Gå videre til hovedindholdet

X-factor i gult

I efteråret renoverede jeg et bed i forhaven og det blev tilplantet med planter med gule blomster. Jeg håber, at bedet kan blive så frodigt og fyldigt, at de gule blomster gør opmærksom på sig selv, når der kommer gæster.

Derfor er der en del gule blomster at vælge imellem til Mosepladsens x-factor konkurrence. Men jeg har slet ikke været i tvivl om, hvilken plante jeg ville vælge. 


Min favorit i det gule bed er: gul lærkespore Pseudofumaria lutea.

Den gule lærkespore er én af de få blomster, som var på matriklen, da vi overtog haven - men der var masser af grønne planter. Og den gule lærespore var i det bed som jeg renoverede. Jeg har aldrig været i tvivl om andet end at den skulle blive der, så de andre gule blomster er placeret omkring den.  

Det er en staude med en rigtig lang blomstringstid. Den starter blomstringen i foråret og blomstrer uafbrudt til september.


Men lærkesporen er lidt svær at flytte, for det sprøde løv brækker utroligt nemt. Men hvad gør det, når den er en ivrig selvsåer. Og de nye små planter er ganske nemme at trække op igen, så den gule lærkespore bliver aldrig et problem i haven.

Kommentarer

 1. Ej hvor er den skøn Susanne, den er helt sikkert en 'Must have' i mit gule bed.

  Knus Anne-Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Den kan jeg godt forstå er en 'must have' :-) Håber du finder den. Ellers må du lige sige til til foråret, så må jeg se efter, om der er et par småplanter jeg kan sende til dig :)

   Slet
 2. Fin konkurrencedeltager. Jeg er ikke så meget til gult, så jeg har ingen gule billeder at deltage med. Jeg nyder bare dem I andre deltager med.
  Skipper

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er vist stadig en del, som ikke er til gult. Men jeg tror, at det er en farve, som vil vinde mere indpas i haverne i de kommende sæsoner. Måske ikke lige den solskinsgule, men sikkert mere de svagt gule.

   Slet
 3. Din gula lärkesporre är verkligen söt. Bladverket ser skirt ut men fint. Jag förstår du vill ha den kvar. Lycka till :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)
   Du har ret i, at løvet er meget fint og let. Det grønne løv står der faktisk også endnu omend det hænger og er frosthærget.

   Slet
 4. Det er altså også en fin og yndig lille prinsesse. Den ved jeg slet ikke hvorfor jeg ikke har, for jeg har elsket den siden jeg var barn. Så den må lige på listen over sommerens indkøb. Tak fordi du mindede mig om den :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kender godt det med, at man glemmer en elsket plante - det må være noget med 'ude af øje, ude af sind'. For så pludselig at huske eller se den, hvor den vækker dejlige minder :-)
   Håber du finder den og ellers må jeg ud og lede efter små planter - hvis de lader sig flytte :)

   Slet
 5. Min mor havde den hvide lærkespore spredt over hele haven til sidst. Jeg har flere gange forsøgt at tage en med hjem til min egen have. Det har aldrig rigtig lykkedes for mig, den er svær, som du skriver. Men jeg tror jeg fik fat i en ordentlig plante i sommer, da vi var der for sidste gang. Jeg håber den overlever vinteren. Den står i mit nye hvide bed.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, hvor må der være mange minder bundet til den plante og hvor jeg håber, at det er lykkedes for dig, at få den til at gro i haven. Jeg krydser fingre - mange endda :-)

   Slet
 6. Tak skal du have Susanne. For øvrigt er hostaerne så småt ved at vise sig i nogen af potterne. Jeg var ellers ved at opgive håbet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Spændende med hostaerne - godt du ikke gav op :-) Desværre er der gået rodbrand i mine, men de raske er nu priklet ud og så håber jeg, at de overlever. Held og lykke med dine :-)

   Slet
 7. Jeg har lilla lærkespore. Men dine gule er super flotte. Jeg er jo gået hen og blevet helt glad for de gule blomster, og det har bloggeriet helt sikkert været skyld i ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vidste faktisk ikke, at den også fandtes i lilla - gul og hvid var jeg klar over.
   Dejligt, at vi kan påvirke - på den gode måde - hinanden ift. gode idéer og farver :-)

   Slet
 8. Endnu et emne til min gule have :o)
  Hosta-frøene spirer også lystigt hos mig, håber vi undgår sygdom...

  SvarSlet
  Svar
  1. Den vil du ikke fortryde i dit gule bed :-)
   Skønt at hostafrøene spirer. Jeg tror, at jeg kom til at holde plastikken på for længe efter spirring, så klimaet blandt planterne blev for fugtigt. Så selvfølgelig vil du undgå sygdom :-)

   Slet
 9. Den er aldeles yndig. Jeg synes det er så skønt med alt det gule, man ser på bloggene lige nu pga. X-faktor emnet og også Claus Dalby kører løs med gult for tiden, så det er jo det rene guf.

  Glæder mig til at følge dit gule bed til foråret :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes i det hele taget, at det er skønt med de forskellige farver på Mosepladsen lige i øjeblikket. Der er jo masser af inspiration at hente af, hvis man skal have lavet et nyt monokromt bed :-)

   Slet
 10. Den gule lærkespore er bare smuk.

  SvarSlet
 11. lerkesporene er jo yndige da, og jeg har sett store tepper av den rosa i botanisk hage, virkelig vakkert, men om det hadde vært denne gule så ville det nok blitt enda finere, lyser jo så godt opp :)

  SvarSlet
  Svar
  1. ja de gule lyser så fint op og gør opmærksom på sig selv :-)

   Slet
 12. Den er smuk og har også nogle rigtigt søde blade :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Løvet er så fint, sprødt og let - det er smukt :-)

   Slet
 13. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 14. ....ja det var så lige Solhatten der fik trykket lidt for tidligt :0)

  Det jeg ville have skrevet var : Hvor er den skøn og så bliver man jo efterhånden helt glad for gul :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan kan det gå, men du er alt tilgivet :-)
   Ja, håber det gule 'smitter' - der er så mange fine blomster i gult og også gult løv, så der er jo en masse planter at vælge mellem :-)

   Slet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Ukrudt top tre

Alle kæmper vist med hvert sit ukrudt i haven - jeg gør ihvertfald. Ina fra Anna's plads havde forleden dag et indlæg om de tre 'værste' ukrudt i hendes have. Den tråd vælger jeg at tage op.


Helt uden overdrivelse og yderligere overvejelse, så går første pladsen til skvalderkålen. Den er (næsten) umulig at komme af med og breder sig vildt og voldsomt, hvis den får lov. Jeg har endnu ikke lykkedes med at få ryddet et bed for skvalderkål, for blot et enkelt lille stykke rod, bliver hurtigt til et helt bed.

Der er dog en del forslag til planter, som kan klare sig mod skvalderkålen og lukke af for lys til dens fotosyntese og dermed hindrer den i at vokse - se bl.a. denneartikel. Berit fra Irishaven har skrevet et indlæg om kulsukker mod skvalderkål og jeg har selv skrevet et indlæg om stor tusindstråle.


Andenpladsen går til dette ukrudt, som jeg måtte finde navnet på i Ukrudtsnøglen. Jeg fandt frem til, at det må være en lav ranunkel.  Den spreder sig ivrigt i græsplænen og …

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede.
Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor.

Men I får lige opskriften her "på dansk".

Jeg har brugt følgende ting;
spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i5 konservesdåser med bund og top skåret afrund folie tærteformen-gangs karkludhåndklæderør, som er lidt længere end spandens højdepottejordplante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet.

For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at vandet aldrig kan stå højere end hu…

Pæon-aften

Jeg havde en dejlig tirsdag aften, idet jeg var i Hvalsø hos Pæoneksperten. Jeg var så heldig at jeg havde fået lokket min søster med dertil. Arrangementet foregik i pæonhaven, hvor vi havde lejlighed til at gå rundt og nyde alle de dejlig pæoner - og der er rigtig mange forskellige!


Claus Dalby var i haven for at fortælle om sin bog 'Bonderoser og pæoner'. Men lige inden Claus gik på,   så svarede Thomas fra Pæoneksperten på konkrete spørgsmål vedrørende pæoner.

Og jeg blev da lige en kende klogere i forhold til den forestående flytning af min pæon. Thomas fortalte, at for at sikre blomstringen, skal den deles, sådan at der er 3-5 rodskud (tror jeg nok, at han kaldte dem) på hver plante. Pæonen stimuleres derved til at danne nyt rodnet og dermed blomstre - så tager det forhåbenligt ikke mange år, før den blomstrer igen.


Claus er en god fortæller og er god til at krydre sin viden omkring pæoner med små anekdoter fra haveverdenen. Han fortalte bl.a. om hvordan Itoh hybriderne er…