Gå videre til hovedindholdet

Vin beskåret inden d. 1. januar

Det har været frostvejr hele dagen, men samtidig har det været vindstille og dermed har det føltes noget lunere at være i haven end i går - da gik vinden gennem marv og ben og det var hundekoldt. Det var faktisk så lunt, at jeg gik uden handsker i lidt over én time. Nå ja, noget af tiden arbejdede jeg så også i drivhuset, men alligevel .....

Det siges at vinplanten skal klippes ned inden 1. januar. Hvis den først klippes ned efter 1. januar er plantens saftstigning igangsat og planten vil bløde. Så det var ét af dagens gøremål. Der var ikke så meget at klippe væk, for jeg har løbende sommeren igennem beskåret planten til gavn for druerne.


Lige præcis denne "vin-knude" synes jeg er meget fotogen, så det er ofte den jeg tager billeder af. Her før og efter beskæring.

Chilierne har stået i drivhuset, da jeg ikke nænnede at smide dem ud i efteråret, hvor jeg fjernede tomatplanterne. Og yaaakk - frugterne var ikke specielt lækre, så det var bare om at få de visne chiliplanter fjernet i en fart. Men se så hvad der gemte sig bag dem.


En lille plante af hyld. Det må være vindruetyvene (solsortene) som har efterladt en lille klat i drivhuset efter de har smæsket sig i lækre mørke hyldebær og saftige blå vindruer.  

Kommentarer

 1. Ups, nu får landliggermanden travlt :-). Han nåede ikke vinen sidste år inden 1. januar. Beskeden er hermed sendt videre :-)

  Dejligt med gavmilde fugle. Jeg kan især godt lide, når de har noget med, jeg ikke har i forvejen :-)

  /Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Heldigvis har landliggermanden et par dage endnu og når han det ikke til den første, er jeg sikker på, at det også går an, at den først bliver beskåret senere.
   Det er jo i sagens natur, at fuglene medbringer lidt af hvert. Og en god måde at sprede arters udbredelse. Men en hyld i drivhuset - hmm. Den ryger nu på komposten her, for den kan jo komme til at fylde hele mit lille drivhus.

   Slet
 2. Ja det er lige tid for beskæring af vinen. Jeg skal også have min gået efter, selvom der kun er ganske lidt at komme efter, da jeg har arbejdet med at forme den gennem hele vækstsæsonen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kunne godt se på dit indlæg fra i går, at vinen er ved at tage form som et espalier - ret imponerende når man tænker på hvordan den så ud, da i overtog haven :-)

   Slet
 3. Ahhh! Visse Vasse! Regler er til for at blive brudt... :o)
  Jeg beskærer næsten altid vinen et par dage inde i januar, da min mor har fødsdag og jeg alligevel er tilstede. Jeg tror egentlig ikke, at den er saftspændt endnu, vores vintre varer jo altid til ind i marts, så bare der er lidt frost, går det såmænd nok ;o)
  Det er straks værre med den hyld, for jeg går ikke ud fra at du vil have den i drivhuset. Jeg har kæmpet med ind til flere (jeg kan ikke holde deres lugt ud), men lige lidt hjælper det, så fra nu af bliver de skåret ned, penslet med roundup og får en sort sæk over hovedet...
  Godt nytår fra Vibeke

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen du har da så ret. Jeg har heller ikke altid nået at få den beskåret inden 1. januar og nogle gange har det først været først i foråret, at jeg har fået det gjort. Og selvom den har blødt en smule, så har jeg såmænd kunnet høste fine druer alligevel.
   Nej lugten af hyld er ikke just en drøm. Nu fik jeg det heller ikke gjort i dag, men jeg regner med, at planten endnu er så lille, at jeg kan hive den op med rod. Men det lyder som en effektiv metode du har gang i. Og selvom de er sejlivede, så tror jeg du får has på dem med tiden.

   Slet
 4. Orv, så skal vi til at beskære. Vi har overtaget en have med drivhus og tilhørende vin. - Men jeg aner faktisk ikke hvad man skal gøre ved den ... Nu er jeg blevet lidt klogere :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at du kan bruge mit indlæg omkring vinen :-) Og god fornøjelse med beskæringen :)

   Slet
 5. Jeg tjekkede lige vores vin - det ser ud, som om Søren har været der allerede.

  SvarSlet
  Svar
  1. Skønt med en "have-mand", som ved hvornår det er tid :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…