Gå videre til hovedindholdet

Basale krydderurter

Hvis du skulle nævne de tre vigtigste krydderurter til dit køkken, så er der sikkert forskellige bud. Men mon ikke, at tre af de mest nævnte til det danske køkken må blive persille, purløg og dild - det tror jeg. 

Og det er da også de tre krydderurter, som jeg har prioriteret at få sat i jorden trods det, at højbedene til krydderurter endnu ikke er færdige. 

Bredbladet persille har jeg forspiret indenfor og de er blevet nu blevet sat i den ene ende af det bed, som senere skal tilplantes med bl.a. squash. I det bed hvor løgene titter frem, har jeg sat indkøbte persilleplanter. Jeg fandt dem og purløgsplanter til 15 kr. pr. bakke og så kunne det ikke betale sig at så selv. Slet ikke når det tager et stykke tid, før planter er lige så store som disse. Og der vil gå en rum tid mere før end det kan plukkes. 


Derudover har jeg plantet noget af persillen i en krukke, som skal stå på terrassen. Ud over persille så er der plantet purløg - også købt i dag. Og i den sidste krukke har jeg sået dild. 

Når krukkerne med de tre krydderurter står på terrassen, så er det nemt lige at tage lidt, når grillen er i brug og der er behov for til smagssætter til maden.

Inden krukkerne blev taget i brug, så fik de lige en gang sort udendørs spraymaling - vupti, så har jeg ensfarvede sorte krukker, som ser næsten nye ud :-)

Kommentarer

 1. Det ser godt ud. Men hvad med løvstikke? Jeg havde aldrig selv brugt den køkkenet, før jeg fik den i haven. Nu kan jeg slet ikke undvære den.
  VH Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret, løvstikken er også en af de basale og den har jeg fået hele tre af efter jeg har flyttet den i potter. Vi bruger den ikke så meget, men holder meget af at koge en stil med i vandet ved de nye kartofler. Men det er helt sikkert én som man ikke kan undvære i krydderurtesamlingen :)

   Men det er én af de krydderurter, som jeg venter med at plante i det kommende højbed - synes den skal have lov at blive plantet på det blivende sted med det samme :-)

   Slet
 2. Hej Susanne.Dejligt med krydderurter i haven.Løvstikke ville
  jeg heller ikke undvære.har en dejlig stor en.
  Klipper den ned et par gange i løbet af sæsonen.
  Har 10 forskellige krydderurter,og bruger dem meget.
  V/H Jette (mit lille gods)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var et godt tip, at klippe den ned et par gange i løbet af sæsonen. Synes nemlig, at bladene bliver lidt grove hen på sæsonen.
   Jeg har også mange forskellige og elsker dem alle også selvom det ikke er alle der bliver brugt i madlavningen. Men synes de er så skønne at have - bare det at gnide dem mellem fingrene, når man går forbi er en oplevelse :-)

   Slet
 3. enig med valg af krydderurter, og dertil oregano og timian :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Oregano og timian er også et must :-)

   Slet
 4. Krydderurter i haven er uundværlige. Jeg bruger også en del timian og basilikum.

  Smart at spraymale krukkerne - de er blevet rigtigt flotte.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja også basilikum.
   Krukkerne får bare en lille opfriskende spray hvert forår og så er de så gode som nye - meget billigere end at udskifte hele krukkesortimentet :-)

   Slet
 5. Hej Susanne. Sikke meget du har gang i, flytning af hindbær og krudderurter i stor stil. Samt nymalede krukker. Det er rigtig spændende at følge med i. Smart at købe krydderurterne som stiklinger, så bliver det nok en dejlig lang sæson!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der skal se noget for der er masser at tage fat i. Dejligt, at du har lyst til at følge med :-)

   Slet
 6. Krukkerne ser fine ud. Der er da rigtig gang i det hos dig.
  Jeg skal da hvis også prøve med persille i krukke.
  Ha` en god dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, foråret er jo traditionen tro en rigtig travl tid :-)
   God fornøjelse med persillen - jeg håber ihvertfald, at de vil fylde krukken godt og blive rigtig frodige :)

   Slet
 7. Det er i de 3 krydderurter som jeg er vokset op med i barndommen og de er dejlige og uundværlige alle 3:)

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …