Gå videre til hovedindholdet

Jordbærplanter

Tusind tak for alle jeres kommentarer vedr. mailadresse og spam-mails. Jeg har besluttet at give det en chance, så derfor har jeg tilføjet min mail-adresse på bloggen. Og så til noget helt andet.

I foråret plantede jeg en række jordbærplanter i bedet langs stakittet i urtehaven. Sandt at sige så var solsortene hurtige til at "plukkke" de få modne bær der var - vi nåede kun at smage et par enkle af dem.

Jordbærplanterne blev plantet i jord der var tilsat en del kommune-kompost. Og det kan ses på bladmassen, at de har fået noget at leve af i foråret. Nok også derfor, at de ikke har givet det store udbytte i sommers.


Så inden vinteren sætter ind var det tid til at fjerne alle udløberne og dem var der mange af - som i rigtig mange.  Udløberne måtte jeg grave op, for de havde alle sat nogle flotte og kraftige rødder. Og det tog faktisk en del tid at få "navlestrengen" klippet til moderplanten for - hvem var barn af hvem?

En del udløbere blev smidt i en plastiksæk, som senere skal afleveres på kommunens containerplads.


Og alligevel var der rigeligt til at sætte en ny række. Jeg valgte at beplante et af højbedene med en række rundt i hele kanten. Jeg ved ikke helt hvor klogt det er. Overvejelserne går på om det vil tage for meget plads i højbedet, så pladsen bliver for knap til grøntsagerne. Nå, det må tiden vise.

Det gav noget luft i jordbær-rækken. Så nu glæder vi os til næste år høst, hvor det er anden års planter og det år, hvor jordbærrene giver det største udbytte med de største bær. Men da vil vi ikke dele. Der skal et net hen over rækken, så solsortene ikke kan får fat i dem før os.Jordbær har vi dog endnu - tror dog ikke vi kommer op at toppes med solsortene om dem!

Kommentarer

 1. Godaften Susanne.De ser da rigtig flotte ud i bladene dine jordbærplanter.Så vi må da håbe på at du får nogle dejlige bær til næste år.
  Det kan da godt være at jordbærene breder sig i dit højbed,men så er der jo ikke andet at gøre end at flytte dem.God aften knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Enig - jordbærbladene ser rigtig sunde ud, så mon ikke der er baggrund for en dejlig høst til næste år :-)
   Og du har så evig ret - bliver de for kraftige i højbedet, så er der ikke andet at gøre end at flytte dem.

   Slet
 2. Jordbær breder sig voldsomt, synes jeg, så det kan være du fortryder det. Men så må du ud og fjerne flere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Synes også jeg kan se, at de breder sig en del - men så må jeg jo, som du også skriver, bare fjerne dem.

   Slet
 3. Jordbærplanter breder sig ret så meget.
  Enig med dig i, at du nok ikke kommer op at toppes med solsortene om de sidste jordbær.
  Ha´ en god aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Næh, hvis jordbærrene ikke er modne, så er der vist ingen slåskamp om dem.
   Jeg må holde et øje med jordbærplanterne og se om de bliver for omfangsrige.

   Slet
 4. Jeg har jordbær - de små skovbær som bunddække flere steder i haven. Jeg synes de er så fine. Især dem med lyserøde blomster holder jeg meget af, og de blomstrer såmænd også endnu. Men bær har jeg ikke på nogen af mine nu. Men det har nu også været en meget mild november måned.

  SvarSlet
  Svar
  1. De kan være rigtig søde de små lyserøde prydjordbær. Jeg havde de små skovjordbær, men syntes de bredte sig for voldsomt. Har forsøgt at flytte dem, men de vil ikke gro i det tørre hjørne, hvor jeg syntes de skulle være.
   Dejligt at du endnu har blomster på dine jordbær :-)

   Slet
 5. De når nok ikke at modne, men jeg har også grønne jordbær nu.
  Jordbær breder sig, men jeg synes nu ikke, at det det er noget problem at fjerne dem. Vi hører jo til dem, som færdes ofte i haven, så det gror ikke sådan til ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg må være efter dem inden de rigtig når at sætte rødder og brede sig for meget.

   Slet
 6. Det er da en praktisk smakfull bunndekker. Jordbær har det ikke blitt mye av her siste par år for det har vært for mye regn, men blad, det blir det massor. Og luke, det er da en sann fornøyelse ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vejret har ikke været det bedste jordbær-vejr de sidste par år - heller ikke i Danmark. Vi må håbe på mere varme og solskin i den kommende sæson, så vi kan få et større udbytte.

   Slet
 7. .....uhm - det kan være det bliver til lækre røde julejordbær ;0) Har lige læst op på dine før og efter billeder af blåbærbedet - og hold da op det lys det har givet at få fjernet lidt.....skov stemning er godt men det er lys og blå himmel sandelig også :0)

  ....har haft de samme tanker om mailadr. som dig og har den ikke på - men overvejer om jeg skule prøve igen.

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Så tror jeg at jeg må spraye det rødt, hvis det skal være et julerød julejordbær - men lyder suverænt dejligt :-)

   Ja, i vores små have skal vi passe på ikke at få for høje og skyggefulde træer - vi vil jo også gerne have nogle skønne blomstrende planter og de kræver lys. Så må vi tage på udflugt og nyde skovstemningen.

   Jeg har - som et forsøg - lagt min mailadresse på. Så må jeg evaluere senere. Men det er ulige nemmere at kontakte bag om bloggen, hvis der er en mail-adresse.

   Slet
 8. jeg havde det samme problem med jordbærerne for en del år siden, da jeg plantede dem i kommunejord fra genbrugspladsen !! udbyttet var elendig ;(
  - og efter at jeg SELV er begyndt med min egen kompost, er udbyttet blevet vældig godt :)
  - jeg bruger slet ikke kommunejorden mere i min have, du skal huske på at det er et MEGET DØDT materiale !! ingen næring eller microorganisme som planterne har brug for !!! men brug det til evt. at blande sammen med andet jord / muld !!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hmm og jeg tænkte, at kommunekomposten var for næringsrig, hvilket stimulerer bladvæksten til fordel for bærsætningen. Men er enig med dig i, at der ikke er mikroorganismer mm i kommunekomposten - på den måde er den død. Jeg har brugt kommunekompost i alle mine højbede i foråret og jeg oplever, at der er masser af orm i jorden nu, som også er rimelig luftig.

   Jeg har startet min egen kompost, som jeg håber, at jeg kan tage af til foråret - mums det glæder jeg mig til og det skal helt sikkert berige urtehavejorden, så mine urter kan få det godt :-)

   Slet
 9. Dejligt med jordbær- jeg har bestemt også en masse der skal graves op til næste år, de breder sig volsomt, selv ud af deres højbed :) Anne Gine

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder som om, at dine jordbær også har det godt. Men ligefrem ud af højbedene, så breder de sig voldsomt. Men det bliver nu skønt med egne jordbær til næste år :-)

   Slet
 10. Hej Susanne. Dejligt med jordbær. Jeg synes, det er en god idé at plante rundt i kanten i højbedet, det er både nemt at plukke og dekorativt og jeg tror ikke de tager al pladsen. Jeg har for første gang lavet et jordbærbed i vores have og købte et net billigt i Netto i sensommeren, som jeg vil lægge over planterne for jeg vil nemlig heller ikke dele!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var også det jeg tænkte om jordbærene. Og bliver det en succes, så vil jeg plante en ny række om næste bed til næste år og 3. bed det 3. år osv. På den måde kommer der helt naturligt et sædskifte.

   Lyder dejligt med et jordbærbed i jeres have. Skønt at kunne gå i haven og putte et solvarmt, nyplukket rødt jordbær i haven - det er (én af) lykken ved egen urtehave :-) Det lyder som sådan et net, jeg skal have fat i. Vil du lægge det over planterne eller vil du sætte et slags stativ op, så nettet ikke ligger direkte på planterne?

   Slet
 11. Jordbær er simpelthen sommerens gave til den flittige og tålmodige haveejer, men skal der blive til mere en et par hapsere kræver det jo en hel del plads synes jeg. Plads er desværre en mangelvare hos os, men jeg har da en jordbærkrukke, bærerne får den lille søn.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret i, at det tager en del plads - dejligt at sønnen kan få lov at smage de små himmerigsmundfulde. Kan selv huske smagen af de solmodne bær fra jeg var barn :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…