Gå videre til hovedindholdet

Et jordbærbed blev til

Vel hjemkommet fra arbejde gik jeg i gang med jordbærbedet, for det er vist ved at være på tide, at jordbærplanterne kommer i jorden, hvis vi skal nå bare at få en lille jordbærhøst i år. Det optimale havde været at plante jordbærrene i efteråret, da jeg fik planterne, men da var beddet ikke klart. Derfor er jeg også meget spændt på, om de i det hele taget når at give en lille men fornuftig høst, nu de først er plantet nu.


Disse planter er taget som udløbere fra mine forældres jordbær og sat i en flamingokasse i efteråret. Da jeg tog planterne op af kassen havde de dannet et stort og flot rodnet.

Vi er ikke helt sikre på, hvilken sort jordbær det er. Min mor fortalte, at de havde to forskellige nye sorter at vælge mellem, hvoraf den ene var Polka. Skulle det nu være Polka, så gør det absolut intet, vor det var vores foretrukne bær at købe hos vejboderne sidste år.


Kanten til beddet blev snedkeret, men kun med ét brædt i højden. Bedene mod stakitterne og drivhuset skal kun være ét brædt højt - så er der heldigvis ikke så meget jord at slæbe til beddet.

Foreløbigt er der plantet 21 jordbærplanter i beddet. Beddet kunne ikke blive helt færdigt, idet jeg ikke har fået flyttet høstanemonerne endnu. Så hen mod kameraet skal beddet forlænges med endnu 240 cm, hvilket giver ca. 10 planter mere. Mon ikke 30 planter i alt kan give et hæderligt udbytte til en skål jordbær i ny og næ.

Jeg har været meget i tvivl om, hvor tæt jordbærplanterne skulle stå, men kom frem til, at 25-30 cm var optimalt. Jeg valgte at plante dem med 25 cm afstand. Så håber jeg der kan komme tilstrækkeligt med luftcirkulation omkring dem og at risikoen jordbærskimmel derfor er minimal.


Mellem jordbærrene og på begge sider af rækken har jeg plantet hvidløg. Hvidløggene vil i år kun vokse sig større og når ikke at danne fed. Men pyt med feddene - sådan et nyhøstet, et-feds hvidløg vil jeg glæde mig til at smage i forskellige retter, mums.

Hvidløg er god til at holde spindemider, jordbærmider og snudebiller væk fra jordbærrene - insekterne kan ikke finde jordbærrene idet hvidløgsduften overdøver jordbærduften. Desuden er hvidløg antiseptisk og hjælper derfor mod gråskimmel.

Desværre kan hvidløg kun dyrkes i bedet i år, idet hvidløg skal indgå i et sædskifte. Hvis der dyrkes hvidløg samme sted, så er der risiko for porrerust og for at høsten ødelægges. Men mon ikke jordbærplanterne er blevet så store til næste år, at de dækker det meste af det 35 cm brede bed.

Så "mangler" jeg bare at finde et par espaliere frugttræer til en fornuftig pris til at plante i bedet!

Kommentarer

 1. Jeg kan godt forstå at det var en lettelse, at bedene ikke var så høje. Sådanne hævede bede føles som at fylde bundløse huller :-D
  Jeg aynes at det lyser som den rigtige afstand, men jeg kan desværre ikke huske om mine gav noget det første år. Solsorten slår mig altid på stregen med mine bær :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der skal godt nok meget jord i et hævet bed, så var glad for et brædt mindre :-)
   Læste om solsortene, at de elsker jordbær, men at de ikke ved, at de stjæler - så måske man skal være kreativ og lave nogle sjove fugleskræmsler til den tid. Net er utvivlsom det bedste, men solsortene bliver nemt fanget i det, så måske fugleskræmsler er bedre. Og sjovere at lave ;-)

   Slet
 2. I skal nok få jordbær i år. Synes de gror så hurtigt.. Hvad skal I egentlig have på gangene ? Kan ikke lige huske om du har skrevet noget om det :)
  Det ser rigtig godt ud med det hele !!

  SvarSlet
  Svar
  1. Lyder dejligt, hvis vi får nogle bær i år.
   Jeg regner med, at vi skal have nogle sten af en slags dog ikke granitskærver. Og stenmel duer heller ikke, da vi har trægulve indenfor (det slider gulvet for meget, hvis vi kommer til at slæbe noget med ind).

   Slet
 3. det ser da godt ud, mon ikke det giver nogle gode jordbær til sommer ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak. Jeg håber, at det giver søde dejlig jordbær til sommer - hvis vejret vil :-)

   Slet
 4. Det ser rigtigt godt ud og spændende med jordbærrene. Jeg har selv plantet jordbær her i foråret - sorten hedder Lambada.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak. Lambada (ordet og dets associationer) lyder som et dejligt jordbær :-)

   Slet
 5. ....og wupti wupti her hos dig også Susanne - det sker da virkelig noget og havehjælp er altid kærkommen :0) Jeg er sikker på at du nok skal få jordbær til skålen allerede i år.......og mums - det er næsten ikke til at vente vel ????

  knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja heldigvis skrider det godt fremad :-) Så vil jeg slå koldt vand i blodet og glæde mig til jordbær allerede i år, men du har ret - det må gerne være snart :)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Det var så præriebedet

Eftermiddagens projekt har været tilplantning af præriebedet. Poul Pedersen fra Overdam Planteskole har hjulpet mig med at lave en plan over bedet samt en beregning af, hvor mange planter jeg havde behov for.

Det er første gang ever, at jeg køber planter til et helt bed på én gang, så det har været rigtig dejligt, at han ville hjælpe mig med at lave en plan og få overblikket. Men samtidig er det også lidt overvældende, at købe 54 planter på én gang på trods af, at det er fødselsdagspenge, som jeg har sparet sammen i nogle år.
Bedet er ikke helt så kantet, som skitseret på tegningen - ca. 6 x 4 x 3 m - men det er jo også kun et forslag at gå ud fra. En rigtig brugbar én af slagsen.

Men da det er første gang, at jeg skulle tilplante så stort et bed, måtte jeg have bambuspindende frem for at afmærke målene. Det gav mig et godt overblik, men planteplanen blev ikke helt holdt alligevel.

I bedet har jeg plantet;
1 = 3 rishirse (Panicum virgatum 'Northwind')
2 = 11 purpursolhat (7 E…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…