Gå videre til hovedindholdet

Maugstrup Staudemark og lægekvæsurt

På ferien i sommerhus i Sydøst-Jylland (Hejlsminde) havde jeg sat mig for, at jeg skulle have én haverelateret oplevelse. Jeg mindes at kunne huske, at jeg på én af bloggene havde set et indlæg om en staudemark. Jeg googlede og fandt hvad jeg søgte nemlig Maugstrup Staudemark.

På hjemmesiden for Maugstrup Staudemark skriver Louise selv; "Velkommen til en staudemark i Sønderjylland hvor du finder en ualmindelig planteskole med stauder hvor du selv skal grave dem op. Vi har ikke alt, men vi mange stauder på vores marker og de fleste får uden problemer fyldt en trillebør"


Jeg blev budt velkommen af Louise, som var sød at tilbyde mig at låne et par gummistøvler - og det var rigtig fint, for jeg skulle jo i marken. Og så var det bare at gribe trillebør og spade og gå på eventyr i de tre marker med stauder.

Og hvilket eldorado. Rækker op og ned med stauder og atter stauder. Havde det ikke været fordi pladsen i feriebilen hjem var begrænset, så havde jeg snildt kunnet fylde trillebøren. Men jeg måtte begrænse mig til to planter.


På den nye mark fandt jeg en lægekvæsurt, som jeg havde ønsket mig i længere tid. Primært på grund af de mørke "blomster", som passer fortrinligt i det mørke bed. Og hvilket smukt løv den har. Og der er den nu plantet.


Lægekvæsurten fandt jeg i afdelingen med krydderurter og jeg kan se på nettet, at den faktisk kan anvendes som krydderurt, idet bladene har en fin agurkesmag. Lægekvæsurten har været brugt som lægeplante gennem århundreder - se til hvad på dette link. Så måske skal den allerede flyttes igen til det nyetablerede krydderurtebed!

Kommentarer

 1. Hurra! Jeg har endnu en blomsterveninde, der er fan af lægekvæsurt. Den er fantastisk. Og jeg glemte helt at fortælle, at jeg også gravede sådan en op i Tyrol.

  Det lyder ellers til at have været en skøn tur i det jydske.

  SvarSlet
  Svar
  1. Thi hi - ja, den har jeg ønsket mig i længe, så var rigtig glad for at finde den i staudemarken :-) Kan se at den kan findes vildt i DK og så åbenbart også i Tyrol :)

   Det har været en dejlig ferie i det jyske :-)

   Slet
 2. Er det den kvæsurt, der hedder "Tanna"?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved desværre ikke, hvad den hedder mere end lægekvæsurt. Og det viste Louise heller ikke, så må være dig svar skyldig :-)

   Slet
 3. Jeg såede lægekvæsurt foråret 11 og NU er den endelig kommet i blomst og er blevet kæmpestor. Anede faktisk ikke at de blev så store, men skøn er den.

  Lyder som et dejligt besøg i Staudemarken, - men hvad var den anden plante du købte?? c".)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at din lægekvæsurt er kommet i grøde :-) Har set at den bliver temmelig høj, men er det ikke primært blomsterstandene, som skyder i vejret? Det er ihvertfald min forestilling.

   Godt set :-) Den anden plante er en hosta, som jeg har planer om et indlæg mere om :o)

   Slet
 4. Dejligt ferieplante besøg! Det er en køn en og farve og blade rigtige yndige ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var rigtig dejligt, at få styret plante- og havelysten lidt. Ja, lægekvæsurten er jeg også rigtig glad for :-)

   Slet
 5. Utroligt du ku nøjes med en haverelateret oplevelse. Sikke en disciplin ;)) En ualmindelig sød plante du har fundet dig der. Ikke en jeg før har været opmærksom på. Det er jo så skønt med alle disse herlige blogs; man finder hele tiden planter, man ikke kan leve uden.. ;))

  SvarSlet
  Svar
  1. Mine drenge er ikke haveinteresserede og det var en familieferie, så herligt at jeg lige kunne snige en enkel haveoplevelse ind.

   Enig - der er næsten alt for meget inspiration at hente ;-) Men skøøøøønt :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…