Gå videre til hovedindholdet

Smålinger

Jeg er medlem af Staudegruppen på Facebook. Og her er der en tråd, som er startet d. 3. maj med et foto af et par små planter, med et spørgsmål om, hvad er det. I dag fik jeg kigget nærmere på fotoet. Og så kan det da nok være, at fruen kom i haven i en vis fart - jeg måtte se til de smålinger, som jeg IKKE har luget væk.

Når jeg har luget bedet, så har jeg lade disse kimplanter stå. I starten kunne det sagtens have snydt mig til at tænke ukrudt, men et og andet sagde mig, at det kunne være 'guld'.


Jeg blev så glad, da jeg så dem igen, for de lignede de smålinger, der var spurgt til på FB og som var identificeret som julerose-babyer. Jeg har stinkende nyserod i forhavebedet, som er selvsåede. Så jeg er nu helt sikker på, at det er smålinger fra den. Og der er rigtig mange smålinger, så hvis jeg passer godt på dem, så er der masser at give væk af på et tidspunkt. 


Disse smålinger har jeg også skånet i min luge-iver. Jeg har dog hele tiden været overbevist om, at det var selvsåede lærkesporer. Og her er der også rigtig mange smålinger.

Jeg håber, jeg får held med at plante dem i potter. For lærkespore er en sprød plante, som ikke er helt nem at plante om. Jeg vil i hvert fald prøve, for jeg har indtryk af, at der er et par bloggere, som godt kunne tænke sig at få fingrene i sådan én.

Kommentarer

 1. De bekostningsfrie glæder er nu skønne ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret og tænk sig at have i sådan et overtal, at man kan give væk igen helt bekostningsfrit :-)

   Slet
 2. Hej Susanne
  Jeg er helt sikker på, at du har ret, og jeg kan godt forstå, at du glæder dig over både juleroser og lærkesporer.
  Mht. lærkesporer, så er det min erfaring, at man godt kan flytte dem i jordklumper af en pæn størrelse, selvom de ikke er større end dine. Men så snart de har en lille rodknold, så plejer de altså ikke at tage skade af at blive flyttet. Når jeg har flyttet mine, så er de sjældent pæne mere i samme sæson (de klasker helt sammen), men de plejer at vokse fint fra knolden næste år.
  VH Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Skønt at du er enig med mig i, at det er juleroser og lærkespore :-)
   Jeg tror, at jeg skal have lærkesporerne flyttet inden alt for længe idet de står i et område, hvor der er granitskærver, så kan ikke grave store klumper jord med. måske jeg skulle prøve at potte nogle af dem op nu og vente med andre. Så er der forhåbentligt nogle af dem, som klarer det :-)

   Slet
 3. Hej Susanne. Sikke mange fine smålinger. Det lader til, at de godt kan pottes op. Der kan jo blive rigtig mange planter! Hvad farve er lærkespore?

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er grobund for rigtig mange små planter :-)
   Lærkesporen er den helt almindelige gule.

   Slet
 4. Ja juleroser laver mange smålinger. Der har været en del skriveri om det på min blog for ca 1½ måned siden. Jeg har plantet mange af mine i urtepotter, og jeg har lavet en klokkehøj med mange af dem. Der er stadig rigtig mange tilbage i bedet :o)

  SvarSlet
 5. Nej hvor mange fine smålinger du har der!! Nu må jeg da på jagt i bedene, så jeg ikke bare får luget det hele væk.
  Lærkespore har vel små løg? Det har mine ihvertfald, så de skulle være nemme at formere...

  SvarSlet
 6. JA, det er herligt at "kunne" selv. Det glæder jeg mig sådan til. At min have bliver leveringsdygtig i alverdens aflæggere.

  Det bliver spændende at se, hvad det er.

  Og så er det godt du "reklamerer" lidt for gruppen!

  SvarSlet
 7. Det er så vidunderligt at blive overrasket med noget spændende i sin have - så sødt du straks vil give dem til andre entusiaster:-))

  SvarSlet
 8. Ja - man bliver virkelig inspireret herinde i blogland til at have/lave smålinger-stiklinger-priklinger-frølinger. Det er facinerende hvor gavmild naturen er når vi giver den lov :o)

  SvarSlet
 9. Lærkesporer kender jeg ikke noget til, men jeg ved i hvert fald hvordan julerosebabyer ser ud, for dem har jeg også rigtig mange af :o)
  Jeg har ikke fået taget mig sammen til at putte dem i potter endnu, men det må jeg vist hellere :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
 10. Jeg har hørt at små juleroser skal vinter opbevares, hvis de pottes! Tror det er rigtigt, for jeg har haft den grumme oplevelse at min selv såede 'nyserod' jeg havde pottet op, frøs væk om vinteren. De stod ude!

  For nogle dage siden gravede jeg også en klump selv såede juleroser op. Men ak - jeg glemte alt om dem og da jeg fik øje på dem var de en bunke udtørrede pinde :O(

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Succes med tomater - eller ikke

To af mine seks tomatplanter i drivhuset står fint i år og de første røde tomater, er snart klar til høst.  
De fire andre planter står halvvisne i toppen og er nogle pistne eksemplarer - tilmed er rigtig mange af tomaterne angrebet af giffelråd. Og jeg kan fornemme på FB-gruppen "Tomat entusiaster", at mange andre tomatdyrkere også har problemer med giffelråd.

Disse tomater har jeg plukket af i dag. I min hånd har jeg alle de små tomater så det drejer sig om en hel del. Heldigvis smitter giffelråd ikke fra plante til plante, men der er ingen fordel ved, at planten skal bruge energi på at vokse disse tomater store - de bliver ikke spiselige alligevel!

Så vidt jeg kan læse mig til, så er der flere forskellige teorier om, hvorfor giffelråd opstår; for ujævn vanding, for meget varme eller ubalance i næringsstofferne.

Så kan jeg jo begynde at evaluere:

Ujævn vanding; synes jeg har været mere flittig med vandingen i år ift. tidligere år og jeg plejer ikke at have de store probleme…

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …