Gå videre til hovedindholdet

Snegle dilemma og sqush elendighed

Ofte har jeg måttet flytte et par kældersnegle/plettet gråsnegle væk fra drivhuset - de holder åbenbart meget af det fugtige miljø, som der findes omkring kapillærkasserne eller på vandingsmåtterne, som spandende med chili er placeret på.


Og i dag var ingen undtagelse. Jeg har ryddet drivhuset og i én af kasserne fandt jeg en stor kældersnegl. Men der var også et par stykker mere - men nogle små nogle og det er uden tvivl unger.

Men er det unger af kældersneglen eller kan det være agersneglen eller i værste fald den forhadte dræbersnegl?


Jeg var straks på PC'en for at google, hvordan kældersneglens unger ser ud. Kældersneglen vil jeg gerne beholde, idet den er aggressiv overfor andre snegle og gerne dræber og æder dræbersneglene.

Men jeg blev desværre ikke så meget klogere på den korte tid jeg havde til at beslutte, om de skulle lide døden. Selvom det er et langsomt dyr, så skal der ikke mange minutter til førend de er forsvundet! Så for en sikkerhedsskyld, så slog jeg de tre unger ihjel. Men rigtigt ærgerligt hvis det var kældersnegle.

Og så til et helt andet emne.

Jeg hører tit, at én-to squash-planter er rigeligt til at forsyne en familie med squash. Jeg forkultiverede to planter og senere såede jeg to planter direkte i højbedet, så der burde jo have været rigeligt. Men jeg har ikke været heldig med dem i år.


Alle planter har set ud som ovenstående med hvide belægninger på bladene, som efterhånden visner. Der har været fint med blomster, men kun ganske få er blevet til fuldt udviklede squash - de er rådnet inden de er blevet store.  

Kan det være en slags skimmel? Er der mon andre, som har samme problem med squash-planterne?

Kommentarer

 1. Meldug - Susanne. Noget vi har været plaget af på grund af fugtig sommer :O(
  Desuden bliver squash ikke bestøbet rigtigt når sommeren er så kold som i år. Få insekter i regnvejr!! .....det har ikke været et godt år for squash (og andre grøntsager generelt)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak for diagnostikken. Og meldug - hmm. Har lige læst lidt om det og kan se, at hvis alt plantemateriale bliver fjernet, så er der ringe risiko for at det overføres til næste år. Har heldigvis smidt det hele i en sæk til aflevering på genbrugsstationen. Jeg skal ikke have melduggen til at "overleve" i kompostbeholderen!

   Så prøver jeg til næste år igen og håber på en varmere sommer :-)

   Slet
 2. Mine squash er også rådnet undervejs desværre. Eller også har dræbersneglene haft gang i dem. ØV

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er sgi træls at du heller ikke har haft held med squashene i år. Vi må på den igen til næste år.

   Slet
 3. Det har bare ikke været et godt squash år. Dine babysnegle var ikke 'børn' af kældersneglen, det er jeg helt sikker på. Den øverste er helt klart en agersnegl, men den nederste ligner til forveksling en sibirisk (jeg er ikke så vild med det andet udtryk.......). 'Børn' af kældersneglen ligner den, så der vil du ikke være i tvivl. Jeg har dem også haven og drivhuset og jeg værner også om dem som du gør.
  Mange hilsner
  Trine

  SvarSlet
  Svar
  1. Så var det da godt, at jeg gav dem dødsstødet, for både den sibiriske og agersneglen er hård ved afgrøder og andre planter i haven. Godt at høre, at jeg ikke ville være i tvivl, hvis det var en kældersnegl. Jo flere af dem jo bedre mod de ibiriske. Mange tak for info :-)

   Slet
 4. Hej Susanne..
  Tusind tak for dit indlæg på min blog.
  Sikke en fin blog du har.. Jeg har meldt mig som fast læser så glæder mig rigtig meget til at følge dig og din have..
  God aften

  Tine Vogt
  www.haveglaeder.blogspot.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak - du er hjertelig velkommen som fast læser :-)

   Slet
 5. Hjertelig tak fordi du tog livet af de slimede bæster! Jeg har også prøvet med squash i år, men - men - men - jeg har jo D R Æ B E R SNEGLE en masse, så de har fortæret dem alle. Først troede jeg, at det var mig, der ikke kunne huske, det nøjagtige sted, hvor jeg havde dem placeret. Men ak nej da jeg fandt arnestedet og gravede ned, var rødderne skam intakte, det var ligesom med isbjerget de 9/10-dele der var fortæret af sneglene!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder som om, at din have er hårdt angrebet af de rigtig ULÆKRE bæster - øv, øv. Det er så ærgerligt når éns anstrengelser ender i sneglenes vold. Så det er bare om at få dem slået ihjel så snart de findes, for én bliver til rigtig mange i løbet af kort tid.

   Slet
 6. Dine "baby" snegle er dræberbabyer og dem kan du meget roligt tage og klemme...

  Du er ikke i tvivl hvis du ser en leopardsnegl baby for dens tegninger liger den voksnes.

  God jagt...!?!?!

  Oktober havehilsner Annette

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt at høre, at jeg ikke vil være i tvivl, hvis det er kældersneglen jeg møder. Alt andet bliver i fremtiden mast, hakket eller klippet. Tak for info :-)

   Slet
 7. Hej Susanne.Kan desværre ikke hjælpe dig med hensyn til snegle,da jeg slet ikke har nogle i min have-dejligt!
  Min squash har givet pænt i år.Den stod først i bærhaven,men der voksede den ikke rigtigt.Så flyttede jeg den over i køkkenhaven,hvor der havde stået kartofler,og så kom der gang i den.Har lige taget et flot eksemplar.
  Håber det går bedre til næste år.Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er du heldig, at du slet ikke har snegle i haven. Så skal du være meget opmærksom, når du får planter andre steder fra, så du ikke importerer nogle.

   Herligt at din plante har belønnet dig med dejlige squash efter den fik nu plads.

   Slet
 8. Hej Susanne.. Jeg har haft samme problem med mine Squash.. Jeg har kun haft et enkelt flot eksemplar og resten er praktisk taget rådnet væk, inden de blev store! Rigtig ærgeligt.
  Det er mit første år med sqaush, så jeg var lige ved at miste modet. Men jeg kan se at mange andre har haft samme problem, så er det ikke bare mig.. ;)

  God dag..

  SvarSlet
  Svar
  1. Også første år for mig, så havde samme oplevelser. Men når vi ikke er de eneste, så må vi klø på med fornyet mod til næste år. Ærgerligt er det, men held og lykke med dine til næste år.

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Madam Bæk's have med græsser

Jeg har fået mig én på have-opleveren -  jeg har været på besøg hos Madam Bæk, som har bloggen Et haveliv med sygdom. Jeg var inviteret i hendes have for at få inspiration til at "indføre" græsser i haven. Og der var masser af inspiration at hente.Jeg lagde meget mærke til, at der flere steder i haven var plantet store og høje græsser ud til kanten eller i forgrunden af et bed. Jeg har altid tænkt, at det høje skal plantes bagerst, men her lærte jeg, at det ser rigtig godt ud med græsser forrest.


Her er i det hele taget brugt mange høje græsser. Jeg har det selv svært ved at få højde i bedene og har en tendens til kun at vælge stauder, som ikke er voldsomt høje. Jeg må se at få lidt højde ind og specielt i husbedet kunne nogle af de høje græsser danne naturlige rum og dermed flere bede i det lange bed.  

Græsserne er bruge på forskellige måder i haven - her som en kant langs huset. Andre steder i samspil med stauder, buske eller et-årige.
Denne rødbrune New Zealanske Star s…