Gå videre til hovedindholdet

Et jordbærbed blev til

Vel hjemkommet fra arbejde gik jeg i gang med jordbærbedet, for det er vist ved at være på tide, at jordbærplanterne kommer i jorden, hvis vi skal nå bare at få en lille jordbærhøst i år. Det optimale havde været at plante jordbærrene i efteråret, da jeg fik planterne, men da var beddet ikke klart. Derfor er jeg også meget spændt på, om de i det hele taget når at give en lille men fornuftig høst, nu de først er plantet nu.


Disse planter er taget som udløbere fra mine forældres jordbær og sat i en flamingokasse i efteråret. Da jeg tog planterne op af kassen havde de dannet et stort og flot rodnet.

Vi er ikke helt sikre på, hvilken sort jordbær det er. Min mor fortalte, at de havde to forskellige nye sorter at vælge mellem, hvoraf den ene var Polka. Skulle det nu være Polka, så gør det absolut intet, vor det var vores foretrukne bær at købe hos vejboderne sidste år.


Kanten til beddet blev snedkeret, men kun med ét brædt i højden. Bedene mod stakitterne og drivhuset skal kun være ét brædt højt - så er der heldigvis ikke så meget jord at slæbe til beddet.

Foreløbigt er der plantet 21 jordbærplanter i beddet. Beddet kunne ikke blive helt færdigt, idet jeg ikke har fået flyttet høstanemonerne endnu. Så hen mod kameraet skal beddet forlænges med endnu 240 cm, hvilket giver ca. 10 planter mere. Mon ikke 30 planter i alt kan give et hæderligt udbytte til en skål jordbær i ny og næ.

Jeg har været meget i tvivl om, hvor tæt jordbærplanterne skulle stå, men kom frem til, at 25-30 cm var optimalt. Jeg valgte at plante dem med 25 cm afstand. Så håber jeg der kan komme tilstrækkeligt med luftcirkulation omkring dem og at risikoen jordbærskimmel derfor er minimal.


Mellem jordbærrene og på begge sider af rækken har jeg plantet hvidløg. Hvidløggene vil i år kun vokse sig større og når ikke at danne fed. Men pyt med feddene - sådan et nyhøstet, et-feds hvidløg vil jeg glæde mig til at smage i forskellige retter, mums.

Hvidløg er god til at holde spindemider, jordbærmider og snudebiller væk fra jordbærrene - insekterne kan ikke finde jordbærrene idet hvidløgsduften overdøver jordbærduften. Desuden er hvidløg antiseptisk og hjælper derfor mod gråskimmel.

Desværre kan hvidløg kun dyrkes i bedet i år, idet hvidløg skal indgå i et sædskifte. Hvis der dyrkes hvidløg samme sted, så er der risiko for porrerust og for at høsten ødelægges. Men mon ikke jordbærplanterne er blevet så store til næste år, at de dækker det meste af det 35 cm brede bed.

Så "mangler" jeg bare at finde et par espaliere frugttræer til en fornuftig pris til at plante i bedet!

Kommentarer

 1. Jeg kan godt forstå at det var en lettelse, at bedene ikke var så høje. Sådanne hævede bede føles som at fylde bundløse huller :-D
  Jeg aynes at det lyser som den rigtige afstand, men jeg kan desværre ikke huske om mine gav noget det første år. Solsorten slår mig altid på stregen med mine bær :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, der skal godt nok meget jord i et hævet bed, så var glad for et brædt mindre :-)
   Læste om solsortene, at de elsker jordbær, men at de ikke ved, at de stjæler - så måske man skal være kreativ og lave nogle sjove fugleskræmsler til den tid. Net er utvivlsom det bedste, men solsortene bliver nemt fanget i det, så måske fugleskræmsler er bedre. Og sjovere at lave ;-)

   Slet
 2. I skal nok få jordbær i år. Synes de gror så hurtigt.. Hvad skal I egentlig have på gangene ? Kan ikke lige huske om du har skrevet noget om det :)
  Det ser rigtig godt ud med det hele !!

  SvarSlet
  Svar
  1. Lyder dejligt, hvis vi får nogle bær i år.
   Jeg regner med, at vi skal have nogle sten af en slags dog ikke granitskærver. Og stenmel duer heller ikke, da vi har trægulve indenfor (det slider gulvet for meget, hvis vi kommer til at slæbe noget med ind).

   Slet
 3. det ser da godt ud, mon ikke det giver nogle gode jordbær til sommer ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak. Jeg håber, at det giver søde dejlig jordbær til sommer - hvis vejret vil :-)

   Slet
 4. Det ser rigtigt godt ud og spændende med jordbærrene. Jeg har selv plantet jordbær her i foråret - sorten hedder Lambada.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak. Lambada (ordet og dets associationer) lyder som et dejligt jordbær :-)

   Slet
 5. ....og wupti wupti her hos dig også Susanne - det sker da virkelig noget og havehjælp er altid kærkommen :0) Jeg er sikker på at du nok skal få jordbær til skålen allerede i år.......og mums - det er næsten ikke til at vente vel ????

  knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja heldigvis skrider det godt fremad :-) Så vil jeg slå koldt vand i blodet og glæde mig til jordbær allerede i år, men du har ret - det må gerne være snart :)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…