Gå videre til hovedindholdet

To rammer på plads

Det meste af dagen er brugt på forberedelse til den kommende freelance undervisning. Men hen på eftermiddagen blev fristelsen for stor, da haven lokkede med solskin og nær vindstille.

De sortmalede brædder ventede på at blive savet op og flikket sammen til rammer til urtehaven. Og med en kapgeringssav og et par hjælpere, så gik det glat. Sønnike førte skruemaskinen, mens vi to gamle holdt det hele sammen.


Det blev til to rammer i dag og de er nu løseligt sat rundt om de gravede bede. Det har krævet en del tankevirksomhed at få geometrien og systematikken til at gå op på dette skæve stykke, men nu tror jeg, at ligningen er gået op.


Det gav et helt andet udseende, at få rammerne på og nu begynder det at ligne noget. Men jeg kan også se, at der faktisk skal køres en del jord i rammerne, for at jorden kommer op i nogenlunde højde med rammernes overkant. Jeg håber, at der endnu er jord tilbage på genbrugspladsen, for så skal der køres noget på i den kommende weekend.

Kommentarer

  1. Hvor er det godt, nu hvor i rigtigt kan begynde at se frugten af alle jeres anstrengelser :-)
    Der kan være frygtelig meget jord i sådanne bede. Pas på, at jorden ikke bliver for stærk, hvis det er ren kompost i kan hente på genbrugspladsen.
    En anden lettere om end lidt dyrere løsning kunne være at bestille en vognmand til at komme med noget godt muld. Hvis en lastvogn kan køre hen foran stakittet, vil det være let for dem, at grabbe noget jord over i jeres bede. Husk i så fald, at løsnet jord fylder lidt mere, end det gør, når det lige har sat sig lidt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, kan pudselig se, hvor meget jord der mangler, så det er vist meget, vi skal have kørt til. Vi kan desværre ikke få en lastbil eller andet køretøj bag stakittet, da det er op til sti. Det ville have været en rigtig nem og hurtig løsning.
      Og ja jeg er klar over, at vi skal passe på, at jorden ikke bliver for kraftig med ren kompost fra genbrugspladsen. Jeg har planer om, at vende komposten med jorden, som jeg har gravet og håber på, at det så går an.

      Slet
  2. Hold da op.... det ser godt ud!!!

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak - synes også, at det tyder godt :-)

      Slet
  3. Hvor ser det bare godt ud, sikke en forandring allerede. Og en stolt lille hjælper, kan jeg forestille mig :-)
    Jeg kan godt huske da vi fyldte vores højbede op, man kan blive ved og ved med at fylde i dem, puha. Hvis det er ren kompost på jeres genbrugsplads, kan du måske blande det med de billige plantesække man kan få lige nu til en 10-20 kr.
    Skal du stadig have græs med bedene, eller anden belægning?

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg læste lige din kommentar for sønnike og han var enig med dig i, at han er stolt af arbejdet :-)
      Det var da en god idé med de billige plantesække - vi får ikke reklamer, så mon du lige ved, hvor det er, man kan købe dem så bilige?
      Nej igen græs - plæneklipperen kan ikke komme mellem bedene. Istedet har jeg planer om småsten, men har ikke helt bestemt hvilken slags endnu. Og under skal der selvfølgelig lægges fiberdug, så ukrudtet ikke gror.

      Slet
  4. Dejligt med en hjælpsom søn. Jeg er selv i gang med højbede, men har noget mindre plads, så det bliver i pallerammer. Hvad skal du have i de bede??

    Ha' en dejlig aften:-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg nyder det rigtig meget, når vi kan være sammen om at lave en praktisk opgave :-)
      Jeg skal have alle mulige grøntsager ex. ærter, kartofler, valske bønner, løg, rødbeder osv. Og så håber jeg på, at jeg kan få det hele blandet med lidt blomster ex. tagetes og amarant. Jeg har lavet et indlæg tidligere med et skema med de grøntsager, som jeg har købt frø til, så der kan du måske blive inspireret.

      Slet
  5. Det er et stort arbejde I har lavet, men hvor bliver det flot. Mon ikke I kan få billige plantesække i jem og fix?

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak - er indtil videre også ganske godt tilfreds :-) Det kan være, jeg skal prøvet at finde jem og fix' internet avis - tak for tippet :-)

      Slet
  6. Det ser rigtig godt ud.

    Jeg får heller ikke tilbudsaviser, men bruger i stedet siden ´tilbudsugen.dk´. Men du skal ikke købe produktet park, det har jeg prøvet.

    God søndag.

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak :-) Den side må jeg ind og se på, så kan det være, at jeg kan finde noget billigt, men godt jord - tak for tippet :-)

      Slet
  7. Hvor liver det flot med jeres højbede, godt arbejde ;o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak, ja Jeg synes det tyder godt :-)

      Slet
  8. Det ser da bare godt ud, men de sorte kanter - og super sej hjælper, du har haft med :-)
    Jeg kan også huske, hvordan jeg kunne blive ved og ved og ved med at fylde jord i mine højbede, da jeg lavede dem sidste forår, og når det så havde regnet og sat sig lidt, kunnne jeg fylde mere på igen :-)
    Jeg valgte netop en løsning med kompost fra genbrugspladsen og billige plantesække (de billigste jeg kunne finde, vist nok fra Jem og Fix eller måske Silvan). Jeg tror ikke kvaliteten af jorden i plantesække spiller nogen afgørende rolle, når der bliver blandet kompost-jord i, og min blanding (knapt 1/3 genbrugs-kompost) har fungeret helt fint :-)
    Knus Signe

    SvarSlet
    Svar
    1. Uha, jeg fortryder næsten helt at jeg har lavet beddene to brædder høje, når I alle skriver, at I også har prøvet at fylde og fylde ...... og fylde jord i. Jeg må helt sikkert lige have læst tilbudsaviserne igennem. Tror du har helt ret i det med plantesækkenes jord kvalitet er underordnet, når det blandes med kompost.

      Slet
  9. Hold da snart helt sommerferie :O)....der sker bare noget hos dig hele tiden. Flotte 'højbede'. Det er så praktisk når ens planter kommer i en ramme.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, jeg elsker projekter ;-) Mange tak - glæder mig til at se alle planterne i ramme og med farver på :-)

      Slet
  10. Dejligt med hjælp fra familien. Det giver lige et helt andet flot billed at få rammerne på. Bliver godt at få det færdigt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er rigtig dejligt, når man kan være sammen om det :-) Og ja, det bliver helt anderledes med rammerne.
      Det bliver rigtig godt at få det færdigt og håber, at det rykker godt i den kommende weekend

      Slet
  11. Det er rigtig flot med højbedene. Og når de først er fulde af planter ser det endnu bedre ud.

    Da vi lavede vores for nogle år siden købte vi en trailerfuld champost og blandede i det øverste lag.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg håber, at det kommer til at se godt ud når der kommer urter og blomster i bedene - det glæder jeg mig til at se :-)
      Det lyder godt med champost - det skulle være rigtigt godt :)

      Slet
  12. Hvor er det blevet flot, men ja uha hvor går der meget jord til. Jeg går og venter på at Jem & Fix får plantesække til 4,75 sidste år købte vi 100 sække som vi blandede med kompostjorden.

    Kh. Anne-Mette (som ville ønske at hendes "hjælper" var lidt mere ivrig)

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak :-) 100 sække lyder af meget, men det er det vist ikke, hvis disse bede skal fyldes. Og de skulle jo helst komme på bud nu, så jeg kan få urterne i jorden :-)
      Min hjælper skal have det i små portioner, men så går det som oftest også fint :)

      Slet
  13. Skønt med fælles projekter Susanne.....og ungerne elsker jo bare at gå til hånde når vi lader dem :0)

    Knus Dorthe

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, hvis det bliver på deres præmisser så vil de rigtig gerne - skønt :-)

      Slet
  14. Dejligt når man kan få hjælp af stærke børn, brugte også mine igår til mine ( mit) projekt. det bliver da rigtig flot med kanterne på.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er så hyggeligt, at være sammen om de små projekter :-)
      Mange tak - synes også det er fint ud :-)

      Slet
  15. hej Susanne.Dejlig blog du har.Jeg har tilmeldt mig som fast læser.Det bliver en rigtig fin køkkenhave du får.Jeg har en næsten magen til.Også med 2 brædder.
    Kan kun tilslutte mig hvad de andre bloggere har skrevet omkring jorden.Jette (mit lille gods)

    SvarSlet
    Svar
    1. Velkommen til som fast læser :-)
      Så må jeg jo kunne finde lidt inspiration på din blog - hopper straks derover for at kigge efter. Håber at du har gode erfaringer med din :-)

      Slet
  16. Hej Susanne. Aij hvor bliver det flot. Jeg kan rigtig godt lide, at træet er malet sort. Det passer så godt til grønt! Det er vel nok godt at geometrien gik op i en højere enhed. Nogle gange er det en rigtig sjov udfordring at få og se om det lykkes og det synes jeg helt klart, at det har for dig. Jeg glæder mig til at se dem fyldt med urter. Jeg kan se, at du har dine rionet opad plankeværket. Hvad er det nu, du skal plante dér. Under alle omstændigheder bliver det en meget flot baggrund.

    SvarSlet
    Svar
    1. ja holder også meget af det sorte. Gad også godt, at stakittet blev sort men med 65 m, så er det en større opgave.
      Ja, det har været noget af en nød at knække den geometri - hvilken side skulle man følge, når der ikke er noget som helst, der har rette linier. Det blev i sidste ende huset som gjorde udfaldet og så står alle de andre tre sider skævt på. Men huset er trods alt det mest bastante ift. stakit og drivhus, så ...
      Jeg har fået gavekort til et par espalierede frugttræer som skal gro op af rionettet :-)

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad