Gå videre til hovedindholdet

Husbedet plyndres

Endnu en dejlig efterårsdag som fordrede en dag haven, hvor jeg kunne arbejde videre med det nye projet. Og som det ses, så er husbedet ved at blive plynret.

Den røde acer til højre i billedet er bare utrolig smuk og intens rød her lige inden løvfald. Den skal blive i bedet og stråle om kap med de andre intense mexico-farver.


Jeg har flyttet duehoveder, geranier og alunrod herfra og til området foran stenen. Jeg må vist have lavet noget rionet eller lignende, som geranien kan læne sig op af, så den ikke falder ud over alunrodden.


Jeg har valgt at lade den smukke og duftende martsviol blive under bøgetræet. Den har bevist, at den gerne vil gro der og mon ikke det er én af de få stauder, som kan klare sig i den massive skygge, som bøgetræet giver. Ja, der var faktisk allerede én i blomst.

En del martsviolplanter blev dog fjernet og jeg skal da lige love at de har et rodnet, som vil noget. Det var filtret rigtig godt ind i hinanden, men de havde også bredt sig ind i hosta'erne - et tog sin tid at få dem skilt ad.

Er der nogle som har erfaring med martsvioler og stauder - vil violerne efterhånden få overtaget og "kvæle" andre stauder?  


Langs den buede kant har jeg sat to forskellige hosta'er - det ligger på skyggesiden og får aldrig sol, så jeg tænkte at hosta'erne var et godt valgt her.

Den hvidbrogede benved er også flyttet til området, hvor jeg håber, at den vil komme til at fylde lidt op af stenen i baggrunden. I området til højre i billedet vil de hvide stauder få plads.


Jeg har endnu ikke fået gravet dahlierne op rundt omkring i haven. Det er jeg faktisk rigtig glad for, for de står endnu meget flotte uden tegn på, at de har fået et svirp frost. Jeg synes, at det er helt fantastisk, at vi her i sidste del af oktober fortsat kan plukke flotte dahlier ind til buketter.

Kommentarer

 1. Martsviolen breder sig meget, jeg har den hvide, den er absolut ikke bedre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ok, så er det ikke kun hos mig

   Slet
 2. Vi er vist samme sted lige nu ;-) Jeg har også arbejdet med udgravning og flytning af planter i weekenden, og mine dahliaer har indtil videre ikke fået frost, så de står endnu.


  Jeg har martsvioler uden problemer. Den er ikke så agressiv, at det er et problem. Skovviolen er det til gengæld, så den skal man ikke lade husere for meget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det lyder da som om, vi er det :-) jeg glæder mig til at se, hvordan det bliver hos dig, når du har fået gravet ud og sat nogle af dine nye planter.

   Jeg mener da, at min viol dufter og det skulle jo være et bevis på, at det er martsviolen, som jeg har i haven. Jeg må huske at dufte efter i foråret, så jeg kan være helt sikker. Tak for info :-)

   Slet
 3. Spændende med omforandringerne i dine bede :-)
  Til næste år SKAL jeg have anskaffet mig nogle dahliaer, de er superskønne her sidst på havesæsonen med deres klare farver.

  Jeg har aldrig oplevet at martsvioler har kvalt andre stauder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg er også helt sikker på, at jeg skal have dahlier igen, for som du skriver, så er de bare så skønne her sidst på sæsonen. Mit problem er overvintringen, men håber at jeg kan låne lidt frostfrit lagerplads hos familien, så jeg kan genbruge dem jeg allerede har.

   Det lyder godt med martsviolerne - tak for info :-)

   Slet
 4. Hvor er du flittig ;O) det bliver spændende at følge dine planer med husbedet ;O)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Jeg har planer om at vise bedet løbende, så det ...

   Slet
 5. Hej Susanne
  Det ser rigtig godt ud det du har fået fra hånden, har da vist været en super god efterårsferie ved dig.
  Tak for info om kældersneglen jeg viste ikke at den spiste de iberiske så ærger mig over at jeg ikke lod den, jeg havde i en kappilær kasse, leve men nu ved jeg det, og så sker det ikke igen, det lover jeg.Spændende med et mexicobed og hvilke palnter du sætter deri, når man er endt lidt i det lyseørde/ lilla hjørne bliver det godt med lidt spræl på igen.
  Hilsen Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har været en dejlig efterårsferie med besøg af flere gode venner og et par dage med havearbejde :-)

   Ja det har været meget "in" med de hvide/lyserøde/lilla bede. Men mon ikke de mere kulørte er på vej tilbage - jeg tror det - ihvertfald her hos mig :-)

   Slet
 6. hej Susanne.Du har vel nok været flittig.Din acer er vel nok flot.
  Jeg har et forslag til dit birketræs-bed.
  Alunrod i forskellige farver tror jeg vil trives under træet.
  Kan også godt lide de store sten.Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Aceren er superflot i øjeblikket :-) Tak for forslaget med alunrod - det kunne jeg godt finde på at sætte på skyggesiden af bøgetræet.
   Jeg kan også godt lide de store sten - det giver bedet et andet udtryk med lidt råt iblandet planterne.

   Slet
 7. Det bliver et skønt bed du får der, jeg er ret vild med din bøg :o)
  Jeg har også en rød acer, og den står smukkere end nogensinde lige nu... sjovt som de kan skifte farve :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg håber også, at det bliver et dejligt bed med en skøn bøg :-)
   Acerne er utroligt flotte lige nu, men holder også meget af den saftige røde farve, som den har ved løvspring. Så ja, de har mange farver hen over sæsonen.

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.