Gå videre til hovedindholdet

Urtehaven

Det gror lystigt i urtehaven nu og mon ikke det bliver endnu bedre med den regn vi har fået. Ikke fordi vi har fået forfærdeligt meget regn, men alligevel. Tilsat lidt varme så vil der snart ske noget.

Spidskålene vokser flittigt. Da jeg satte dem tænkte jeg, at der da var alt for langt mellem planterne - det var nogle små 'plantlinger'. Men nu kan jeg godt se, at der ikke kunne være mindre afstand, for de fylder allerede godt.Og mon ikke det er de små spidskålshoveder, som de har sat af til i midten. Jeg håber, at vi kommer til at spise sprøde, nyhøstede og smagsfulde spidskål forend larverne tager dem alle sammen.

Både den bredbladede persille og kruspersillen har fået godt fat og løggene står rigtig fine. Der er sat tre forskellige slags løg; rødløg, salatløg og skalotteløg.Kartoflerne er også rigtig godt på vej. Og der er allerede blomster på vej. Så det varer vist ikke længe inden jeg kan høste de første lækre små himmerigsknolde.


Også jordbærrene har fået bær. Planterne er sat her i foråret, så jeg troede ikke helt på, at vi ville nå at få bær i år. Men det var I jo sikre på - og jeg må give jer ret. Der er bær til smagsprøver - tror de lækre bær når at blive spist direkte fra planterne. Det glæder jeg mig til.

Kommentarer

 1. Ja sikke det da gror i urtehave, elsker bare de første nye kartofler og jordbær. Vi har lige brugt det sidste rødløg fra sidste år. Dejligt at kunne være selvforsynende en hel sæson.

  Kh. Anne-Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja der er fart på. Jeg glæder mig så meget til at kunne grave de første kartofler op - det er en ren himmerigsmundfuld :-)

   Slet
 2. Er du vimmer, det ser godt ud! Salat og så mine kål er også dem, der har sytørst fart på. Og de kommer da til at give fint, dine jordbær. Jeg har ikke fået mine plantet ud endnu. Nogle står i et "jordbærtårn" andre i potter stadigvæk.

  Altså hvor er det godt med din køkkenhave! Tillykke med premieren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak. Vi har spist det første ruccola derfra - skønt at kunne plukke direkte til madlavningen.
   Jeg er faktisk overrasket over, at der er så mange jordbær på. Og jeg glæder mig til at sætte tænderne i de første søde, røde jordbær :-) Giver dine jordbær ikke også fint i jordbærtårnet?

   Slet
 3. Mums en dejlig masse spidskål og flot med alle de bær, så mange og langt er mine nye( fra efteåret) slet ikke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi elsker spidskål, så dem glæder vi os til :-) Det lyder utroligt at der ikke er så mange bær på dine, når de er plantet i efteråret. Mine har ståen i en flamingokasse siden efteråret og er først plantet ud her for kort tid siden.

   Slet
 4. Hvor ser det bare dejligt ud, kan godt forstå du er glad for dit fine landbrug. Jeg har også fået udvidet min produktion, og en gæst spurgte i går om jeg havde søgt om eu landbrugsstøtte ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Thi hi, så må du efterhånden være ved at have en stor urtehave. Er du ved at være selvforsynende hele året?

   Slet
 5. Godmorgen Susanne.Nå! du kom mig i forkøbet med køkkenhaven.Men det ser da godt ud det hele.Jeg har også sat de 3 slags løg i min køkkenhave.Pøj-Pøj med udbyttet.Dejligt med egne afgrøder.K/H Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. hej Susanne.Har fået lavet et indlæg om køkkenhave og drivhus,hvis du har lyst til at se det Jette

   Slet
  2. Har været forbi og det ser rigtig dejligt ud hos dig. Og du har rigtig mange forskellige ting. Jeg har ikke mange frugtbuske og jeg tror, at det bliver opstammede buske, jeg skal have fat i for at få plads til det i min lille have.

   Slet
 6. Kan virkeligt se på dine fine billeder, at i er langt foran, ihvertfald i forhold til her i det kolde vestjyske. Tillykke med de første jordbær, dem man selv dyrker er altid de bedste :-)
  Hilsen Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det blæser godt i vestjylland så I er altid lidt bagefter.
   De bær man kan putte direkte i munden fra planten er nemlig altid de allerbedste :-)

   Slet
 7. ......ja for søren der er da grøde i de nye højbede.......mums :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Noget gror rigtigt fint andet er ikke helt tilfreds med forholdene. Men det er skønt med det, som gerne vil gro :-)

   Slet
 8. Så kan I få nye kartofler til Grundlovsdag :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg var ikke hjemme grundlovsdag. Men måske vi skulle se om der er noget på dem i morgen lige inden manden rejser på forretningsrejse i én uge. Det gør vi :-)

   Slet
 9. Hej Susanne
  Hvor ser det frodigt ud. Vi har fået masser af regn og vind de sidste dage, og både akelejer og katteurt har fået sideskilninger.
  Kartoflerne ser lovende ud... skal de blomstre før man kan høstes?
  VH Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt udtryk; sidesklininger ;-)
   Ja, det har jeg ladet mig fortælle, så det er ved at være nu de er klar.

   Slet
 10. Der findes simpelthen ikke noget bedre end hjemavlede grønsager, hvis man ellers kan have dem for sig selv :o)

  Ha' en dejlig aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. De smager bare bedre, når man selv har passe og høstet grøntsagerne. Jeg glæder mig til at høste. Og ja jeg håber, at vi kan have grøntsagerne for os selv.

   Slet
 11. Det er nu hyggeligt at se hvad der sker i andres køkkenhave - jeg er lidt vild med dine spidskål. Det er en skøn spise! Håber du undgår laver. Gør du noget særligt for at slippe for dem?

  bh. Lone

  SvarSlet
  Svar
  1. LARVER ....selvfølgelig :-)

   Slet
  2. Spidskål er den foretrukne kål hos os - så dejlig sprød og smagfuld :-) Nej jeg gør ikke noget for at undgå larver. Vil lige se hvor slemt det bliver og om jeg kan fjerne laverne manuelt. Det ville have været godt med et hønsehold, som vi kunne fodre med dem. Men det har vi desværre ikke.

   Slet
 12. Hatten af for køkkenhavefolket... hjemmedyrket er bare det bedste, men jeg orker ikke en køkkenhave :)
  Det ser dejligt, frisk og sprødt ud i din køkkenhave - mums :)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
  Svar
  1. Der skal selvfølgelig en del energi til at holde en køkkenhave. Jeg håber, at det går ok her i haven. Ja det gror godt derude.

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…