Gå videre til hovedindholdet

Blåt/violet

Vel hjemkommet i går aftes efter en dejlig uges ferie i sommerhus på østkysten, nåede jeg lige en meget, meget kort tur i haven. Det var næsten ikke til at holde ud, at det var så mørkt, at jeg ikke kunne få det hele at se. Så det første jeg gjorde i morges var at tage en tur rundt derude - herligt


Forleden nævnte jeg, at mine ærteblomster ikke var begyndt at blomstre. Nu er den første yndige sart blå ærteblomst Lathyrus 'Flora Norton' endelig sprunget ud og jeg kan se, at der er flere på vej. Det bliver så fint på rionettet op af stakittet.

En anden sommerblomst som jeg har sået er kæmpeverbenaen. Den havde jeg ikke succes med, men da jeg var på det skønne havebesøg hos Dorthe Solhat, så var jeg så heldig, at hun havde et par planter jeg kunne få med.


Det er første gang at jeg har den i haven og det er bestemt ikke sidste gang. Verbenaen står bagerst i det blå bed og de ser meget lette ud samtidig med, at de lange slanke stængler giver liv i bedet, når de vajer i blæsten.

De blå salvier har fået godt fat og står nu rigtig smukke i små klynger rundt omkring i det blå bed.Jeg har forsøgt at tage et billede af en del af bedet - det er ikke helt nemt, men jeg håber, at I kan se kæmpe verbenaens lange ben i baggrunden. Foran verbenaen er det katteurten, som trofast blomstrer endnu. Og forrest i billede er det den blå salvie.

Bagerst i billedet anes de gule morgenfruer, som er reminiscenser fra sidste år. Men de har fået lov at blive, fordi jeg synes de danner en god kontrast i baggrunden for de blå/violette blomster.

Kommentarer

 1. Hej Susanne. Det ser bare godt ud. Den sart blå lathyrus er godt nok yndig, den kan jeg godt lide. Din kæmpeverbena ser smuk ud som baggrund i dit bed. Jeg synes, du er lykkes godt med det bed. Rigtig god weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja ærteblomsten er meget yndig - meget sart blå. I øjeblikket er planten dog så lille, at den er helt skjult af de andre planter bl.a. den skønne kæmpe verbena. Håber den har haft godt af de sidste dages varme, så den bliver noget større og kraftigere.
   Mange tak - jeg er faktisk også selv ret glad for bedet :-)

   Slet
 2. Godaften Susanne.Og velkommen hjem fra ferie.Du har da været heldig med vejret.
  Jeg såede også kæmpeverbena,og fik tonsvis af planter-måtte
  forære mange væk.Fint bed du har.Elsker også den dejlige
  katteurt.God aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jag har været rigtig heldig med vejret - det var "godt" valgt :-)
   Så har jeg vist været uheldig med mine verbena-frø. Har flere frø, så må vist forsøge mig igen til næste år.
   Katteurten er jeg også bare så glad for :)

   Slet
 3. Skønne blå farver, hvor ser det smukt ud. Kæmpe verbenaen er bare så god i bedene, det er underligt at de holder så godt i blæsevejr med deres tynde stængler - men det gør de. Lathyrusen er meget yndig, kan næsten dufte den :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, kæmpe verbenaen er utrolig på mange måder og du har ret i, at den holder godt trods ret kraftigt blæsevejr.
   Skøn sart Lathyrus. Glæder mig til, at den kommer til at fylde mere på rionettet - kan se en hel væg for mig ... :-)

   Slet
 4. Meget smuk farve din lathyrus har. Jeg har haft kæmpe verbena i mange år og det er en af de sommerblomster som jeg ikke kan undvære.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også ret sikker på, at kæmpe verbenaen er kommet for at blive :-)

   Slet
 5. Velkommen hjem, Susanne. Og hvor er det bare vokset til, dit nye bed langs hegnet! Det ser godt ud! Gætter der også er OVERFLOD i køkkenhaven?

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak - ja, det er faktisk blevet ret frodigt på ganske kort tid.

   Det ser rigtig godt ud i køkkenhaven. Jeg høster masser af persille, kartofler og spidskål. Startede på gulerødder forleden dag og regner med, at jeg skal trække de første rødbeder i dag :-)

   Slet
 6. Dejligt at komme hjem igen og se hvad der er sket i haven siden du tog af sted. Der var sket en hel del, og det ser godt. Hvordan har tidselkuglen og mandstroen det egentlig? Min egen mandstro ville ikke blomstre i år, men den er der da endnu, så mon ikke den kommer til næste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var skønt at komme ud i haven igen. Mange tanker har kredset om, hvordan det mon stod til derude - specielt nu vi "pludselig" fik sådan en varm periode. Heldigvis var alt godt og ja, der var sket en masse.

   Mandstroen er blevet plantet ud i bedet, men står kun med blade og ser ikke ud til at komme med blomster. Én tidselkugle har det rigtig godt og blomstrer - den bliver snart plantet ud. To andre har skudt med nye blade, så de kommer fint nu.

   Slet
  2. Det var godt, ellers har jeg flere tidselkugler :o)

   Slet
  3. Tusind tak, hvor er du sød :) Jeg håber disse kommer sig tilstrækkeligt. Men ellers så har jeg dig i mente :)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)