Gå videre til hovedindholdet

Krydderurtebede

Jeg har sommerferie og det bliver bare så skønt at have mange fridage til at tage et godt træk i haven. Jeg glæder mig SÅ meget til at få et par opgaver afsluttet. Det ene af dem er urtehaven.


Brædderne til de sidste højbede malede jeg for længe siden, så der det var bare lige at gå i gang med at snedkere. De sidste højbede skal stå langs drivhuset og mellem stakit og drivhus. Højbedene til krydderurterne har jeg dog valgt kun at lave et brædt højt. Jordbær og hindbærbedene er også kun et brædt højt, så det passer fint sammen.


Mens jeg har arbejdet med at planlægge og måle ud, så tror jeg, at jeg er kommet til den konklusion, at jeg må have lavet en indgang til krydderurtehaven gennem det blå bed. Det blå bed ses i forgrunden af billedet. Det er en meget nem genvej og jeg tror, at vi i mange tilfælde vil træde gennem bedet i stedet for at gå gennem det meste af urtehaven, for at hente krydderurterne.


Jeg håber på, at vejrudsigten holder, så jeg kan komme videre med bedene i morgen. Det vil være så skønt at få dem på plads, så jeg kan komme i gang med det næste step i urtehaven.

Kommentarer

 1. Rigtig, rigtig god sommerferie Susanne krydser fingre for vejret ;0) Det kan både krydderurterne og vi nemlig godt li´....at der kommer sol;0)

  Det lyder som en god plan med en sti først som sidst for genvej og smutvej vil man altid tage hvis det er det letteste....medmindre der står en stor tjørnehæk i vejen :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak Dorthe :-) For min skyldt behøver det ikke blive 35 grader i skyggen, næh jeg er såmænd tilfreds med tørvejr uden blæst - sådan kan man blive så "fordringsløs" når det danske vejr driller.

   Ja, jeg kan lige så godt tage konsekvensen nu jeg er i gang med etablering i stedet for at gå og ærgre mig over, at planterne bliver trampet ned. Og det bliver såmænd også rigtig fint med en lille sti der :-)

   Slet
 2. Ja der er altid noget at se til og så er det så surt at blive bremset af en regnbyge eller en hedebølge for den sags skyld.
  Jeg håber at vejret holder på dine vegne, så du kan få afsluttet projektet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Og har vi ikke noget at se til, så har vi helt sikkert nye planer i skuffen vi kan starte på ;-)
   Tak og mon ikke der er flere, som gerne ser at vejret holder.

   Slet
 3. Rigtig god ferie - og hvor er bedre at tilbringe tiden, end i haven.
  Du kan lige så godt, først som sidst, lave en fin indgangssti igennem det blå bed ind til krydderurtehaven - for når man helt naturligt "kommer til" at gå den vej - ja så er der bare ingen vej udenom ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak - jeg nyder allerede ferien i haven :-)
   Jeg har taget konsekvensen og gjort klar til en "genvej" - jeg så heller ingen udvej andet end at det måtte til.

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…