Gå videre til hovedindholdet

Vin beskåret inden d. 1. januar

Det har været frostvejr hele dagen, men samtidig har det været vindstille og dermed har det føltes noget lunere at være i haven end i går - da gik vinden gennem marv og ben og det var hundekoldt. Det var faktisk så lunt, at jeg gik uden handsker i lidt over én time. Nå ja, noget af tiden arbejdede jeg så også i drivhuset, men alligevel .....

Det siges at vinplanten skal klippes ned inden 1. januar. Hvis den først klippes ned efter 1. januar er plantens saftstigning igangsat og planten vil bløde. Så det var ét af dagens gøremål. Der var ikke så meget at klippe væk, for jeg har løbende sommeren igennem beskåret planten til gavn for druerne.


Lige præcis denne "vin-knude" synes jeg er meget fotogen, så det er ofte den jeg tager billeder af. Her før og efter beskæring.

Chilierne har stået i drivhuset, da jeg ikke nænnede at smide dem ud i efteråret, hvor jeg fjernede tomatplanterne. Og yaaakk - frugterne var ikke specielt lækre, så det var bare om at få de visne chiliplanter fjernet i en fart. Men se så hvad der gemte sig bag dem.


En lille plante af hyld. Det må være vindruetyvene (solsortene) som har efterladt en lille klat i drivhuset efter de har smæsket sig i lækre mørke hyldebær og saftige blå vindruer.  

Kommentarer

 1. Ups, nu får landliggermanden travlt :-). Han nåede ikke vinen sidste år inden 1. januar. Beskeden er hermed sendt videre :-)

  Dejligt med gavmilde fugle. Jeg kan især godt lide, når de har noget med, jeg ikke har i forvejen :-)

  /Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Heldigvis har landliggermanden et par dage endnu og når han det ikke til den første, er jeg sikker på, at det også går an, at den først bliver beskåret senere.
   Det er jo i sagens natur, at fuglene medbringer lidt af hvert. Og en god måde at sprede arters udbredelse. Men en hyld i drivhuset - hmm. Den ryger nu på komposten her, for den kan jo komme til at fylde hele mit lille drivhus.

   Slet
 2. Ja det er lige tid for beskæring af vinen. Jeg skal også have min gået efter, selvom der kun er ganske lidt at komme efter, da jeg har arbejdet med at forme den gennem hele vækstsæsonen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kunne godt se på dit indlæg fra i går, at vinen er ved at tage form som et espalier - ret imponerende når man tænker på hvordan den så ud, da i overtog haven :-)

   Slet
 3. Ahhh! Visse Vasse! Regler er til for at blive brudt... :o)
  Jeg beskærer næsten altid vinen et par dage inde i januar, da min mor har fødsdag og jeg alligevel er tilstede. Jeg tror egentlig ikke, at den er saftspændt endnu, vores vintre varer jo altid til ind i marts, så bare der er lidt frost, går det såmænd nok ;o)
  Det er straks værre med den hyld, for jeg går ikke ud fra at du vil have den i drivhuset. Jeg har kæmpet med ind til flere (jeg kan ikke holde deres lugt ud), men lige lidt hjælper det, så fra nu af bliver de skåret ned, penslet med roundup og får en sort sæk over hovedet...
  Godt nytår fra Vibeke

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen du har da så ret. Jeg har heller ikke altid nået at få den beskåret inden 1. januar og nogle gange har det først været først i foråret, at jeg har fået det gjort. Og selvom den har blødt en smule, så har jeg såmænd kunnet høste fine druer alligevel.
   Nej lugten af hyld er ikke just en drøm. Nu fik jeg det heller ikke gjort i dag, men jeg regner med, at planten endnu er så lille, at jeg kan hive den op med rod. Men det lyder som en effektiv metode du har gang i. Og selvom de er sejlivede, så tror jeg du får has på dem med tiden.

   Slet
 4. Orv, så skal vi til at beskære. Vi har overtaget en have med drivhus og tilhørende vin. - Men jeg aner faktisk ikke hvad man skal gøre ved den ... Nu er jeg blevet lidt klogere :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at du kan bruge mit indlæg omkring vinen :-) Og god fornøjelse med beskæringen :)

   Slet
 5. Jeg tjekkede lige vores vin - det ser ud, som om Søren har været der allerede.

  SvarSlet
  Svar
  1. Skønt med en "have-mand", som ved hvornår det er tid :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys! Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddet

En par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 

Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 
En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet …

Næsten færdig

Urtehaven er næsten færdig! Arbejdet har skredet rigtig fint fremad i weekenden. Bedkanter er sat, der er efterfyldt med jord i bedene, fiberdug er lagt og småsten er kørt på. Vi er næsten færdige med urtehavens bede. Kun den sidste finish mangler. 

Vi har haft travlt og været effektive lørdag og søndag og foreløbig ser det godt ud. Når jeg så lige får klippet fiberdugen til - tror så tror jeg, at jeg bliver ovenud tilfreds med resultatet.


Lørdag middag startede vi med trækanter på bedene i kanten på de tre af siderne i urtehaven. Stierne mellem bedene var jord og fremspiret ukrudt havde haft gode forhold. Jorden i de seks højbede, som blev færdige i efteråret, var faldet sammen og trængte til opfyldning.


Alle bede er efterfyldt med jord fra genbrugspladsen - fire trailerfulde blev kørt på i alt. Samtidig blev de sidste kartofler sat og de øvrige bede ordnet. Alle kanter er sat og jord er fyldt på derefter.

Fiberdug er lagt i alle gange og småsten er lagt ud på stierne. Inden vi gik…

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)