Gå videre til hovedindholdet

"Tyve" på spil

Vi har været væk et par dage til en skøn havefest hos svigerforældrene i Jylland. Og det er der "nogle" som har benyttet sig af. Før vi tog afsted var der en del modne vindruer i drivhuset, men da vi kom hjem blev jeg mødt af dette syn .........


da jeg stak hovedet indenfor i drivhuset. Der var ikke mange modne druer tilbage.

Tidligere på ugen har jeg overrasket en solsort i drivhuset - den blev noget forfjamsket og kunne slet ikke finde ud af hvor drivhusdøren var igen.

Og fra soveværelsesvinduet har jeg har set en solsort hoppe ud af drivhuset med en drue i næbbet. Så jeg er helt sikker på, at det er solsortene, som gør sig til vindrue-tyve.


Ærgerligt at solsortene får glæde af de druer fra planter, som jeg har nippet og plejet lige siden foråret. Så jeg spekulerer på, om jeg mon kan hænge et eller andet slags luftigt gardin op i døren til drivhuset, så solsortene ikke kan finde vej ind af døren. Eller har de mon lært, at der er lækkert mad derinde, så de alligevel vil forcere gardinet med mindre det er et net magen til det, som anvendes til at lægge over jordbær og frugtbuske.

Kommentarer

 1. Ej, hvor frækt! Elsker mine fugle i haven. Solsorten er dog en lille værre en. Da alt var færdigt omkring vores trampolin(med Champost), gik der ikke længe før det hele var rodet til igen. Her er jeg sikker på, at solsorten var skurken. Fra nu af vil jeg skule af den, for det med dine druer, men stadig holde af dens sang og pudsige optræden over græsset....
  Ved ikke hvor klog den er- du må prøve dig frem.

  SvarSlet
 2. øv ... skynd dig at spise de sidste ;0)

  SvarSlet
 3. De er snu de solsorte, og de elsker også mine bær i haven. Jeg har ikke druer, men jordbær og ribs har jeg heller ikke for mig selv, hvis jeg ikke forhindrer solsorten i at smæske sig.

  SvarSlet
 4. Kan man ikke en gang have bær i fred i drivhuset, det er da træls.

  SvarSlet
 5. Øv, og ja skynd dig at spise resten.

  Jeg kender problemet, jeg har også problemer med hvepse o.l. de suger alt saft ud, så der kun er en runken skal tilbage.

  I år har jeg dog druer tilbage, endnu.

  Ha´ en god uge.

  Hilsen Hanne, Tilst.

  SvarSlet
 6. Det er bare ikke iorden Mr. Blackbird!!! På den anden side er det svært at skælde en solsort ud, kan allerede høre mig selv hvis jeg så den på vej ud af vinduet med en drue: "Nååårrrhhh...hvor er det sødt....". Jeg har dog også brummet noget mellem grenene på mine blåbær. Før vi tog på ferie nippede jeg lidt modne bær og tænkte at når vi kom hjem var de klar. Og det var de!! Spist og det hele, kun ripper tilbage. Vi har haft blåbærrene i flere år, de står bag drivhuset og har ikke før været besøgt at fugle, men nu hemmeligheden åbenbart afsløret så næste år står den på net over herlighederne.

  Håber du trods alt får lov at få lidt druer og ideen med gardinet i døren er nok ikke helt tosset. :o)

  SvarSlet
 7. Rigtig træls med ubudne gæster.
  Solsorten har nok fået smag på de gode vindruer, så jeg tror det bliver vanskeligt at holde dem væk.
  Skynd dig og spis de sidste.
  Ha´ en dejlig aften.

  SvarSlet
 8. Hej Susanne. Ja det er helt sikkert Solsorte. "Vores" gør det samme og de lærer ungerne til det samme, så de fortsætter. Så enten skal du dele eller sætte net for døren. Men det skal være så "lukket" at de ikke kommer ind, for er der et hul nogen steder, så er de inde og kan ikke komme ud. Vi har haft flere redningsforsøg. Hos os spiser de alt hvad vi har af lækre sager og jeg har det lidt som fru Friis.....syntes det er meget sødt, når de sådan selv kan finde ud af at snuppe maden. Men altså særlig givtigt er det jo ikke for os selv :)
  Kh Lise Lotte

  SvarSlet
 9. Da jeg første gang var på besøg hos min datter i det sydlige Florida, blevj eg helt vild med deres screen door, så da jeg var hjemme i Danmark, fik jeg straks tømmeren til at lave sådan en til min vinterhave. Det er bare en træramme med fintmasket net udspændt, og ikke engang myg kan komme ind; og det er tilmed let for os andre at komme ud og ind.
  Det var ikke engang særlig dyrt, så vidt jeg husker.
  Happy Wildlife Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 10. Solsortene har da holdt fest hjemme i din have :o) Det lyder som en god idé med den screen door, som Jytte foreslår.

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Succes med tomater - eller ikke

To af mine seks tomatplanter i drivhuset står fint i år og de første røde tomater, er snart klar til høst.  
De fire andre planter står halvvisne i toppen og er nogle pistne eksemplarer - tilmed er rigtig mange af tomaterne angrebet af giffelråd. Og jeg kan fornemme på FB-gruppen "Tomat entusiaster", at mange andre tomatdyrkere også har problemer med giffelråd.

Disse tomater har jeg plukket af i dag. I min hånd har jeg alle de små tomater så det drejer sig om en hel del. Heldigvis smitter giffelråd ikke fra plante til plante, men der er ingen fordel ved, at planten skal bruge energi på at vokse disse tomater store - de bliver ikke spiselige alligevel!

Så vidt jeg kan læse mig til, så er der flere forskellige teorier om, hvorfor giffelråd opstår; for ujævn vanding, for meget varme eller ubalance i næringsstofferne.

Så kan jeg jo begynde at evaluere:

Ujævn vanding; synes jeg har været mere flittig med vandingen i år ift. tidligere år og jeg plejer ikke at have de store probleme…

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …