Gå videre til hovedindholdet

Jordbærbed og rionet

Wauw sikke et skønt forårsvejr det har været - ingen havgus/dis idag, men solskin og blå himmel lige fra morgenstuden. Så det varede ikke længe før end jeg fik forføjet mig ud i haven. Og der har jeg så været stort set hele dagen. Nu sidder jeg så lidt træt af den friske luft og med røde kinder - tror jeg kommer til at sove godt i nat.

Jeg fik taget et ordenligt ryk i haven. Vi fik tre store rionet skåret til og sat op på stakittet. Det ene rionet blev sat op ved urtehaven og er nu klar til, at jeg får et par familie-frugttræer, som espalieres op af det.


Og foran rionettet fik jeg gravet et bed til jordbær og frugttræerne. Beddet er 35 cm bredt, hvilket jeg håber, er bredt nok til jordbærene. Heldigvis valgte jeg også at grave dette bed efter højbedmetoden, for da jeg kom i dybden, så var der masser af rødder, som skulle graves væk eller klippes over. Rødder fra ligusterhækken, som blev fjernet sidste år og som selvfølgelig ikke er gået til endnu.

Projekt urtehave skrider fremad, men jeg nåede ikke på genbrugspladsen efter kompost til bedene (hvis det da kan fåes i Egedal Kommune). Men istedet fik vi fældet en stor tuja - men mere herom senere.


Vil lige vise et billede af de blå og cremegule krokus, hvor den blå kugleprimula foran er ved at vise farve. De bliver så smukke sammen.

Kommentarer

 1. uhhh, jeg kunne også tænke mig et jordbærbed.... men nej, nej, der ER altså ikke plads :-) :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan jeg godt forstå - glæder mig også til at få hjemmedyrkede jordbær :-)
   Har du set "The eatable garden"? I den udsendelse på svensk TV8 viser værtinden, at hun dyrker jordbær rundt omkring i haven og altså ikke i et decideret bed, så måske der kunne blive plads til et par planter alligevel ;-)

   Slet
 2. Ja sikke en dejlig dag i haven ;0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har været en skøn, skøn dag i haven - dem ønsker vi os flere af :-)

   Slet
 3. Meget smuk kugleprimula :-))

  Lyder godt med jordbærbedet. De er næsten ikke til at undvære i haven. Jeg har både den søde corona og den remonterende ostara.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er første år den er i min have, så jeg glæder mig til at se den i fuld udspring :-)
   Det lyder som dejlige jordbær. Jeg kan ikke huske, hvad dem jeg skal plante hedder. Jeg må vist lige forhøre mig hos forældrene, som har været leveringsdygtige :-)

   Slet
 4. Hej Susanne

  Der er kompost på genbrugspladsen i Smørum :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Super, tak for svar :-) Så ved jeg ihvertfald, at jeg kan hente der, hvis de ikke har i Toppevad.

   Slet
 5. Stort arbejde, du har fået lavet i dag, det bliver bare godt. Lækkert med jordbær i haven, vi har desværre ikke plads.

  Dine krokus er meget smukke.

  sovnugodt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skal lige have bagt et par rugbrød - er færdige om én time og så er det bare i seng, for den friske luft har godt nok tappet energi på den gode måde :-)
   I mit svar til Sussi, skrev jeg netop omkring det at have jordbær, som ikke er i faste bede. Måske det var en idé til dig?

   Slet
 6. I går noget til den, men det begynder bestemt også at tage form :-)
  Glæder mig til at se mere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, hvis der skal være en urte have der i år, så skal der gåes til den. Det varer jo ikke længe inden det er tid til at så og der skal jo ordnes meget inden det. Men det er skønt, at kunne se, at det skrider godt fremad.
   Der vil helt sikkert komme mere omkring det :-)

   Slet
 7. Hvor ser det bare godt ud :-) I har da godt nok været effektive i det gode vejr.
  Min engelske veninde har også 'kun' jordbær rundt i haven som bunddække og det høster mange skåle-fulde i sæsonnen. Så det kan sagtens lade sig gøre. Jeg overvejer selv at prøve det på den måde, fordi jeg ikke synes at mit jordbærbed fungerer særligt godt (=jeg vil hellere have blomster i det) og jordbær vil jeg altså ikke undvære.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes, at det er en rigtig god idé i små haver, at sætte jordbær blandt stauder. Hvis du gør alvor af det, så kunne det være spændende, hvis du skrev lidt om det i løbet af sæsonen :-)

   Slet
 8. Hvor skønt Susanne.......de espalierede træer skal nok blive en succes - og så er de super flotte :0)

  Hvis ikke Egedal er leveringsdygtige så kom til Viborg........;0) Der er jo ikke RET langt - jeg giver kaffe/øl/sodavand og vafler på bål *SMILER* - tulipantiden nærmer sig jo ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Var ligef forbi planteskolen og så, at et espaljeret træ med bare én slags frugt er hundedyr. Gad vide hvad et familietræ så koster? Godt jeg snart har fødselsdag, så jeg kan ønske mig det i gave :-)
   Du og tulipantiden hænger sammen nu. Og det lyder skønt med vafler over bål. Vi kommer måske til Viborg i forbindelse med én af heligdagene, så ....

   Slet
 9. Hej Susanne. Jeg blev noget nysgerrig, da jeg læste din overskrift: Rionet og jordbær og tænkte hvordan mon det hænger sammen, men så fik jeg forklaringen, der skal være frugttræer. Jeg synes, det lyder godt. Det bliver flot opad plankeværket. Jeg har lige lavet et espalier til vores pæretræ med rionet, men det var ikke opad plankeværket men ude i det fri sat fast med stolper. Jeg synes, det kom til at se godt ud. Det er en rigtig god ide med jordbær og frugttræer. Det lyder som en god kombination. Held og lykke med det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Thi hi har du aldrig hørt om klatrende jordbærplanter ;-)
   Så godt di indlæg omkring frugttræet - det er også en god idé, at bruge det som en slags rumdeler :-)

   Slet
 10. Håber du har sovet lige så godt som jeg og været lidt mere frisk i dag end jeg kan påstå at have været. Det der nusseri i haven i går var helt sikkert mere end det :-), men skønt er vejret og det er svært ikke bare at køre der ud af :-).

  Det bliver så flot med de espalierede træer!!!

  Ha´en god aften
  Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Næh jeg tror sommertiden gik lidt i sovetiden - har heller ikke været specielt udhvilet. Eller også er det "alderen, som trykker!
   Jeg håber, at det bliver godt. Gad vide om det er muligt selv at espaliere træerne?

   Slet
 11. Uhm et nyt projekt... det er så dejligt at komme igang med noget af alt det man har gået og tænkt på gennem vinteren :O)
  Det blir spændende at se dine espalierede træer med jordbærfødder :o)

  Ha en go aften...

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret - og selvom jeg havde lovet mig selv ikke at gå igang, så kunne jeg ikke få billedet på nethinden væk - et billede som består af bede med urter og blomster og et andet billede af lækkerheden ved at kunne høste fra egne bede og gå direkte i køkkenet med det. Så det måtte altså være i år.
   Jeg håber, at de espalierede træer bliver en fødselsdagsgave, så de snart kan komme i jorden :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.

Nedklipning af katteurt

Katteurten Nepeta faassenii 'Six hills Giants' lever op til sit navn og jeg skal love for, at den er blevet stor - stor og smuk var den, da den stod med alle de smukke blå blomster i fuld flor. Og den har været så velbesøgt af de flittige brumbassser.

En ulempe ved den er dog, at den falder til siden og derved bliver lidt bar i midten. Derfor fylder den ret meget - jeg tror, at én plante har fyldt 1,5x1,5 m. Derfor har den også klemt nogle af de planter, som jeg har sat i bedet. Måske har jeg plantet for tæt, men så er planten for stor.
Så istedet har jeg midlertidigt sat en stump rionet op, så plantestilkene er blevet løftet fra jorden og der er givet plads til andre planter. Dette må blive min fremtidige løsning - dog med rionet hele vejen rundt om planten - da jeg gerne vil beholde katteurten i haven.

Da jeg så, at der var friske grønne skud i midten af planterne, så var jeg kvik med saksen - væk med de horisontale, halv visne og afblomstrede grene. Og tilbage stod friske b…