Gå videre til hovedindholdet

Maugstrup Staudemark og lægekvæsurt

På ferien i sommerhus i Sydøst-Jylland (Hejlsminde) havde jeg sat mig for, at jeg skulle have én haverelateret oplevelse. Jeg mindes at kunne huske, at jeg på én af bloggene havde set et indlæg om en staudemark. Jeg googlede og fandt hvad jeg søgte nemlig Maugstrup Staudemark.

På hjemmesiden for Maugstrup Staudemark skriver Louise selv; "Velkommen til en staudemark i Sønderjylland hvor du finder en ualmindelig planteskole med stauder hvor du selv skal grave dem op. Vi har ikke alt, men vi mange stauder på vores marker og de fleste får uden problemer fyldt en trillebør"


Jeg blev budt velkommen af Louise, som var sød at tilbyde mig at låne et par gummistøvler - og det var rigtig fint, for jeg skulle jo i marken. Og så var det bare at gribe trillebør og spade og gå på eventyr i de tre marker med stauder.

Og hvilket eldorado. Rækker op og ned med stauder og atter stauder. Havde det ikke været fordi pladsen i feriebilen hjem var begrænset, så havde jeg snildt kunnet fylde trillebøren. Men jeg måtte begrænse mig til to planter.


På den nye mark fandt jeg en lægekvæsurt, som jeg havde ønsket mig i længere tid. Primært på grund af de mørke "blomster", som passer fortrinligt i det mørke bed. Og hvilket smukt løv den har. Og der er den nu plantet.


Lægekvæsurten fandt jeg i afdelingen med krydderurter og jeg kan se på nettet, at den faktisk kan anvendes som krydderurt, idet bladene har en fin agurkesmag. Lægekvæsurten har været brugt som lægeplante gennem århundreder - se til hvad på dette link. Så måske skal den allerede flyttes igen til det nyetablerede krydderurtebed!

Kommentarer

 1. Hurra! Jeg har endnu en blomsterveninde, der er fan af lægekvæsurt. Den er fantastisk. Og jeg glemte helt at fortælle, at jeg også gravede sådan en op i Tyrol.

  Det lyder ellers til at have været en skøn tur i det jydske.

  SvarSlet
  Svar
  1. Thi hi - ja, den har jeg ønsket mig i længe, så var rigtig glad for at finde den i staudemarken :-) Kan se at den kan findes vildt i DK og så åbenbart også i Tyrol :)

   Det har været en dejlig ferie i det jyske :-)

   Slet
 2. Er det den kvæsurt, der hedder "Tanna"?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved desværre ikke, hvad den hedder mere end lægekvæsurt. Og det viste Louise heller ikke, så må være dig svar skyldig :-)

   Slet
 3. Jeg såede lægekvæsurt foråret 11 og NU er den endelig kommet i blomst og er blevet kæmpestor. Anede faktisk ikke at de blev så store, men skøn er den.

  Lyder som et dejligt besøg i Staudemarken, - men hvad var den anden plante du købte?? c".)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at din lægekvæsurt er kommet i grøde :-) Har set at den bliver temmelig høj, men er det ikke primært blomsterstandene, som skyder i vejret? Det er ihvertfald min forestilling.

   Godt set :-) Den anden plante er en hosta, som jeg har planer om et indlæg mere om :o)

   Slet
 4. Dejligt ferieplante besøg! Det er en køn en og farve og blade rigtige yndige ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var rigtig dejligt, at få styret plante- og havelysten lidt. Ja, lægekvæsurten er jeg også rigtig glad for :-)

   Slet
 5. Utroligt du ku nøjes med en haverelateret oplevelse. Sikke en disciplin ;)) En ualmindelig sød plante du har fundet dig der. Ikke en jeg før har været opmærksom på. Det er jo så skønt med alle disse herlige blogs; man finder hele tiden planter, man ikke kan leve uden.. ;))

  SvarSlet
  Svar
  1. Mine drenge er ikke haveinteresserede og det var en familieferie, så herligt at jeg lige kunne snige en enkel haveoplevelse ind.

   Enig - der er næsten alt for meget inspiration at hente ;-) Men skøøøøønt :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Firkantede fastelavnsboller

På 'min' header står der, at bloggen mest handler om haven, men også lidt om alt det andet. Og 'det andet' er vi så kommet til i aften. Jeg har nemlig fået lyst til at dele min 'opskrift' på firkantede fastelavnsboller med jer.

Til gemalens fødselsdag købte vi et par fastelavnsboller med fløde hos bageren. Og jeg tænkte, at det måtte kunne gøres efter i eget køkken. Så igår købte jeg ind til eksperimentet. De blev faktisk rigtig gode og så var de helt friske og sprøde. Og det bedste af det hele er, at de er utrolig lette at lave.


Færdiglavede butterdejsplader fra supermarkedet halveres og bages i ovnen i 20 min. Hver firkant skæres i to halvdele.

Kagecreme røres med lidt sukker og vanille. Flødeskum blandes med cremen i forholdet 2:1 og en 'klat' lægges mellem de to lag butterdej.


Fastelavnsbollen pyntes med glasur.

Det er da nemt. Og på trods af at fastelavnsbollerne er firkantede, så smager de altså rigtig godt.

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…