Gå videre til hovedindholdet

Magnolietræet i fuldt udspring

Nu har magnolietræet blomstret et par dage og hvor er det et skønt træ at se på. Det varer så kort, men er rigtig skønt at se på de få dage blomstringen varer.

Sådan ser vi træet, når vi kigger ud af vore stuevinduer :-)


Mange af blomsterne har fået en snert frost og har lidt brune kanter. Men på afstand ses det heldigvis ikke.Jeg har haft svært ved at få et ordenligt billede af de enkelte blomster, idet baggrunden er for lys og blomsten bliver mørk - billedet bliver taget i modlys.

Jeg har igen måttet ty til Tybjerg for at finde løsningen. Jeg tænker, at mange af os har dette problem, fordi vi ofte kommer til at fotograferer i modlys  - blomster og træer lader sig jo ikke lige flytte for at blive fotograferet. Og udfordringen bliver ikke mindre jo længere hen på forår og sommer vi kommer. Derfor denne lille 'brugsanvisning' stærkt inspireret af Tybjerg.

Når vi får mørke blomster på billedet, er det fordi kameraet foretager en automatisk lysmåling på baggrunden, som er lys. Derved bliver blomsten mørk og fremstår som en silhuet. Nedenstående billede er taget uden blitz og blomsten fremtræder mørk.


For at undgå dette kan blitzen anvendes til at udfylde det mørke område = blomsten.

For at kunne bruge denne funktion skal kameraet (igen) indstilles på A. Det gælder ihvertfald for mit Sony- kamera - er det ikke tilfældet på dit kamera, må du finde brugsanvisningen frem. Slå blitzen til på Fill-flash eller Fill-in.

Når du tager billedet bliver blitzen fyret af og udfylder nu de mørke områder.


Billedet herover er taget med Fill-flash og der er tydelig forskel på de to billeder. Her ses blomsten og den er ikke kun en silhuet.

Dette lille trick er meget anvendeligt ved naturfotografering men også ved portrætfotografering i modlys.

Kommentarer

 1. Tak for undervisningen, det er godt at vide :o) Hvor er din magnolia fin, min har også fået brune kanter af frosten, men det er jo flot alligevel.
  Tog lige billeder af det her til aften, de kommer på i morgen, hvis de dur :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har fuldstændig ret i, at den er flot alligevel og på bare et par meters afstand, så er det det hvide, som dominerer. Så pyt, vi nyder den :-)
   Jeg vil glæde mig til at se din magnolie - der findes så mange skønne :)

   Slet
 2. Hej. Jeg siger også tak for undervisningen. jeg vidste ikke, at man kunne bruge blitzen i modlys. Der er jo virkelig forskel på de to billeder. Jeg kan godt forstå, at I nyder udsigten fra stuevinduerne, hold da op, det træ er flot!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg hat tidligere læst om at bruge blitz i solskin, men har aldrig prøvet det. Så dejligt, at man kan lære nyt og finde ud af, at det kan bruges i praksis :-)
   Det er rigtig flot at se på indefra og blikket glider tit derud :)

   Slet
 3. Smukt træ, det er det virkelig :) Tak for endnu et godt foto-tips. Det er godt med alle disse forskellige kompetencer her i Blogland :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er et rigtig smukt træ :)
   Ja, det er herligt, at vi kan noget hver især, som vi gerne giver fra os. Det er helt fantastisk her i Havebloglandia :-)

   Slet
 4. Det var dejligt med lidt foto-undervisning. Det må jeg ud og prøve af i morgen.

  Magnolien er helt vidunderlig. Jeg vil så gerne have sådan et træ, men min have er endnu for åben/forblæst til at det bliver godt, så jeg beundrer de andres magnolier :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. God fornøjelse med afprøvningen - håber du finder et godt motiv at prøve det af på :-)
   Ja, blomstringen vil sikkert vare endnu kortere, hvis en magnolie står i et forblæst område. Men mon ikke, du med tiden kan få dig en lille én af slagsen klemt ind i et område med mere læ, så du får din egen at 'beundre'?

   Slet
 5. Tusind tak for tippet med blitzen. Det skal jeg ihvertfald også prøve. Jeg har også bokset rundt de sidste dage for at få gode billeder af min japanske kirsebær, og mange af dem er også mørke.
  Hvor er din magnolie skøn. Blomsterne er så elegante og fjerlette at se på. Og pyt med de brune kanter, så længe blomsterne klarede frisag af frosten. Vores genbos træ, mit lånetræ, mistede hele første flor, men efter et par uger sprange en hel portion nye blomster ud, det har jeg aldrig oplevet før. Det er næsten afblomstret nu, så det må være en tidligere sort end dit.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er skønt at finde en løsning på et problem, som irriterer én. Dejligt at du kan bruge det og glæder mig til at se et par billeder med teknikken :-)
   Utroligt, at di lånetræ kom med en ny portion blomster - det troede jeg heller ikke kunne lade sig gøre.

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…