Gå videre til hovedindholdet

X-factor i gult

I efteråret renoverede jeg et bed i forhaven og det blev tilplantet med planter med gule blomster. Jeg håber, at bedet kan blive så frodigt og fyldigt, at de gule blomster gør opmærksom på sig selv, når der kommer gæster.

Derfor er der en del gule blomster at vælge imellem til Mosepladsens x-factor konkurrence. Men jeg har slet ikke været i tvivl om, hvilken plante jeg ville vælge. 


Min favorit i det gule bed er: gul lærkespore Pseudofumaria lutea.

Den gule lærkespore er én af de få blomster, som var på matriklen, da vi overtog haven - men der var masser af grønne planter. Og den gule lærespore var i det bed som jeg renoverede. Jeg har aldrig været i tvivl om andet end at den skulle blive der, så de andre gule blomster er placeret omkring den.  

Det er en staude med en rigtig lang blomstringstid. Den starter blomstringen i foråret og blomstrer uafbrudt til september.


Men lærkesporen er lidt svær at flytte, for det sprøde løv brækker utroligt nemt. Men hvad gør det, når den er en ivrig selvsåer. Og de nye små planter er ganske nemme at trække op igen, så den gule lærkespore bliver aldrig et problem i haven.

Kommentarer

 1. Ej hvor er den skøn Susanne, den er helt sikkert en 'Must have' i mit gule bed.

  Knus Anne-Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Den kan jeg godt forstå er en 'must have' :-) Håber du finder den. Ellers må du lige sige til til foråret, så må jeg se efter, om der er et par småplanter jeg kan sende til dig :)

   Slet
 2. Fin konkurrencedeltager. Jeg er ikke så meget til gult, så jeg har ingen gule billeder at deltage med. Jeg nyder bare dem I andre deltager med.
  Skipper

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er vist stadig en del, som ikke er til gult. Men jeg tror, at det er en farve, som vil vinde mere indpas i haverne i de kommende sæsoner. Måske ikke lige den solskinsgule, men sikkert mere de svagt gule.

   Slet
 3. Din gula lärkesporre är verkligen söt. Bladverket ser skirt ut men fint. Jag förstår du vill ha den kvar. Lycka till :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)
   Du har ret i, at løvet er meget fint og let. Det grønne løv står der faktisk også endnu omend det hænger og er frosthærget.

   Slet
 4. Det er altså også en fin og yndig lille prinsesse. Den ved jeg slet ikke hvorfor jeg ikke har, for jeg har elsket den siden jeg var barn. Så den må lige på listen over sommerens indkøb. Tak fordi du mindede mig om den :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kender godt det med, at man glemmer en elsket plante - det må være noget med 'ude af øje, ude af sind'. For så pludselig at huske eller se den, hvor den vækker dejlige minder :-)
   Håber du finder den og ellers må jeg ud og lede efter små planter - hvis de lader sig flytte :)

   Slet
 5. Min mor havde den hvide lærkespore spredt over hele haven til sidst. Jeg har flere gange forsøgt at tage en med hjem til min egen have. Det har aldrig rigtig lykkedes for mig, den er svær, som du skriver. Men jeg tror jeg fik fat i en ordentlig plante i sommer, da vi var der for sidste gang. Jeg håber den overlever vinteren. Den står i mit nye hvide bed.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, hvor må der være mange minder bundet til den plante og hvor jeg håber, at det er lykkedes for dig, at få den til at gro i haven. Jeg krydser fingre - mange endda :-)

   Slet
 6. Tak skal du have Susanne. For øvrigt er hostaerne så småt ved at vise sig i nogen af potterne. Jeg var ellers ved at opgive håbet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Spændende med hostaerne - godt du ikke gav op :-) Desværre er der gået rodbrand i mine, men de raske er nu priklet ud og så håber jeg, at de overlever. Held og lykke med dine :-)

   Slet
 7. Jeg har lilla lærkespore. Men dine gule er super flotte. Jeg er jo gået hen og blevet helt glad for de gule blomster, og det har bloggeriet helt sikkert været skyld i ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vidste faktisk ikke, at den også fandtes i lilla - gul og hvid var jeg klar over.
   Dejligt, at vi kan påvirke - på den gode måde - hinanden ift. gode idéer og farver :-)

   Slet
 8. Endnu et emne til min gule have :o)
  Hosta-frøene spirer også lystigt hos mig, håber vi undgår sygdom...

  SvarSlet
  Svar
  1. Den vil du ikke fortryde i dit gule bed :-)
   Skønt at hostafrøene spirer. Jeg tror, at jeg kom til at holde plastikken på for længe efter spirring, så klimaet blandt planterne blev for fugtigt. Så selvfølgelig vil du undgå sygdom :-)

   Slet
 9. Den er aldeles yndig. Jeg synes det er så skønt med alt det gule, man ser på bloggene lige nu pga. X-faktor emnet og også Claus Dalby kører løs med gult for tiden, så det er jo det rene guf.

  Glæder mig til at følge dit gule bed til foråret :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes i det hele taget, at det er skønt med de forskellige farver på Mosepladsen lige i øjeblikket. Der er jo masser af inspiration at hente af, hvis man skal have lavet et nyt monokromt bed :-)

   Slet
 10. Den gule lærkespore er bare smuk.

  SvarSlet
 11. lerkesporene er jo yndige da, og jeg har sett store tepper av den rosa i botanisk hage, virkelig vakkert, men om det hadde vært denne gule så ville det nok blitt enda finere, lyser jo så godt opp :)

  SvarSlet
  Svar
  1. ja de gule lyser så fint op og gør opmærksom på sig selv :-)

   Slet
 12. Den er smuk og har også nogle rigtigt søde blade :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Løvet er så fint, sprødt og let - det er smukt :-)

   Slet
 13. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 14. ....ja det var så lige Solhatten der fik trykket lidt for tidligt :0)

  Det jeg ville have skrevet var : Hvor er den skøn og så bliver man jo efterhånden helt glad for gul :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan kan det gå, men du er alt tilgivet :-)
   Ja, håber det gule 'smitter' - der er så mange fine blomster i gult og også gult løv, så der er jo en masse planter at vælge mellem :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Juledekorationer hos søster

Da vi var hos min søster forleden, så benyttede jeg lejligheden til at tage lidt billeder af hendes juledekorationer. Jeg synes, at hun er rigtig dygtig til at binde og lave dekorationer, så det er altid en fornøjelse at komme på besøg og se, hvad hun nu har fundet på.

Specielt her til jul, har hun mange forskellige. Nogle af dem er nye og andre er gamle, som er frisket op med nyt, men alle smukke dekorationer, som oser af jul.


En lille smagsprøve på nogle af dekorationer som skaber stemning hos søster :-)

Havestuen

Resultatet af havehusets forvandling blev aldrig vist! For et par år siden blev havehuset piftet op, men resultatet blev aldrig vist her på bloggen - kun før billeder blev vist. Det vil jeg råde bod på nu 

For to år siden, da sønnike blev konfirmeret, besluttede jeg at havehuset skulle ryddes og piftes op, så det var muligt for gæsterne at sidde der og få sig en kop eftermiddagskaffe - og selvfølgelig, så vi selv kunne bruge den efterfølgende. Det var noget af et arbejde og du kan se her og her, hvad udgangspunktet var.


Havehuset var blevet brugt til opbevaring af blandt andet gamle møbler, fortrinsvis arvestykker, som jeg ikke lænede at smide ud grundet affektionsværdi. Vores tidligere bolig var en gammel firlænget gård, hvor gamle møbler passede rigtigt fint i miljøet, men i vores nuværende bolig passer de ikke.

Derfor blev det besluttet, at havehuset skulle indrettes i den romantiske stil således at nogle af de gamle møbler kunne passe ind der. Det hvide bor på ovenstående billed…

De små i haven

Det er ikke de små mennesker, der er tale om! Men istedet er de små blomster fanget med makro-linsen og når der kigges efter, så er der en del smukke små blomster


Porcelænsblomstens fine små blomster har her besøg af en lille bille.

De sidste blomster på kærmindsøstrene sidder helt oppe i toppen af blomsterstænglen - det varer ikke længe inden deres blomstring er slut.De små grøn/hvide blomster findes i hobetal på benveden. Det er ikke til at forstå, at den får flotte røde og orange frøstande hen på efteråret - og frøstandene er vel at mærke noget større end selv blomsten.

De enkelte blomster på den lille sibiriske portulak er små, men oftest er der flere planter på samme sted og flere blomster samtidig, så derfor er den til at få øje på.Den sidste er én af mine yndlinge, som man skal kigge virkelig godt efter, for at finde - de små tobakspiber gemmer sig gerne under de rimelig store blade af tobakspibeplanten.