Gå videre til hovedindholdet

Smålinger

Jeg er medlem af Staudegruppen på Facebook. Og her er der en tråd, som er startet d. 3. maj med et foto af et par små planter, med et spørgsmål om, hvad er det. I dag fik jeg kigget nærmere på fotoet. Og så kan det da nok være, at fruen kom i haven i en vis fart - jeg måtte se til de smålinger, som jeg IKKE har luget væk.

Når jeg har luget bedet, så har jeg lade disse kimplanter stå. I starten kunne det sagtens have snydt mig til at tænke ukrudt, men et og andet sagde mig, at det kunne være 'guld'.


Jeg blev så glad, da jeg så dem igen, for de lignede de smålinger, der var spurgt til på FB og som var identificeret som julerose-babyer. Jeg har stinkende nyserod i forhavebedet, som er selvsåede. Så jeg er nu helt sikker på, at det er smålinger fra den. Og der er rigtig mange smålinger, så hvis jeg passer godt på dem, så er der masser at give væk af på et tidspunkt. 


Disse smålinger har jeg også skånet i min luge-iver. Jeg har dog hele tiden været overbevist om, at det var selvsåede lærkesporer. Og her er der også rigtig mange smålinger.

Jeg håber, jeg får held med at plante dem i potter. For lærkespore er en sprød plante, som ikke er helt nem at plante om. Jeg vil i hvert fald prøve, for jeg har indtryk af, at der er et par bloggere, som godt kunne tænke sig at få fingrene i sådan én.

Kommentarer

 1. De bekostningsfrie glæder er nu skønne ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret og tænk sig at have i sådan et overtal, at man kan give væk igen helt bekostningsfrit :-)

   Slet
 2. Hej Susanne
  Jeg er helt sikker på, at du har ret, og jeg kan godt forstå, at du glæder dig over både juleroser og lærkesporer.
  Mht. lærkesporer, så er det min erfaring, at man godt kan flytte dem i jordklumper af en pæn størrelse, selvom de ikke er større end dine. Men så snart de har en lille rodknold, så plejer de altså ikke at tage skade af at blive flyttet. Når jeg har flyttet mine, så er de sjældent pæne mere i samme sæson (de klasker helt sammen), men de plejer at vokse fint fra knolden næste år.
  VH Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Skønt at du er enig med mig i, at det er juleroser og lærkespore :-)
   Jeg tror, at jeg skal have lærkesporerne flyttet inden alt for længe idet de står i et område, hvor der er granitskærver, så kan ikke grave store klumper jord med. måske jeg skulle prøve at potte nogle af dem op nu og vente med andre. Så er der forhåbentligt nogle af dem, som klarer det :-)

   Slet
 3. Hej Susanne. Sikke mange fine smålinger. Det lader til, at de godt kan pottes op. Der kan jo blive rigtig mange planter! Hvad farve er lærkespore?

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er grobund for rigtig mange små planter :-)
   Lærkesporen er den helt almindelige gule.

   Slet
 4. Ja juleroser laver mange smålinger. Der har været en del skriveri om det på min blog for ca 1½ måned siden. Jeg har plantet mange af mine i urtepotter, og jeg har lavet en klokkehøj med mange af dem. Der er stadig rigtig mange tilbage i bedet :o)

  SvarSlet
 5. Nej hvor mange fine smålinger du har der!! Nu må jeg da på jagt i bedene, så jeg ikke bare får luget det hele væk.
  Lærkespore har vel små løg? Det har mine ihvertfald, så de skulle være nemme at formere...

  SvarSlet
 6. JA, det er herligt at "kunne" selv. Det glæder jeg mig sådan til. At min have bliver leveringsdygtig i alverdens aflæggere.

  Det bliver spændende at se, hvad det er.

  Og så er det godt du "reklamerer" lidt for gruppen!

  SvarSlet
 7. Det er så vidunderligt at blive overrasket med noget spændende i sin have - så sødt du straks vil give dem til andre entusiaster:-))

  SvarSlet
 8. Ja - man bliver virkelig inspireret herinde i blogland til at have/lave smålinger-stiklinger-priklinger-frølinger. Det er facinerende hvor gavmild naturen er når vi giver den lov :o)

  SvarSlet
 9. Lærkesporer kender jeg ikke noget til, men jeg ved i hvert fald hvordan julerosebabyer ser ud, for dem har jeg også rigtig mange af :o)
  Jeg har ikke fået taget mig sammen til at putte dem i potter endnu, men det må jeg vist hellere :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
 10. Jeg har hørt at små juleroser skal vinter opbevares, hvis de pottes! Tror det er rigtigt, for jeg har haft den grumme oplevelse at min selv såede 'nyserod' jeg havde pottet op, frøs væk om vinteren. De stod ude!

  For nogle dage siden gravede jeg også en klump selv såede juleroser op. Men ak - jeg glemte alt om dem og da jeg fik øje på dem var de en bunke udtørrede pinde :O(

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Nyt med genbrug

Nyt bed med genbrugsplanter har set dagens lys! Et mindre, men problematisk område blev udset til at blive et fint lille nyt bed. Selvsåede planter fra haven og plantegaver blev plantet i beddet

En par clematis' er plantet på et rionet for at skærme af mod kompostbeholderne. Men foran rionettet findes et mindre charmerende stykke, som er vældig synligt, når havehuset rundes. Tanken var at der skulle være græs, men området ligger i skygge fra stakittet, så græsset har meget ringe vilkår. 

Området går vi dagligt igennem, når vi skal hente æg og fodre hønsedamerne, så derfor er stykket blevet "en torn i øjet" og det blev besluttet, at stykket skulle blive et bed stedet. 
En hosta, som jeg fik af en kollega sidste efterår, blev plantet i hjørnet. Små søde primula, som jeg fik af en venindes mor forleden, blev delt og plantet i tre grupper. Flere planter har sået sig selv i haven og jeg var rundt at samle lidt ind; jakobsstige, blåaks og sibirisk portulak. Alle blev plantet …

Næsten færdig

Urtehaven er næsten færdig! Arbejdet har skredet rigtig fint fremad i weekenden. Bedkanter er sat, der er efterfyldt med jord i bedene, fiberdug er lagt og småsten er kørt på. Vi er næsten færdige med urtehavens bede. Kun den sidste finish mangler. 

Vi har haft travlt og været effektive lørdag og søndag og foreløbig ser det godt ud. Når jeg så lige får klippet fiberdugen til - tror så tror jeg, at jeg bliver ovenud tilfreds med resultatet.


Lørdag middag startede vi med trækanter på bedene i kanten på de tre af siderne i urtehaven. Stierne mellem bedene var jord og fremspiret ukrudt havde haft gode forhold. Jorden i de seks højbede, som blev færdige i efteråret, var faldet sammen og trængte til opfyldning.


Alle bede er efterfyldt med jord fra genbrugspladsen - fire trailerfulde blev kørt på i alt. Samtidig blev de sidste kartofler sat og de øvrige bede ordnet. Alle kanter er sat og jord er fyldt på derefter.

Fiberdug er lagt i alle gange og småsten er lagt ud på stierne. Inden vi gik…

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)