Gå videre til hovedindholdet

Blåt/violet

Vel hjemkommet i går aftes efter en dejlig uges ferie i sommerhus på østkysten, nåede jeg lige en meget, meget kort tur i haven. Det var næsten ikke til at holde ud, at det var så mørkt, at jeg ikke kunne få det hele at se. Så det første jeg gjorde i morges var at tage en tur rundt derude - herligt


Forleden nævnte jeg, at mine ærteblomster ikke var begyndt at blomstre. Nu er den første yndige sart blå ærteblomst Lathyrus 'Flora Norton' endelig sprunget ud og jeg kan se, at der er flere på vej. Det bliver så fint på rionettet op af stakittet.

En anden sommerblomst som jeg har sået er kæmpeverbenaen. Den havde jeg ikke succes med, men da jeg var på det skønne havebesøg hos Dorthe Solhat, så var jeg så heldig, at hun havde et par planter jeg kunne få med.


Det er første gang at jeg har den i haven og det er bestemt ikke sidste gang. Verbenaen står bagerst i det blå bed og de ser meget lette ud samtidig med, at de lange slanke stængler giver liv i bedet, når de vajer i blæsten.

De blå salvier har fået godt fat og står nu rigtig smukke i små klynger rundt omkring i det blå bed.Jeg har forsøgt at tage et billede af en del af bedet - det er ikke helt nemt, men jeg håber, at I kan se kæmpe verbenaens lange ben i baggrunden. Foran verbenaen er det katteurten, som trofast blomstrer endnu. Og forrest i billede er det den blå salvie.

Bagerst i billedet anes de gule morgenfruer, som er reminiscenser fra sidste år. Men de har fået lov at blive, fordi jeg synes de danner en god kontrast i baggrunden for de blå/violette blomster.

Kommentarer

 1. Hej Susanne. Det ser bare godt ud. Den sart blå lathyrus er godt nok yndig, den kan jeg godt lide. Din kæmpeverbena ser smuk ud som baggrund i dit bed. Jeg synes, du er lykkes godt med det bed. Rigtig god weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja ærteblomsten er meget yndig - meget sart blå. I øjeblikket er planten dog så lille, at den er helt skjult af de andre planter bl.a. den skønne kæmpe verbena. Håber den har haft godt af de sidste dages varme, så den bliver noget større og kraftigere.
   Mange tak - jeg er faktisk også selv ret glad for bedet :-)

   Slet
 2. Godaften Susanne.Og velkommen hjem fra ferie.Du har da været heldig med vejret.
  Jeg såede også kæmpeverbena,og fik tonsvis af planter-måtte
  forære mange væk.Fint bed du har.Elsker også den dejlige
  katteurt.God aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jag har været rigtig heldig med vejret - det var "godt" valgt :-)
   Så har jeg vist været uheldig med mine verbena-frø. Har flere frø, så må vist forsøge mig igen til næste år.
   Katteurten er jeg også bare så glad for :)

   Slet
 3. Skønne blå farver, hvor ser det smukt ud. Kæmpe verbenaen er bare så god i bedene, det er underligt at de holder så godt i blæsevejr med deres tynde stængler - men det gør de. Lathyrusen er meget yndig, kan næsten dufte den :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, kæmpe verbenaen er utrolig på mange måder og du har ret i, at den holder godt trods ret kraftigt blæsevejr.
   Skøn sart Lathyrus. Glæder mig til, at den kommer til at fylde mere på rionettet - kan se en hel væg for mig ... :-)

   Slet
 4. Meget smuk farve din lathyrus har. Jeg har haft kæmpe verbena i mange år og det er en af de sommerblomster som jeg ikke kan undvære.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også ret sikker på, at kæmpe verbenaen er kommet for at blive :-)

   Slet
 5. Velkommen hjem, Susanne. Og hvor er det bare vokset til, dit nye bed langs hegnet! Det ser godt ud! Gætter der også er OVERFLOD i køkkenhaven?

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak - ja, det er faktisk blevet ret frodigt på ganske kort tid.

   Det ser rigtig godt ud i køkkenhaven. Jeg høster masser af persille, kartofler og spidskål. Startede på gulerødder forleden dag og regner med, at jeg skal trække de første rødbeder i dag :-)

   Slet
 6. Dejligt at komme hjem igen og se hvad der er sket i haven siden du tog af sted. Der var sket en hel del, og det ser godt. Hvordan har tidselkuglen og mandstroen det egentlig? Min egen mandstro ville ikke blomstre i år, men den er der da endnu, så mon ikke den kommer til næste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var skønt at komme ud i haven igen. Mange tanker har kredset om, hvordan det mon stod til derude - specielt nu vi "pludselig" fik sådan en varm periode. Heldigvis var alt godt og ja, der var sket en masse.

   Mandstroen er blevet plantet ud i bedet, men står kun med blade og ser ikke ud til at komme med blomster. Én tidselkugle har det rigtig godt og blomstrer - den bliver snart plantet ud. To andre har skudt med nye blade, så de kommer fint nu.

   Slet
  2. Det var godt, ellers har jeg flere tidselkugler :o)

   Slet
  3. Tusind tak, hvor er du sød :) Jeg håber disse kommer sig tilstrækkeligt. Men ellers så har jeg dig i mente :)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys! Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddet

En par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 

Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 
En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet …

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Flueben og oversigtsplan

Urtehavens stier er blevet befriet! Fiberdugen er klippet til og højbede præsenteres nu på bedste vis. Og et forsøg på at tegne haven på en oversigtsplan er gjort


1. maj blev fejret i haven idet urtehaven som udgangspunkt er blevet færdig. Nu mangles kun, at de står grønne og frodige - se det bliver også en fest. Dagen er brugt på at kravle rundt mellem bedene  for at klippe fiberdugen til, så den ikke ses længere. 
Og som det ses, så har det haft stor effekt. Småstenene står  nu flot frem og de fine højbede præsenteres på bedste vis. 
De seneste aftener er blevet brugt på et forsøg på at tegne haven ind på et oversigtskort. Det har faktisk været en ret sjov opgave, men også lidt besværligt lige at huske hvordan bedene er placeret. 
Jeg har været ude i haven at kigge et par gange under oversigtskortets tilblivelse, men på trods af det, så er bedene ikke tegnet helt korrekt op og oversigtskortet er på ingen måder målfast. Nå ja - og havehuset er blevet lidt skævt!
Jeg ved, at jeg har …