Gå videre til hovedindholdet

Husbedet plyndres

Endnu en dejlig efterårsdag som fordrede en dag haven, hvor jeg kunne arbejde videre med det nye projet. Og som det ses, så er husbedet ved at blive plynret.

Den røde acer til højre i billedet er bare utrolig smuk og intens rød her lige inden løvfald. Den skal blive i bedet og stråle om kap med de andre intense mexico-farver.


Jeg har flyttet duehoveder, geranier og alunrod herfra og til området foran stenen. Jeg må vist have lavet noget rionet eller lignende, som geranien kan læne sig op af, så den ikke falder ud over alunrodden.


Jeg har valgt at lade den smukke og duftende martsviol blive under bøgetræet. Den har bevist, at den gerne vil gro der og mon ikke det er én af de få stauder, som kan klare sig i den massive skygge, som bøgetræet giver. Ja, der var faktisk allerede én i blomst.

En del martsviolplanter blev dog fjernet og jeg skal da lige love at de har et rodnet, som vil noget. Det var filtret rigtig godt ind i hinanden, men de havde også bredt sig ind i hosta'erne - et tog sin tid at få dem skilt ad.

Er der nogle som har erfaring med martsvioler og stauder - vil violerne efterhånden få overtaget og "kvæle" andre stauder?  


Langs den buede kant har jeg sat to forskellige hosta'er - det ligger på skyggesiden og får aldrig sol, så jeg tænkte at hosta'erne var et godt valgt her.

Den hvidbrogede benved er også flyttet til området, hvor jeg håber, at den vil komme til at fylde lidt op af stenen i baggrunden. I området til højre i billedet vil de hvide stauder få plads.


Jeg har endnu ikke fået gravet dahlierne op rundt omkring i haven. Det er jeg faktisk rigtig glad for, for de står endnu meget flotte uden tegn på, at de har fået et svirp frost. Jeg synes, at det er helt fantastisk, at vi her i sidste del af oktober fortsat kan plukke flotte dahlier ind til buketter.

Kommentarer

 1. Martsviolen breder sig meget, jeg har den hvide, den er absolut ikke bedre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ok, så er det ikke kun hos mig

   Slet
 2. Vi er vist samme sted lige nu ;-) Jeg har også arbejdet med udgravning og flytning af planter i weekenden, og mine dahliaer har indtil videre ikke fået frost, så de står endnu.


  Jeg har martsvioler uden problemer. Den er ikke så agressiv, at det er et problem. Skovviolen er det til gengæld, så den skal man ikke lade husere for meget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det lyder da som om, vi er det :-) jeg glæder mig til at se, hvordan det bliver hos dig, når du har fået gravet ud og sat nogle af dine nye planter.

   Jeg mener da, at min viol dufter og det skulle jo være et bevis på, at det er martsviolen, som jeg har i haven. Jeg må huske at dufte efter i foråret, så jeg kan være helt sikker. Tak for info :-)

   Slet
 3. Spændende med omforandringerne i dine bede :-)
  Til næste år SKAL jeg have anskaffet mig nogle dahliaer, de er superskønne her sidst på havesæsonen med deres klare farver.

  Jeg har aldrig oplevet at martsvioler har kvalt andre stauder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg er også helt sikker på, at jeg skal have dahlier igen, for som du skriver, så er de bare så skønne her sidst på sæsonen. Mit problem er overvintringen, men håber at jeg kan låne lidt frostfrit lagerplads hos familien, så jeg kan genbruge dem jeg allerede har.

   Det lyder godt med martsviolerne - tak for info :-)

   Slet
 4. Hvor er du flittig ;O) det bliver spændende at følge dine planer med husbedet ;O)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Jeg har planer om at vise bedet løbende, så det ...

   Slet
 5. Hej Susanne
  Det ser rigtig godt ud det du har fået fra hånden, har da vist været en super god efterårsferie ved dig.
  Tak for info om kældersneglen jeg viste ikke at den spiste de iberiske så ærger mig over at jeg ikke lod den, jeg havde i en kappilær kasse, leve men nu ved jeg det, og så sker det ikke igen, det lover jeg.Spændende med et mexicobed og hvilke palnter du sætter deri, når man er endt lidt i det lyseørde/ lilla hjørne bliver det godt med lidt spræl på igen.
  Hilsen Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har været en dejlig efterårsferie med besøg af flere gode venner og et par dage med havearbejde :-)

   Ja det har været meget "in" med de hvide/lyserøde/lilla bede. Men mon ikke de mere kulørte er på vej tilbage - jeg tror det - ihvertfald her hos mig :-)

   Slet
 6. hej Susanne.Du har vel nok været flittig.Din acer er vel nok flot.
  Jeg har et forslag til dit birketræs-bed.
  Alunrod i forskellige farver tror jeg vil trives under træet.
  Kan også godt lide de store sten.Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Aceren er superflot i øjeblikket :-) Tak for forslaget med alunrod - det kunne jeg godt finde på at sætte på skyggesiden af bøgetræet.
   Jeg kan også godt lide de store sten - det giver bedet et andet udtryk med lidt råt iblandet planterne.

   Slet
 7. Det bliver et skønt bed du får der, jeg er ret vild med din bøg :o)
  Jeg har også en rød acer, og den står smukkere end nogensinde lige nu... sjovt som de kan skifte farve :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg håber også, at det bliver et dejligt bed med en skøn bøg :-)
   Acerne er utroligt flotte lige nu, men holder også meget af den saftige røde farve, som den har ved løvspring. Så ja, de har mange farver hen over sæsonen.

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Havestuen

Resultatet af havehusets forvandling blev aldrig vist! For et par år siden blev havehuset piftet op, men resultatet blev aldrig vist her på bloggen - kun før billeder blev vist. Det vil jeg råde bod på nu 

For to år siden, da sønnike blev konfirmeret, besluttede jeg at havehuset skulle ryddes og piftes op, så det var muligt for gæsterne at sidde der og få sig en kop eftermiddagskaffe - og selvfølgelig, så vi selv kunne bruge den efterfølgende. Det var noget af et arbejde og du kan se her og her, hvad udgangspunktet var.


Havehuset var blevet brugt til opbevaring af blandt andet gamle møbler, fortrinsvis arvestykker, som jeg ikke lænede at smide ud grundet affektionsværdi. Vores tidligere bolig var en gammel firlænget gård, hvor gamle møbler passede rigtigt fint i miljøet, men i vores nuværende bolig passer de ikke.

Derfor blev det besluttet, at havehuset skulle indrettes i den romantiske stil således at nogle af de gamle møbler kunne passe ind der. Det hvide bor på ovenstående billed…

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.