Gå videre til hovedindholdet

Spæde stauder

Det er en herlig tur i haven, når stauderne begynder at poppe op af jorden. Det er fantastisk sådan en vilje planterne har trods det, at jorden endnu er halvfrossen og at det må være koldt at komme op i det fri.


Gemseroden har fundet vej - tænkt sig at den allerede begynder at blomstre om et par måneder, som én af de første stauder. Jeg kan godt forstå, at den har travlt med at komme op nu.

Lidt senere og det er hen i maj/juni begynder akelejerne at blomstre. De to-årige planter, som dukker op mange steder, hvis man ikke lige er efter dem og får fjernet frøstandende inden de når at smide frøene.




Den lyserøde storkenæb - geranium x oxonianum - på det midterste billede starter blomstringen i juni og den har startet sin vej til et overdådigt lyserødt hav.

Heller ikke katosten holder sig tilbage, selvom den starter sin blomstring senere end de andre nævnte. Jeg er meget spændt på, om den får rigtig fat i år og blomstrer flot, for sidste år brugte den al sin kraft på at 'gro fast' efter et par flytninger.

Kommentarer

  1. Hej Susanne

    Det er fuldkommen det samme her hos mig :o) Men nu bor vi jo også på samme breddegrad :o)Hvor er det bare dejligt at der er så meget på vej allerede nu på trods af frost :o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja det må jo næsten gå ud på et på disse 'breddegrader' :-) Men du har ret i, at det er skønt, at der sker så meget derude og nu går det forhåbentligt endnu hurtigere, når der stort set kun meldes om frost enkelte nætter.

      Slet
  2. Hej Susanne
    Det er så dejligt at følge med i haven lige nu, hvor der dukker nye spirer op.
    VH Nina

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har ret og det gør, at man lige må en tur i haven hver dag efter arbejde, for at se, om der er dukket nye spirer op :-)

      Slet
  3. Ja hvad skulle vi gøre uden grokraft og plante vilje.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jamen det er da fantastisk som det vil gro. Man kan undres over den vilje planterne har og i virkeligheden skal der en hel del til, før end de går til - herligt :-)

      Slet
  4. hvor ser det godt ud:) her er haven fyldt med is endnu... men det går den rigtige vej:) Anne Gine

    SvarSlet
    Svar
    1. Uha, håber isen i mellemtiden er svundet, så også dine stauder og løgvækster kan kigge frem og glæde dig :-)

      Slet
  5. Det er så dejligt livsbekræftende når det hele begynder, at pible op af jorden :-D
    Havehilsner fra Marianne.

    SvarSlet
    Svar
    1. Enig - og så er de så tiltrækkende, at vi slet ikke kan lade være med at glædes over dem, når vi dagligt tager den 'nødvendige' tur rundt i haven. Det er helt sikkert vore dejlige planters 'skyld' :-)

      Slet
  6. Det at se de små spæde sarte skud bryde op af jorden... er jo hele ventetiden værd... ÅH hvor jeg glæder mig til at komme i kolonihaven. :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Og selvom vi venter og næsten ikke kan holde ventetiden ud, så tror jeg alligevel, at det er godt, at vi har denne 'pause' fra haven. Nu er vi rigtig klar til at komme i haven igen og glæder os rigtig meget til det :-) Det må blive rigtig spændende for dig at se kolonihaven igen efter en lang (sådan føles det, men den har jo i virkeligheden været kort) vinter. God fornøjelse :-)

      Slet
  7. Jeg har også gemserod i haven, og glæder mig til de blomstrer - snart :o)
    Deres gule sol-blomster i massevis er ikke til at stå for...

    Ha en go aften...

    SvarSlet
    Svar
    1. Den gule gemserod var en 'must have' til mit gule forhavebed - én af de allertidligste stauder, som netop ikke er til at stå for. Den er plantet i efteråret, så jeg glæder mig til, at den vil 'lyse' mig i møde hver dag, når jeg parkerer bilen :-)

      Slet
  8. Mine er langt fremme allerede, jeg må vist tage billeder i morgen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kan jeg godt tænke mig, for det lyder jo som om, at klimaet på Samsø er mildere end i resten af landet. Jeg må lige have mig opdateret på din blog, så jeg kan se, hvor langt 'dine' stauder og løgplanter er :-)

      Slet
  9. Det ligner også situationen i min have. Et nydeligt syn :-))

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er et rigtigt dejligt syn, som slet ikke er til at løsrive sig fra :-)

      Slet
  10. Jeh synes slet ikke, at jeg kan se, at der er noget der pibler op i min have endnu.. :-( Måske fordi jeg bor lidt længere mod nord? Eller også er det fordi jeg har haft så travlt med at male huset de sidste dage, at jeg slet ikke har haft tid til en haverunde..
    Må vist hellere komme ud med kameraet i morgen :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg håber, at der er kommet nogle spirer op i mellemtiden, så du også har noget at glædes over og så du kan få forårsfornemmelser :-)

      Slet
  11. Skønne billeder. Her er jorden stadig frossen og der er ikke så meget på vej op endnu, men lidt er der da, så det må jeg nyde. Måske jeg skulle gå en runde i dag og se om ikke, der er mere på vej og måske der kunne blive lidt billeder derfra også :)

    Kh Lise Lotte

    SvarSlet
    Svar
    1. Der må da være kommet noget op i mellemtiden, så du også kan nyde. Det er jo ikke helt det samme at nyde andres spire-billeder på bloggen, som at nyde ens egne IRL :-)

      Slet
  12. Hvor er det skønt og livsbekræftende og alligevel lidt mærkeligt at tænke på at det, der spirer nu, bliver så frodigt om nogle måneder. Jeg må ud og se i min have, men forleden virkede den helt dybfrossen, så jeg tror næppe at der er noget på vej her.

    kh Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har ret - det er slet ikke til at 'fatte' at det kan lade sig gøre - men heldigvis, for så har vi havenisser rigtig noget at glædes over :-)

      Slet
  13. Det er en dejlig tid vi går i møde! Mine stauder er ikke lige så hurtige som dine - kan jeg se, men de kommer nok!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er en rigtig skøn tid og hvor bliver det dejligt igen at komme i haven i behagelige temperaturer. Selvfølgelig handler det om den rigtige påklædning, men nydelsen er altså noget større, når påklædningen ikke behøver at være så massiv :-)

      Slet
  14. Hvor er det hyggeligt at se alle vores små plante-venner titte op igen :-) Min have er ikke helt så langt som din endnu, fordi jeg har meget skygge om vinteren.
    Jeg nyder virkelig dine flotte nærbilleder med makroen, wow :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er SÅ hyggeligt og hver og én bliver budt velkommen :-)
      Nogle af dem, jeg viser gror også i et bed op af huset - tror også, at det har betydning for, hvor langt de er fremme.

      Slet
  15. Åh, det er så hyggeligt med alle de små planter, der dukker op. Det er lige hvad vi trænger til!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja og mere vil have mere - kom så kære forår :-)

      Slet
  16. Dejligt at se dine billeder! Jeg kan godt li', du går tæt på :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Vellkommen til Helle :-)
      Tak, jeg holder også meget af at gå tæt på. Det gør så også, at jeg ikke har mange billeder, som viser blomster kompositioner. Det er noget af det, som jeg skal øve mig på :-)

      Slet
  17. Utroligt, hvilken placering ens have har i vores lille land. Jeg rev blade sammen igår og der er næsten intet liv at spore. Men jeg ved jo heldigvis, at det nok skal komme.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja det er utroligt, at vi i lille DK kan opleve disse klimatiske forskelle. Men mener faktisk også, at landet er delt op i to forskellige klimazoner, så der er noget om snakken :-)

      Slet
  18. Det ser ud til at foråret er på vej hos dig.
    Vi går en dejlig tid i møde.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg håber virkeligt, at der er forår på vej her og hos alle I andre - for vi trænger efter en periode, hvor det ikke har været specielt nemt at komme i haven. Det bliver en rigtig skøn tid :-)

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

DIY - selvandings potte

I et indlæg i foråret (næh nu jeg får set efter, så var det faktisk vinter), lovede jeg at vise, hvad jeg skulle bruge nogle af alle de ting til, som jeg samlede. Tiden er kommet til at bruge de tomme konservesdåser til en selvvandings potte. Jeg er stærkt inspireret til idéen fra en video på Youtube hos en amerikansk dame og nu kan jeg jo selvfølgelig ikke husk hvor. Men I får lige opskriften her "på dansk". Jeg har brugt følgende ting; spand fra blomsterhandlere - én af de store spande, som de får afskårne blomster hjem i 5 konservesdåser med bund og top skåret af rund folie tærteform en-gangs karklud håndklæde rør, som er lidt længere end spandens højde pottejord plante - jeg har plantet en chili der i Jeg satte konservesdåserne ned i spanden og det er i dette område, at der er plads til vandet. For at vandet kun er i det nederste område, borede jeg et hul lige under højden af konservesdåserne. Hullet skal fungere som et overløbshul, således at va

Rionet brugt til forskellige formål

Så blev der skåret endnu et par rionet til, som skal bruges til espalier i haven. Og de blev også sat op. Det første blev sat op ved urtehaven, hvor de skal fungere dels som rum-skaber og "blikfanger" og dels skal der gro et par tornløse brombær op af det. Det andet ved tobakspibeplanten, som ikke har haft noget at klatre op af siden vi fjernede hækken i efteråret 2011, så det bliver dejligt at få den som en væg i stedet for ud over græsplænen. Jeg havde set hos min veninde på Fyn, at hun havde nogle bøjede rionet som fungerede som plantestøtter. Smart, så det måtte jeg også have. Heldigvis havde jeg gemt resterne fra denne og fra sidste gang vi skar til (man er jo samler), så jeg fandt nogle gode stykker jeg kunne anvende. Jeg bøjede nettene over et bræt. Mens jeg stod på brættet, tog jeg fat i nettet og trak nettet op mod mig selv. Det var nødvendigt at tage fat så langt nede mod brættet som muligt for at få en nogenlunde skarp bøjning.   Et lille stykke af ri

Ulv i fåreklæder

Jeps jeg nåede at sætte de sidste løg idag og sikke en dejlig tilfredsstillelse det er. Men derfor må vinteren nu gerne blive væk et stykke tid endnu - jeg har stadig mange projekter, som jeg gerne vil nå et par stykker mere af inden. Sjovt som sådan et løglægnings-projekt kan sætte nyt lys på et bed. For da jeg skulle igang med at sætte løgene i et område, fik jeg øjene op for, at den italienske arum breder sig voldsomt og fylder alt for meget. Den har tidligere fået lov at brede sig, fordi jeg synes, at den er så facinerende i dens livscyklus og fordi de hvidbrogede blade passer så fint i det hvide husbed. Men inden jeg kunne sætte løg, måtte jeg grave dele af den væk for at få plads. De små nye planter er nemme at fjerne, idet deres små knolde stadig ligger øverligt. Det er straks noget sværere at fjerne de større planter, hvor knoldende har boret sig ned i jorden. Og de er så viseligt indrettet, at de lader stilken slippe knolden, hvis man trækker i stilken. Så en spad