Gå videre til hovedindholdet

Kompost-forventninger

Komposten startede jeg på, som det første i dette år. Jeg har ikke fået fat i et "låg" til bunken og jeg har heller ikke fået stukket bunken om. Men alligevel så fortsætter jeg med at putte have- og køkkenaffald i kassen. 

Jeg lægger alt haveaffald i komposten bortset fra det ukrudt, som har sat frø eller spreder sig med rødder. Eksempelvis har skvalderkål og kvikgræs absolut forbudt adgang til kassen. Fra køkkenet er det alt grøntsags- og frugtaffald dog ikke citrusfrugter, bananskræller og kerner fra for eksempel mango. Der kommer gerne kaffegrums og teblade i komposten og også æggeskaller ryger deri. Men aldrig tilberedt madaffald. Senest er det blade fra haven, som har fyldt den op til randen. 


Kassen har efterhånden været fuld et par gange, hvorefter den er faldet sammen igen. Derfor regner jeg med, at der er godt gang i komposteringsprocessen. 

Og det kan da ses i bunden af kassen, hvor komposten er begyndt at falde ud mellem brædderne. 


Det var en dejlig sort kompost, som endnu er lidt grov i det. Men jeg synes, at det ser ud til, at det bliver en rigtig god kompost til foråret, hvor den skal spredes i havens bede. Jeg glæder mig faktisk allerede til at skulle rode op i bunken for at finde guld-muld.

Men mon ikke jeg skal have sat nr. to kompostbeholder op, så denne kan få fred resten af vinteren - og så skal jeg vist have fat i det "låg", så der kan komme godt gang i processen i denne kasse imens.  

Kommentarer

 1. Det ser rigtigt godt ud, Susanne :-) Og det glæder mit komposthjerte, at du nyder det.
  Jeg ville også få fat i en til kasse. Og til låg er et gammelt tæppe godt, evt med en pressening over her i vinter, hvis du rigtigt vil forkæle den :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det bliver godt med komposten og dejligt at det kan glæde dig. Jeg ved jo, at du er mester i kompost :-)

   Det er bare lige det er med at få sig taget sammen til at komme forbi en tæppehandler. Må hive mig selv op med rødderne og mon ikke man kan få en rest billig? Og en pressenning - sådan én har jeg faktisk liggende og den ville passe perfekt over og om komposten. Mange tak for tippet :-)

   Slet
 2. Hyggeligt indlæg og hyggelig beskæftigelse... :o) Jeg går også og hygger mig med min nye (fra i foråret) kompost og alt det der er kommet i den denne sommer, - det kan kun blive til haveguld!

  Til køkkenaffaldet har jeg en lukket kompost og idag kom jeg hjem med en stor spandfuld hønsemøg.... jeg lover dig, det var ulækkert og lugtede fælt, men tanken om hvor glade roserne og alle de andre bliver til foråret kan sagtens få mig til at klare det mindre lækre job... :o)

  Fortsat god fornøjelse og jeg må vist også snart få "bygget" et kompostindlæg ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret i, at det bliver til haveguld. Skønt at du har fået en ny her i foråret. Vi skrev sammen om kompostorme, da jeg startede denne kompost. Jeg fik aldrig orme tilsat komposten, men det ser ud til, at det bliver klaret alligevel. Det bliver spændende at se til foråret, om der er kommet orme i den.

   Hønsemøg skulle være rigtig godt at tilsætte komposten og jeg fik også en pose hældt i i foråret. Så komposten må blive det rene "krudt" for vores planter :-)

   Vil glæde mig til dit næste kompostindlæg :)

   Slet
 3. Kompost er guld verdt, og den fyller seg fort opp... jeg blir altid like begeistret når jeg leser om den. Snart har du en til skal du se :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det bliver så godt for mine bede og dets blomster med masser af dejlig kompost. Ja, jeg håber snart, at jeg kan få én beholder mere sat op, så jeg kan komme igang med nr. 2 :-)

   Slet
 4. Det lyder enkelt og kunne måske inspirere os til at blive lidt mere organiseret i vores affaldshåndtering.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der er faktisk ret enkelt. Håber I kommer igang, så I også kan få glæde af den skønne kompost :-)

   Slet
 5. Hej. Det ser godt ud det guld-muld. Jeg synes også det lyder enkelt, så måske jeg også skal kaste mig ud i det. Tak for inspiration og info.

  SvarSlet
  Svar
  1. Skønt hvis jeg kan "smitte" andre med lysten til at lave sit eget guld-muld :-)

   Slet
 6. Dejlig bugnende kasse med lækker kompost du har! Der er noget at glæde sig over. Jeg har også i haven men den er sat direkte på jorden men det synes at fungere fint. derudover har jeg lavet konpostposer udfra ideen givet af havefolket - en 7 halvfulde sække med dejlige blade fra efteråret. Det bliver spændende at se alt vores guld- muld til foråret :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror også, at det fungerer fint med kompostenkassen sat direkte på jorden - om ikke andet så får vi det begge at se til foråret. Det bliver også spændende at se alle jeres poser med blade. Mon ikke der kommer en livlig skriven herom til foråret :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys! Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddet

En par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 

Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 
En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet …

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Flueben og oversigtsplan

Urtehavens stier er blevet befriet! Fiberdugen er klippet til og højbede præsenteres nu på bedste vis. Og et forsøg på at tegne haven på en oversigtsplan er gjort


1. maj blev fejret i haven idet urtehaven som udgangspunkt er blevet færdig. Nu mangles kun, at de står grønne og frodige - se det bliver også en fest. Dagen er brugt på at kravle rundt mellem bedene  for at klippe fiberdugen til, så den ikke ses længere. 
Og som det ses, så har det haft stor effekt. Småstenene står  nu flot frem og de fine højbede præsenteres på bedste vis. 
De seneste aftener er blevet brugt på et forsøg på at tegne haven ind på et oversigtskort. Det har faktisk været en ret sjov opgave, men også lidt besværligt lige at huske hvordan bedene er placeret. 
Jeg har været ude i haven at kigge et par gange under oversigtskortets tilblivelse, men på trods af det, så er bedene ikke tegnet helt korrekt op og oversigtskortet er på ingen måder målfast. Nå ja - og havehuset er blevet lidt skævt!
Jeg ved, at jeg har …