Gå videre til hovedindholdet

De kattens porrer og klematis

Jeg er uvenner med naboens kat - den ved det bare ikke! Den har tilegnet sig et område i et af højbedene og bruger det som toilet.


Når den har besørget, så skraber den i jorden og den har ingen respekt for mine nyplantede porrer. Nu har jeg efterhånden plantet porrerne mange dage. Gad vide om jeg kan blive ved at kalde dem for nyplantede hele sæsonen! Og hvor lang tid holder de mon til at blive blottet for jord!

Og så fikjeg en overraskelse på min tur rundt i haven i dag. Klematisene på det sorte espalier blomstrer. Måske er det to forskellige planter - blomsterne er begge hvide, men ligner ikke helt hinanden.Det var to klematis, som jeg reddede sidste år fra at blive kvalt af skvalderkål.  Jeg havde en fornemmelse af, at det var den blå 'The President', men var ikke sikker. Men nu er jeg da blevet sikker på, at det er det ikke. Men der var intet navneskilt, så hvilke klematis det drejer sig om, er uvist.


Klematisene er kravlet op og dækker den øverste del af espalieret. Men jeg synes nogle af stænglerne ser noget brune ud. Jeg er bange for, at det er visnesyge, som har ramt planten. Visnesyge rammer kun klematis i gruppe to det vil sige de klematis, som blomstrer i maj/juni.

Jeg fandt et indlæg hos Dorthe Solhat, som netop omtaler, hvad der kan gøres ved visnesyge hos klematis. Jeg må ud med beskærersaks og se at få fjernet de visne stængler så langt nede under jorden som muligt. Og så krydser jeg fingre for, at visnesygen ikke har spredt sig til de andre stængler på planterne. Jeg håber, at jeg kan redde disse klematis, for de er da ret smukke.

Kommentarer

 1. Hej Susanne. Det der med katten kender jeg. Jeg har løst problemet ved at klippe en masse pinde på ca. 25-30 cm. Stukket dem i jorden - tæt, så der ikke er plads til at en kat kan smyge sig imellem. Det hjælper, selv om det ikke ser kønt ud.

  Katte har det med at lave sit toilet samme sted. De går efter lugten!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak for tipset - jeg må have klippet nogle (mange) pinde som forhindringer i bedet.

   Slet
 2. Ja hvor er det ærgerligt med de clematis, jeg har også et par stykker, der ser sølle ud, så jeg har besluttet kun af købe fra gruppe 1 og 3 fremover.
  De er da fine, dem du har fundet i blomst nu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er kommet til samme konklussion som dig. Ikke flere klematis fra gruppe 2.
   Ja, de er rigtig fine, så det er ærgerligt, at de er syge.

   Slet
 3. Ja, de katte kan altså være temmelig irriterende, når de ikke kan holde sig hjemme hos sig selv. Jeg ville have foreslået nøjagtig det samme som Susanne. Det har jeg nemlig også haft held med. Også overfor 'skrabende' hund, og duer :-)
  Jeg tror desværre også at jeg har visnesyge i et par stykker igen i år. Det er bare en irriterende sygdom i de smukke Clematis. Eneste trøst er at de næsten altid kommer sunde igen til næste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. jeg må simpelhen have snittet nogle pinde og få dem sat op i bedet, så den kat kan komme væk.
   Det er rigtig irriterende, at der kommer sygdom i klematisene - de står så flot og så er det pludselig slut. Og selvom de kommer fint igen til næste år, er der så ikke stor risiko for, at den samme plante får sygdom igen til næste år?

   Slet
 4. Hej Susanne. Ja, de katte kan man godt blive uvenner med. Sidste år brugte genboens kat mit nyplanterede rosenbed som toilet. Jeg fik et tip om at skære citroner i runde skiver og lægge ud i bedet, for katten kan ikke lide lugten af citron - Det virkede, men det så unægteligt lidt spøjst ud med citronskiver på jorden under roserne. Holdbarheden varede i godt og vel 3 uger og da havde roserne vokset så meget til, så katten havde opgivet det bed. Jeg har lavet et indlæg om det på min blog sidste år, som du evt. kan læse. Overskriften hedder Katten og citronen!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Sikke et sjovt påhit og jeg må give dig ret i, at det må have set lidt spøjst ud. Men pyt, hvis det virker, så er det jo det hele værd. Tak for tippet :-)

   Slet
 5. Hvor er dine klematis smukke.
  Med hensyn til naboens kat. Hvis ikke citron skiver hjælper, som Birgitte skriver, så prøv at smide vand på den, så tror jeg den holder sig væk i et stykke tid. Katte kan IKKE li vand, og det tager den ingen skalde af....
  Ha´ en god aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Vand har jeg tænkt på, men jeg har aldrig set den besørge, så ...
   Ja, det er rigtig smukke, så det er ærgerligt, at der er gået sygdom i dem :-(

   Slet
 6. Kære Susanne
  Ja, det er ærgeligt, ikke at have sine bede i fred for katte... Min far har haft samme problem og løst det ved at lægge et stykke rio-net ud over højbedet. Han regner med at kunne tage det væk, når planterne er vokset til. Men indtil videre holder det i al fald kattene væk. Løsningen er selvfølgelig smartest, hvis man lige har noget rio-net (eller lignende) liggende... Håber du vinder kampen.
  Mange hilsner
  Stinne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvorfor har jeg dog ikke tænkt over det noget før. Jeg har rionet liggende, så det er da en rigtig smart løsning. Mange tak for tippet :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Havestuen

Resultatet af havehusets forvandling blev aldrig vist! For et par år siden blev havehuset piftet op, men resultatet blev aldrig vist her på bloggen - kun før billeder blev vist. Det vil jeg råde bod på nu 

For to år siden, da sønnike blev konfirmeret, besluttede jeg at havehuset skulle ryddes og piftes op, så det var muligt for gæsterne at sidde der og få sig en kop eftermiddagskaffe - og selvfølgelig, så vi selv kunne bruge den efterfølgende. Det var noget af et arbejde og du kan se her og her, hvad udgangspunktet var.


Havehuset var blevet brugt til opbevaring af blandt andet gamle møbler, fortrinsvis arvestykker, som jeg ikke lænede at smide ud grundet affektionsværdi. Vores tidligere bolig var en gammel firlænget gård, hvor gamle møbler passede rigtigt fint i miljøet, men i vores nuværende bolig passer de ikke.

Derfor blev det besluttet, at havehuset skulle indrettes i den romantiske stil således at nogle af de gamle møbler kunne passe ind der. Det hvide bor på ovenstående billed…

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.