Gå videre til hovedindholdet

Prydtobak og frø

I foråret var jeg så heldig, at få frø fra et par søde blomsterveninder. Der i blandt var prydtobakken Nicotiana Silvetris. Den har været lidt længe om at blomstre - eller også så har jeg været lidt sen til at få den plantet ud, men nu står den stor og fin med de hvide blomster.Jeg er faktisk lidt imponeret over (det er jeg i øvrigt tit - altså imponeret - over den forunderlige natur) hvor stor den er blevet. Bladene er jo enorme og hele planten fylder meget mere end jeg lige havde forventet.

Og mon ikke jeg når at samle lidt frø af den, så jeg har frø til den kommende sæson.


Og apropos frø, så er jeg begyndt at samle frø fra nogle af mine planter.

Sikke en dejlig "nørdet" hobby :-)
Klippe og klistre frø-poserne
Samle og sortere frø
Planlægge og bytte med andre skønne frø
... ja, jeg kunne blive ved ...

Kommentarer

 1. God aften Susanne.Det var da en flot prydtobak du fik ud at de frø.Jeg er også begyndt at samle frø-tror det smitter.Nu har jeg fået plantet mit nye bed til,med bla.de japanske blodgræs.(se mit nye indlæg)der er også andre græsser i bedet og nogle af alle de planter jeg købte i weekenden både i det jyske og på fyn.Håber det bliver rigtigt flotRigtig god aften til dig Jette
  til foråret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er helt sikker på. at frøsamling smitter - det er jo en rigtig sjov aktivitet :-)

   Det bliver et flot bed du får der og med de japanske blodgræs, så kan det kun blive godt.

   Slet
 2. Hej Susanne, hvor er den smuk din nicotiana ;o) Her bliver der også indsamlet frø, sjovt både at spare den del penge og glæde andre med fine frø ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, prydtobakken er stor og flot :-)

   Og enig i, at det også sparer penge - og de kan ellers hurtig få ben at gå på med alle de input og dermed ønsker vi får her i Bloglandia.

   Slet
 3. Mon ikke de var fra mig? JEg delte i hvert fald u d til højre og venstre i salen. (!)

  Men de ER sene.

  Hvor står den smukt hos dig!

  Ses glad i morgen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Du formoder rigtigt - det er børnebørn til dine :-)

   Ok, så er det ikke mig, som har været for sent ude. Og ja, den står smukt blandt georginerne

   Slet
 4. Ikke ringe :-) - og ja, frøsamling er en skøn nørdet hobby :-)

  /Birgitte - som ønsker dig en dejlig sensommerdag

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da en herlig hobby, som man kan bruge lang tid på (og plads) :-)

   Ja, det var vist den sidste sensommerdag i år - det har ihvertfald været efterår i dag!

   Slet
 5. det er også en af mine "svagheder" med at samle frø til næste år, men det er sku' da sjovt !!!!

  SvarSlet
 6. Hej Susanne. Ja det er en aldeles skøn hobby. Her nørdes der for fuld kraft i øjeblikket :) Utrolig smuk Tobaksplante.

  Kh Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror, at der er gang i meget nørderi i mange havenørders hjem - skønt :-)

   Slet
 7. Jeg har frøposer i frakkelommen, i dametasken, i havetasken - jeg kan bare ikke lade være med at samle frø. Jeg vil prøve at sprede en masse frø i de nyeste bede hvor der stadig er lidt fri jord og se om "overvintring af frø/selvsåning" vil lykkes for mig. Men måske når de så ikke at blomstre !
  Den er rigtig flot din hvide Nicotiana.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en god idé at have frøposer med. Jeg fortrød det ihvertfald, da jeg var i Paris sidste efterår uden frøposer - der var flere frø, som jeg gerne vil have plukket.

   Mon ikke du får blomster til næste år, hvis du smider frøene nu. Mange staudefrø er jo kuldekimere, så tror da de vil spire til næste år. Det jeg er mest bange for ved at så direkte i bedene er at jeg kommer til at luge de små planter væk fordi jeg ikke kender kimplanternes udseende.

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys! Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddet

En par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 

Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 
En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet …

Næsten færdig

Urtehaven er næsten færdig! Arbejdet har skredet rigtig fint fremad i weekenden. Bedkanter er sat, der er efterfyldt med jord i bedene, fiberdug er lagt og småsten er kørt på. Vi er næsten færdige med urtehavens bede. Kun den sidste finish mangler. 

Vi har haft travlt og været effektive lørdag og søndag og foreløbig ser det godt ud. Når jeg så lige får klippet fiberdugen til - tror så tror jeg, at jeg bliver ovenud tilfreds med resultatet.


Lørdag middag startede vi med trækanter på bedene i kanten på de tre af siderne i urtehaven. Stierne mellem bedene var jord og fremspiret ukrudt havde haft gode forhold. Jorden i de seks højbede, som blev færdige i efteråret, var faldet sammen og trængte til opfyldning.


Alle bede er efterfyldt med jord fra genbrugspladsen - fire trailerfulde blev kørt på i alt. Samtidig blev de sidste kartofler sat og de øvrige bede ordnet. Alle kanter er sat og jord er fyldt på derefter.

Fiberdug er lagt i alle gange og småsten er lagt ud på stierne. Inden vi gik…

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)