Gå videre til hovedindholdet

Frølinger, priklinger og kartofler

Når nu vejret ikke vil, som vi vil så er det godt, at der er andre have-relaterede aktiviteter at tage sig. Så jeg har fået jord under neglene - både i overført betydning, men også rent bogstaveligt - ved at rode med frølinger og kartofler.

Kartoflerne, som jeg satte til forspirring først i marts har fået små korte spirer. Jeg har hørt flere, som har sat kartoflerne i bedene og lagt plastik over som beskyttelse. Kartofler kræver en jordtemperatur på omkring de 8° og jeg ikke har lagt hvidt plastik over bedet for at hæve temperaturen. På LandbrugsInfo er det muligt at se, hvor høj jordtemperaturen er i et område. Og der kan jeg se, at jordtemperaturen har i området kun er på 7° og at prognoser siger, at den vil falde med det koldere vejr i disse dage.
 

Istedet så gjorde jeg alvor af min plan om at plante kartoflerne i en mælkekarton, for at give dem et forspring. I høje kartoner plantede jeg kartofler, som ligger dækket med jord og i de lave har jeg sat den ene ende i jorden. Derudover har jeg stadig nogle som ligger til forspirring. Dvs. at jeg faktisk har brugt tre forskellige metoder, så jeg er noget spændt på, hvilken én der falder bedst ud.

Planen var at sætte dem i drivhuset, men da der loves frost, så tror jeg at temperaturen kommer under 8° også der, så istedet er de sat indenfor i et værelse. Håber ikke, at det bliver for varmt for dem der.


Som forberedelse til urtehaven, så fik jeg idag sået to slags tagetes, som skal vokse dels sammen med urterne i højbedene. Den ene tagetes er Harlekin, som jeg vandt i en Give Away, som Line fra Dalgården havde sidste år.

Bredbladet persille blev også sået. På posen stod, at den skulle såes inden 2009 (det er da et par år siden!), så jeg såede rigeligt, hvis nu spireevnen er nedsat.


Sidst men ikke mindst så havde jeg nogle frølinger af stedmødre, som trængte til at blive priklet om. På en anden blog (kan igen ikke huske hvor) stødte jeg på ordet priklinger og det er da et meget rammende ord. Så mine frølinger blev til priklinger. Gad vide hvad de bliver næste gang de skal plantes om - plantlinger?

Kommentarer

  1. Kært barn mange navne, og de passer jo perfekt, det er dejligt at se som det hele gror og trives hos dig ;o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, synes også navnene er rammende. Og når plantlingerne bliver store, så er det jo naturligvis planter :-)

      Slet
  2. Ja, det er nu rart at vi kan rode i jorden indendøre, når foråret lige har stukket halen mellem benene forhåbenligt for en kort periode.
    Spændende med dine kartoffel-projekter :O)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er skønt, at vi kan få styrret vores "have-lyster" på denne måde :-)

      Slet
  3. For Søren da der er rigtig gang i den ... God påske

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har vist aldrig haft gang i så meget tidligere - håber jeg finder plads til det hele, når det skal prikles ud :-)

      Slet
  4. Nej det ser godt ud Susanne. Det bliver spændende at høre, hvordan det kommer til at gå med dine kartoffelforsøg!
    Dejligt nyt ord at smage på: PRIKLINGER. Fint fundet på, og os i blogland ved jo, hvad der menes.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, gad vide om vi kan være med til at få nye ord i en ordbog over det danske sprog :-)

      Slet
  5. Ja dejligt med priklinger også det jeg gjorde i går for det blæste da en hel pelikan så denne weekend har ikke rigtig været en arbejds weekend godt der kommer andre.
    Nu vil jeg tage til arr. i rosen kredsen og lære hvordan ens roser bliver flottere end nogensinde før.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det blæser rigtig meget og det er en kold vind, som går lige i kroppen - ja, vi krydser fingre for, at prognoserne for påsken ændrer sig, så vi kan få lidt fra hånden da.
      Ih det lyder spændende. Gør ikke så meget i roser, men har da et par stykke og vil gerne have flere. Så er der gode oplysninger, så er jeg lutter øre :-) Rigtig god fornøjelse :)

      Slet
  6. Følger spændt med i dine forsøg med kartoflerne. Det bliver sjovt at se hvor det største udbytte kommer.
    God ide at bruge mælkekartoner til at så i- prikker du hul i bunden på dem? For ellers kan det vel nemt gå hen og blive for vådt?..

    SvarSlet
    Svar
    1. Overvejede det meget, da jeg plantede dem, men lavede ikke hul i bunden. Men jeg tror, at jeg vil gøre det, så det netop ikke bliver for vådt. Tror jeg går igang nu, for vejret er jo kun til indendørssysler.

      Slet
  7. Hvor dejligt.
    Jeg overvejer også at smide lidt kartofler i jorden i år - har aldrig prøvet det før.
    Hvad er det for en kartoffel du bruger? Der er så mange at vælge imellem..

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har købt en Folva og den stod som en tidlig kartoffel, men senere har jeg googlet den og på nettet står den som middeltidlig. Jeg ville gerne have en tidlig kartoffel, for jeg synes de allertidligste kartofler er de allerbedste og så er de altid hundedyre både i butikker og i boderne ved landevejene. Derudover giver den et stort udbytte.
      Det bliver spændende at høre/læse om du får lidt kartofler i jorden og hvilken én du vælger :-)

      Slet
  8. Skønt navn I har fundet på frølinger og priklinger. Herligt.

    Glæder mig til, at høre om dine kartofler de næste måneder. Ville selv have sat kartofler i spande, men det bliver heller ikke i år. Måske næste år...

    Ha' en dejlig aften :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det er sjovt at lege med og smage på ord :-)
      Er det ikke muligt at sætte kartofler i din krukkehave i Sverige? Jeg har set forskellige metoder til at dyrke kartofler i enten en sæk med plantejord eller i krukker. Ellers må det blive næste år :)

      Slet
  9. Heldigvis er der andre metoder til at få jord under neglene - når nu vejret synes det skal passe til april. Jeg er ret spændt på dine tre metoder til kartofler.

    Nyd din aften
    Birgitte

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg vil gerne komme med løbende skriftlige rapporter om, hvordan det går med mine tre metoder til kartoflerne. Synes selv, at det bliver ret spændende :-)

      Slet
  10. Det ser vel nok spændende ud. Jeg glæder mig til at følge med.
    VH Nina

    SvarSlet
  11. Spændende, spændende... Hvilke sorter kartofler har du købt?

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad