Gå videre til hovedindholdet

En skøn dag i haven

Det har bare været en skøn dag med stille vejr og sol fra en blå himmel. Den blev udnyttet til fulde i haven - som mange af alle I andre havemennesker har jeg også været i haven stort set hele eftermiddagen.


Sommerblomster blev trukket op og gav plads til nogle af de stauder, som jeg såede sidste år og som har stået i plantebørnehaven siden. Utroligt nok så var jorden i potterne dybfrosne, men mon ikke stauderne kan klare den lette frost, som der har været de sidste par dage.

Georginerne blev klippet ned - det var en kedelig gang smat. Men jeg valgte at lade knoldene ligge i jorden et par dage endnu fordi jeg ikke har et frostfrit sted, hvor jeg kan have knoldende liggende til tørre. Og vejr prognoserne lover mildere vejr, så jeg satser på, at knoldene kan ligge til tørre i garagen på det tidspunkt.

Der stadig en lille smule at kigge på i haven. Her lidt stemningsbilleder fra en dejlig solskins-efterårs-dag.

Først billeder fra urtehaven 


De røde bladnerver i havesyren træder rigtig tydelig frem og jeg synes de er blevet mere markante i takt med, at temperaturen er faldet. Her er det bagsiden, som ses. Dilden står smukt med de blålige porrer som baggrund. 

Den bredbladede persille har været i blomst et stykke tid. Kruspersillen derimod står stadig rigtig fin og grøn uden tegn på at den snart går i blomst. 

Et jordbær på et helt forkert tidspunkt - og nej, det er hverken en remonterende sort eller den nye ananas-jordbær.  

Og lidt stemningsbilleder fra prydhaven

Frøstand fra den purpurfarvede fredløs står dekorativt med kugler som på en perlekæde. Og solhatten står med en glorie fra solens skin i græsplænen.Den sidste rose står med en intens rød farve, som om den vil sige; "se lige mig inden jeg pakker sammen for i år".

Kommentarer

 1. Ja hvor har vi bare været heldige med det flotte vejr og så i en weekend, så fås det ikke bedre ;O), godt du også har fået lavet en masse, og den jordbær er da helt galt på den ;O)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har været så skønt idag - dem må der gerne komme lidt flere af, så jeg kan få endnu mere lavet :-)
   Ja, jordbærret har vist ingen anelse om, at det snart er vinter!

   Slet
 2. Ja det har været en dejlig dag i dag, hvor vi kunne få lavet en masse, skønt.
  Flotte billeder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Herligt at få noget fra hånden i en have, hvor jeg er klar til vinterens kommen - men det hjalp idag :-)

   Slet
 3. Skønt med solskinsbilleder. Jeg er lidt misundelig på alt det, du har fået fra hånden i det fine vejr i dag, for jeg har virkelig taget en slapper i dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er helt sikker på, at du har haft travlt mange andre dage - hvor jeg har taget en slapper ;-) Men det var skønt med et godt træk i dag

   Slet
 4. Helt fantastisk havevejr idag, det skal nydes :o)
  Gode billeder du har taget... bladet fra havesyren er da helt specielt, et kunstværk nærmest :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var et fantastisk vejr, som står i kontrast til idag med regnvejr og blæst.

   Ja, bladnerverne er utrolig markante og flotte :-)

   Slet
 5. Helt sikkert en fantastisk smuk efterårsdag, men koldt alligevel at komme i haven, så det blev kun til 1½ time her hos mig. Hvor er dine billeder altså smukke - sådan rigtige "øjebliksbilleder" fra en klar dag:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var koldt men dejligt at man så kunne arbejde sig til varmen. Men kinderne blev godt varme og røde, da jeg så kom ind - herligt :-)

   Ja, i sådan et smukt vejr var der en del dejlige motiver.

   Slet
 6. Godaften Susanne.Hvor har du været flittig i det gode vejr.Dejlige billeder
  fra en smuk dag.Glæder mig til dit besøg.Godaften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var bare om at få noget fra hånden i weekenden - efter vintertiden er indtrådt, så er det jo mørkt når man kommer hjem fra arbejde.

   Er sikker på at det bliver hyggeligt :-) Og glæder mig til at se din have :)

   Slet
 7. Smukke stemningsbilleder.
  Jeg kom ikke i haven. 3x fødselsdag lørdag og til Tørring søndag for at passe vores markedsstand der. Håber det bliver til lidt havevejr i dag.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlet
 8. Ummm... skønne billeder fra urtehaven - glæder mig til den nye sæson :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…