Gå videre til hovedindholdet

Før og nu - del I

I de seneste par weekender har jeg været på havevandring i haven sammen med dels et hold venner og dels svigerfamilien. Det var lang tid siden alle have været her, så det var lidt sjovt at vise rundt og vise det, som jeg har fået lavet den sidste års tid.

Inspireret heraf har jeg derfor skrive lidt om det - dette er det første indlæg ud af et par stykker.


Ligusterhækken blev fjernet i efteråret 2011. Hækken var meget fyldig og var på de bredeste steder 2 meter. Det gav mig derfor en del mere jord at arbejde med.

Stakittet kom ret hurtigt op og har givet en rigtig god ramme om haven. Hvor er det skønt at jeg ikke skal bede mine forældre om at hjælpe med at klippe den brede og 2 meter høje hæk. Nu kan vi sammen bruge tiden på andre mindre tunge opgaver.


Jeg var meget i tvivl om, hvordan jeg skulle slutte op mod stakittet, for at slå plæne mellem stolperne fandt jeg ikke specielt tiltrækkende.

Men det er sørme endt med, at der er lavet et bed hele vejen langs stakittet - det er da for fristende for en havenørd, at lave bede - for hvad skal vi med en græsplæne, når der nu er mulighed for smukke blomster.


Til højre i billeder er der sat en ramme hvorpå der skal sættes et rionet, som tobakspibeplanten kan vokse op af. Og mellem stakit og rammen gror høstanemonerne, som er flyttet fra bedet bag drivhuset. 

De hvide rammer foran er placeret der midlertidigt. Det er plantekummer, som jeg har fjernet fra den gamle terrasse, men ikke nænnet at smide ud. Og nu står de så der ....

På billedet herunder ses til højre i billedet det tidligere bed bag drivhuset med høstanemoner. 



Og området til venstre for drivhuset er nu blevet til det blå bed. Og længst til venstre i billedet er det lyserøde og røde bed. Bedene er opdelt af en lille hæk af liguster - planter som har frøsået sig fra den tidligere hæk.

På forskellige områder er der sat rionet op af stakittet til klatreplanter. Der er plantet et par forskellige klematis, men ellers har der i denne sommer groet sommerblomster derop af.

Der er stadig meget at arbejde videre med i området, noget er ikke færdigt, en del fungerer godt og så er der noget som skal finjusteres.

Kommentarer

  1. Dejligt med sådan et tilbageblik, jeg kan godt forstå, at du er tilfreds. Jeg kan rigtig godt li´ måden stakitten er lavet på.

    De store firkantede betonsten med hul i, hvad skal de, jeg er lidt nysgerrig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er blevet et dejligt langt bed med ophold på forskellig vis.

      Det er helt bevist, at vi har stakittets "bagside" mod haven - netop for at få noget struktur og ikke mindst for at få mulighed for at opsætte rionet til forskellige klatreplanter.

      De firkantede betonsten er plantekummer, som har været brugt på terrassen, da der var fliser. Jeg ved endnu ikke helt hvad jag skal bruge dem til. Katinka fra HAVEplaner og PlanteBEGEJSTRING har foreslået at bruge dem på et "ophold" i husbedet. Så kan det bruges som plantekumme eller med et brædt over som en bænk. Har du andre gode forslag hører jeg gerne, for jeg har fire ialt.

      Slet
  2. Det må man da sige er blevet en succes, det ser super godt ud, og så har du fået mere jord at lege med. Tillykke med det hele :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak :) Det var superskønt at få noget mere jord og stakittet gjorde faktisk haven mere overskuelig :-)

      Slet
  3. Hej Susanne. Det var spændende at se før og nu billeder. Det er sørme godt nok blevet flot. Og det var interessant at se! Glæder mig til at se mere.

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt at det var interessant at se - elsker selv før og efter billeder :-)

      Slet
  4. Kan godt forstå at du glæder dig meget over at ligusterhækken kom væk og al den plads, du fik at plante i - det er blevet meget bedre med de nye bede langs hegnet og også fint med planter til at bløde hegnet lidt op. Meget interessant med før og efter billeder.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hækken var en "dræber" både i forhold til plads og overskuelighed men sørme også når den skulle klippes (forældrene klagede overhovedet ikke, men jeg ser hellere at deres skønne kræfter bruges på noget bedre).

      Planter op af stakittet ser rigtig godt ud - jeg drømmer om, at stakittet bliver godt dækket af klatreplanter med tiden.

      Slet
  5. Hej Susanne.Ja! jeg siger som Ulla...Godt at du blev af med den store liguster hæk.Og sikke et dejligt bed du har fået i stedet.Der kan gro rigtig mange skønne planter op af det nye hegn.Håber jeg har nogle planter du kan bruge fra min have.
    Godaften til dig knus Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Hækken var alt for voldsom og så var den vakkelvorn dels grundet størrelsen og dels grundet alderen. Så ja, der var kun ét at gøre og det var at få den væk. Og det er jeg bare så glad for.

      Ih, det bliver spændende på lørdag om du har lidt godter til mine bede - glæder mig til at se din have :-)

      Slet
  6. Det ser godt ud med et bed langs med stakittet, og det må opleves som en gave at få så meget jord at boltre sig på.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det har været en gave og det at det "stramme" stakit har gjort, at jeg har kunnet se haven på en helt anden måde. Nok derfor at jeg trods alt har nået så meget på det sidste år. Og jeg er ikke færdig - der er flere ideer :-)

      Slet
  7. Wow, sikke en forskel - og det helt bestemt til den gode side :o)
    Sådan nogle før og efter billeder er fantastiske, så kan man virkelig se hvad der er sket. Det ser rigtig godt ud, og jeg glæder mig til 'fortsættelsen' :o)

    Ha en go aften...

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, jeg er også meget glad for forandringen - som bliver meget tydelig på før og efterbilleder :-)

      Og fortsættelsen kan jeg næsten ikke vente med at poste ;-)

      Slet
  8. Sikke en forandring - det ser rigtig godt ud. Har du for øvrigt nogensinde overvejet at male dit hegn sort, ligesom "portalen" til højre. Det giver sådan en smuk baggrund for planterne!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak :) Du kan tro jeg har overvejet det sorte og ville supergerne male det sort :-) Men, men, men ... det er meget stakit som skal males - ca. 240 kvm og det tager både lang tid og er temmelig bekosteligt. Men måske til næste sommer, for jeg kan også sagtens se, at det kunne blive supersmukt :-)

      Slet
    2. Ja, og det værste er at du ikke kan nøjes med at male det 1 gang!

      Slet
    3. Uha ja - det bliver godt nok et stort arbejde!

      Slet
  9. Hvor ser det altså bare godt ud, Susanne. Jeg er jo stor tilhænger af stakitter og hegn og planter op ad, og dit indlæg er da det bedste eksempel på hvorfor det er meget mere spændende end en kedelig og arbejdskrævende hæk. Tillykke med dit skønne bed :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak :-) Lige mine ord Hanne - så hvad skal man med en hæk, når der kan komme så meget godt ud af et stakit :)

      Slet
  10. Hvor dejligt med al den ekstra jord. Det er blevet super pænt.
    Men et ekstra stort plus må det være at slippe for at klippe den lange hæk (skriver jeg, som får flere og flere indvendige hække, hi hi).
    Jeg glæder mig til at læse fortsættelsen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak :-) Og ja det var en ren winwin-situation - mere jord og ingen hæk at klippe. Jeg er "bange for" at der også kommer flere og flere indvendige hække til her. Men de er altså ulige noget nemmere at klippe.

      Slet
  11. Hei Susanne.
    Det ble jo kjempefint å erstatte ligusterhekken med stakitt og lage bed i forkant! Utrolig hvor etablert bedet virker allerede!
    Ha en riktig fin dag.
    Stein

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak :-) Ja der er utroligt så hurtigt, at det blå bed ser "færdigt" ud - jeg har været ualmindelig heldig med det :)

      Slet
  12. Sikke et arbejde, hvor har I været seje og flittige!

    Må tilslutte mig den sorte maling for at sløre baggrunden, men ikke lige et novemberprojekt (har selv 10 liter sort, dårlig samvittighed stående i kælderen:0().

    Og jeg er helt enig i, at hegn er til for at planter skal gro op ad dem, så sidder her og glæder mig til næste sommers fotos!

    Desuden bekræfter det lange hegn (med tilhørende lange, lige bed) vores skriven om bedet langs huset - synes absolut at de lige linjer med bølgende, opblødende planter klæder havens og husets logik...

    Mange hilsner og nyd fredagen
    Katinka

    Mange hilsner fra Katinka

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak :) Nej maling er ikke et vinterprojekt - det er alt for fugtigt. Mon jeg nogensinde får det gjort - synes det virker som et stort projekt.

      Jeg glæder mig også til, at de clematis, som jeg har plantet bliver større og kommer med en stor blomstring. Jeg arbejder på at få lidt flere clematis i gruppe 1 eller 3 plantet derop af. Og så ønsker jeg mig en akebia - tror den kan være rigtig flot.

      Enig - det må bare være de lige linier, som skal være gennemgående her. Jeg tror, at jeg har fået "hul på bylden" og at stakittet har været en medvirkende faktor til, at det er nemmere at få det ind i havens skelet.



      Slet
  13. Det ser supergodt ud og man kan kun forundres over hvor meget jord en hæk tager. Dejlige bede du har fået lavet og skønt med alt det der klatrer. :o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak :) Ja, den hæk har taget rigtig meget af den skønne jord. Og med små 700 kvm så er det faktisk en ret stor procentdel, som hækken har brugt - skønt at vi fik den væk og har fået stakit istedet.

      Slet
  14. Det ser vel nok flot ud. Hegnet giver virkelig en flot kulisse til alle dine stauder og blomster. Sådan et bed bliver vel aldrig helt færdigt. Det er et fint projekt i lang tid fremover. Tillykke med en flot begyndelse.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak :-) Det er et evighedsprojekt at have have - vi bliver (heldigvis) aldrig færdig med den :-)

      Slet
  15. Skønne før og efter billeder. Hvor er det blevet flot, det er jo en helt anden have :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak :) Det er blevet en helt anden have - og jeg er bare så glad for, at der er kommet flere blomster ind i den.

      Slet
  16. Sikken en forandring. Det er blevet rigtig godt - og selvfølgelig skulle striben da bruges til et dejligt, langt bed :o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det er blevet ret godt -hvis jeg selv må sige det. Og det er ikke fortrudt én eneste gang, at jeg har lavet bed istedet for at så græs. Stauder og andre blomster er et must :-)

      Slet
  17. Fantastisk at se forvandlingen Susanne på dine billeder. Kan godt forstå du er glad for noget mere jord at lege på.....jord er guld. Jeg er ellers mest tilhænger af hæk og grønne flader....men kan godt se din var af kæmpe format og dit stakit er bare blevet super.. Jeg vil heppe med på Lenes forslag om "en klat" sort maling.......det vil ligesom sætte prikken over i´et....men det er godt nok noget af en flade at gå i krig med :0)

    Knus Dorthe

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja med vores små haver, så er det om at udnytte hver en kvadratcentimeter og hækken tog mange af dem ;-)
      Suk ja, den sorte maling vil gøre sig godt - vi må se...

      Slet
  18. Så fint det har blivit. En lång vägg skapar både lite ordning och harmoni, dessutom är den en fin bakgrund. Så fint det kommer bli med alla Clematis sen. Lite stram, och lite 'lurvete' stauder alltså, jag tror du känner dig riktig nöjd. Lite detaljer har man alltid lust att ändra på. Vilket jättejobb du har gjort :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak :-) Ja, jeg er godt tilfreds med den lange flade, som netop kan blødes op med planterne. Jeg glæder mig til at se stakittet om nogle år, når clematisene vokser til.

      Slet
  19. Det er dejligt at se før og efter billeder, for sikke en forvandling. Dem du omtaler som plantekummer, troede jeg var små bænke, jeg tænkte "spændende". Ha ha ja nok ikke lige det du troede læseren så. God søndag til dig

    Maria
    Den eksperimenterende have

    SvarSlet
    Svar
    1. Det bliver rigtig tydeligt hvor meget der trods alt er sket, når det bliver vist på billeder som her.

      De hvide rammer har været brugt som plantekummer, men jeg kan som dig også sagtens se dem som bænke både som de står på billedet og i fremtiden. Så du er ikke forkert på den :-)

      Slet
  20. Ja, ved du hvad - det er da en forvandling, der vil noget - flot :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak - ja viste man ikke bedre, så ... :-)

      Slet
  21. Hvor er det blevet flot dit bed. Jeg er meget imponeret.
    VH Nina

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, der er sket rigtig meget på det år og i grunden er det jo ikke fordi der har skullet så meget til førend det ser ud af noget.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på.  Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola. Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen. På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.