar og nogle gange har det først været først i foråret, at jeg har fået det gjort. Og selvom den har blødt en smule, så har jeg såmænd kunnet høste fine druer alligevel.
   Nej lugten af hyld er ikke just en drøm. Nu fik jeg det heller ikke gjort i dag, men jeg regner med, at planten endnu er så lille, at jeg kan hive den op med rod. Men det lyder som en effektiv metode du har gang i. Og selvom de er sejlivede, så tror jeg du får has på dem med tiden.

   Slet
 4. Orv, så skal vi til at beskære. Vi har overtaget en have med drivhus og tilhørende vin. - Men jeg aner faktisk ikke hvad man skal gøre ved den ... Nu er jeg blevet lidt klogere :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at du kan bruge mit indlæg omkring vinen :-) Og god fornøjelse med beskæringen :)

   Slet
 5. Jeg tjekkede lige vores vin - det ser ud, som om Søren har været der allerede.

  SvarSlet
  Svar
  1. Skønt med en "have-mand", som ved hvornår det er tid :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Havestuen

Resultatet af havehusets forvandling blev aldrig vist! For et par år siden blev havehuset piftet op, men resultatet blev aldrig vist her på bloggen - kun før billeder blev vist. Det vil jeg råde bod på nu 

For to år siden, da sønnike blev konfirmeret, besluttede jeg at havehuset skulle ryddes og piftes op, så det var muligt for gæsterne at sidde der og få sig en kop eftermiddagskaffe - og selvfølgelig, så vi selv kunne bruge den efterfølgende. Det var noget af et arbejde og du kan se her og her, hvad udgangspunktet var.


Havehuset var blevet brugt til opbevaring af blandt andet gamle møbler, fortrinsvis arvestykker, som jeg ikke lænede at smide ud grundet affektionsværdi. Vores tidligere bolig var en gammel firlænget gård, hvor gamle møbler passede rigtigt fint i miljøet, men i vores nuværende bolig passer de ikke.

Derfor blev det besluttet, at havehuset skulle indrettes i den romantiske stil således at nogle af de gamle møbler kunne passe ind der. Det hvide bor på ovenstående billed…

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.