Gå videre til hovedindholdet

Smålinger

Jeg er medlem af Staudegruppen på Facebook. Og her er der en tråd, som er startet d. 3. maj med et foto af et par små planter, med et spørgsmål om, hvad er det. I dag fik jeg kigget nærmere på fotoet. Og så kan det da nok være, at fruen kom i haven i en vis fart - jeg måtte se til de smålinger, som jeg IKKE har luget væk.

Når jeg har luget bedet, så har jeg lade disse kimplanter stå. I starten kunne det sagtens have snydt mig til at tænke ukrudt, men et og andet sagde mig, at det kunne være 'guld'.


Jeg blev så glad, da jeg så dem igen, for de lignede de smålinger, der var spurgt til på FB og som var identificeret som julerose-babyer. Jeg har stinkende nyserod i forhavebedet, som er selvsåede. Så jeg er nu helt sikker på, at det er smålinger fra den. Og der er rigtig mange smålinger, så hvis jeg passer godt på dem, så er der masser at give væk af på et tidspunkt. 


Disse smålinger har jeg også skånet i min luge-iver. Jeg har dog hele tiden været overbevist om, at det var selvsåede lærkesporer. Og her er der også rigtig mange smålinger.

Jeg håber, jeg får held med at plante dem i potter. For lærkespore er en sprød plante, som ikke er helt nem at plante om. Jeg vil i hvert fald prøve, for jeg har indtryk af, at der er et par bloggere, som godt kunne tænke sig at få fingrene i sådan én.

Kommentarer

 1. De bekostningsfrie glæder er nu skønne ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret og tænk sig at have i sådan et overtal, at man kan give væk igen helt bekostningsfrit :-)

   Slet
 2. Hej Susanne
  Jeg er helt sikker på, at du har ret, og jeg kan godt forstå, at du glæder dig over både juleroser og lærkesporer.
  Mht. lærkesporer, så er det min erfaring, at man godt kan flytte dem i jordklumper af en pæn størrelse, selvom de ikke er større end dine. Men så snart de har en lille rodknold, så plejer de altså ikke at tage skade af at blive flyttet. Når jeg har flyttet mine, så er de sjældent pæne mere i samme sæson (de klasker helt sammen), men de plejer at vokse fint fra knolden næste år.
  VH Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Skønt at du er enig med mig i, at det er juleroser og lærkespore :-)
   Jeg tror, at jeg skal have lærkesporerne flyttet inden alt for længe idet de står i et område, hvor der er granitskærver, så kan ikke grave store klumper jord med. måske jeg skulle prøve at potte nogle af dem op nu og vente med andre. Så er der forhåbentligt nogle af dem, som klarer det :-)

   Slet
 3. Hej Susanne. Sikke mange fine smålinger. Det lader til, at de godt kan pottes op. Der kan jo blive rigtig mange planter! Hvad farve er lærkespore?

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er grobund for rigtig mange små planter :-)
   Lærkesporen er den helt almindelige gule.

   Slet
 4. Ja juleroser laver mange smålinger. Der har været en del skriveri om det på min blog for ca 1½ måned siden. Jeg har plantet mange af mine i urtepotter, og jeg har lavet en klokkehøj med mange af dem. Der er stadig rigtig mange tilbage i bedet :o)

  SvarSlet
 5. Nej hvor mange fine smålinger du har der!! Nu må jeg da på jagt i bedene, så jeg ikke bare får luget det hele væk.
  Lærkespore har vel små løg? Det har mine ihvertfald, så de skulle være nemme at formere...

  SvarSlet
 6. JA, det er herligt at "kunne" selv. Det glæder jeg mig sådan til. At min have bliver leveringsdygtig i alverdens aflæggere.

  Det bliver spændende at se, hvad det er.

  Og så er det godt du "reklamerer" lidt for gruppen!

  SvarSlet
 7. Det er så vidunderligt at blive overrasket med noget spændende i sin have - så sødt du straks vil give dem til andre entusiaster:-))

  SvarSlet
 8. Ja - man bliver virkelig inspireret herinde i blogland til at have/lave smålinger-stiklinger-priklinger-frølinger. Det er facinerende hvor gavmild naturen er når vi giver den lov :o)

  SvarSlet
 9. Lærkesporer kender jeg ikke noget til, men jeg ved i hvert fald hvordan julerosebabyer ser ud, for dem har jeg også rigtig mange af :o)
  Jeg har ikke fået taget mig sammen til at putte dem i potter endnu, men det må jeg vist hellere :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
 10. Jeg har hørt at små juleroser skal vinter opbevares, hvis de pottes! Tror det er rigtigt, for jeg har haft den grumme oplevelse at min selv såede 'nyserod' jeg havde pottet op, frøs væk om vinteren. De stod ude!

  For nogle dage siden gravede jeg også en klump selv såede juleroser op. Men ak - jeg glemte alt om dem og da jeg fik øje på dem var de en bunke udtørrede pinde :O(

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Havestuen

Resultatet af havehusets forvandling blev aldrig vist! For et par år siden blev havehuset piftet op, men resultatet blev aldrig vist her på bloggen - kun før billeder blev vist. Det vil jeg råde bod på nu 

For to år siden, da sønnike blev konfirmeret, besluttede jeg at havehuset skulle ryddes og piftes op, så det var muligt for gæsterne at sidde der og få sig en kop eftermiddagskaffe - og selvfølgelig, så vi selv kunne bruge den efterfølgende. Det var noget af et arbejde og du kan se her og her, hvad udgangspunktet var.


Havehuset var blevet brugt til opbevaring af blandt andet gamle møbler, fortrinsvis arvestykker, som jeg ikke lænede at smide ud grundet affektionsværdi. Vores tidligere bolig var en gammel firlænget gård, hvor gamle møbler passede rigtigt fint i miljøet, men i vores nuværende bolig passer de ikke.

Derfor blev det besluttet, at havehuset skulle indrettes i den romantiske stil således at nogle af de gamle møbler kunne passe ind der. Det hvide bor på ovenstående billed…

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.