Gå videre til hovedindholdet

Et jordbærbed blev til

Vel hjemkommet fra arbejde gik jeg i gang med jordbærbedet, for det er vist ved at være på tide, at jordbærplanterne kommer i jorden, hvis vi skal nå bare at få en lille jordbærhøst i år. Det optimale havde været at plante jordbærrene i efteråret, da jeg fik planterne, men da var beddet ikke klart. Derfor er jeg også meget spændt på, om de i det hele taget når at give en lille men fornuftig høst, nu de først er plantet nu.


Disse planter er taget som udløbere fra mine forældres jordbær og sat i en flamingokasse i efteråret. Da jeg tog planterne op af kassen havde de dannet et stort og flot rodnet.

Vi er ikke helt sikre på, hvilken sort jordbær det er. Min mor fortalte, at de havde to forskellige nye sorter at vælge mellem, hvoraf den ene var Polka. Skulle det nu være Polka, så gør det absolut intet, vor det var vores foretrukne bær at købe hos vejboderne sidste år.


Kanten til beddet blev snedkeret, men kun med ét brædt i højden. Bedene mod stakitterne og drivhuset skal kun være ét brædt højt - så er der heldigvis ikke så meget jord at slæbe til beddet.

Foreløbigt er der plantet 21 jordbærplanter i beddet. Beddet kunne ikke blive helt færdigt, idet jeg ikke har fået flyttet høstanemonerne endnu. Så hen mod kameraet skal beddet forlænges med endnu 240 cm, hvilket giver ca. 10 planter mere. Mon ikke 30 planter i alt kan give et hæderligt udbytte til en skål jordbær i ny og næ.

Jeg har været meget i tvivl om, hvor tæt jordbærplanterne skulle stå, men kom frem til, at 25-30 cm var optimalt. Jeg valgte at plante dem med 25 cm afstand. Så håber jeg der kan komme tilstrækkeligt med luftcirkulation omkring dem og at risikoen jordbærskimmel derfor er minimal.


Mellem jordbærrene og på begge sider af rækken har jeg plantet hvidløg. Hvidløggene vil i år kun vokse sig større og når ikke at danne fed. Men pyt med feddene - sådan et nyhøstet, et-feds hvidløg vil jeg glæde mig til at smage i forskellige retter, mums.

Hvidløg er god til at holde spindemider, jordbærmider og snudebiller væk fra jordbærrene - insekterne kan ikke finde jordbærrene idet hvidløgsduften overdøver jordbærduften. Desuden er hvidløg antiseptisk og hjælper derfor mod gråskimmel.

Desværre kan hvidløg kun dyrkes i bedet i år, idet hvidløg skal indgå i et sædskifte. Hvis der dyrkes hvidløg samme sted, så er der risiko for porrerust og for at høsten ødelægges. Men mon ikke jordbærplanterne er blevet så store til næste år, at de dækker det meste af det 35 cm brede bed.

Så "mangler" jeg bare at finde et par espaliere frugttræer til en fornuftig pris til at plante i bedet!

Kommentarer

  1. Jeg kan godt forstå at det var en lettelse, at bedene ikke var så høje. Sådanne hævede bede føles som at fylde bundløse huller :-D
    Jeg aynes at det lyser som den rigtige afstand, men jeg kan desværre ikke huske om mine gav noget det første år. Solsorten slår mig altid på stregen med mine bær :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, der skal godt nok meget jord i et hævet bed, så var glad for et brædt mindre :-)
      Læste om solsortene, at de elsker jordbær, men at de ikke ved, at de stjæler - så måske man skal være kreativ og lave nogle sjove fugleskræmsler til den tid. Net er utvivlsom det bedste, men solsortene bliver nemt fanget i det, så måske fugleskræmsler er bedre. Og sjovere at lave ;-)

      Slet
  2. I skal nok få jordbær i år. Synes de gror så hurtigt.. Hvad skal I egentlig have på gangene ? Kan ikke lige huske om du har skrevet noget om det :)
    Det ser rigtig godt ud med det hele !!

    SvarSlet
    Svar
    1. Lyder dejligt, hvis vi får nogle bær i år.
      Jeg regner med, at vi skal have nogle sten af en slags dog ikke granitskærver. Og stenmel duer heller ikke, da vi har trægulve indenfor (det slider gulvet for meget, hvis vi kommer til at slæbe noget med ind).

      Slet
  3. det ser da godt ud, mon ikke det giver nogle gode jordbær til sommer ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak. Jeg håber, at det giver søde dejlig jordbær til sommer - hvis vejret vil :-)

      Slet
  4. Det ser rigtigt godt ud og spændende med jordbærrene. Jeg har selv plantet jordbær her i foråret - sorten hedder Lambada.

    Kh. Marlene

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak. Lambada (ordet og dets associationer) lyder som et dejligt jordbær :-)

      Slet
  5. ....og wupti wupti her hos dig også Susanne - det sker da virkelig noget og havehjælp er altid kærkommen :0) Jeg er sikker på at du nok skal få jordbær til skålen allerede i år.......og mums - det er næsten ikke til at vente vel ????

    knus Dorthe

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja heldigvis skrider det godt fremad :-) Så vil jeg slå koldt vand i blodet og glæde mig til jordbær allerede i år, men du har ret - det må gerne være snart :)

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på.  Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola. Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen. På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.