Gå videre til hovedindholdet

X-factor i gult

I efteråret renoverede jeg et bed i forhaven og det blev tilplantet med planter med gule blomster. Jeg håber, at bedet kan blive så frodigt og fyldigt, at de gule blomster gør opmærksom på sig selv, når der kommer gæster.

Derfor er der en del gule blomster at vælge imellem til Mosepladsens x-factor konkurrence. Men jeg har slet ikke været i tvivl om, hvilken plante jeg ville vælge. 


Min favorit i det gule bed er: gul lærkespore Pseudofumaria lutea.

Den gule lærkespore er én af de få blomster, som var på matriklen, da vi overtog haven - men der var masser af grønne planter. Og den gule lærespore var i det bed som jeg renoverede. Jeg har aldrig været i tvivl om andet end at den skulle blive der, så de andre gule blomster er placeret omkring den.  

Det er en staude med en rigtig lang blomstringstid. Den starter blomstringen i foråret og blomstrer uafbrudt til september.


Men lærkesporen er lidt svær at flytte, for det sprøde løv brækker utroligt nemt. Men hvad gør det, når den er en ivrig selvsåer. Og de nye små planter er ganske nemme at trække op igen, så den gule lærkespore bliver aldrig et problem i haven.

Kommentarer

 1. Ej hvor er den skøn Susanne, den er helt sikkert en 'Must have' i mit gule bed.

  Knus Anne-Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Den kan jeg godt forstå er en 'must have' :-) Håber du finder den. Ellers må du lige sige til til foråret, så må jeg se efter, om der er et par småplanter jeg kan sende til dig :)

   Slet
 2. Fin konkurrencedeltager. Jeg er ikke så meget til gult, så jeg har ingen gule billeder at deltage med. Jeg nyder bare dem I andre deltager med.
  Skipper

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er vist stadig en del, som ikke er til gult. Men jeg tror, at det er en farve, som vil vinde mere indpas i haverne i de kommende sæsoner. Måske ikke lige den solskinsgule, men sikkert mere de svagt gule.

   Slet
 3. Din gula lärkesporre är verkligen söt. Bladverket ser skirt ut men fint. Jag förstår du vill ha den kvar. Lycka till :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)
   Du har ret i, at løvet er meget fint og let. Det grønne løv står der faktisk også endnu omend det hænger og er frosthærget.

   Slet
 4. Det er altså også en fin og yndig lille prinsesse. Den ved jeg slet ikke hvorfor jeg ikke har, for jeg har elsket den siden jeg var barn. Så den må lige på listen over sommerens indkøb. Tak fordi du mindede mig om den :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kender godt det med, at man glemmer en elsket plante - det må være noget med 'ude af øje, ude af sind'. For så pludselig at huske eller se den, hvor den vækker dejlige minder :-)
   Håber du finder den og ellers må jeg ud og lede efter små planter - hvis de lader sig flytte :)

   Slet
 5. Min mor havde den hvide lærkespore spredt over hele haven til sidst. Jeg har flere gange forsøgt at tage en med hjem til min egen have. Det har aldrig rigtig lykkedes for mig, den er svær, som du skriver. Men jeg tror jeg fik fat i en ordentlig plante i sommer, da vi var der for sidste gang. Jeg håber den overlever vinteren. Den står i mit nye hvide bed.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, hvor må der være mange minder bundet til den plante og hvor jeg håber, at det er lykkedes for dig, at få den til at gro i haven. Jeg krydser fingre - mange endda :-)

   Slet
 6. Tak skal du have Susanne. For øvrigt er hostaerne så småt ved at vise sig i nogen af potterne. Jeg var ellers ved at opgive håbet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Spændende med hostaerne - godt du ikke gav op :-) Desværre er der gået rodbrand i mine, men de raske er nu priklet ud og så håber jeg, at de overlever. Held og lykke med dine :-)

   Slet
 7. Jeg har lilla lærkespore. Men dine gule er super flotte. Jeg er jo gået hen og blevet helt glad for de gule blomster, og det har bloggeriet helt sikkert været skyld i ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vidste faktisk ikke, at den også fandtes i lilla - gul og hvid var jeg klar over.
   Dejligt, at vi kan påvirke - på den gode måde - hinanden ift. gode idéer og farver :-)

   Slet
 8. Endnu et emne til min gule have :o)
  Hosta-frøene spirer også lystigt hos mig, håber vi undgår sygdom...

  SvarSlet
  Svar
  1. Den vil du ikke fortryde i dit gule bed :-)
   Skønt at hostafrøene spirer. Jeg tror, at jeg kom til at holde plastikken på for længe efter spirring, så klimaet blandt planterne blev for fugtigt. Så selvfølgelig vil du undgå sygdom :-)

   Slet
 9. Den er aldeles yndig. Jeg synes det er så skønt med alt det gule, man ser på bloggene lige nu pga. X-faktor emnet og også Claus Dalby kører løs med gult for tiden, så det er jo det rene guf.

  Glæder mig til at følge dit gule bed til foråret :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes i det hele taget, at det er skønt med de forskellige farver på Mosepladsen lige i øjeblikket. Der er jo masser af inspiration at hente af, hvis man skal have lavet et nyt monokromt bed :-)

   Slet
 10. Den gule lærkespore er bare smuk.

  SvarSlet
 11. lerkesporene er jo yndige da, og jeg har sett store tepper av den rosa i botanisk hage, virkelig vakkert, men om det hadde vært denne gule så ville det nok blitt enda finere, lyser jo så godt opp :)

  SvarSlet
  Svar
  1. ja de gule lyser så fint op og gør opmærksom på sig selv :-)

   Slet
 12. Den er smuk og har også nogle rigtigt søde blade :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Løvet er så fint, sprødt og let - det er smukt :-)

   Slet
 13. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 14. ....ja det var så lige Solhatten der fik trykket lidt for tidligt :0)

  Det jeg ville have skrevet var : Hvor er den skøn og så bliver man jo efterhånden helt glad for gul :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan kan det gå, men du er alt tilgivet :-)
   Ja, håber det gule 'smitter' - der er så mange fine blomster i gult og også gult løv, så der er jo en masse planter at vælge mellem :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…

Ny pergola

Tobakspibeplanten har fået mere plads! Et par af havens stolper med rionet har fået en overlægger og tobakspibeplanten har derved fået lidt mere plads at brede sig på. Jeg har længe haft et ønske, om at forbinde stolperne med tobakspibeplanten og stolperne på den anden side af græsstriben. Et ønske som nu er blevet opfyldt og vi har fået en pergola.

Tobakspibeplanten er stor og kraftig og griber fast i planterne, som gror omkring den. Håber er derfor, at den vil gribe fast i loftet med rionet i pergolaen og med tiden danne et grønt loft. Men den skal nok have en hjælpende hånd i starten for at blive guidet det rigtige sted hen.

På modsatte side af pergolaen er der også stolper med rionet, men herpå er der sat et par klematis. De er endnu små og plantet sidste år, så der går nok noget tid førend de fylder.