Gå videre til hovedindholdet

Maugstrup Staudemark og lægekvæsurt

På ferien i sommerhus i Sydøst-Jylland (Hejlsminde) havde jeg sat mig for, at jeg skulle have én haverelateret oplevelse. Jeg mindes at kunne huske, at jeg på én af bloggene havde set et indlæg om en staudemark. Jeg googlede og fandt hvad jeg søgte nemlig Maugstrup Staudemark.

På hjemmesiden for Maugstrup Staudemark skriver Louise selv; "Velkommen til en staudemark i Sønderjylland hvor du finder en ualmindelig planteskole med stauder hvor du selv skal grave dem op. Vi har ikke alt, men vi mange stauder på vores marker og de fleste får uden problemer fyldt en trillebør"


Jeg blev budt velkommen af Louise, som var sød at tilbyde mig at låne et par gummistøvler - og det var rigtig fint, for jeg skulle jo i marken. Og så var det bare at gribe trillebør og spade og gå på eventyr i de tre marker med stauder.

Og hvilket eldorado. Rækker op og ned med stauder og atter stauder. Havde det ikke været fordi pladsen i feriebilen hjem var begrænset, så havde jeg snildt kunnet fylde trillebøren. Men jeg måtte begrænse mig til to planter.


På den nye mark fandt jeg en lægekvæsurt, som jeg havde ønsket mig i længere tid. Primært på grund af de mørke "blomster", som passer fortrinligt i det mørke bed. Og hvilket smukt løv den har. Og der er den nu plantet.


Lægekvæsurten fandt jeg i afdelingen med krydderurter og jeg kan se på nettet, at den faktisk kan anvendes som krydderurt, idet bladene har en fin agurkesmag. Lægekvæsurten har været brugt som lægeplante gennem århundreder - se til hvad på dette link. Så måske skal den allerede flyttes igen til det nyetablerede krydderurtebed!

Kommentarer

 1. Hurra! Jeg har endnu en blomsterveninde, der er fan af lægekvæsurt. Den er fantastisk. Og jeg glemte helt at fortælle, at jeg også gravede sådan en op i Tyrol.

  Det lyder ellers til at have været en skøn tur i det jydske.

  SvarSlet
  Svar
  1. Thi hi - ja, den har jeg ønsket mig i længe, så var rigtig glad for at finde den i staudemarken :-) Kan se at den kan findes vildt i DK og så åbenbart også i Tyrol :)

   Det har været en dejlig ferie i det jyske :-)

   Slet
 2. Er det den kvæsurt, der hedder "Tanna"?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved desværre ikke, hvad den hedder mere end lægekvæsurt. Og det viste Louise heller ikke, så må være dig svar skyldig :-)

   Slet
 3. Jeg såede lægekvæsurt foråret 11 og NU er den endelig kommet i blomst og er blevet kæmpestor. Anede faktisk ikke at de blev så store, men skøn er den.

  Lyder som et dejligt besøg i Staudemarken, - men hvad var den anden plante du købte?? c".)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at din lægekvæsurt er kommet i grøde :-) Har set at den bliver temmelig høj, men er det ikke primært blomsterstandene, som skyder i vejret? Det er ihvertfald min forestilling.

   Godt set :-) Den anden plante er en hosta, som jeg har planer om et indlæg mere om :o)

   Slet
 4. Dejligt ferieplante besøg! Det er en køn en og farve og blade rigtige yndige ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var rigtig dejligt, at få styret plante- og havelysten lidt. Ja, lægekvæsurten er jeg også rigtig glad for :-)

   Slet
 5. Utroligt du ku nøjes med en haverelateret oplevelse. Sikke en disciplin ;)) En ualmindelig sød plante du har fundet dig der. Ikke en jeg før har været opmærksom på. Det er jo så skønt med alle disse herlige blogs; man finder hele tiden planter, man ikke kan leve uden.. ;))

  SvarSlet
  Svar
  1. Mine drenge er ikke haveinteresserede og det var en familieferie, så herligt at jeg lige kunne snige en enkel haveoplevelse ind.

   Enig - der er næsten alt for meget inspiration at hente ;-) Men skøøøøønt :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Madam Bæk's have med græsser

Jeg har fået mig én på have-opleveren -  jeg har været på besøg hos Madam Bæk, som har bloggen Et haveliv med sygdom. Jeg var inviteret i hendes have for at få inspiration til at "indføre" græsser i haven. Og der var masser af inspiration at hente.Jeg lagde meget mærke til, at der flere steder i haven var plantet store og høje græsser ud til kanten eller i forgrunden af et bed. Jeg har altid tænkt, at det høje skal plantes bagerst, men her lærte jeg, at det ser rigtig godt ud med græsser forrest.


Her er i det hele taget brugt mange høje græsser. Jeg har det selv svært ved at få højde i bedene og har en tendens til kun at vælge stauder, som ikke er voldsomt høje. Jeg må se at få lidt højde ind og specielt i husbedet kunne nogle af de høje græsser danne naturlige rum og dermed flere bede i det lange bed.  

Græsserne er bruge på forskellige måder i haven - her som en kant langs huset. Andre steder i samspil med stauder, buske eller et-årige.
Denne rødbrune New Zealanske Star s…