Gå videre til hovedindholdet

Prydtobak og frø

I foråret var jeg så heldig, at få frø fra et par søde blomsterveninder. Der i blandt var prydtobakken Nicotiana Silvetris. Den har været lidt længe om at blomstre - eller også så har jeg været lidt sen til at få den plantet ud, men nu står den stor og fin med de hvide blomster.Jeg er faktisk lidt imponeret over (det er jeg i øvrigt tit - altså imponeret - over den forunderlige natur) hvor stor den er blevet. Bladene er jo enorme og hele planten fylder meget mere end jeg lige havde forventet.

Og mon ikke jeg når at samle lidt frø af den, så jeg har frø til den kommende sæson.


Og apropos frø, så er jeg begyndt at samle frø fra nogle af mine planter.

Sikke en dejlig "nørdet" hobby :-)
Klippe og klistre frø-poserne
Samle og sortere frø
Planlægge og bytte med andre skønne frø
... ja, jeg kunne blive ved ...

Kommentarer

 1. God aften Susanne.Det var da en flot prydtobak du fik ud at de frø.Jeg er også begyndt at samle frø-tror det smitter.Nu har jeg fået plantet mit nye bed til,med bla.de japanske blodgræs.(se mit nye indlæg)der er også andre græsser i bedet og nogle af alle de planter jeg købte i weekenden både i det jyske og på fyn.Håber det bliver rigtigt flotRigtig god aften til dig Jette
  til foråret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er helt sikker på. at frøsamling smitter - det er jo en rigtig sjov aktivitet :-)

   Det bliver et flot bed du får der og med de japanske blodgræs, så kan det kun blive godt.

   Slet
 2. Hej Susanne, hvor er den smuk din nicotiana ;o) Her bliver der også indsamlet frø, sjovt både at spare den del penge og glæde andre med fine frø ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, prydtobakken er stor og flot :-)

   Og enig i, at det også sparer penge - og de kan ellers hurtig få ben at gå på med alle de input og dermed ønsker vi får her i Bloglandia.

   Slet
 3. Mon ikke de var fra mig? JEg delte i hvert fald u d til højre og venstre i salen. (!)

  Men de ER sene.

  Hvor står den smukt hos dig!

  Ses glad i morgen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Du formoder rigtigt - det er børnebørn til dine :-)

   Ok, så er det ikke mig, som har været for sent ude. Og ja, den står smukt blandt georginerne

   Slet
 4. Ikke ringe :-) - og ja, frøsamling er en skøn nørdet hobby :-)

  /Birgitte - som ønsker dig en dejlig sensommerdag

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da en herlig hobby, som man kan bruge lang tid på (og plads) :-)

   Ja, det var vist den sidste sensommerdag i år - det har ihvertfald været efterår i dag!

   Slet
 5. det er også en af mine "svagheder" med at samle frø til næste år, men det er sku' da sjovt !!!!

  SvarSlet
 6. Hej Susanne. Ja det er en aldeles skøn hobby. Her nørdes der for fuld kraft i øjeblikket :) Utrolig smuk Tobaksplante.

  Kh Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror, at der er gang i meget nørderi i mange havenørders hjem - skønt :-)

   Slet
 7. Jeg har frøposer i frakkelommen, i dametasken, i havetasken - jeg kan bare ikke lade være med at samle frø. Jeg vil prøve at sprede en masse frø i de nyeste bede hvor der stadig er lidt fri jord og se om "overvintring af frø/selvsåning" vil lykkes for mig. Men måske når de så ikke at blomstre !
  Den er rigtig flot din hvide Nicotiana.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en god idé at have frøposer med. Jeg fortrød det ihvertfald, da jeg var i Paris sidste efterår uden frøposer - der var flere frø, som jeg gerne vil have plukket.

   Mon ikke du får blomster til næste år, hvis du smider frøene nu. Mange staudefrø er jo kuldekimere, så tror da de vil spire til næste år. Det jeg er mest bange for ved at så direkte i bedene er at jeg kommer til at luge de små planter væk fordi jeg ikke kender kimplanternes udseende.

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Svampe

Disse to forskellige svampe var at finde i græsplænen idag. Den hvide fandt jeg ikke mindre end ni af ialt. Ingen af os har viden om svampe, men kunne denne spises, så var der masser af føde i den, for de var store og tunge. Under den runde hat var der en hvid "hinde", som dog ikke var hel og derfor kunne lamellerne. Stokken var tyk og virkede massiv og sluttede af i en rund rod, hvorfor den var let at vælte.

Den naturbrune svamp med en blå ring i hatten var heldigvis ensom - den ser nemlig giftig ud. Læg mærke til edderkoppen på svampen - den ser ikke samme signal som jeg! Under den flade hat var der lameller og en meget tynd stok og da jeg ville vælte svampe gik hatten i stykker.

Alle ti svampe er fjernet fra græsplænen og smidt i skraldespanden. Vi skal have fødselsdagsgæster imorgen og deriblandt to mindre børn - vi tager ingen unødige risici med evt. giftige svampe her!