Gå videre til hovedindholdet

Prydtobak og frø

I foråret var jeg så heldig, at få frø fra et par søde blomsterveninder. Der i blandt var prydtobakken Nicotiana Silvetris. Den har været lidt længe om at blomstre - eller også så har jeg været lidt sen til at få den plantet ud, men nu står den stor og fin med de hvide blomster.Jeg er faktisk lidt imponeret over (det er jeg i øvrigt tit - altså imponeret - over den forunderlige natur) hvor stor den er blevet. Bladene er jo enorme og hele planten fylder meget mere end jeg lige havde forventet.

Og mon ikke jeg når at samle lidt frø af den, så jeg har frø til den kommende sæson.


Og apropos frø, så er jeg begyndt at samle frø fra nogle af mine planter.

Sikke en dejlig "nørdet" hobby :-)
Klippe og klistre frø-poserne
Samle og sortere frø
Planlægge og bytte med andre skønne frø
... ja, jeg kunne blive ved ...

Kommentarer

 1. God aften Susanne.Det var da en flot prydtobak du fik ud at de frø.Jeg er også begyndt at samle frø-tror det smitter.Nu har jeg fået plantet mit nye bed til,med bla.de japanske blodgræs.(se mit nye indlæg)der er også andre græsser i bedet og nogle af alle de planter jeg købte i weekenden både i det jyske og på fyn.Håber det bliver rigtigt flotRigtig god aften til dig Jette
  til foråret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er helt sikker på. at frøsamling smitter - det er jo en rigtig sjov aktivitet :-)

   Det bliver et flot bed du får der og med de japanske blodgræs, så kan det kun blive godt.

   Slet
 2. Hej Susanne, hvor er den smuk din nicotiana ;o) Her bliver der også indsamlet frø, sjovt både at spare den del penge og glæde andre med fine frø ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, prydtobakken er stor og flot :-)

   Og enig i, at det også sparer penge - og de kan ellers hurtig få ben at gå på med alle de input og dermed ønsker vi får her i Bloglandia.

   Slet
 3. Mon ikke de var fra mig? JEg delte i hvert fald u d til højre og venstre i salen. (!)

  Men de ER sene.

  Hvor står den smukt hos dig!

  Ses glad i morgen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Du formoder rigtigt - det er børnebørn til dine :-)

   Ok, så er det ikke mig, som har været for sent ude. Og ja, den står smukt blandt georginerne

   Slet
 4. Ikke ringe :-) - og ja, frøsamling er en skøn nørdet hobby :-)

  /Birgitte - som ønsker dig en dejlig sensommerdag

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da en herlig hobby, som man kan bruge lang tid på (og plads) :-)

   Ja, det var vist den sidste sensommerdag i år - det har ihvertfald været efterår i dag!

   Slet
 5. det er også en af mine "svagheder" med at samle frø til næste år, men det er sku' da sjovt !!!!

  SvarSlet
 6. Hej Susanne. Ja det er en aldeles skøn hobby. Her nørdes der for fuld kraft i øjeblikket :) Utrolig smuk Tobaksplante.

  Kh Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror, at der er gang i meget nørderi i mange havenørders hjem - skønt :-)

   Slet
 7. Jeg har frøposer i frakkelommen, i dametasken, i havetasken - jeg kan bare ikke lade være med at samle frø. Jeg vil prøve at sprede en masse frø i de nyeste bede hvor der stadig er lidt fri jord og se om "overvintring af frø/selvsåning" vil lykkes for mig. Men måske når de så ikke at blomstre !
  Den er rigtig flot din hvide Nicotiana.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en god idé at have frøposer med. Jeg fortrød det ihvertfald, da jeg var i Paris sidste efterår uden frøposer - der var flere frø, som jeg gerne vil have plukket.

   Mon ikke du får blomster til næste år, hvis du smider frøene nu. Mange staudefrø er jo kuldekimere, så tror da de vil spire til næste år. Det jeg er mest bange for ved at så direkte i bedene er at jeg kommer til at luge de små planter væk fordi jeg ikke kender kimplanternes udseende.

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…